matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 30.11.2009
Zadania
Odp.
5
demi:
Sprawdź czy dla każdego kąta ostrego α,zachodzi równość:
3
Gandi:
Jak obliczyc takie wyrażenie prosze o pomoc
0
Gandi:
0
Gandi:
cos(arccos2/3+arcsin1/3)
0
xxxx:
http://matematyka.pisz.pl/forum/28747.html
0
xxxx:
0
xxxx:
2
Amelia:
Bardzo proszę pomóżcie
. Jedno krótkie zadanko.
1
Róża33:
http://matematyka.pisz.pl/forum/28782.html
1
paulina:
Oblicz wartość wyrażenia
3
marian z zakopanego:
Przekrój osiowy walca jest prostokątem, którego obwód wynosi 56cm, a szerokość stanowi 75% jego
0
xxxx:
3
tomasz k:
oblicz macierz odwrotną macierzy
14
Patrycja:
Hm w sumie wydaje się proste to zadanko, ale jakoś sprawia mi trudności.. Proszę o pomoc
5
Patrycja:
Pomocyyy!
W ostrosłupie czworokątnym wysokość ściany bocznej jest nachylona do podstawy pod kątem 45stopni. Pole podstawy jest rówwne 4. Oblicz pole jednej ściany bocznej tego ostrosłupa
7
Róża33:
Dziękuje Ecie, Arob, Bogdanowi za wsparcie. Zaliczyłam pisemna cześć z matematyki.W sobotę cześć ustna (wielomiany, okręgi pola figur geometra itd ) proszę o wsparcie chodzi mi o
0
oliwia:
:::rysunek::: w trójkącie ABC bok AC jest 3 razy dłuższy od boku BC. Na boku AB zaznaczono punkt D. Oblicz
8
bubu:
X4+x3−7x2−x+6<0
0
oliwia:
wykaż, że A,B ⊂ Ω oraz P(A)=
1
4
i P(B) =
1
3
, to
1
3
≤ P(A∪B) ≤
7
12
i P(B−A) ≥
1
12
.
0
Karolcia:
1. Napisz równanie okręgu przechodzącego przez punkt A i stycznego do obu osi układu współrzędnych, jeśli:
4
paulina:
Wiedząc, że tgα =
1
3
, oblicz wartość wyrażenia 5 (2sin
2
α − 1).
0
Kaczucha:
Ja dziś nie z typowym zadaniem pisemnym... Szukam pomysłu na jakieś ciekawe badanie statystyczne, które mam przeprowadzić na ustną pracę klasową. Może przychodzi coś komuś do
0
oliwia:
z prostokątnego kawałka blachy miedzianej o wymiarach 5 dm na 4 dm wycięto w rogach jednakowe kwadraty . po złożeniu blachy i zlutowaniu odpowiednich krawędzi otrzymano prostopadłościenny
2
wera:
Okrag wpisany w trójkąt równoboczny.Z czego h= 6{3} /pierwiastek z trzech/.Pomoze ktos wyznaczyć r,R ,a.pole okregu i pole trójkata....? Prosze o info na gg 10812394 lub na forum .Z
0
Kicia:
Obwód trapezu równoramiennego jest równy 26 cm oblicz pole tego trapezu. Kąt między dolną podstawą a bokiem wynosi 60 stopni.
4
maturzystka:
Witam. Bardzo proszę o jakiekolwiek wskazówki: Dany jest wielomian trzeciego stopnia o współczynniku 1 przy najwyższej potędze. Pierwiastki tego wielomianu tworzą rosnący ciąg
0
oliwia:
ułóż równanie kwadratowe mające postać x
2
+ px + q = 0 , którego iloczyn pierwiastków jest równy 4 , a suma kwadratów odwrotności pierwiastków wynosi 2.
