matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 6.9.2009
Zadania
Odp.
1
Artem:
Bryły wpisane w kulę ... jak to ugryźć ? a.W kulę o promieniu R wpisano walec o największej objętości .Znaleźć wymiary tego walca.
1
LO :
Dana jest liczba 7−cyfrowa 315059a gdzie a oznacza cyfrę jednosci. wyznacz tą liczbę jeśli jest ona podzielna przez:
1
bla bla:
oblicz: [(3−
√
5
)
1
2
+ (3+
√
5
)
1
2
]
−2
* [(
27
8
)
1
3
− 128
0
]
2
Adam:
10.Przekątna graniastosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 6 pierwiastków z 3 i tworzy z podstawą kąt o mierze 60 st. Oblicz:
0
Olka:
Długość łuku okręgu o promieniu r wyznaczonego przez kat o mierze α:
1
Adam:
6.Dla jakich dwóch wartości parametru a reszta z dzielenia wielomianu W(x)=a
2
x
3
+ 3ax + 2a
2
− 11a + 10 przez dwumian x−1 jest równa 6.
1
***mat***:
Eto, Mickej, Tim, ***mat*** dodała zadanie, z którym nie mogła sobie poradzić cala moja klasa na początku tego roku... nie wiem czy umysły nam się zastały czy jest ono trudne. Z pewnością
10
***mat***:
:::rysunek::: ICFI=IFDI i ICEI=IBEI, udowodnij IBGI=IGHI=IHDI
5
Alicja:
:::rysunek::: W trójkącie ABC dwusieczna kąta B przecina bok AC w punkcie B
1
. Przez punkt B
1
prowadzimy
2
Adam:
Koszt wynajmu autokaru wynosi 1440 zł. Na wycieczkę pojechało o 3 uczniów mniej, niż planowano, co spowodowało wzrost opłaty dla każdego uczestnika o 2 zł.
0
Maciej:
1/log
2
x≤1
1
Grzes:
Wyjasn z jakimi x funkcja f(x)=x+sinxcosx jest rosnaca.
1
Michał KAS:
Jaka będzie temperatura końcowa wody o temperaturze 10℃ i masie 0,5 kg po dostarczeniu jej energii równej 4200J
?
2
:-)TO TYLKO JA:
Proszę o sprawdzenie zadania... Szósty wyraz pewnego ciągu geometrycznego jest 2 razy większy od wyrazu trzeciego.Jaki jest
0
:-)TO TYLKO JA:
Proszę o sprawdzenie zadania... Szósty wyraz pewnego ciągu geometrycznego jest 2 razy większy od wyrazu trzeciego.Jaki jest
3
Malwina:
Proszę o pomoc
Nie roZumiem tych zadań
3
ania :
(8x
4
y
−
1): [(2
3
y
2
)*x
9
]=
2
Maciej:
Rozwiaz rownanie log
2
log
6
(2
√
x
+1
+ 4) =1
6
roksana :
oblicz i w sumie nie wiem od czego zacząć z innymi zadaniami sobie poradzialam a tu nie mogę.
3
nameless:
witam prosilbym o pomoc z takimi przykladami:
1
aleksandra:
jedna osoba zużywa srednio 117 litrów wody dziennie. Na ile dni dla jednej osoby wystarczyłaby woda zgromadzona w basenie w kształcie prostopadłościanu o wymiarach 20m i15m napełnionego do
3
Grzes:
Obliczyc cosα + sinα / sinα − cosα , jezeli tgα = 2 i α ∊ (0; π/2)
14
Marlena:
4
√
17−12
√
2
*
√
3+2
√
2
7
syllabi:
Wyznacz m, n, p, q tak aby wielomiany P(x)= x
4
+ mx
3
+ nx
2
+ 12x + 4 i Q(x)=(x
2
+ px + q)
2
były równe.
1
Piotrek:
Proszę o pomoc
Trzech Panów i cztery Panie mają udać się na wycieczkę w szyku "gęsiego". Iloma sposobami mogą się ustawić, jeżeli panowie nie mają sąsiadować z panami, a panie z paniami
1
Nares:
Bardzo proszę o pomoc z tym zadaniem. Z dwóch cienkich listewek o długości odpowiednio 0.8m i 1,05m wykonano szkielet latawca. Dłuższa listewka wyznacza oś symetrii krótszej listewki i
5
M:
Mam takie zadanie: Pani Kasia złożyła w banku kwotę 10 000 zł, na lokatę oprocentowaną 4% rocznie. Oblicz jaką
0
Nares:
Tim mistrzu błagam o pomoc
Z dwóch cienkich listewek o długości odpowiednio 0.8m i 1,05m wykonano szkielet latawca. Dłuższa listewka wyznacza oś symetrii krótszej listewki i jest
1
Anulka:
Bardzo prosze o pomoc w tych zadankach
2
BR:
Proszę o pomoc w zadaniu: Zbadaj liczbę rozwiązań równania ze względu na wartość parametru m (m ∊ R). Napisz wzór i
0
Nares:
Przekątna AC jest dwusieczną kąta przy wierzchołku A oraz suma miar kątów DAC i DCA wynosi 90st, kąt DCA ma miarę dwa razy większą niż kąt ACB natomiast kąt ABC jest o 60st większy od
0
Kris:
Witam! Mam problemy z 3 zadaniami, chociaż mi się wydaje że robie dobrze ale mi nie wychodzą wyniki.
