matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 28.5.2018
Zadania
Odp.
9
ess:
Suma 6 początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego jest równa 15. Pierwszy wyraz tego ciagu jest równy −5. Siódmy wyraz ciągu jest równy?
1
jacko:
W pierwszej urnie są tylko kule czarne i białe, w drugiej urnie jest 6 kul niebieskich i 4 zielone, a w trzeciej urnie są 2 kule niebieskie i 8 zielonych. Losujemy jedną kulę z
1
Kubaxxx:
:::rysunek::: f(x)<−1
2
michas:
W dwóch identycznych portfelach znajdują się banknoty.W pierwszym portfelu jest 6 banknotów 100−złotowych i 3 banknoty 50−złotowe, a w drugim są 3 banknoty o nominale 100zł i 7 banknotów
2
marcin00:
Witam. Jaka zachodzi zależność w tym zadaniu:
0
Maja:
Kwaterniony − znalazłam tutaj wytłumaczone zadanie które muszę zrobić jednak dalej nie rozumiem o co w tym chodzi. Proszę o pomoc
Będę mega wdzięczna
0
A6:
Rozwiąż nierówność: sin(pi/6 − x) większe bądź równe −pierwiastek z 3/2
3
Kubaxxx:
:::rysunek::: czy dobrze narysowalem wykres ?
1
maciek:
Przyprostokątne trójkąta prostokątnego mają długości
√
3
cm i 3 cm. Jeden z kątów tego trójkąta ma miarę:
0
Patryk:
JEZELI KTOS MA CHWILE WOLNEGO CZASU I CHEC TO BYLBYM WDZIECZNY GDYBY SPRAWDZIŁ MI CZY DOBRZE ZROBILEM ZADANIA Z FUNKCJI
3
Michał:
Rozłóż wielomian u(x)=2x
3
−4x
2
+4x−2 na czynniki. Jak się do tego zabrać?
6
kulka:
czy mogę tak udowodnić nierówność? Chcę tę nierówność potraktować jak każdą inną nierówność (bez używania wz. skróconego
5
iteRacj@:
dlaczego po podstawieniu zmiennej pomocniczej otrzymujesz
2
kleofas:
Calki
1
Marcin:
:::rysunek::: f(x)>−1
6
Dickens:
Mam problem z równaniem
3
PinPong:
Jak uczyć się matematyki dyskretnej?
1
Zrozpaczona:
Dane są proste k = (1, 1) + <1, 1>, l = (−1, 1) + <3, 1> i punkty a = (−1, 2), b = (1, 3). Wyznaczyć oś powinowactwa f takiego, że f(a) = b i f(k) = l.
2
Mateusz:
Witam mam kilka zadan z zasady wlaczen i wylaczen, wyjasnilby mi ktos krok po kroku te zadania?
1
michas:
Oblicz ile jest liczb sześciocyfrowych w zapisie których występuje "szóstka" i każda kolejna cyfra (z wyjątkiem pierwszej) jest większa od poprzedniej
2
AA:
Nawet nie zadania a krótkie pytanie: Jeśli rozwiązuje równanie rózniczkowe metodą przewidywań i mam np.
8
Mathe:
π
3π
Potrzebuję rozwiązać takie zadanie cos(
)*cos(
). Sam doszedłem do czegoś
10
10
π
6π
cos
*sin
10
10
takiego
. Proszę o pomoc.
3π
2sin
10
2
Squire:
Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie x
2
+(m+1)x−m
2
+1=0 ma 2 rozwiązania, spełniające warunek x1
3
+x2
3
>−7x1x2
2
matematyka::
Jak obliczyć całkę nieoznaczoną:
1
Karolina:
Niech |A| = 12, |B| = 6, |A∩B| = 4, |B∩C| = 2, |A∩C| = 2 i |A∪B∪C| = 16 Która z własności nie może być spełniona ?
0
Lew:
Naszkicować obszar całkowania, zmienić kolejność całkowania. ∫(od 0 do 1)dy∫(od y do 1+
√
1−y
2
)f(x,y)dx
2
matou:
Sprowadź do postaci kanonicznej:
1
Magda:
:::rysunek::: Pod jakim kątem świeci słońce, jeśli:
2
Łucja:
Ile rozwiązań ma równanie x1 + x2 + x3 + x4 + x5 = 26 gdzie każde xi jest nieujemną liczbą całkowitą
2
Alicja:
Rozmieszczono r = 30 kul w n = 4 komurkach. Ile jest wszystkich rozmieszczeń i ile jest takich rozmieszczeń że żadna komórka nie jest pusta ?