3
ppp:
Znajdź trzynasty wyraz ciągu jeśli:a
3
=0, a
6
= −1
1
2
0
oliwia:
w trapez równoramienny o przekątnej o długości 13 cm można wpisać okrąg. odcinek łączący środki ramion ma długość 12cm. oblicz długość ramienia i pole tego trapezu
1
Wojtek:
Dana jest prosta k o równaniu y=2x − 3. Znajdź równanie prostej m będącej obrazem prostej k w przekształceniu :
0
ganja01:
w trapezie równoramiennym krótsza podstawa ramię mają taką samą długość przekątna trapezu tworzy z jednym bokiem kąt prosty oblicz miary kątów tego
1
Endrju:
Obwód trapezu równoramiennego jest równy 26 cm oblicz pole tego trapezu. Kąt między dolną podstawą a bokiem wynosi 60 stopni.
1
martusia:
Błagam pomóżcieeee!
0
Karolina:
Ciało o masie 1 kg rzucone pionowo do dołu z wysokości 30 m z prędkoscia 20m/s upadło na powierzchnie Ziemi z predkoscia 30 m/s. ile wynosila praca hamowania powietrza? jaki skutek
3
Karolina:
Ciało o masie 1 kg rzucone pionowo do dołu z wysokości 30 m z prędkoscia 20m/s upadło na powierzchnie Ziemi z predkoscia 30 m/s. ile wynosila praca hamowania powietrza? jaki skutek
1
dream:
Wiadomo, że α jest kątem ostrym i tgα + ctgα = 4. Oblicz
3
iris:
Długość boku równoległoboku jest o 3 większa od wysokości opuszczonej na ten bok. Wyznacz długości boków równoległoboku wiedząc, że jego pole jest równe 10 i sin α =
3
4
, gdzie α
1
(----MaReK-----):
:::rysunek::: Bardzo prosze o szybką pomoc
0
GiGi:
W rombie o boku dlugosci 20 cm kat ostry ma miare 45stopni . Oblicz dlugosc promienia okregu wpisanego w ten romb.
1
Karolina:
z koła o promieniu 10 cm wycięto mniejsze koło. Każda z otrzymanych części ma takie samo pole. jaką długość ma promień mniejszego koła?
4
Karolina:
z koła o promieniu 10 cm wycięto mniejsze koło. Każda z otrzymanych części ma takie samo pole. jaką długość ma promień mniejszego koła?
1
Karolina:
piłka o masie 200 gram spadła z wysokości 15 m i po odbiciu podskoczyła na wysokość 10 metrów. Ile przy tym energii mechanicznej zamieniło się na energię wewnętrzną i akustyczną?
2
Karolina:
w pierwotnych czasach ogień otrzymywano w skutek tarcia. jakie przemiany energetyczne przy tym zachodziły?
0
sam:
1
zosia:
Proszę o pomoc w zrobieniu tego zadania:
2
GiGi:
Okrąg ma promień długości 10 cm. Oblicz pole wpisanego w ten okrąg: a) kwadratu
3
zosia:
proszę o pomoc w rozwiązaniu równania: a
1
+a
1
q
3
=48
0
Patrycja:
Mam tu pewne zadanko i nie wiem jak je zrobić, proszę o pomoc z góry dziękuję
2
Szyszuń:
Znajdź współrzędne punktów wspólnych prostej i okręgu: a) y=−2x+3, x
2
+y
2
=4
13
Magdalena:
Pomóżcie błaaaaagaaaam
1
Jayna:
W jakich punktach podany okrąg przecina osie układu współrzędnych?
0
Olaf:
1.Podstawą graniastosłupa prostego o wysokości 15 cm jest trójkąt o bokach 9cm,9cm, 4cm.Graniastosłup przecięto płaszczyzną przechodzącą przez najkrótszą krawędź podstawy i
1
Ant:
w trójkąt ABC wpisany jest romb AMNP. Udowodnij, że |AM|=
√
|AM| * |CP|
0
lola18:
Proszę o pomoc: −(x−2)
2
+3(x−7)=2−(x+1)(x−1)
2
Werka:
Jaką długość ma bok sześciokąta foremnego jeśli najdłuższa przekątna wynosi 5 cm?
