matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 30.10.2009
Zadania
Odp.
8
Karolina:
Ślicznie proszę o pomoc.
W prawidłowym graniastosłupie trójkątnym poprowadzono płaszczyznę przez krawędź dolnej podstawy oraz środek ciężkości podstawy górnej. Płaszczyzna ta nachylona
1
Ania:
Oblicz ile dzielników naturalnych ma liczba 2*3*7*11*17. Wiem, ze ma być 2
5
, ale chciałabym wiedzieć skąd to się wzięło? Bardzo proszę o wytłumaczenie.
7
Malwina:
Ułamek dziesiętny okresowy 0,(81) przedstaw w postaci ilorazu dwóch liczb całkowitych.
2
Ania:
Bogdanie, czy mógłbyś mi to wytłumaczyć? Bardzo proszę http://matematyka.pisz.pl/forum/24301.html
0
ariffe2:
proszę o sprawdzenie i pomoc w dalszy rozwiązaniu. porównaj liczby x i y ,gdy: x=[(
−2
3
)
−
3+3x2
−
3]+3x8
<
span style="font-family:times; margin-left:1px; margin-right:1px">
1
3
niestety nie wiem jak to zrobić a
29
Jakub:
Wpis testowy.
1
Radek:
Czy mógłbym prosić o pomoc? Wykonaj wykres funkcji y= 2
x − 2
− 1 i określ jej zbiór wartości i miejsca zerowe.
2
Monika:
Obwód trójkąta wynosi 20. Dwusieczna jednego z kątów wewnętrznych dzieli przeciwległy bok na odcinki 3 i 5. Oblicz długości boków trójkąta.
2
Kasia:
witam, mam nietypowa sprawe : czy moglby mi ktos lopatologicznie wytlumaczyc jak rozwiazywac nierownosci trygonometryczne? Jezeli chodzi o stosowanie wzorow i wlasciwosci fukncji
3
Agula:
rozłóż wielomian na czynniki x
3
+ax
2
−9x+b
2
Karolka:
Czy mógłby mi ktoś pomóc? Bardzo proszę . Suma pięciu wyrazów ciągu arytmetycznego równa jest rozwiązaniu równania 8
2x + 1
= 0,125
4 − 3x
. Ostatni wyraz ciągu jest równy sumie
10
Ania:
Oblicz ile dzielników naturalnych ma liczba 2*3*7*11*17.
7
Wojtek:
Bardzo proszę o pomoc. Pole trójkąta ABC o danych wierzchołkach A(1,2), B(2,3) jest równe 8.
2
Mateusz:
Czy może mi ktoś pomóc rozłożyć taki ułamek:
s
3
+7s
2
−s−3
s
2
(s
2
−1)
6
Justyna:
witam, proszę o pomoc
3
Krzysio:
Witam prosze o pomoc w tym zadaniu g(x)=arccos(1−x)
4
Agula:
1.trzy liczby tworzą ciąg arytmetyczny . Suma tych liczb jest równa 15 . Jeżeli do pierwszej liczby dodamy 5, do drugiej 3 a do trzeciej 19 to otrzymamy ciąg geometryczny wyznacz te
5
Piotrek:
FIZYKA
prosze o pomoc
Mamy gaz doskonały w cylindrze z ruchomym tłokiem. Ścianki cylindra i
1
Bartek:
(−5 ; −3) \ <−4 ; 7)
6
Ziomstwo:
Dziadek i babcia mają razem 147 lat. Dziadek ma 2 razy tyle lat ile babcia miała wtedy, kiedy on miał tyle ile ona ma teraz. Z góry dziękuje za rozwiązanie.
3
M :
Liczniki ułamka jest o 1 mniejszy od mianownika tego ułamka . wyznacz ten ułamek jeżeli wiesz ze suma tego ułamka i jego odwrotności jest równa 25:12.
