matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 7.6.2014
Zadania
Odp.
5
mratek:
Mógłby mi ktoś pomóc rozbić całkę ∫
t
t+4
dt
3
matstus:
Na bokach AB, BC oraz AC trójkąta ABC, punkty a,b,c są obrane odpowiednio tak, że Ac= Ab, Ba= Bc oraz Ca=Cb. Udowodnij, że punkty a,b,c są punktami styczności z okręgiem wpisanym w ten
0
Ray:
Wrzucam całą konwersacje z poprzedniego tematu wrzucam na nowo tylko dlatego , że tamto uciekło bardzo w dół.
10
Dominika:
Pisał już ktoś może całoroczny sprawdzian po 1 liceum i orientuje się jakie zad. mogłyby być ?
34
Ewa:
Jeśli mam nierówność 2x
2
−2x−1< 4x
2
+2x+3 to mogę skreślić te 2x i −2x ?
2
magda:
jak rozwiązać te nierówności trygonometryczne? a) tg x ≤ √3/3
5
uots:
Przedstaw wielomian w jako iloczyn dwóch trójmianów kwadratowych o współczynnikach całkowitych.
11
oj:
odchylenie standardowe:
0
Dsykretna:
Udowodnij, że dwie warstwy względem tej samej podgrupy są ze sobą równoliczne i równoliczne z podgrupą.
2
kostek:
Napisac rownanie prostej przechodzacej przez punkty A (1, 0,−2) i B (0, 2,−4). A wiec robie tak
5
Ania:
Wyznacz równanie okręgu wpisanego w kwadrat ABCD , gdzie A = (1,1) i C = (5,3) .
3
wilek:
Jak długi jest bok sześcianu klocka ołowianego, gdy jego masa wynosi 200g, a gęstość ołowiu 11000 kg/m
3
2
tyu:
4
Ania:
Pewien środek owadobójczy zabija 80% szkodników przy pierwszym zastosowaniu, ale częściowo uodparnia te owady, które przeżyły. W rezultacie przy drugim zastosowaniu ginie już tylko 40%
6
Eboneer:
Rozwiąż równanie 1+5+9+...+x=190. Jak to ugryźć?
0
Bilbo:
a jest sumą 4 kolejnych liczb naturalnych. wykazać, że a+1 jest kwadratem liczby naturalnej. napisałem tylko że a=4k+6 oraz 4k+7=n
2
. co dalej?
6
Ray:
Mam o to takie zadanie podstawiłem do wzoru te wszystkie wartości i dostałem dziwną całke i wychodziło mi coś takie typu E do nieskończoności minus E do 0 jakaś bzdura a ma wyjść
√
3
6
wiktoria:
Doprowadź do najprostrzej postaci wyrażenie uwzględniając .że : x∊(−1, +∞)−(−∞,2>
8
Agataku:
Podaj sumę cyfr liczby 10
32
−32 Wiem ze wyjdzie, tzn mi wyszło 30*9+6+8=270+14=284
1
tomek12:
Przedstaw w postaci iloczynu potęg kolejnych liczb pierwszych: N=9999
2
Zbyszek:
:::rysunek::: Dzień dobry, chciałbym zapytać, czy mając kąt α, długość a i b można policzyć c i d? Musi mi
2
Bary:
Wyznacz równanie prostej k
1
i k
2
odpowiednio równoległej i prostopadłej do prostej " l " i przechodzącej przez punkt A.
1
Kostek:
Mam takie zadanako jakby ktoś mógł sprawdzić byłbym bardzo wdzięczny: Obliczyć (a*b)(a+b)x(b−a) gdzie a=[1,0,−1] b=[1,5,3]
8
shadow:
Funkcja f, określona na zbiorze liczb naturalnych większych od 9, przyporządkowuje każdej liczbie n cyfrę dziesiątek liczby n.
4
Wyspa:
Iloczyn trzech kolejnych liczb nieparzystych jest o 65 większy od różnicy kwadratów liczby największej i najmniejszej. Znajdź te liczby.
3
Sugu:
Wyznacz równanie prostej o współczynniku kierunkowym a=2 , jeśli do prostej tej należy punkt A(−1,2).