0
Ant:
trójkąt T
1
jest podobny do trójkąta T
2
w skali k, a trójkąt T
2
jest podobny do trójkąta T
1
w skali 4k. ile jest równe k?
0
lola18:
Prosze o pomoc w równaniu:
0
123:
1. Znajdź liczby spełniające równanie: a) (x−3)(2x=5)(a−3x)
2
2
Dziewczyna z Gdańska:
BŁAGAM O POMOC !
0
Anulka:
Punkt 0 jest spodkiem wysokości ostrosłupa trójkątnego, w którym wszystkie krawędzie boczne tworzą z podstawą kąty o równych miarach. Które z poniższych zdań są prawdziwe? Uzasadnij
0
Joachim:
Wyprodukowane w fabryce Cukierniczej "Kopernik" cukierki pakuje się w pudełka mające kształt prostopadłościanu, którego podstawa ma wymiary 10 cm x 5 cm. Postanowiono zmienić kształt
0
lola18:
1− (2x+5)/3=4
0
Magdalena:
KRÓTKIE ZADANKO. PROSZĘ O POMOC.
0
olcia:
miałam na sprawdzianie takie zadanie ze mam napiisac 15 cyfr rzymskich ktore maja osie symetrii i napiszcie mi na poprawie napisze
2
Sebo:
W trójkącie prostokątnym stosunek różnicy przyprostokątnych do przeciwprostokątnej równy jest 1/2. Oblicz r/R (stosunek promienia okręgu wpisanego do promienia okręgu opisanego na tym
0
onka:
CZY TRÓJKĄT RÓŻNY JEST OSIOWOSYMETRYCZNY I CZY MA ŚRODEK SYMETRII TO SAMO DOTYCZY PÓŁOKRĘGU
1
Gosiek:
mam rozwiazac takie rownania : a)3(x−1)= − x
3
Gosiek:
mam rozwiazac takie rownania : a)3(x−1)= − x
0
martusia:
Okrąg o środku w punkcie S=(0,5) ma promień długości 1 i jest styczny do okręgu o środku A i promieniu długości 10. Punkt A leży na osi y.Jakie ma współrzędne?
0
onka:
Ciężar skoczka spadochronowego wynosi 1000N.Po otwarciu spadochronu działa on na skoczka siłą 2000N a) Wykonaj rysunek przedstawiający siły działające na skoczka b) Zaznacz na rysunku
1
wera:
lodka odbija od brzegu z predkoscia 3,2m/s w kierunku prostopadym do brzegu .predkosc pradu rzeki wynosi 8,64km/h oblicz predkoscwypadkowa lodki.
1
pomocyy:
Okrąg o środku w punkcie S=(0,5) ma promień długości 1 i jest styczny do okręgu o środku A i promieniu długości 10. Punkt A leży na osi y.Jakie ma współrzędne?
4
martaa:
:::rysunek::: Rysunek przedstawia dwa przecinające się okręgi oraz okrąg stycznie wewnętrznie do każdego z
11
syllabi:
Znajdź równania stycznych do okręgu x
2
+y
2
=1 przechodzących przez punkt R=(1,2)
3
Smerfik:
Prosze o pomoc z tym zadaniem
z góry dziękuje aa i chciałabym żeby ten kto mi je zrobi napisał jakimi wzorami się posługiwał/a i wyjaśnił dlaczego tak to obliczył/a
0
michał:
6
matthew:
Grupowanie wyrazów NIe wiem czy dobrze to zrobiłem...:
3
Alicja:
3x−x
2
2
someone:
.Podstawą ostrosłupa jest trójkąt równoramienny, którego ramię ma długość 39cm a podstawa 30cm. Każda ze ścian bocznych tworzy z płaszczyzną podstawy kąt 45 stopni. Oblicz objętość tego
4
wera:
rownieżż pilne.
