matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 8.3.2009
Zadania
Odp.
4
Mateusz:
Mam problem z obliczeniem takiej całki
1
natalka:
wyznacz wszystkie wartosci k,dla ktorych ciag (k+1,k
2
,4k =2) jest skonczonym ciagiem arytmetycznym.
1
PN:
Proooooszę. pomóżcie...
2
lolka:
Zadanie pomóżcie
Dla jakich wartości m i k para licz: x = 3, y =2 jest rozwiązaniem podanego układu
7
mika:
proszę o pomoc -->Państwo Maria i Stanisław kowalscy mają razem 31lat. Kiedy pan Stanisław był w wieku pani Marii, to pani Maria była dwa razy młodsza niż jej mąż teraz.
11
Badoch:
mam ostrosłup prawidłowy czworokątny podana mam krawędź boczna(5cm) i Pc = 16 cm
2
należy obliczyć krawędź podstawy ...
1
Badoch:
ile bedzie a
2
-a
2
*
√
2
1
EJ:
ILE kobiet przyszło na pokaz? 1godz 3/4 scina włosy, 2 godz. 0,2 farbuje, po 3godz. 24 pozostałe kobiety idą do fryzjera.
2
ewcia:
pomocy
2
PN:
Hejka
Mam zadanie z ciągu geometrycznego i nie wiem jak się za to zabrać
Może ktoś pomoże i potłumaczy?
5
ewcia:
Ile kół o promieniu 5 cm można pomalować 3 litrami farby, jeśli wiadomo, że 1 litr tej farby wystarcza na pomalowanie 9 m kwadratowych powierzchni
2
Monia :
Wysokość ściany bocznej trójkątnego ostrosłupa prawidłowego ma długość h, a a wysokość ostrosłupa jest równa H. Oblicz objętość ostrosłupa.
3
pliss:
ktos może wie jak zrobić to zadanie
Dany jest wielomian W(x)=x
3
+7x
2
+16x+m. Dla jakich wartości parametru m wielomian W posiada pierwiastek dwukrotny będący liczbą całkowitą.
5
Jacek:
hej, jak to zrobić
Wyznacz wszystkie pary liczb całkowitych x, y spełniających równanie: 6 -
√
2
= 2y + x
√
2
3
duiii:
rozwiasz uklad rownan :
1
duiii:
hurtownia odziezy zakupila 12 jednkowych zimowych plszczy i 15 jednakowych kurtek za łaczna kwotę 13500zl.plaszcz byl o 180zl drozszy niz kurtka .oblicz cene zakupu przez
1
Humanistka:
Jeszcze z takimi dwoma zadankami mam problem
1
Mariola_S:
W pudełku znajdują się 2 klocki czarne, 3 białe, 4 czerwone. Wyciągamy bez zwracania dwa klocki. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania klocka białego i czerwonego, rozwiąż
2
zioo:
podczas trzydniowego rajdu rowerowego uczniowei przejechali 65km.drugiego dnia kokonali dwa razy dłuższą traśe niż pierwszego dnia ,a trzeciego o 5km wiecej niz pierwszego
3
mela.:
majac dane katy A, B, C trojkata ABC, oblicz miare kata: a) miedzy dwusieczna kata wewnetrznego kata A i dwusieczna kata zewnetrznego przy
10
Kamilllll:
√
|x|-1
4
konrad:
witam czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć zasadę obliczania macierzy gaussa. na podanym przykładzie
3
mika:
Rozwiąż układy równań: (to nie są te łatwe) proszę o pomoc
3
Kamilllll:
x
2
-9/|x-1|+3
1
Madziaa:
Podstawą ostrosłupa jest trójkąt równoboczny którego ramię ma długość 30 cm, a podstawa 30 cm. Każda ze ścian bocznych tworzy z podstawą kąt 45 stopni. Oblicz Pc i V
2
mika:
proszę o pomoc
--> 1.Państwo Maria i Stanisław kowalscy mają razem 31lat. Kiedy pan Stanisław był w wieku pani Marii, to pani Maria była dwa razy młodsza niż jej mąż teraz.