1
Joanna :
Z urny zawierającej n = 12 ponumerowanych kul losujemy k = 3 kul. Ile jest możliwych wyników tego
2
Angelika:
Która z poniższych podanych relacji NIE JEST prawdziwa ?
1
ola:
Ile jest relacji zwrotnych na zbiorze n−elementowym A , tj. takich R⊂A
2
, że (a,a)∊R dla każdego a∊A ? Ile jest relacji przeciwzwrotnych na A ?
1
Ewa:
Zaznacz prawdziwą równość :
2
Studentka:
Funkcje f(x)=x
2
rozwinąć w szereg Fouriera: a) w przedziale (−pi,pi) w szereg cosinusów,
4
Karol:
1) ∑ (3i) = 25
1
Aga:
Oblicz całkę oznaczoną:
1
Jaś:
Drut o długości "a" podzielono na dwie części. Z pierwszej wykonano szkielet sześcianu a z drugiej szkielet z prostopadłościanu o podstawie kwadratowej i polu ściany bocznej dwukrotnie
4
Sonix:
Pobrano próbę 15 studentów zbadano ich wzrost. Otrzymano następujące wyniki ( w cm): 165, 180, 180, 175, 177, 195, 170, 182, 187, 173, 178,
4
ite:
najlepiej widać sześciokąt foremny, jak się zacznie obracać
6
Poukładana:
Mam rozłożyć na czynniki x
4
+x
2
+2x−4 i podzieliłam to przez x−1 i wyszło x
3
+x
2
+2x+4 i nie wiem co dalej. Macie pomysł?
1
Kevin:
2x+3
1.Narysuj wykres funkcji f(x)=
podaj jej własności
x
2.rozwiąż równanie x
3
−8x
2
+19x−12=0 3.Rozwiąż nierówności
9
wiktor:
prosze o pomoc plis Oceń prawdziwość ponizszych zdań. Zaznacz P, jeśli zdanie jest prawdziwe, lub F —
10
popek:
Operacje Sheffera. Chciałbym, aby ktoś sprawdził czy są one poprawne:
8
Martyna:
Nie rozumiem czegoś. Chcę narysować wykres funkcji f(−x−4). Program do rysowania wykresów (najwyraźniej) napierw przesuwa wykres o cztery jednostki w prawo, a potem dopiero odbija
1
całka:
Za pomocą całki podwójnej oblicz objętość brył ograniczonych powierzchniami: x
2
+y
2
=9, z=1−x, z=5
2
Pilne:
Za pomocą całki podwójnej oblicz objętość brył ograniczonych powierzchniami: z−x=0 , 2−3x=0, x=y
2
, z=0
1
wiktor:
Oceń prawdziwość poniższych zdań. Zaznacz P, jeśli zdanie jest prawdziwe, lub F — jeśli jest fałszywe.
3
Pilne blagam:
Znalezc przedzialy monotonicznosci funkcji y x
3
e
−
4x
1
wiktor:
prosze o pomoc..W trójkącie równoramiennym kąt przy podstawie ma miarę 30◦. Ile wynosi miara kąta
7
Pilne blagam:
Korszystajac z def poch oblicz fx pierwiastek 2x+1 x>−Δ1\2
2
michas:
Rozpatrujemy wszystkie trapezy równoramienne, w których długość krótszej podstawy i długości ramion są równe 5 . Oblicz długość dłuższej podstawy tego z rozpatrywanych trapezów, który ma
2
Marcin:
Dane są trzy koła parami styczne zewnętrznie. Pola tych kół są równe 4pi, 9pi i 16pi. Ile wynosi obwód trójkąta, którego wierzchołkami są środki tych kół? Najbardziej zależy mi na
4
Lolek:
Wykaż, że dla każdej pary (𝑎, 𝑏) dodatnich liczb rzeczywistych spełniona jest nierówność
0
Enta :
Wektory [1,2,−1,1,3],[3,5,1,5,7],[3,2,7,s,−1] tworzą bazę przestrzeni liniowej zawierającej wektor w =[4,5,t,0,4]. Wyznacz wartości s i t oraz podaj współrzędne wektora w w tej bazie.
5
Konrad:
|A|= 12,|B|= 8,|A∩B|= 4,|B∩C|= 2,|A∩C|= 2,|A∪B∪C|= 18 Która wartość jest nieprawdziwa ?
3
pabloo:
Wyznacz te wartości parametru k dla których równanie x
3
−9x=k w przedziale <0;3> ma dwa rozwiązania.
2
matma po nocach:
Dana jest funkcja f(x) = x
3
+ 3x
2
+3,5x +7. Znajdż równania stycznych do funkcji f, które
1
przecinają się z prostą y=
x+5 pod kątem 45 stopni.
3