matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 27.2.2018
Zadania
Odp.
4
PRZED SZKOLAK:
Sprawdź, czy podane zbiory są otwarte, domknięte, ograniczone
0
Ola:
Oblicz granice jednostronne Lim
2
Jaś:
Rozwiąż:
4
Szymon:
Wyznacz wszystkie wartości parametru m dla których równanie .... ma dwa różne rozwiązanie rzeczywiste x
1
, x
2
, spełniające warunek x
2
1
+x
2
2
<=4m+1
7
janek:
W windzie jest 7 pasażerów. Nikt nie wsiada. Winda zatrzymuje się na 10 piętrach. Oblicz prawdopodobie´nstwo,
3
Wielki Poślad:
Na egzamin przygotowano 45 tematów, z których zdający losuje trzy. Student uzyskuje ocenę 5 za rozwiązanie poprawne 3 tematów, 4 za rozwiązanie 2 tematów,
5
Wielki Poślad:
Prawdopodobieństwo zdobycia bramki w meczu piłkarskim z rzutu karnego jest równe 0,8. Pięciu zawodników strzela rzuty karne. Jakie jest prawdopodobieństwo zdarzenia, że
2
Wielki Poślad:
Strzelcy oddają niezależnie od siebie po jednym strzale do tarczy. Strzelec I trafia z prawdopodobieństwem 0,8, a strzelec II – z prawdopodobieństwem 0,9.
2
AgnieszkaKarolina:
Udowodnij, że jeżeli obrazy trzech niewspółliniowych punktów względem dwóch izometrii są równe
4
AgnieszkaKarolina:
Jeśli izometria ma trzy niewspółliniowe punkty stałe to jest id.
2
AgnieszkaKarolina:
Udowodnij, że jeśli izometria ma dwa punkty stałe A i B, A≠B to każdy punkt z prostej
2
jc:
Wiadomo, że a < 1
4
janek:
Z talii kart brydżowych losujemy 10 kart. Obliczyć prawdopodobienstwo, ze otrzymamy 1 waleta, 2 asy, 3 króle
3
~~:
~jest
2
Need Help:
∫xe
−x
dx
7
janek:
Obliczyc prawdopodobienstwo, ze grajacy w totolotka jednym kuponem otrzyma nagrode 1 stopnia.
6
Kacper:
Rozwiąż nierówność
0
qs:
c= 6*
√
2
x=6
2
aaa:
wyznacz wartości funkcji f(x)=sinx*sin(2x)*sin(3x)
1
frost:
h
sin(30
o
)=
12
1
Z tablic wiemy, że sin(30
o
)=
2
2
jc:
Jeśli to całka Stieltiesa, a funkcja jest ciągła w zerze, to pewnie tak.
6
dresi:
Witam, mógłby ktoś wyjasnic mi jak policzyc taką całkę? Nie idzie mi ani podstawianiem, ani przez części
3
Emilka:
Podaj przykład rosnącej funkcji w przedziale [0,1] która jest nieciągła dla x∊{1/n}
∞
n=2
Wytłumacz dlaczego można policzyć całkę z tej funkcji
1
Całkowy:
Witam. Proszę o pomoc z obliczeniem współrzędnych środka masy obszarów widocznych na zdjęciu.
2
Dziedzina :(:
Znów przychodzę z pewną zagadką jak policzyć dziedzinę takiej funkcji
2
nico:
pochodne czesciowe pytanie teoretyczne
0
sage:
Jaki jest stosunek objętości kuli do objętości graniastosłupa prawidłowego czworokątnego opisanego na tej kuli, jeśli przekrój ostrosłupa zawierający dwie jego boczne krawędzie jest
1
ola:
Ze stawu wyłowiono 100 ryb , oznaczono je i z powrotem wrzucono do stawu. Po pewnym czasie znów wyłowiono 100 ryb i okazało się , że 9 wśród nich jest oznaczonych . Czy na tej podstawie
5
Student:
Kminie zadanka z funkcjami różniczkowalnymi, mam obliczyć pochodną. Doszedłem do czegoś takiego f'(x)=...*(sinx*cosx*lnx)' =...