5
Pomocy :
W prawidłowym ostrosłupie czworokątnym są dane: długośc boku podstawy- 6cm; wysokośc h=10cm. Ostrosłup ten przecięto płaszczyzną równoległą do podstawy w odległości 2/3h
2
korsarz!!!!!!!!!!!1:
znajdź dwie liczby dodatnie których suma jest trzykrotnie większa od różnicy a iloczyn trzykrotnie większy od sumy.
1
Piotrek:
dane są zbiory: A={x∈R: l x-4 l ≥7} B={x∈R: x
2
>0} Zaznacz na osi: a) zbiór A
2
korsarz!!!!!!!!!!!1:
dla jakich wartości parametru k układ równań:
1
korsarz!!!!!!!!!!!1:
Dla jakich wartości m i k para licz: x = 3, y =2 jest rozwiązaniem podanego układu równań?
1
ZIUTA 12:
Marysia magda andżej i robert zanotowali w swoich domach w dniu 1 pażdziernika następujące wskazania liczników na wodę Marysia 0087,346 m sześciennych ,andzej
1
korsarz!!!!!!!!!!!1:
Do równiania 3/5x + 2y = 3 dpoisz drugie tak aby otzrymać układ:
1
xyz:
supermarket sprzedając jabłka w cenie 3 zł/ kg, dziennie sprzedawał 400 kg. Zauważono, że przy obniżce ceny o każde 10 gr sprzedaż rośnie o 100 kg. Supermarket kupuje od
2
Piotrek :
W prawidłowym ostrosłupie czworokątnym są dane: długośc boku podstawy- 6cm; wysokośc h= 10cm. Ostrosłup ten przecięto płaszczyzną równoległą do podstawy w odległości 2/3h od
1
w99:
W pewnej grze towarzyskiej kazda dziewczyna bioraca udział w tej zabwie zadaje dwa pytania kazdemu chlopcowi uczestniczacemu w zabawie, a kazdy chlopiec zadaje jedno
5
mery:
Dwie maszyny wytwarzają w ciągu dnia razem 2a detali. Dzięki unowocześnieniu maszyn , pierwsza z nich zwiększyła dzienną wydajnosc o 40%,a druga o 70% i wówczas obie
3
Humanistka:
Pomocy!
1
salpauselka:
Witam, proszę o pomoc w rozwiązaniu następującego zadania: przekątna graniastosłupa prawidłowego czworokątnego ma dł. 25 cm i tworzy z krawędzią
1
gabi7:
y=2(x-1)(x+6) zadana funkcje przekształć z postaci iloczynowej do kanonicznej
1
Nie Uk:
Miary kątów wewnętrznych wielokąta wypukłego tworzą ciąg arytmetyczny, którego róznica wynosi 5stopni. Najmniejszy kąt ma miarę 120stopni. Wyznacz liczbę boków wielokąta.
4
korno:
rozwiąż układ równań.2x+y=5 2(x+1)+3(y-2)=2 i przedstaw geometryczną interpretację tego układu.
2
lehu:
Rozwiąż graficznie układ równań: |y + 1| = 2x + 4
0
sss:
2/x
2
+x - 1/x
2
= 1/6x
1
kocur:
za trzy książki których ceny tworzą ciąg geometryczny zapłacono 61 zł. za pierwsza i drugą zapłacono razem o 11 zł wiecej niż za trzecia. ile zapłacono za każda?
18
Ja :
Proszę o pomoc: Zad.
6
anna:
Prosze niech ktos mi obliczy z WYJASNIENIEM ta funkcje :
2
dora:
8x
3
-125 64 +27y
3
1
dora:
27x
3
-1
2
Piotr :
Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania!
Zad.