0
pszczółka maja:
Proszę o pomoc
Punkty przecięcia prostej o równaniu x+y−6=0 z osiami układu współrzędnych stanowią końce
1
ziba :
a) jaką wysokość ma trójkąt równoramienny o podstawie 12 cm i ramieniu 10 cm ? b) Jaką wysokość ma trójkąt równoboczny o boku długości 10 cm ?
2
Beata:
W trapezie ABCD, którego podstawy mają długości odpowiednio równe 11 cm i 7cm a wysokość ma 4cm przedłużono ramiona aż do przecięcia w punkcie S. Oblicz pole otrzymanego trójkąta ABS.
6
marian z zakopanego:
Oblicz długość wysokości graniastosłupa sześciokątnego prawidłowego, wiedząc że krawedź
0
ANECZKA:
W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym wysokość ściany bocznej jest nachylona do podstawy pod kątem 45 stopni. Pole powierzchni jest równe 32. Oblicz pole powierzchni bocznej tego
0
Proszę o pomoc!! :(:
W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym wysokość ściany bocznej jesst nachylona do podstawy pod kątem 45 stopni. Pole jednej ściany bocznej tego ostrosłupa jest równe 49√2. Oblicz długość
0
Kasiaa:
Jedno zadanko : W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym podsawa ma pole 144cm kwadratowych. Krawędź boczna jest nachylona do podstawy pod kątem 45 stopni. Oblicz objętość i pole
0
Proszę o pomoc!! :(:
W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym wysokość ściany bocznej jesst nachylona do podstawy pod kątem 45 stopni. Pole jednej ściany bocznej tego ostrosłupa jest równe 49√2. Oblicz długość
4
wera:
pilnee.
0
onka:
Bardzo bardzo prosze o pomoc
14
Karolcia:
Godziu pomóż
0
mm4:
mam pewną niejasnośc i bardzo prosze zeby mi ktoś wytłumaczył
0
Donna:
Do pewnej miejscowości, w której znajdują się cztery hotele, przyjechało osiem osób, z których każda losowo wybiera hotel w którym się zatrzyma:
4
Kamila:
Obliczanie średniej. Krótkie zadanko. Proszę o pomoc
0
Monika:
Geometria. Prosze pomóżcie
Błagaaaaamm!
2
buziak:
mam pytanie jak rozwiazać to zadanie z matematyki.
0
chut chut:
Wyznacz wzór na n−ty wyraz ciągu arytmetycznego wiedząć, że suma pierwszych pięciu jego wyrazów jest równa 10, a wyraz trzeci, pięty i trzynasty tworzą w podanej kolejności ciąg
1
piter :
wyrażenia piter : )
czy tak to leci
0
Ewelina:
geometria. Jestem z niej słaba, więc zwracam sie o pomoc.
2
lu:
W trójkącie prostokątnym przeciwprostokątna ma długość 12, a cosinus jednego z katów ostrych wynosi 2/3. Oblicz długość wysokości opuszczonej na przeciwprostokątną
0
Emi;:
kto pomoże
2
Dominika:
Cześć mam pewne zadanie, dla was to pewnie pikuś, więc proszę o pomoc
0
Pomóżcie !! :(:
w ostrosłupie prawidłowym czworokątnym wysokość ściany bocznej jest nachylona do podstawy pod kątem 45 stopni. Krawędź podstawy ma długość 8cm. Oblicz pole powierzchni bocznej tego
0
mik.:
Funkcja f przyporządkowuje kazdej liczbie ze zbioru {−5,−4,...,4,5} liczbe o 2 wiiększą.
4
Wydi:
Prowadzimy 2 przekątne w trapezie RÓŻNOBOCZNYM.w ten sposób otrzymujemy 4 trójkąty. Udowodnić że 2 z nich są podobne a 2 maja równe pola powierzchni.