4
mala:
Dany jest ostrosłup prawidlowy czworokątny o objętości 48cm
2
. Ściana boczna jest nachylona do podstawy pod takim kątem alfa że tg alfa=
4
3
. Wyznacz pole powierzchni bocznej tego
21
godzio187:
może ktoś mi napisać jak się oblicza deltę, i kiedy się ją stosuje lub wysłać odnośnik do opisu bo widzę że często się jej używa a nie wiem czemu nie uczyliśmy się o tym
1
Patryk:
liczby 7 i −3 są pierwiastkami równania: A. (x−3)(x+7)= 0 B. (x+3)(x−7) C.(x−3)(x−7) D.(x+3)(x+7)
2
Adrian:
:::rysunek::: Pewna znakomita dama miała krzyżyk zdobiony dużymi brylantami. Nie wiedziała, ile było
17
hh:
1) log
2
(log
20
+ log
5
)= 2)log5*log20+(log2)
2
=
8
Iza:
Proszę o pomoc x
2
(x−3)
2
(x+2)
3
≤0
3
Patryk:
Dana jest funkcja kwadratowa f (x) = −2x
2
+ 12 x. Wykres tej funkcji ma dokladnie jeden punkt wspólny z prostą o równaniu:
5
Patryk:
Dana jest funkcja kwadratowa f(x) = 3x
2
+12x − 1. Osią symetrii wykresu tej funkcji jest prosta:
1
Justyna:
Witam, mam problem z nierownoscia trygonometryczna: ctg5x≥−1,
29
turboman:
Dziś mam zadanko następującej treści: Wyznacz zbiory A u B, A − B oraz B − A, jeśli: A={3
−
1, 2
0
, 4
1
, 5}
5
Iza:
w III wieku p.n.e. władca Syrakuz kazał złotnikowi zrobić koronę ze sztaby złota ważącej 7,465 kg. Następnie polecił Archimedesowi sprawdzić, czy złotnik nie zastąpił części złota tańszym
5
dalej myslisz ze to banał?:
(2
21
*3
20
)
3
6
61
0
Iza:
1
Meg:
oblicz długość boku trójkąta równobocznego, wiedząc że bok ten jest o 2 cm dłuższy od wysokości tego trójkąta
6
kwiatek:
Witam wszystkich! Czy da się w miarę prostym (aczkolwiek matematycznym) językiem wytłumaczyć, dlaczego funkcja y=
√
x
określona jest przez równanie y
2
− x = 0 ?
1
Iza:
Proszę o pomoc
3
Iza:
x
3
(3−2x)
3
(x+5)
4
=0
0
Frank:
Proszę o wskazówki w jaki sposób rozwiązać to zadanie:
27
Kamilcia:
Asia przed Maturą rozwiązywała zadania testowe z matematyki ( codziennie taką samą liczbę zadań) i w sumie rozwiązała 448 zadań. Jeśli rozwiązywałaby codziennie o 4 zadania więcej, to
2
Pati:
tak As rozwiazuje pozdrawiam
3
AS:
Do Pati. Czy ty jakiekolwiek zadanie sama rozwiązujesz?
1
Pati:
napisz wzor funkcji liniowej ktorej wykres przechodzi przez punkt P=(−2,−1) i jest prostopadły do prostej przechodzacej przez punkty A=(1,4) i B=(2,−3)
0
Natasza:
Proszę o pomoc w zrozumieniu konkretnie granic z liczbą e.
0
Pati:
dla jakich wartości parametru m wykres funkcji y=mx+2 przechodzi przez I,II i IV ćwiartke układu wspołrzednych?