1
dora:
1-x
2
2
dora:
(5p+3q)
2
-25
6
karola:
Prosze o pomoc: wysokość ściany bocznej ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest równa 5 cm, a jego
2
Angelina:
Błagam niech ktoś mi pomoże rozwiązać te 2 zadania: (gimnazjum)
2
karola:
błagam niech mi ktos to obliczy bo nie wiem czy dobrze zrobilam: oblicz pole i obwód prostokata, którego jedenz boków wynosi 4 cm, a kat ostry między
5
RAFAŁ:
PROSZE O POMOC W ROZWIĄZANIU ZADANIA: Oblicz pole powierzchni całkowitej czworościanu foremnego, którego krawędż podatawy ma
2
karola:
KRAWĘDŻ PODSTAWY GRANIASTOSŁUPA PRAWIDŁOWEGO CZWOROKĄTNEGO MA DŁUGOŚĆ 4 CM. OBLICZ DŁUGOŚĆ PRZEKĄTNEJ TEGO GRANIASTOSŁUPA , JEŚLI PRZEKĄTNA GRANIASTOSŁUPA TWORZY Z
4
karola:
PROSZE POMÓRZCIE MI Z TYM ZADANIEM: podstawą graniastosłupa prostego jest trapez równoramienny o bokach długości 12 cm, 5 cm,
4
karola:
PROSZE POMÓRZCIE MI Z TYM ZADANIEM: podstawą graniastosłupa prostego jest trapez równoramienny o bokach długości 12 cm, 5 cm,
5
Beata17:
Dla jakich wartości a, b, c punkty A=(-3,a) B=(2b,1/2) i C=(c-2,-3c) leżą na prostej 5x+2y-4=0?
1
Zuza:
Wysokość ostrosłupa prawidłowego 6-kątnego jest równa 5, a wysokość jego ściany bocznej wynosi 10. Oblicz długość krawędzi podstawy.
0
mela.:
majac dane katy A, B, C trojkata ABC, oblicz miare kata: a) miedzy dwusieczna kata wewnetrznego kata A i dwusieczna kata zewnetrznego przy
1
sylwia:
promienie sloneczne padaja pod katem 16 stopni. oblicz długość cienie, który rzuca drzewo majace 12,5 m wysokosci
2
LOLA^^:
Objętość graniastosłupa trójkątnego o wysokości 10cm jest równa 320 cm 3(sześciennym) Podstawą jest trójkąt prostokątny równoramienny. Jakie długości mają ramiona tej
4
Ostah:
Jak to narysować? (x+y)
2
=4
3
9.20***GEOMETRIC:
9.20 Trójką t prostokątny równoramienny T o przyprostoikątnej dł 5 cm obrócono wokół wierzchołka kąta prostego o kąt 300 otzymując trójkąt T' Oblicz pole figury T część
4
mela.:
3
Magda:
Dla jakich argumentów wielomian W(x)=x
3
+bx
2
+cx +d przyjmuje wartości dodatnie, jeśli wiadomo, że kolejne jego współczynniki są czterema kolejnymi wyrazami pewnego ciągu
7
tropiika. :D :
300g srebra o próbie 700 zmieszano z 50g miedzi. jaka jest proba otrzymanego stopu srebra?
4
ANIA:
Wiedząc, że punkt A=(0,6), B=(2,0), C=(8,2) są wierzchołkami kwadratu ABCD wyznaczyć: a) współrzędne wierzchołka D
1
aniek:
60% = S/6 * 100% S/6 w ulamku
4
Sonia9122:
oblicz miarę pozostalych katów trapezu wiedzac ze dwa przeciwłegłe jego kąty równe są 52 stopni i 135 stopni.
2
GEOMETRIC:
9.20 Trójką t prostokątny równoramienny T o przyprostoikątnej dł 5 cm obrócono wokół wierzchołka kąta prostego o kąt 30
0
otzymując trójkąt T' Oblicz pole figury T część
2
Monika:
Kuba wpłacił do banku 3000zł na lokatę terminowa. Roczna stopa procentowa w tym banku wynosi 3,6%, a bank kapitalizuje odsetki co miesiąc. Czy po 2 latach od momentu
3
bloom:
Mam pewne zadanie, ale nie jestem pewny wyniku
4
hashiri:
Prosze pomozcie mi z tym zadaniem. Jest ono z działu funkcji kwadratowych.