1
malame:
Czy mógłby mi ktoś pomóc rozwiązać takie równanie, chodzi o wyciągniecie x. Niby to zrobiłam ale wydaje mi sie ze to nie koniec możliwosci
2
Need Help:
2
3x
Proszę o pomoc trzeba policzyć pochodną z tego mniej więcej zasadę
3
2x
8
8
postępowania znam ale nie mogę dojść do wyniku który wynosi : (
)
x
ln
9
9
6
stefek:
oblicz pole trójkąta oprzyprostokątnych długości x i 3x i przeciwprostokątnej 4
√
2
2
Pati:
Oblicz wysokosc trojkata rownoramiennego o podstawie 6
1
Engi:
Dla jakich wartości parametru P ciąg arytmetyczny (a
n
) jest malejący, jeśli a
1
=−3 i a
2
=P
2
−12
1
Marta:
cześć,
7
Oki:
Oblicz:
8
mat:
Małe dziecko wyciąga dwa buty z pudełka zawierającego 5 par. Jakie jest prawdopodobieństwo , że
12
sara:
na bokach trójkąta prostokątnego zbudowano trójkąty równoboczne. Uzasadnij, że Pa+Pb=Pc proszę mam to na jutro,a mam luki z powodu choroby
5
Maciek:
rozwiąż nierowności
1
everytrap_i_will_take:
C++ Jak uzyskać zakres adresów sekcji danych procesu?
6
NIEMATEMATYCZNYUMYSL:
napisz wzor funkcji liniowej ktora przyjmuje wartosci ujemne w przedziale (−nieskonczonosci,−3) i ktorej wykres przechodzi przez punkt (−2,−3)
7
kakaczka:
Środkowe w trójkącie równoramiennym mają długości: 12, 12 i 3. Oblicz długości boków tego trójkąta.
11
mat:
Chce, zeby a∊N nie przekroczylo 20, to mam napisac w wyrazeniu modulo 20, czyli a=x mod 20 ?
2
Maciek:
rozwiąż;
2
Marcin :
Witam pytanie z przekształceń funkcj trygonometrycznych. Mam problem, jak rozróżnić czy przekształcamy względem oc czy oy. Czy ktoś może mi w jakiś łatwy sposób wytłumaczyć jak mam
4
Krolowa Sniegu:
Witam, czy moze ktos sprawdzic moje wyniki? Oblicz pole obszaru ograniczonego krzywymi:
1
siemanko:
Dany jest ostrosłup ABCD taki że |AB|=|CD|=2a i |BC|=|BD|=|AC|=|AD| oraz |ACB|=2α. Uzasadnij, że objętość V=
2a
3
√
cos2α
3sinα
0
Mateusz:
Rozważ scenariusz w którym musi nastąpić wybór pomiędzy dwoma podanymi ograniczeniami Either 2x
1
+ 10X
2
<= 150
4
Adam:
Bez użycia reguły de L'Hospitala oblicz granice
1
ucz:
F
k,m+n+1
czy można to rozbić na dwa ciągi ? jeśli tak to czemu jest to równe?
3
Minitopdrive:
Student ma zdac 2 egzaminy, z matematyki i z fizyki. Prawdopodobieństwo ze zda matematykę jest równe 0,4, ze co najmniej jeden egzamin 0,6. Oblicz prawdopodobieństwo Ze zda fizykę jeśli
3
Karolina:
Rozwiąż równanie 2x+ x−1/2 = 0
0
LazatKebab:
Dane są przesterzez zdarzeń elementarnych Ω={1,2,3,4} oraz zdarzenia A={1,2} i B={2,3,4} jakie jest najmniejsze ciało zdarzeń losowych S do którego należą A i B? Podaj przykłady podzbiorów
4
Hsjdk:
Oblicz. 2
|x−1|
≤ 27
1
ElMatadore:
Bardziej pytanie pod kątem tego, czy dobrze zrobiłem. Wielomiany. Robię arkusze do matury. Jest takie zadanie, z matury rozszerzonej 2015.
10
Marko Polo:
wspólnym pierwiastkiem równań (x
3
−1)(x−10)(x−5) (x
3
−1)(x−10)(x−5)=0 oraz 2x−10/x−1 jest...
1
Kasia:
Dany jest trojkat rownobnoczny ABC wpisany w okrag. Punkt P lezy na krotszym luku AC. Wykaz, ze |PB|=|PA|+|PC|
14
NJ:
Witam,
4
Małgosia:
Oblicz sinx i cosx jeśli wiadomo że tg = 3 ( π< x <3/2π) dzięki , dzięki , dzięki 🤗
7
Tomekatomek:
:::rysunek::: W trapezie równoramiennym podstawy mają długości a i b. Uzasadnij, że pole koła wpisanego w
19
Karola:
Na ile sposobów z talii 52 kart można wybrać 13 tak, aby dostać dokładnie 6 kart takiego samego koloru.
1
Wojtek:
Pomocy! Cała klasa nie potrafi tego rozwiązać. Zadanie 14/121 Zbiór zadań Nowa Era 3:
1
QWERTY:
rozwiąż algerbraicznie
2
QWERTY:
Wyznacz te wartości parametru m, dla których równanie x
2
+mx+9=0 ma dwa rozwiązania mniejsze od −1
8
xyx:
Rozwiąż równanie
4x