2
Potrzebująca pomocy :(:
POMOOOCYYYYY
0
Słoneczko :):
pomocy
upsss
0
majka:
Proszęęęę pomóżcie mi
...
jedno krótkie zadankooo..
3
Ewa:
Barman chce przyrządzić 7 litrów koktajlu z przecieru truskawkowego w cenie 30 zł za litr oraz ze śmietanki w cenie 16 zł za litr. W jakim stosunku powinien zmiksować składniki, aby koszt 1
2
POmoc:
Maciek codziennie odkurza swój pokój. Moc silnika odkurzacza wynosi 1500W. Oblicz energię elektr. zużytą w ciągu tygodnia na odkurzanie pokoju., jeżeli tygodniowy czas pracy odkurzacza
10
ola:
:::rysunek::: BŁAGAM
1
Filip:
Rozwiąż równanie : x
3
+5x
2
−9x−45=0
0
xxxxx:
prosi
0 pomoc
2
besca:
Liczby a, b, c tworzą w podanej kolejności ciąg geometryczny. Suma tych liczb jest równa 93. Te same liczby, w podanej kolejności są pierwszym, drugim i siódmym wyrazem ciągu arytmetycznego.
2
Magdusiaa:
BŁAGAM O POMOCC ! to tylko jedno zadankoooo , proszę
!
0
patrycja:
Dany jest równoległobok o kącie ostrym 30 stopni. Punkt przecięcia się przekątnych jest odległy od jego boków odpowiednio o 2cm i 4cm. Oblicz pole i obwód figury.
0
besca:
Podstawą ostrosłupa prawidłowego czworokątnego ABCDS jest kwadrat ABCD. Pole trójkąta równoramiennego ACS jest równe 120 oraz |AC| : |AS| = 10 : 13. Oblicz pole powierzchni bocznej
0
Magdusiaa:
w ostrosłupie prawidłowym czworokątnym krawędź podstawy ma długość 6 cm. Wysokość ściany bocznej jest nachylona do podstawy pod kątem 60stopni. Oblicz objętość tego ostrosłupa.
2
Addi:
Ruch harmoniczny Niewielki kartonik wprawiony jest w ruch harmoniczny w płaszczyźnie poziomej. Okres jego drgań
0
bb:>:
Rozwiąż równanie:
0
Asia:
Rozwiąż nierówności i równania: a). x
3
+12x
2
+44x+48=0
0
Krystyna:
Jeden bok prostokąta o polu 36cm2 ma długość 4mm. Jaką długość na drugi bok? A:0,009m
0
piter :
mogę prosić o spojrzenie :
2
KONDEYA:
pomoc potrzebna
!
0
madzia:
Wpłacono 200 zł na książęczkę oszczędnościową, po roku wpłacono jeszcze 500 zł, a po kolejnym roku wypłacono 700 zł. Ile zostało na książeczce (oprocentowanie 5%)
2
Marcelina:
0,04km2 ile to ha
0
wiki:
Nie wiem jak wyliczyć to zadanko
8000 zł złożono na procent składany 5% a 12000 na 3%. Po jakim czasie wartość obu lokat sie zrównoważy?
0
MAtFiz:
Od podstawy równi nachylonej pod katem α=45
0
, pchnięto wzdłuż równi ku górze klocek , nadając mu szybkosć początkową v=4,7m/s . Współczynnik tarcia wynosi f=0.1. Oblicz
0
zaq1:
Pomóżcie
W kolejnych kwartałach nominalna stopa procentowa wynosiła odpowiednio 12%, 13%, 12,5% i 11,5%. Wyznacz efektywną stopę procentową przy kapitalizacji kwartalnej.
2
_AdaM_:
Rozwiaz Równania
0
Wojtas:
Dana jest prosta k o równaniu y=2x − 3. Znajdź równanie prostej m będącej obrazem prostej k w przekształceniu :
11
matthew:
Cześć. Mam takie zadanie. zad1.
