Kamila: Sprawdź, czy punkt A(-2,8) należy do wykresu funkcji:
Becia: Jak wyznaczyć zbiór wartości funkcji f(x)=25x + 10*5x + 9
GEOMETRIC52**: *** zad dla AMBITNYCH!*** (najwyższy poziom trudności) W trapezie podstawy mają długości a i b (a>b). Suma miar kątów wewnętrznych przy dłuższej
GEOMETRIC50: odcinek łączący środki ramion trapezu ma długość 10cm, a odc łączący środki przekątnych ma długość 3 cm. Oblicz długości podstaw trapezu.
GEOMETRIC50: uzasadnij, że odcinek łączący środki przekątnych dowolnego trapezu jest równoległy do podstaw i jego długość jest równa połowie różnicy długości podstaw.
aldil: Zbadaj monotoniczność ciągu an, badając iloraz an-1/an f) a1=1 i an+1= an * n+1/n
GEOMETRIC49: w trapezie trzy boki mają długość a, czwarty bok b. uzasadnij, że przekątne trapezu są dwusiecznymi kątów przy boku b. czy tw. odwrotne jest prawdziwe?
Sophie: Naszkicuj wykres funkcji i określ liczbę rozwiązań równania f(x)= -2x+b w zależności od parametru b, gdy f(x)=√4-4x+x2 - 2√x2+2x+1
longer: po czym poznać iż przesunięcie funkcji może być w prawo, w lewo oraz w górę?np. y=2(x+1)2 oraz f(x)=2(x-1)2 przecięż one tylko różnią się początkiem
Domi: O ile dłuzszy jest bok kwadratu o przekątnej 10 od boku kwadratu o przekątnej 8? Z góry dzieki
damorka: Mam pytanko: Jak to rozwiązać? Suma trzech pierwszych wyrazów ciągu geometrycznego wynosi 21, a suma trzech następnych
bUE: Witam.
mysza: Halo! To jest dobrze napisane zadanie !
mysza: Proszę pomóżcie! Mam wielomian czwartego stopnia ; W(x)=x4 - 6x2+7x-6 rozłożyć na czynniki. Może krok po kroku zrozumiem jak się to robi.
pam: wiadomo ze x∈ C.zapisz ogolna postac liczby x,jesli wiadomo ze: A) x jest liczba parzysta
Misia: Walec i stożek maja jednakowej długości promień podstawy oraz jednakową objetość równa 36pi. Pole powierzchni bocznej walca jest równe 24pi. Oblicz pole powierzchni całkowitej
longer: Proszę pomocy sprawdźcie mi te funkcje! 1.f(x)=│1/(4-x)+2│
xx: Przeciwprostokątna trójkata prostokątnego ma długość 41cm natomiast długość jednej z przyprostokątnych tego trójkąta stanowi 22.5% długości drugiej przyprostokątnej.Oblicz
Efka: Wysokość CC1 trójkąta ABC jest równa 4 i dzieli bok AB na dwie części AC1 i C1B takie, że AC1 : C1B = 1:8. Oblicz długość odcinka równoległego do wysokości CC1,
Martyna: Rozwiąż równianie z niewiadomą n : a) 1+2+3+...+n = 3n
Misia: Pierścień utworzony przez okrag wpisany w sześciokat foremny i okrag opisany na tym sześciokącie ma pole równe 16pi. Jaka jest długość boku tego sześciokąta?
nitro: Przekształcenie P jest podobieństwem o skali s=1,5 takim, że P(D)=D, P(E)=A, P(C)=B. Wyznacz obwód trójkąta ABD.
Patryk: Piramida ma kształt ostrosłupa prawidłowego czworokątnego.Oblicz pole powierzchni bocznej tej piramidy.
paweł 1010: Dane są punkty A=9-2,10, B=93,10, i C=93,40 są wierzchołkami prostokąta. Narysuj ten prostokąt. Oblicz jego pole i obwód.
turnie: Mam zadanie z ekstremum i potrafię je obliczyć bez problemu, ale nie wiem na końcu jak stwierdzić które to minimum a które maksimum. Jakby mógł ktoś wytłumaczyć mi na takim
uczennica: heyka mam pytanie co zrobic, zeby zrozumiec zadania tekstowe z ukladami rownan.
pam: wartosc bezwgledna oblicz a) |-1|
pam: podaj prawno negacji alternatywy a nastepnie znajdz zaprzeczenie:
tiger: Dany jest trójkąt prostokątny o jednej z przyprostokątnych długości 6 cm. Oblicz pole trójkąta, jeśli: a) promień okręgu wpisanego w ten trójkąt jest równy 2cm. Proszę o
pomocy !!!!!: Proszę o rozwiązanie zadania! Znajdź trzy liczby, z których druga jest większa od pierwszej o tyle, o ile trzecia jest
ennnnneeee:): Oblicz 2(2√10) +4=
uczeń ;): Do xpt. Znajdź trzy liczby, z których druga jest większa od pierwszej o tyle, o ile trzecia jest
Beata17: Załóżmy że ciąg (an) jest arytmetyczny. Oblicz a1 oraz a15 jeśli a31= -5,4
Andrzej: Proszę o pomoc! Zad.3
Michał! : CZy ktoś umie mi pomóc z takim zadaniem
Witka: Dany jest ciąg o wyrazie ogólnym an=2n/(n+1). Sprawdź, korzystając z definicji, czy ciąg (an) jest ciągiem arytmetycznym. Wyznacz wyraz ogólny ciągu arytmetycznego (bn)
piotrus31: Kupujac jeded dlugopis , placimy za niego 1,50zl. Przy zakupie co najmniej 100 dlugopisow otrzymujemy rabat 10%. Oblicz, jaka maksymalna liczbe dlugopisow mozemy kupic za 200zl.
Witka: W pewnej klasie wysokość kieszonkowego i ile osób taką kwotę dostaje: 16 zł dostaje 5 uczniów, 20 zł dostaje 8 uczniów, 25 zł dostaje 16 uczniów i 50 zł dostaje 1 uczeń. Mam
cris: podaj podaj wzor jednomianu stopnia drugiego wiedzac ze do jego wykresu nalezy punkt: a) A(-2,-12)
piotrus31: Jakim % liczby 562 jest liczba 44?
Ola: Wyznacz zbiór argumentów dla których funkacja :f(x)=ln(2-x) przyjmuje wartosci nieujemne?
uczeń ;): Do Eta lub innych! a +c = 2b to a = 2b - c --->czemu a+c=2b a nie np. =3b?
Cichy: 1) Podstawą graniastosłupa pochyłego jest rówboległobok ABCD, w którym |AB|=3 dm, |AD|=7 dm i |BD|=6 dm. Przekrój AA1C1C o polu 1m2 jest prostopadły do płaszczyzny podstwawy.