matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 25.8.2009
Zadania
Odp.
4
maruda:
Dla jakiej wartości parametru α wektory a= (2, 3, −1) i b= (α, −7, 1+α) są prostopadłe?
4
poprawka z matmy:
hejo, mam problem z takim zadaniem: przekatna prostokata ma dlugosc 17 cm a obwod ma 46. oblicz dlugosc bokow.
8
marcin:
9
9 − 2
x
=
2
x
4
Dariusswwe:
dany jest ciąg arytmetyczny , w którym a1= 9 , obliczyć 8 wyraz wiedząc że suma pierwszych trzech wyrazów jest 2 razy mniejsza od sumy 3 następnych wyrazów tego ciągu
12
marian:
3x − y + z = 2 2x + y − 2z = −3
5
Dariusswwe:
dany jest ciąg arytmetyczny , w którym a1= 9 , obliczyć 8 wyraz wiedząc że suma pierwszych trzech wyrazów jest 2 razy mniejsza od 3 następnych wyrazów tego ciągu
10
Dariusswwe:
dany jest trapez prostokątny: wiedząc że górna podstawa jest 2 razy dłuższa od wysokości trapezu , krótsza przekątna ma długość 3 √5 oblicz pole tego trapezu oraz kąt nachylenia
4
maruda:
Napisać równania prostej L przechodzącej przez punkty P(3,4,−2) i Q(5,6,2) i sprawdzić, czy punkt R(1,−2,3) należy do prostej L.
12
Gwizdus:
Prosze o pomoc pilne
W firmie "Świt" pracuje 21 pracowników. 6 osób zarabia po 1500 zł, 1 osoba zarabia 2650zł, 5osób po 1200 zł, 5 osób po 1800 zł, 4 osoby zarabiają po 2000 zł. Podaj
17
Tomek:
Proszę,pomóżcie... Rozstrzygnij,które z tych liczb są liczbami całkowitymi:
7
Gwizdus:
Liczbe poszczegolnych ocen semestralnych z geaografi w 20 osobowej klasie przedstawia tabela. Wykonaj obliczenia i uzupelnij tabele wiedzac ze srednia ocen z geografii w tej klasie wynosi
1
Sojuz:
:::rysunek::: (Przyjmijmy że to na obrazku to jest jedna lekko zaokrąglona linia)
1
robert:
f(x) = y=x
3
1
robert:
f(x,y)=x
2
+xy+2y
2
+5x−1
1
robert:
3n+2
do potęgi 4n
3n
1
andrew:
x
2
− 1
Jak mogę sprawdzić czy dwie funkcje są równe, jeśli W(x) =
F(x) = x − 1
x + 1
1
andrew:
Dla jakich wartości parametru m(m∊R) dziedziną funkcji wymiernej W(x) jest zbiór wszytkich liczb rzeczywistych, jeśli.
2
Dariusswwe:
dany jest ciąg arytmetyczny , w którym a1= 9 , obliczyć 8 wyraz wiedząc że suma pierwszych trzech wyrazów jest 2 razy mniejsza od 3 następnych wyrazów tego ciągu
11
Dariusswwe:
dany jest trapez prostokątny: wiedząc że górna podstawa jest 2 razy dłuższa od wysokości trapezu , krótsza przekątna ma długość 3 √5 oblicz pole tego trapezu oraz kąt nachylenia
2
Dariusswwe:
rozwiąż równanie x
3
+ 3x = 3 + x
2
1
Michał P.:
Rozwiąż następujący układ równań.
4
n03:
Udowodnij, że nie istnieje trójkąt o wyskośćiach: 3,4,5.
63
Kuba:
Zamieszcze zadania które pamiętam
47
Dariusswwe:
Witam...właśnie wróciłem z poprawki z matmy podstawowej... za chwilkę wstawię zadanka które pamiętam...proszę o rozwiązania
12
bulaj:
Mam pytanie odnosnie zadania maturalnego z poprawy zadanie brzmialo jakos ze a
1
=9 suma trzech pierwszych wyrazow jest 2 razy wieksza od sumy 3
9
Piotrek :):
1. Dany jest wielomian w(x)=(3x
2
−4)(−2x
2
−pierw5x−1)(7x
2
−6x). Podaj wspolczynnik przy najwiekszej potedze zmiennej, stopien wielomianu oraz rozwiaz ruwanie W(x)=x.
0
AS:
Zbliża się koniec wakacji.Na pożegnanie proponuję kilka takich sobie zadań do rozwiązania.
0
jako:
Siemka mam problem z takimi zadaniami jak: 1)Liczba mieszkańców miasta A wzrasta każdego roku o 10% zaś liczba mieszkańców miasta B
6
Izolda:
Hej
DO zrobienia na wakacje dostałam kilkadziesiąt zadań z matematyki przygotowujących do matury o