1
Anula:
Trzech Panów i cztery Panie mają udać się na wycieczkę w szyku "gęsiego". Iloma sposobami mogą się ustawić, jeżeli panowie nie mają sąsiadować z panami, a panie z paniami
0
Alex:
POMOCY
Mam takie zadanie: oblicz pole trapezu prostokątnego w którym podstawy mają długości 3 i 6 a kąt rozwarty trapezu ma 135 stopni.
0
alix:
miara kata utworzonego przez dwa promienie okregu wynosi 130 stopni.Oblicz miarę kata, który tworzą styczne poprowadzone przez końce tych promieni. pomóżcie:(
3
Anula:
Iloma sposobami można umieścić 5 osób na pięciu ponumerowanych krzesłach?
39
wojtek:
są liczby 2a−3,a,2a+3 ,w podanej kolejności ,tworzą ciąg geometryczny.Wyznacz a pomóżcie i dokładne rozwiązanie i wszystkim dziękuję za pomoc wiem o co chodzi w zadaniach
2
Natalia:
Pociąg przejechał 180 km w 3 godziny. W ciągu ilu minut przejedzie ten pociąg 25km?
17
wojtek:
jak to obliczyć miejscami zerowymi funkcji wymiernej na górze x3−x a na dole(x−1)(x+4) są liczby A.−1,0,1 B.−4,−1,0,1 C.0,1 D.−1,0 pomóżcie rozwiązać te zadanie i chciałbym się
3
jatoja:
1. Porównaj liczby: a= 16
15
i b=
√
2
118
4
Ellmor:
Dany jest wielomian W(x)=ax 5+bx2+c. Znajdź wartości współczynników a, b i c jeśli wiadomo, że W(pierw z 2)=4 W(− pierw z 2)=−12 i W(0)=−10.
10
ab:
: f(x,y)= e
x/2
(x+y
2
)
9
Beata:
2x
2
−10x+12≥0 Czy to sie liczy z Δ a jeśli tak to jak później to przedstawić na osi?
1
Madzia:
Wiec
w trojkatach ABC i DEF zachodzi rownosc dł boków AB =DE i BC=EF oraz kąta c i kata f . Czy mozna wnioskowac ze te trojkoty sa przystajce?
0
wierzba:
1+1=2δ←31γα⇔∑87≈32Ω≤33≥γ=35%x=x3=
8
Michal:
x=
√
38−12√2
−
√
√11−6√2
0
oja:
Oblicz wartość wyrażenia:
1
Neres:
Oblicz miary kątów czworokąta jeśli: miara kąta drugiego stanowi 75% miary kąta pierwszego, kąt trzeci jest o 25% większy od kąta drugiego, a miara kąta czwartego stanowi 29/16 miary kąta
0
Neres:
Przekątna AC jest dwusieczną kąta przy wierzchołku A oraz suma miar kątów DAC i DCA wynosi 90*, kąt DCA ma miarę dwa razy większą niż kąt ACB natomiast kąt ABC jest o 60* większy od kąta DAC
3
007:
szescian sumy liczb
√
5
i 1 jest równy...? wynik: 8
√
5
+ 16.
10
młody:
Proszę o pomoc w rozwiązaniu nierówności: a) x
2
−4x|+8≤0
0
Neres:
Oblicz miary kątów czworokąta jeśli: miara kąta drugiego stanowi 75% miary kąta pierwszego, kąt trzeci jest o 25% większy od kąta drugiego, a miara kąta czwartego stanowi 29/16 miary kąta
3
fafelek:
hej matematykom
takie o zad mam i nie wiem jak się zabrać: zapisz w postaci przedziału liczbowego zbiór takich
12
Piotr:
W pucharze znajduje sie 100 sztuk zlota. Pierwsza z nich miala wartosc jednego dukata, druga− dwoch, trzecia− trzech itd. az do
2
Blanka:
Na sześciokącie foremnym opisano okrąg i w ten sześciokąt wpisano okrąg. Pole powstałego pierścienia jest równe 2πdm2. Oblicz pole powierzchni sześciokąta.
2
misiu:
Podstawy trapezu prostokątnego mają długości 1cm i 3cm. Oblicz długości ramion tego trapezu, jeśli można w niego wpisać okrąg.