0
kokoGocha:
Oblicz Pole czworokąta wypukłego ABCD, ktorym katy wewnetrzne maja odpowiednia miary ...<A=90 (stopni) <B=75 <C=60 <D =135, a boki |AB| i |AD| maja 3 cm.
2
wlodek:
wyznacz wszystkie wartosci k,dla ktorych ciag (k+1,k
2
,4k =2) jest skonczonym ciagiem arytmetycznym.
1
fareer:
Łódkę ciągnie dwóch ludzi po obu stronach rzeki. Pierwszy z nich ciągnie siłą 600 N pod kątem 60 stopni, a drugi 400 N pod kątem 45 stopnii. Łódka przepłynęła 2 km. Oblicz
2
załamana;(:
Czworościan foremny przecieto płaszczyną przechodzącą przez jeden z wierzchołków podstawy i środki dwóch krawędzi. Jkao przekrój otrzymano trójkąt o polu równym
√
11
. Wyznacz
0
załamana;(:
Michal i Jurek graja w następująca grę . Każdy z nich ruca raz swoją kostką. Jeżeli suma oczek na obu kostkach jest większa od 3 i mniejsza od 8 , to wygrywa Michał, w
2
pomóżcie proszę;(:
Dla jakich wartości parametru m równanie :
1
nie umiem ;(:
Trawnik w kształcie prostokąta o powierchni 128 m
2
ma być otoczony chodnikiem. Szerokości chodnika po przeciwległych stronach trawnika są takie same i wynoszą 2m i 1m
2
nie umiem ;(:
Punkty A( 0,9 ) , B(
√
3
, 6) i C( 3
√
3
, 6 ) są wierzchołkami trjkąta ABC. Oblicz : a) miarę kąta C
2
misia:
wykaż ,że jeżeli kwadraty trzech liczb dodatnich a , b , c tworzą ciąg arytmetyczny , to również liczby :
2
szukam pomocy:
Funkcja okresowa f : R → R , o okresie podstawowym T = 4 , dla x <0 , 4> dana jest wzorem f(x)=|x-2| .
7
szukam pomocy:
Dla jakiej wartości parametru m wielomian w(x) = (x-1)( x
2
+ mx + 1 ) ma trzy pierwiastki., których suma jest większa od 1 ?
6
tropiika. :D :
proszę jeszcze o pomoc w tym zadaniu
2
mika:
Punkt na osi liczbowej wykonuje losowo ruch o jednostkę w prawo z prawdopodobieństwem 1/3 i o jednostkę w lewo z prawdopodobieństwem 2/3. Oblicz prawdopodobieństwo tego,że po
2
lula:
ściany bocne ostrosłupa prawidłowego czworokątnego są trojkątami równobocznymi o boku długości a . Oblicz pole przekroju tego ostrosłupa płaszczyzną nachyloną do podstawy pod
4
pomocy:
Dany jest okrąg o środku O i promieniu 3. Z punktu P poprowadzono dwie styczne do tego okręgu w punktach M i N . Wiedząc że kąt MPN ma miarę 30 stopni , oblicz długość cięciwy
2
monika:
Rozwiąż ukłąd równań.
4
misia:
Wyznacz punkty w których styczna do wykresu funkcji f(x) = (x-1)
2
(x+5) jest równoległa do osi OX.
2
lula:
wyznacz współcynniki a , b , c tak , aby wykres funkcji f(x)=(ax+b) / (x+c) przechodził przez punkt A(0 , 3) oraz miał asymptotę poziomą y=5 i asymptotę pionową x=
2
monia:
PROSZE O POMOC... Dany jest trójkąt równoramienny o ramieniu 4 cm i kącie α przy podstawie. Wyznacz pole tego trójkąta jako funkcję kata α. Określ dziedzinę tej funkcji
4
monika:
Uzasadnij że równanie kwadratowe
√
2
x
2
+ (
√
3
+ 3 ) x +
√
6
=0 ma dwa pierwiastki. Nie obliczając pirwiastków równania, oblicz sumę ich odwrotności.
1
Ja:
Zadanie.