1
Pati:
dla jakich wartosci parametru m funkcja y=(2m−3)x+1 jest malejąca
29
bozenna:
0
M:
:::rysunek:::
1
Pati:
pomocy
4
Pati:
napisz rownianie prostych ktore przechodza przez punkt P=(−3,−4) i sa rownoległe do osi układu wspolrzednych
0
Pati:
napisz rownianie prostych ktore przechodza przez punkt P=(−3,−4) i sa rownoległe do osi układu wspolrzednych
1
Pati:
wyznacz punkty przeciecia wykresu funkcji y=−2x+3 z osiami układu wspolrzednych
1
Pati:
wyznacz punkty przeciecia wykresu funkcji y=−2x+3 z osiami układu wspolrzednych
1
Pati:
wyznacz rownanie prostej o wspolczynnikow kierunkowym a=2 jesli do prostej tej nalezy punkt A(−1,2)
1
Pati:
wyznacz rownanie prostej o wspolczynnikow kierunkowym a=2 jesli do prostej tej nalezy punkt A(−1,2)
1
Pati:
napisz wzor funkcji liniowej wiedzac ze jestem miejscem zerowym jest liczba 3 oraz ze wykres tej funikcji przecina os OY w punkcie A=(0.5)
1
Pati:
napisz wzor funkcji liniowej wiedzac ze jestem miejscem zerowym jest liczba 3 oraz ze wykres tej funikcji przecina os OY w punkcie A=(0.5)
4
matmematyka:
cos sin7/6πcos(−π/4)
3
matmematyka:
a)sin1200
o
+cos(−1880
o
) b)4sin120
o
+tg300
o
3
matmematyka:
sinx+2−3m
2
=0
1
Pati:
funkcja f(x)=y dana jest wzorem y=5x+4 a)sporzadz wykres funkcji
0
radzio:
zad 1. wyrazami ciagu arytmetycznego (a−n) są kolejne liczby naturalne które przy dzieleniu przez 8 dają resztę 5. wyraz pierwszy jest mniejszy od 8. oblicz a
51
1
Pati:
jaka liczbe powinno byc m,aby podana funkcja byla rosnaca malejaca stala a) y=(m−2)x−3 b)y=(m+1)x+1 c)(2m−1)x
0
Pati:
jaka liczbe powinno byc m,aby podana funkcja byla rosnaca malejaca stala a) y=(m−2)x−3 b)y=(m+1)x+1 c)(2m−1)x
0
Pati:
jaka odcieta ma punkt o rzednej 4 nalezacy do wykresu funkcji y=−5x+7
0
Pati:
Sprawdz rachunkiem i graficznie czy punkty A=(1,−1) B=(5,0) C=(3, trzy czwarte) leza na wykresach funkcji danych wzorami a)y=2x−3 b) y= −0,4x +2 c) =−5x+7
6
Monika:
mam pyt ktoś pomoże
Punkty A=(3,1) B=(7,3) są kolejnymi wierzchołkami kwadratu ABCD. Wyznacz współrzędne
1
Pati:
Napisz wzor funkcji liniowej,ktorej wykres jest rownolegly do wykresu funkcji y=−3x−4 i przechodzi przez punkt P=(−2,3)
2
Pati:
Ewa Jacek i Kasia maja razem 45lat .Ewa jest o 6 lat starsza od Kasi a wiek Jacka jest srednia arytmetyczna wieku siostr .Ile lat ma Jacek?