1
tomek12:
1. Wyznacz wartość poniższego wyrażenia dla a = b = 1, c = d = 0
3
ewa:
lim
5
stud:
jak zrobić taki przykład: ∫sin
3
*cos
5
xdx
43
Janek191:
x
4
− x
2
− 2 = 0
1
zbiory:
zbiór otwarty każdy punkt tego zbioru zawiera się w tym zbiorze wraz z pewną kulą o środku w tym punkcie (i dodatnim promieniu),
1
ann5:
Mam z jednym problem, oto treść: Funkcja produkcji ma postać Q = 10,577192 * K
0,5156
* L
0,538
1
Mucha:
Losujemy 3 kule bez zwracania z urny w której jest 7 kul ponumerowanych od 1 do 7. Ile wyników otrzymamy jeśli suma liczb jest liczbą nieparzystą? Wiem że można wylosować tak: nieparzysta,
1
an:
Mamy dwie osoby, każda z nich ma dodatnią liczbę całkowitą, te dwie liczby różnią się o 1. Jeśli osoba wie, że ma mniejszą liczbę od drugiej osoby, podnosi rękę i wygrywa. Pokażemy
3
mateusz:
Wyznacz ekstrema lokalne funkcji
10x
1) y= 8x +
x−1
1
mateusz:
sinx
sinx
− Granica funkcji: lim x→0
− wiem, że
=1, to w moim przypadku będzie
22x
x
1
?
22
1
− lim n→
∞
(1+
)
n
2
+6n
n
2
− 4
1
Proxi:
Mógłby mi ktoś obliczyć deltę dla tego równania: (m+2)x
2
− (m−2)x + m − 2 = 0. Mi cały czas wychodzą dziwne wyniki.
6
planimetria:
Miara jednego z katow trojkata wynosi 120 stopni, a dwusieczna tego kata dzieli przeciwlegly bok na odcinki dlugości 4 i 8. Oblicz dlugosci bokow trojkata.
4
Karol:
Mamy równanie : w
4
+ 5w
2
− 39996 = 0 .Trzeba wyznaczyć w . Mógłby mi ktoś krok po kroku opisać jak to wyliczyć ?
11
Kszt:
Sprawdź, czy szereg geometryczny jest zbieżny. Jeśli jest, to oblicz jego sumę: 12+4+
4
3
+...
8
Arcctg:
Oblicz granicę ciągu:
1
nicola:
dany jest trapez w którym podstawy mają długosc 4 i 10 cm oraz ramiona tworzą z dluższą podstaw kąty o miarach 30 i 45 stopni oblicz wysokość tego trapezu
2
nicola:
jaka kwote bede miec na koncie po uplywie dwoch lat jezeli wplace do banku 1000 zl przy oprocentowaniu kapitału równym 5% w stosunku rocznym z kapitalizacj odsetek co rok
3
całka:
mogę to zrobić przez części?
5
luigi:
jak wyliczyć asymptoty funkcji y= x
3
/16−x
2
? proszę o pomoc
3
keti:
witam serdecznie! jak obliczyc dziedzine funkcji?
5
Proxi:
Cześć, prosiłbym o pomoc przy tym zadaniu: Narysuj wykres funkcji f(x)= −|x2+4x|+1. Określ liczbę rozwiązań równania f(x)=m w zależności od wartości parametru m.
1
Jim Morrison:
W zasadzie nie jest to zadanie ale pewne zagadnienie dotyczące przebiegu zmienności funkcji ekspotencjalnej, co do której mam ogromne wątpliwości, bo cos wygląda tutaj nie tal
4
Tinka:
Czy mógł by mi ktoś powiedzieć jak zabrać się za całki
2
aaaaaa:
Rozwiąż równanie sin(−x) = 1
4
Kacper:
Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania i krótkie wytłumaczenie. Wykaż, że prawdziwa jest równość:
7
Legia:
Rozwiaz rownania Logx+3(4x+9)=2
1
gonzo:
wykaż ,ze jeśli a= 5
√
3
+
2
i b=25
2
√
3
−
2
, to a= 125
4
√
b
Nawet nie wiem jak się za to zabrać
3
amph:
a
n
=
n
√
3
n
+π
n
Czy granica tego to π ? Moglby ktos objasnic jak to policzyc ?
2
misiek:
Rozwiąż nierówność trygonometryczną: a) sin 3x ≥ −1/2
1
Luizka:
HEJ! proszę o pomoc kogoś dobrego i obcykanego matmie. Zadanko mam takie: W trójkącie ostrokątnym ABC, kąt ABC=60stopni. Odcinki AM I CN są wysokościami trójkąta ABC, Q
3
zadanie:
Poslugujac sie minorami znajdz baze i wymiar podprzestrzeni w R
4
generowanej przez wektory (3, 4, 1, 1), (2, 2, 0, 2), (0, −1, −1, 2). Wskazowka: znajdz maksymalny liniowo niezalezny
17
pozioma:
Proszę o pomoc w poniższych zadaniach
0
etylek15:
Witam, mam takie zadanko :
4
shadow:
zbiór zadań Andrzeja Kiełbasy, zadanie maturalne nr 88 z działu trzeciego. f) podaj te argumenty x, dla których f(x)*g(x)=0
3
x:
n
2
∑
(2+
1
n
)
n
a
n+1
Liczę lim (
) i wychodzi 1, a to chyba nie rozstrzyga czy szereg jest zbieżny czy
a
n
nie.
