matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 4.11.2018
Zadania
Odp.
1
XYZ:
sinx/2+cosx/2=pierwiastek z 2 sinx
4
Majeranek:
8
ania:
Ojciec proponuje synowi następującą grę o kieszonkowe: syn rozmieści w dwóch kapeluszach 5 banknotów
4
ciasteczka:
Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których mniejszy pierwiastek równania (m − 2)x
2
+ (2m + 1)x + 1 = 0 jest mniejszy od 1, ale większy pierwiastek tego równania jest większy od 2.
1
i:
Czy zdanie "x to suma kwadratów dwóch liczb naturalnych" powinno być zapisane za pomocą kwantyfikatorów w taki sposób?
7
Maciek:
Witajcie,
8
Bartek:
Witam, bardzo potrzebuję pomocy, muszę to zadanie zrobić do północy, siedzę nad tym już nie wiem ile godzin, według mnie to będzie odpowiedź 4,
6
asdf:
W zbiorze ℤ/k określamy działania +, * następująco:
10
Stella:
Jak policzyć prawdopodobieństwo zajścia jednocześnie 2 zdarzeń? Konkretnie, 2 żetony są na 100 różnych polach na planszy. Jakie jest P że oba są na tym samym polu
2
pola:
Rozwiaż nierówność
∥x−1I
Ix+1I
> 1
5
Sucha99:
Szybkie pytanko:
√
−4
ma jedno rozwiązanie i jest nim 2i czy ma dwa rozwiązania 2i i −2i ?
1
matematyczna panika :
zaznacz na płaszczyźnie zespolonej. |z−1|=Imz
4
gosć:
Ix + 2I
Ix−1I
≥0
4
Mariusz:
Proszę o pomocy w rozwiązaniu zadania: |z − 1| + z* = 3
2
lolde:
obliczyć dokładną wartość:
3
Hjr:
Kochani wielbiciele definicji, jak zdefiniowalibyście przeindeksowanie sumy?
2
poziomka:
Rozważmy wszystkie ostrosłupy prawidłowe sześciokątne, w których suma długości krótszej
3
Filip:
W jaki sposób określić argument?
√
−7+24i
3
python:
Mam do napisania w pythonie program, który na podstawie współczynników podanych przez użytkownika (układ trzech równań, zatem a1, a2, a3, b1, b2, b3, c1, c2, c2, d1, d2, d3)
14
Michał:
Tak jak w w tytule
w sumie to pytam bo nie za bardzo wiem co zrobić w takich przypadkach gdy mam:
1
Damian:
Dana jest funkcja f: <−4;5> −> R, której miejsca zerowe to x=−2, x=0, x=3 Jakie są miejsca zerowe i dziedzina funkcji g(x) = 1−|f(|2−2x|+1)| ?
18
Zielona:
zaznacz na osi liczbowej |x|>0 albo poprosze tylko podać xe
5
Jeździec znikąd:
a+b+c=
√
3
, zachodzi a
2
+b
2
+c
2
≥ 1
2
czułek:
Da się cos takiego rozwiazac?
7
Adryjek:
Cześć, nie rozumiem fragmentu sumowania ciągu arytmetycznego:
8
Oliwia:
Jeśli funkcja f(x)=ax
2
−2x+1/2 ma dwa różne miejsca zerowe, to a może być równe. Rozumiem, że delta musi być większa żeby były dwa miejsca zerowe, ale nie wiem jak obliczyć a?
0
Adrian:
((p⇒q)⇒r)⇒¬((p⇒q)v(p⇒r)) muszę zamienić to na postać DNF lub CNF a najlepiej na obie ale o ile prawą stroną mogę z
6
Gambuła:
9z
4
+5z
2
+1=0 Będę wdzięczny za pomoc
12
HELP:
Hej, błagam o pomoc. Brakuje mi pomysłu na zadanie, nie wiem, który wzór charakterystyczny wykorzystać:
8
anna:
oblicz granice jednostronna funkcji f w punkcie x0 i na tej podstawie ustal, czy istnieje lim x−−>x0 f(x)
3
roto11:
Oblicz:
4
√
−i
6
marianno:
z
6
− (1+i)z
3
−2+2i=0 jak rozwiazac takie rownanie
12
Confusedgurl:
2
Gdy x zmierza do +nieskończoności (1 +
)
x
2
x
2
3
misieq:
:::rysunek::: Oblicz tangens alfa uwzgledniajac dane.
3
Ann:
W pewnej korporacji taksowkowej cenę kursu oblicza się według zasady, pierwszy kilometr trasy kosztuje 7 zł a każdy następny rozpoczęty kilometr 2zl30gr
7
Adam:
Podaj Re z, Im z, moduł, z sprzężone
5
qwertyuiop:
:::rysunek::: α=30
o
2
zined:
Przedsiębiorstwo sprzedaje linię produkcyjną. Oferty nadesłało trzech potencjalnych nabywców: − oferta A − płatność jednorazowa 170tyś zł po upływie roku
2
Blee:
120 + 2*90 = 300
3
DEBILmatematyczny:
dla jakiego m proste k i l sa : a) rownolegle
5
Filip:
Jest ktoś w stanie przekształcić to do postaci trygonometrycznej? z = 1 + cos (
π
3
)+ i*sin(
π
3
)
1
babuszka:
Jak rysować wykresy relacji? np. takie proste relacje jak
√
x+y
jest liczbą rzeczywistą lub
√
x−y
jest liczbą rzeczywistą?