0
Pati:
Piszcie rozwiazania Ja nie sprawdze bo nie mam odpowiedzi na te zadania
1
Pati:
pomozcie mi te zadania zrobic bo mam jedynki i te zadania musze zrobic LITOSCI POMOCY PLEASE
0
Pati:
pomozcie mi te zadania zrobic bo mam jedynki i te zadania musze zrobic LITOSCI POMOCY PLEASE
0
Pati:
2
Pati:
Wiedzac ze kat nachylenia prostej do osi x ma miare rowna 60 stopni napisz rownanie prostej do ktorej nalezy punkt A=(−2,−1)
1
Pati:
Wiedzac ze kat nachylenia prostej do osi x ma miare rowna 60 stopni napisz rownanie prostej do ktorej nalezy punkt A=(−2,−1)
2
Pati:
Wspolczynnik kierunkowy funkcji liniowej jest rowny −2 .Okresl wzorem te funkcje jezeli f(3)=7
1
Pati:
Wspolczynnik kierunkowy funkcji liniowej jest rowny −2 .Okresl wzorem te funkcje jezeli f(3)=7
0
Pati:
Oblicz pole obszaru ograniczonego prostymi o rownaniach y=3x−9, y=2x+6 i dodatnimi polosiami uklmadu wspolrzednego
0
Pati:
Oblicz pole obszaru ograniczonego prostymi o rownaniach y=3x−9, y=2x+6 i dodatnimi polosiami uklmadu wspolrzednego
3
Pati:
Funkcja f(x)=y dana jest wzorem y=5x+4 a)sporzadz wykres funkcji
0
Pati:
Funkcja f(x)=y dana jest wzorem y=5x+4 a)sporzadz wykres funkcji
0
Pati:
Dla jakich wartosci parametru n wykres funkcji y=2x+n przechodzi przez punkt I,II.IV cwiartke ukladu wspolrzednego
0
Pati:
Dla jakich wartosci parametru n wykres funkcji y=2x+n przechodzi przez punkt I,II.IV cwiartke ukladu wspolrzednego
2
Pati:
Jaka odcieta ma punkt o rzednej 4 nalezacy do wykresu funkcji y=−5x +7
0
majka:
Proszę o pomoc. Ile przekątnych ma graniastosłup prawidłowy sześciokątny ?
6
Monika:
wiadomo, że log
5
11 = a. Wykaż, że log
1
2
1
5
√
5
=
3
4a
12
Monika:
przyprostokątne trójkąta ABC mają długość 10 i 24. Przeciwprostokątna trójkąta KLM podobnego do niego ma długość 39. Oblicz obwód trójkąta KLM.
6
Monika:
Rozwiąż równanie x
3
+ 5x
2
− 9x − 45 = 0
0
Monika L:
PAN JANEK ZWAŻYŁ TRZYKROTNIE BRANSOLETĘ I OTRZYMAŁ NASTĘPUJĄCE WYNIKI (W GRAMACH): 12, 13, 17. pANI mAJA ZWAŻYŁA TRZYKROTNIE TĄ SAMĄ BRANSOLETĘ I OTRZYMAŁA WYNIKI (W GRAMACH) 11, 13, 18.
1
Monika L:
Ile kropli wody o średnicy 2mm, zmieści się w szklance w kształcie walca o promieniu 3cm i wysokości 8cm?
0
Monika L:
Spośród 7 dziewcząt, 4 blondynek i trzech brunetek losowo wybrano dwie, które pojadą limuzyną na bal. Oblicz prawdopodobieństwo że limuzyną pojedzie co najmniej jedna blondynka.
0
cASIo:
W urnie jest 5 kul białych, 2 czerwone i 3 czarne. Losujemy kolejno dwie kule. Jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania dwóch kul tego samego koloru, wiedząc że wylosowana kula za
6
imię lub nick:
proszę o sprawdzenie pochodnych:
1
jaktozrobic:
w 30−sto osobowej klasie 1a srednia ocen z matematyki wynosi 4,4.W klasie 1b jes 25 uczniow i srednia ocen jest rowna 3,3.Oblicz srednia arytmetyczna ocen z matematyki dla uczniow obu
2
Monika L:
Objętość stożka jest równa 1000pi, a tworząca tworzy z podstawą kąt 30stopni. Oblicz pole powierzchni bocznej tego stożka.
1
jaktozrobic:
Jacek na swiadectwie ukonczenia szkoly mial 4 trojki , 5 czwórek a pozostale oceny to piątki. Wiedzac ze srednia arytmetyczna jego ocen byla rowna 4 , oblicz ile piatek bylo na swiadectwie
3
Monika L:
Suma pól podstaw walca jest równa polu jego powierzchni bocznej. Wykaż, że przekątna przekroju osiowego walca jest nachylona do podstawy pod kątem, którego tangens jest równy 1/2.
1
godzio187:
Trókąt ABC wpisano w okrąg. Przeprowadzono wysokość C i przedłużono ją do przecięcia z okręgiem w punkcie D. Wykaż, że |∠ADB| =|∠ASB| gdzie S jest punktem przecięcia wysokości trójkąta ABC