matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 31.5.2018
Zadania
Odp.
22
a7:
na pierwszy rzut oka wygląda bardzo elegancko i moim zdaniem dobre, ale zaraz jeszcze się spróbuję wczytać i zastanowić czy czegoś się nie dopatrzę
0
Helena Paździochowa:
Pomóżcie mi w tymi zadaniami bo wgl nie mam pomysłu jak się za nie zabrać link poniżej
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQXRFgSBX-Dia-3Cjd3OFYj2ae_FcK3VbbYejqurgHFnYJn3NBU
32
Mati2001:
Witam bardzo prosze o jak najszybszą pomoc
6
MyImmortal:
Hejo wie ktoś może jak obliczyć całkę dla szeregu 1+x+x
2
?
12
neon:
Hej,
3
Kaja:
oblicz
19
Krzysiek6:
Wyznacz granicę, o ile istnieje:
x
2
y
f(x,y) =
dla x,y≠ 0
x
4
+y
2
f(x,y) = 0 dla x,y=0
5
xxx:
:::rysunek:::
3
agata:
a) Wyznacz wszystkie funkcje f: R−−−>R które są jednocześnie parzyste i niemalejące b) Wyznacz wszystkie funkcje f: R−−−>R które są jednocześnie okresowe i nierosnące
3
5klasa:
Chcę zrozumieć objętość. Mam dwa pudełka. Jeśli do jednego wsypię piasek i do drugiego i potem to zważę− czy to jest sposób na określenie objętości? Tak można? Czy lepiej liczyć długość
1
5klasa:
Jakie jednostki objętości zaproponowałbyś, by określić: a) objętość ziemi w skrzynce na kwiaty
3
5klasa:
W linku https://brainly.pl/zadanie/9720684 jest zdjęcie z mojej książki. Czy siatki graniastosłupów dobrze narysowane przedstawiają rysunki:
2
Marta:
Witam, mam dosyć ciężkie zadanie na kolokwium i nie wiem jak się za nie zabrać
Proszę o pomoc lub jakąś podpowiedź.
5
asdf:
jaki jest analityczny wzor kwantyla rzedu k?
38
5klasa:
Jak z dwóch jednakowych klocków w kształcie prostopadłościanu złożyć graniastosłup ośmiokątny? W sześciokątny nie złożę, bo trzeba będzie dwa w podstawie mające trapez. Ale jak złożyć w
3
5klasa:
:::rysunek::: 1) Czy jest jakaś zasada, która mówi, że zaczyna się od lewego dolnego rogu odczytywanie ścian
10
5klasa:
:::rysunek::: Mam wskazać ściany prostopadłościanu. Wiem, że wierzchołki powinny być oznaczone dużymi
2
Maciek:
∞
n=1
1
Zbadaj zbieżność szeregu: ∑
(n+1)ln
2
(n+1)
8
nieumiejaca:
a) cos x = cos (π − x) b) tg x = tg (π − x) + 2
1
Miśka:
Które z podanych wyrażeń nie jest tautologią ? A)[(p ⇒ q) ∧ (r ⇒ s)] ⇒ [(p ∧ s) ⇒ (q ∨ r)]
7
Michał:
Cześć, potrzebuje pomocy w zrobieniu takiego zadanka:
4
Dada43:
Uczniowie drugiej klasy LO zbierali pieniądze na wypoczynek wakacyjny. Poszczególni uczniowie zgromadzili nastepujace kwoty (w zł): 315, 248, 276, 440, 259, 462, 267, 293, 308, 288, 254,
8
sinusprzezkosinusdajdwaminus:
Oblicz, bez użycia silni ani równań kwadratowych: n(n−1)=110. Wynik ma wyjsc 11
3
Dada43:
Prawdopodobnie banał ale nie wiem jak to poprawnie wyliczać. Mam obliczyć średnią arytmetyczną liczb 15,20,25,30...95 i jak mam to zrobić? Zauważyłem że jest to ciąg arytmetyczny i
3
Robert:
moglby ktos mi wytlumaczyc dlaczego rozwiazaniem tej calki ∫arccosxdx jest xarccosx−
√
1−x
2
+C