Granice podstawowe wyrażeń nieoznaczonych sinuscosinus: Korzystając z granic podstawowych wyrażeń nieoznaczonych oblicz.
 ln(x2−3) 
lim x−> −2

 x+2 
Czy ktoś mógłby mnie pokierować troche? bo nawet jak rozpisuje góre wg wz. skróconego mnożenia to nie wiele to daje.
12 lis 20:17
Mila:
 ln(x2−3) 
lim x→−2

=
 x+2 
 (ln(x2−3))' 
=lim x→−2

=
 (x+2)' 
 
2x 

x2−3 
 
==lim x→−2

=−4
 1 
12 lis 20:31
sinuscosinus: no tak, pochodne, dziękuję!
12 lis 20:40
jc:
ln (1+y) 

→1 przy y→0
y 
ln(x2−3) ln(x2−4+1) 

=

* (x−2) →1*(−4)=−4 przy x→−2
x+2 x2−4 
12 lis 20:50
sinuscosinus: a coś takiego?
 1 
lim x−> 0 (1+2x) do potęgi

 x 
(1+2x) do potęgi (1/x)
12 lis 20:57