0
Filip:
Dana jest funkcja kwadratowa f(x) = −2x
2
= 12x. Wykres tej funkcji ma dokładnie jeden punkt wspólny z prostą o równaniu:
3
ola:
:::rysunek::: Trójkąt ABC jest równoboczny
5
Ola:
Rozłóż na czynniki możliwie najniższego stopnia :
1
ania:
asia przed maturą rozwiązywała zadania testowe z matematyki( codziennie taką samą liczbę zadań ) i w sumie rozwiązała 448 zadań. jeśli rozwiązywałaby codziennie o 4 zadania więcej, to
7
HELP!! :
drabina dlugosci 3,2m oparta jest o sciaane na wysokosci3,1m.Wjakiej odleglosci od sciany znajduje sie dolny koniec drabiny.Wynik podaj z dokladnoscia do 1cm
4
HELP!! :
oblicz dlugosc przekatnych rombu wiedzac ze ich suma jest rowna 28cm a obwod rombu wynosi 40 cm
0
HELP!! :
o ile % skrocimy sobie dorge idac po przekatnej przez plac o wymiarach 60m na 45m.Narysuj jego boki
0
ola:
1.
2
ziuuutusia:
Oblicz ze wzorów skróconego mnożenia. a) (x+4)(x
2
−4x+16)
0
Malwina:
:::rysunek::: P− oznacza kąt prosty a −oznacza kąt alfa obliczyć tg alfa!
0
piegusek:
a
3
=0, a
6
= −1
1
2
0
Ania:
Rozłóż na czynniki możliwie najniższego stopnia :
0
Asia:
0
Asia:
trygonometria z dokładnością do jedengo stopnia podaj miarę takiego kąta ostrego α dla ktrego tgα =2 1/3
1
Ola:
Usuń niewymierność z mianownika :
3
bartek30:
W trapezie ABCD, AB ∥ CD mamy dane AB=12cm, CD=7cm, Ad=8cm.O ile należy wydłużyć ramię AD aby przecięło się z przedłużeniem ramienia BC?
0
Marta:
DO BASI
2
artur:
punkty A=(−2,4), B=(−2,−2), C=(5,−3), D=(1,4) sa wierzcholkami czworokata. oblicz wspolrzedne punktu przeciecia tego czworokata..
7
Piotr:
Wyznacz liczbę zdarzeń sprzyjających zdarzeniu losowemu, gdzie A i B są następującymi zdarzeniami:
5
Monia:
Czy może mi ktoś napisac jak sie dodaje dwa logarytmy o różnych podstawach logarytmu? Niestety na zaocznym nic nie tłumacza. BŁAGAM
1
zad:
−t
2
−t mam takie cos i mam podstawic pod to −1 i 1 i wychodzi mi dla −1 o i dla 1 o wam tez?
0
zad:
AS pomozesz moze
0
Iza:
Dlaczego laskę ebonitową lub szklaną można naelektryzować przez pocieranie innym materiałem, gdy trzyma się ją w dłoni, a nie da się w ten sposób naelektryzować ciała metalowego?
2
wrrr:
proste
21
wrrr:
wyznacz x
32
zad:
rozwiazac rownanie tg
2
x+tgx+a=0
4
zad:
zbadaj dla jakich wartosci parametru a istnieje rozwiazanie cosx=5a−2/2−3a
4
zad:
oblicz dziedzine f(x)=xcosx
2
Basia:
Misiu
zajrzyj tutaj
28635
3
Mira:
Ośmiokąt wypukly przecięto prostą na dwa wielokąty, z ktorych jeden ma 5 przekątnych, a drugi ponad dwa razy więcej. Ile przekątnych może mieć drugi wielokąt?
0
Anulka:
Punkt 0 jest spodkiem wysokości ostrosłupa trójkątnego, w którym wszystkie krawędzie boczne tworzą z podstawą kąty o równych miarach. Które z poniższych zdań są prawdziwe? Uzasadnij
0
Anulka: