matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 30.5.2010
Zadania
Odp.
11
TomekBB:
Prosta m przecina okrąg o promieniu 5 cm. Określ położenie tego okręgu względem prostej rownoległej do m i odległej od niej o :
2
kwiatuszek:
7
12
*
7
12
−2*
√
95
/7*
√
95
/12= 7 i 12 pod kreską ułamkową
2
kwiatuszek:
f(x)=−2/x+3 i odczytaj zb.rozw.nierówności f(x)<−1
16
sandra:
jak wyliczyć to równianie? 3
log(x+9)−log(x−12)
=27
log
2
x
1
madzia :
Środkowa prowadzona z wierzchołka kąta ostrego równoramiennego trójląta prostokątnego ma dłogość 5. Oblicz pole tego trójkąta
3
chosen:
:::rysunek:::
ctg α
1. Udowodnij, że: cos
2
α =
tg α + ctg α
1
under:
Witam mam takie pytanie: czy taki przypadek z wartością bezwzględną będziemy rozpatrywali:
1
Asia:
Dla jakich wartości parametru a rozwiązaniem układu równań
1
xxx:
prosze o pomoc w zadaniu: w urnie sa 2 kule biale i 4 czarne. osoby A i B na zamianę wyjmują kule i odkladają, A wybiera
1
Max:
W trójkąt prostokątny wpisano koło o promieniu 4 cm. następnie poprowadzono odcinek De o koncach należących odpowiednio do boków AC i BC, równoległy do boku AB i styczny do wpisanego
1
Max:
W równoległoboku o kącie rozwartym 150 stopni, długości wysokości pozostają w stosunku 1:2. Wiedząc, że pole równoległoboku jest równe 49 cm
2
oblicz:
5
Marta:
Podaj wzor funkcji, ktorej dziedzina jest zbior D= R − {0} i ktora ma cztery miejsca zerowe: −2, −1, 1, 2.
2
zuza:
Oblicz prawdopodobieństwo tego, że w czterech rzutach monetą uzyskamy więcej orłów niż reszek.
1
Lidka:
W trapez równoramienny ABCD wpisano koło o promieniu długości 6 cm. Nastepnie przedłużono ramiona AD i BC do przecięcia w punkcie O. Wiedząc, ze pole trapezu wynosi 156 cm
2
, a dłuższa
6
Asia:
Funkcja f jest okreslona wzorem f(x) = 2x − 5/ x−8. a) wyznacz dziedzine funkcji f wiedzac,ze jej zbiorem wartosci jest zbior ZW = { −4, −2/5,
1
Ewa:
POMOCY
9
Adam:
http://img266.imageshack.us/img266/1112/aaaael.jpg
2
Adam:
funkcje trygonometryczne: sprawdź podane tożsamości
4
truskawka:
zbadaj monotoniczność ciągu an= −2n +20
1
truskawka:
wykaż , że ciąg an= n2 + 3n − 10 jest rosnący , bn= −5n2 +10 malejący , bn = − 3/4n − 1/3 malejący
6
Tomek:
:::rysunek::: Rysunek przedstawia przewodnik i kierunek prądu(czerwone) oraz linie pola magnetycznego
2
gimigis:
znam a
1
i wiem, że a
2
+ a
3
= 20. Jak obliczyć q
a
1
= 1
6
megi:
Pomoże ktoś w układzie równań? 4ab+a
2
=48
24
Justysia89:
∫cos
2
x dx
7
440SixPack:
Oblicz prawdopodobieństwo trafienia trójki w Małym Lotku (5 liczb z 35)
3
Kiejstut:
Pole koła jest równe 72
1
4
cm
2
. Cięciwa CD przecina średnicę AB w punkcie odległym o 5 cm od środka koła. Wiedząc że pole trójkąta EBD jest 9x większe od pola trójkąta ACE, oblicz
4
Tomek:
:::rysunek::: Lisek mam jeszcze jedna prośbę o zad.
0
Proszę o pomoc :( :
Witam mam takie zadanie, że mam uzupełnic luki w tabelce oto link do tej tabelki : http://img248.imageshack.us/img248/7342/statki.jpg
0
Olala:
Czy ktoś może pomóc mi z poniższym zadaniem bo mój umysł jest ściśle humanistyczny
0
Olala:
W pierwszej klasie pewnej szkoły przeprowadzono pod koniec roku szkolnego badanie stopnia opanowania techniki wykonywania prostych obliczeń matematycznych w zakresie 100. Dzieci
2
zuza:
Proszę o sprawdzeenie
Czwarty wyraz ciągu geometrycznego równa się 3, a piąty −3/2. Oblicz sumę sześciu
8
gosia:
|x|=1−y 2x−y=3
2
zuza:
Czwarty wyraz ciągu geometrycznego równa się 3, a piąty −3/2. Oblicz sumę sześciu początkowych wyrazów tego ciągu.
6
Tomek:
Witajcie. Mam mały problem z zadaniem , które bardzo jest dla mnie ważne czy mógłby ktoś mi pomóc z tym zadankiem. Bym był bardzo wdzięczny.
3
???????????????:
Suma dwóch kolejnych liczb naturalnych wynosi 56. Jakie to liczby
2
karolina007:
Bardzo proszę o pomoc...
2
Proszę o pomoc :( :
Witam mam takie zadanie, że mam uzupełnic luki w tabelce oto link do tej tabelki : http://img248.imageshack.us/img248/7342/statki.jpg
4
Kiejstut:
:::rysunek::: W trójkącie prostokątnym ABC dane są |AC| = 3cm, |∡CAB| = 90*, |∡ABC| = 30*. Przyprostokątna AB
3
Damian:
Wyznacz równanie prostej przechodzącej przez pkt. P(2,−5) i prostopadłej do podanej prostej y= − 6. Jak to zrobić ? Dokładnie wytłumaczcie.
13
karolina007:
Określ dziedzinę funkcji y=log
3
(x−2)
23
Cinu:
skróć:
x
3
−6x + 3x + 10
x
2
−7x + 10
1
Prawdopodobieństwo:
Tomek i Rafał wprowadzają się do swoich mieszkań na dwóch krakowskich osiedlach. W każdym dla lokatorów przygotowano 200 mieszkań. Na pierwszym osiedlu (w którym zamieszka Tomek)
3
kuba:
ile może istnieć kodów mających na poczatku 4 litery a następnie 3 cyfry (litery i cyfry mogą sie powtarzać) jeśli mogą w nich występowac
1
onna:
ostrosłup przecięto płaszczyzna równoległa do podstawy i dzieląc jego wysokość w stosunku 1:2. oblicz stosunek objętości otrzymanych brył. rozważ 2 przypadki.
2
Jan:
Fizyka Niektóre elektrowozy w czasie hamowania wykorzystują silniki elektryczne do wytwarzania energii
5
Kambok:
Trzy liczby ktore tworza ciąg geometryczny dają 35.Jeśli do pierwszej liczby dodać 4,do drugiej 5,a do trzeciej 1 to otrzymane sumy utowrzą ciąg arytmetyczny
18
Ola:
Pomóżcie bardzo prosze
! funkcja ε
x
* ( x
2
− 3)
2
Godzio:
Rozwiąż graficznie układ nierówności
2
mishi:
Jest to wzór na promień okręgu wpisanego czy opisanego na trójkącie?
1
aga:
Rozwiąż nierówności: |||x−1|−1|−1|≤1
0
ewelina:
ewelina: Pomocy mam takie zadanie : Z urny w której jest 30 losów w tym 6 wygrywających wyciagamy 3 losy. Na ile spsobów mozna wylosować? a) dokładnie 1 los przegrywający b)
1
Michałek:
Witam. Proszę o pomoc z tymi zadaniami:
1
MilenAAA:
Sieć komputerowa pewnej instytucji jest uszkodzona. Wysłany e−mail dochodzi do adresata z prawdopodobieństwem ½. Dla zwiększenia prawdopodobieństwa dotarcia pewnej ważnej
6
karolcia :
:::rysunek::: cześć
2
king:
mam zad. W ostrosłupie prawidłowym sześciokątnym krawędź podstawy ma długość 6cm, a krawędź boczna
3
HEKTOR:
Spółka informatyczna zrealizuje dwa projekty: pierwszy z prawdopodobieństwem 0,82 drugi – 0,71. Wiadomo, że projektów nie można realizować równocześnie. Oblicz prawdopodobieństwo, że
4
asia :
:::rysunek::: cześć
12
Jan:
:::rysunek::: Kilka zadań
2
Michaś:
Bardzo proszę kogoś o pomoc.Zadanie dla mnie niezrozumiałe i jestem troszke w kropce:(
4
Seboo:
Oblicz 3 i 5 wyraz ciagu geometrycznego , jeśli: a) a
6
=100 , q=10
2
onna:
w kwadrat ABCD wpisano koło. w to koło wpisano kwadrat tak że jego boki są równoległe do boków kwadratu ABCD. Różnica pól tych kwadratów wynosi 2 cm2. Oblicz pole koła.
3
onna:
dany jest okrąg o środku O i promieniu r=5 cm oraz dwa inne okręgi o środkach B i C styczne do niego wewnętrznie i jednocześnie styczne do siebie. Oblicz obwód trójkąta ABC. Sporządź
1
kaja:
znaleźć wszystkie liczby naturalne dwucyfrowe które wzrastają 9−krotnie gdy między cyfrę jedności i dziesiątek wstawimy zero.
1
kaja:
mówimy ze liczby a i b są jednokładne względem liczby 2 w skali −3 gdy a−2=−3(b−2). Podaj przykład pary liczb jednokładnych.
1
Anulka:
Trudne zadanie którego nie rozumiem:( Wykorzystaj twierdzenie sinusów do obliczenia pola trapezu:
2
madzia:
co robie zle ? podobne zadanie jak wczesniej..ale wynik mi wychodzi zły ; //