1
ada:
oblicz
3
Aleksandra:
Siemka, mam pytanie. Czy gdy ktoś wam powie na głos dwie liczby(np. trzy cyfrowe) które należy zsumować to nie macie z tym problemu? Mi jakby z głowy te liczby wylatywały, gaśnie mi pierwsza
1
soma:
Jak zamienić zdanie "Jak Kuba Bogu tak Bóg Kubie." na formułę klasycznego rachunku zdań? Dla tego zdania nie potrafię określić nawet formuł atomowych.
3
zined:
Ile należy ulokować na rachunku bankowym aby co roku przez 5llat móc wypłacać po 5tyś zł, jeżeli roczna stopa procentowa wynosi 7%
13
Michał:
Hej!
staram się obliczyć takie cudo tylko nie wiem czy dobrze to robię, nie ma odpowiedzi... więc nie mam jak sprawdzić... Mógłby ktoś zweryfikować?
1
M-00:
niech s
n
, s
2
n
, s
4
n
i s
5
n
to sumy odpowiednio n, 2n, 4n i 5n początkowych wyrazów tego samego ciągu arytmetycznego. Wykaż, że S
5
n
−S
n
=2(S
4
n
−S
2
n
)
4
nierozwiniety:
napisz rownanie prostej prostopadlej −2x−5y+3=0 P(−10,3)
48
justoneeee:
|x+3|+|x−2|+|1−3x|−|x+5|≥0
1
marianno:
|z−2|=|z+2i|
3
marianno:
|z−1|+|z+1|=3
5
Grzegorzzz:
Wyznacz dziedzinę: F(x)= log
(
x
2
−
1
2
) (−x
4
− x
3
−6x)
6
nierozwiniety:
napisz rownanie prostej A(3,−1) B(−4,2)
9
Bose:
Oblicz miejsce zerowe: e
x
+5x=0
11
konrad:
Mam takie coś:
1
pablo123:
(sprzezenie z −1+3i)≤5 jak to bedzie wygladało w ukladzie
4
cokk:
Sześcian o krawędzi długości a przeciętą płaszczyzną przechodzącą przez przekątną podstawy i punkt, który dzieli przeciwległą krawędź boczną w stosunku 1:2.
2
Ann:
Liczba x spełnia warunek 5<x<10 wynika stąd że wyrażenie |x−5|+|x−10| jest równe
3
kasia:
Czy ciąg zbieżny musi być ciągiem malejacym ?
1
keke20:
Oblicz
57
arcctg(tg
)
17
2
Lila:
Oblicz Log
2
(x−2)/log(x−2)=
2
omg:
całka krzywoliniowa z f(x,y,z)= x+y+z od (3,4,2) do (2,2,−1) − jak się za takie coś zabrać?
0
LiczenieMiNieIdzie:
Witam!
2
Grzegorzzz:
Mam zagwostke ,nie rozumiem czemu wychodzi mi inny wynik niż w odpowiedziach. Mam zadanie: log
3
2=a log
6
5=b i oblicz log
2
16 225 i mi wychodzi b
0
anabelle:
Hej. Mam problem z pewnym zadaniem. Mógłby ktoś wyjaśnić? Używając metod macierzowych znajdź rozwiązanie następującego zagadnienia początkowego:
2
kasia:
Ile jest liczb naturalnych n należących do przedziału <100,1000> takich ze a) 8|n v 5|n
2
Bialozor:
W jaki sposób przekształcić równanie ogólne płaszczyzny na parametryczne? Moje próby wyprowadzenie zakończyły się fiaskiem
6
kasia:
Dla jakich liczb naturalnych n liczba a) n
4
+ 4
18
Dede:
,,Znajdź wzajemnie jednoznaczną odpowiedniość pomiędzy k−kombinacjami z powtórzeniami ze zbioru A oraz podziałami k nierozróżnialnych obiektów na kategorie etykietowane elementami A".
3
Mo:
Hej, mam pytanie dotyczące stosowanie reguły de l'Hospitala.
5
Tello:
Hej, wytłumaczylibyście mi rozwiązanie?
0
LiczenieMiNieIdzie:
Witam!
2
lel:
|x|
3
− 5x
f(x) =
, Xo = 0
|x|
2
pleh:
Cześć, potrzebuję pomocy z tym zadaniem
Podstawą ostrosłupa jest romb o boku 16 i kącie ostrym 60 stopni. Jedna z krawędzi bocznych
3
Grzesiek:
m
2
x +2 =4x+m
1
perm:
Oblicz liczbe permutacji zbioru (1,...,3n), w ktorych liczby podzielne przez 3nie wystepuja na pozycjach podzielnych przez trzy.
1
szymeq:
log(x−2)+log
2
(x−2)+log
3
(x−2)+...<1 Odpowiedź: x∈(
21
10
, 2+
√
10
)
2
maria3:
Ile jest liczb naturalnych siedmiocyfrowych, w których cyfra 3 występuje dokładnie 2 razy?
6
Kamil:
Jeżeli liczba naturalna p nie jest kwadratem liczby naturalnej, to
√
p
jest liczba niewymierną.
16
Bleee:
To jest bardzo trudne pytanie, zwłaszcza że kombinatoryka jednym przychodzi z dużą łatwością