1
Paweł:
Prosze o pomoc − ciag w piwnicy stoją dwie 77 litrowe beczki. Pierwsza jest wypełniona wodą a druga jest pusta. Z
5
marta:
Dla jakich argumentów wartości funkcji y=3x
2
+x+30 są mniejsze od wartości funkcji y=2x
2
−9x−3? Proszę o pomoc.
8
mix:
wyznacz 2 takie liczby aby ich suma była równa 120, a ich iloczyn miał największą wartość.
3
Madzia:):
Oblicz: 5
1
5
0
(−5)
1
1
5
0
5
(−1)
1
62
Dawlaw:
Od liczby 20 odejmij liczbę 88 tak,aby wynikiem odejmowania była liczba 22. No słucham sugestii
3
RTG:
−x
2
+2x+24<0
2
Michał:
z gory dziekuje za pomoc
√
48
−
√
32
x=
(
4
√
3
+
4
√
2
)(
4
√
3
−
4
√
2
)
0
Jolka:
Korzystając z tożsamości: tg
2
+ 1 =
1
cos
2
α
wyznacz wartości pozostałych funkcji trygonometrycznych kąta ostrego α, jeżeli tgα=4
1
melania.:
funkcja f okreslona w zbiorze A={x: x ∊ C ⋀ −6≤x≤4} przyporzadkowuje kazdej liczbie zbioru A reszte z dzielenia tej liczby przez 4.
1
Edi:
jak rozpisać taki wzór ? (a−b)
4
1
MaRcin:
Na boku AB trójkąta ABC obrano taki punkt D, że
|AD|
|AB|
=
2
3
. Niech E będzie środkiem odcinka AC. Wyznacz liczby a, b tak, aby DE= a* AB + b* AC.
2
to ja ;):
1. W sześciokącie foremnym różnica długości dwóch przekątnych wychodzących z jednego wierzchołka wynosi 6 cm. Oblicz pole tego sześciokąta.
0
Edi:
Z podanych czterech jednomianów ułóż wszystkie możliwe wielomiany trójwyrazowe o niepowtarzających się wyrazach
5
Alka:
Oblicz wartość wyrazenia, gdy tg=3. http://img2.vpx.pl/up/20090906/beztytulu49.jpg
2
Magda:
Czy istnieje kąt α, dla którego: a) sinα=
√
3
2
i sin(90−α) =
1
2
11
Kasiek:
Droga z A d B ma 26 km. Motocyklista przebył ją w czasie o 1,5 godz krótszym niż rowerzysta, który jechał z prędkością o 39 km/godz mniejszą. Oblicz prędkosć rowerzysty i motocyklisty.
1
Creative2222:
W trójkącie równoramiennym ABC , IACI =IBCI, punkt D jest spodkiem wysokości trójkąta poprowadzonej z wierzchołka C, A punkt E jest środkiem boku BC i ICDI=IDEI. Udowodnij , Ze
15
Kubuś:
1) Oblicz wysokość trójkąta równobocznego o polu 100 cm
2
6
Patka:
a)|x−2|>
√
3
Rozwiązanie:
6
Edi:
przedstaw w postaci jednomianu 5x:x
11
MIn:
P O M O C Y
PROSZE O P O M O C W ZADANIACH DOTYCZĄCYCH :Statystyka...
1
ABC OLAAAA:
wartość bezwzgledna liczby x ≤ 2
1
2
x ∊
13
ABC OLAAAA:
a) wartość bezwzgledna liczby x jest wieksza od 14 stopni
20
Wojtek:
Ciąg (an) jest ciągiem arytmetycznym o różnicy 3.Szósty wyraz tego ciągu jest równy 38.Wobec tego:
6
Wojtek:
W trójkącie prostokątnym naprzeciw kąta ostrego α leży przyprostokątna długości 3 cm.Druga przyprostokątna ma długość 6.Czy to sin α,cos α,tg α
18
agatka:
Kawałek czworokątnego materiału o obwodzie 3 m przecięto wzdłuż jednego z jego przekątnych. Powstały dwie chusty o kształcie trójkąta równoramiennego: pierwsza o obwodzie 1,8 m , a
4
Wojtek:
Aby na podstawie wykresu funkcji y=f(x) narysować wykres funkcji y=f(x−6),należy funkcji przesunąć o:
9
Wojtek:
Maksymalny zbiór, w którym funkcja kwadratowa F(x)=−2(x−3)2=to jest na górze małe i jeszcze+6 jest rosnąca .Jaki jest maksymalny zbiór tej funkcji
3
agata:
Z dwóch cienkich listewek o długości odpowiednio 0,8 i 1,05 m wykonano szkielet latawca . Dłuższa listewka wyznacza oś symetrii krótszej listewki i jest podzielona przez punkt
1
Wojtek:
Trójkąt,w którym stosunek długości boków jest równy 2:3:4,jest A.równoboczny B.prostokątny C.ostrokąny D. rozwartokątny