1
abc:
Wyznacz wartości parametru m dla których równanie ma 3 rozwiązania w przedziale <0,2π> sinx=m
2
−3
1
ann5:
Mógłby ktoś policzyć ten przykład? Powinno wyjść 2cos(x+2y) − 2xsin(x+2y) Pochodna po y z tego przykładu
2
Nax:
Jeżeli mam np. taką funkcje kwadratową f(x)=−x
2
+4x−10 i pod x chcę podłożyć np. −4 to będzie to wyglądało tak f(x)= −(−4)
2
+ 4 * (−4) − 10 czy może tak f(x)= (−(−4))
2
+ 4 * (−4) − 10
4
statystyka:
w pierwszej urnie są 3 kule białe i 2 czarne, w drugiej 4 czarne i 1 biała. Rzut kostka decyduje z której urny losujemy kule. Jeśli wypadnie liczba oczek podzielna przez 3 to
2
Ray:
Witam mam problem z pewnym zadaniem jest to całka krzywoliniowa nieskierowana robię parametryzację i podstawiam do wzoru i dostaję dziwną całkę z , której ni jak nie wiem jak
9
marta:
Mógłby mi ktos powiedzieć, gdzie robie błąd ?
http://zapodaj.net/a80b59dacb155.jpg.html
30
piorun:
Zad 1 Dany jest ciąg an=n− n
2
.Wskaż wartość wyrażenia an+1. ?
20
Dawidzio006:
W poniedziałek spr z wielomianów (2 kl technikum) na co muszę zwrócić uwagę jakieś mankamenty na których łatwo popełnić błędy?
2
Proxi:
Cześć mam problem z takim zadaniem: Narysuj wykres funkcji f(x)=x|x−2|−3.
6
mat:
Proszę o pomoc w rozwiązaniu i wytłumaczeniu zadania
wyznacz ekstremum funkcji: x/lnx
5
Dawidzio006:
Rozwiąż nierówność a) (9x
2
−1)(x+5)<0
2
Dawidzio006:
rozwiąż równanie x
3
−3x=x
2
−3 i proszę wytłumaczyć..
4
czarny1:
naszkicuj wykres funkcji: f(x)= sin
2
x + |cosx|xcosx, a następnie okresl ile miejsc zerowych ma ta funkcjia w przedziale <−2π, 10π>.
2
tyu:
1
Markos:
12.32 ,12.88 Krysicki i Włodarski Mam problem z tymi zadaniami
5
frank:
Uczę się równań różniczkowych. y'=y*tgx
34
kama:
3x
6
+ 7x
3
+ 2 = 0
2
tyu:
14
pawel:
Uzasadnij że ciąg an=n
2
−2n jest monotoniczny. Jak to zaczac?
3
jarek:
ctg x ≥ 1 Z wykresu funkcji y = ctg x mamy:
1
piotrek:
mam pytanie mam taki wzór
3
piotr:
ctg x ≥ 1
2
tyu:
17
name:
Witam, wiem, że tutaj zazwyczaj rozwiązuje się zadania. Ale czy ktoś mógłby napisać/znaleźć tak powyżej 10 zadań z ciągów o różnym stopniu trudności?
4
tomasz:
proszę o rozwiązanie bo leże na tym nie poradzę sobie określ własności funkcji
2
mart:
Boki trojkata maja dlugosc:23,17,18cm. Oblicz a)pole trojkata
2
mart:
Oblicz dlugosc bokow trojkata prostokatnego wiedzac,ze tworza ciag arytmetyczny o roznicy 2.
4
mart:
W trojkacie rownoramiennym podstawa ma dlugosc 32 cm,a ramie ma 20cm.oblicz promien okregu wpisanego ten trojkat. Pomozcie na teraz prosze!
2
JOker:
Witam, mam problem z znalezieniem wszystkich dozwolonych kombinacji w zadaniu z dziedziny kombinatoryki.
2
swobodny:
Witam. Mam pytanko do rozkładu normalnego. Na ćwiczeniach podawany był wzór X~N(EX, δ) gdzie EX− wartość oczekiwana
4
tyu:
:::rysunek:::
11
mietek:
Bez sensu polecenie w takim razie ułożone...