matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 25.5.2019
Zadania
Odp.
3
Rzędna:
Oblicz długość boku AC trójkąta ABC, wiedząc że AB=4, BC=2 i kąt BCA=30 stopni.
1
nom:
Przedstaw w formie iloczynowej
√
2
+2cosx
8
Koszczan:
Rozwiąż równanie : z
2
=8+6i
1
aaa:
Oblicz z formuły Ito: ∫
0
t
s
3
e
s
W
s
2
dW
s
1
aaa:
Z formuły ito policz: ∫(od 0 do t) sW
s
2
dW
s
.
2
eta:
Dlaczego
√
x
√
x
√
x
równa się x
7
8
?
1
Nick:
Z tytułu ubezpieczenia Pan A za 15 lat będzie otrzymywał dożywotnio rentę w wysokości 1250 zł pod koniec każdego miesiąca.
2
sumek:
x
2
−5x+4<0 v x
2
−5x+4≥0
3
Nick:
Jaką kwotę należy zdeponować dziś na rachunku oprocentowanym według stopy nominalnej 9% przy kapitalizacji miesięcznej, aby po pięciu latach móc
7
Natalia:
Obliczyć całkę: ∫e
d
x
*sinx dx
2
Sylwia:
Liczby 2x−3, 8,16x−2 są w podanej kolejności pierwszym drugim i trzecim wyrazem ciągu artystycznego .Oblicz x
4
Sylwia:
Dany jest ciąg geometryczny (an) wiedząc że a2=−4i a4=−16 Oblicz a1 iq
3
czemunie:
Podaj przykład dwóch prostych (równania kierunkowe) leżących na płaszczyźnie: 2x+2y−3z−1 = 0,
5
Sylwia:
Wyznacz wzór funkcji liniowej której wykres jest prostopadły do wykresu f(x) =2x+5 oraz przechodzi przez punkt p (−5,2)
2
Sylwia:
Oblicz najwieksza i najmniejsza wartosc f(x) −2x do kwadratu +8x +12 W przedziale (−2,2)
2
Sylwia:
Rozwiąż nierówność −x do kwadratu +x +12jest wieksze od 0
5
maja:
Mam problem z zadaniem. Brzmi ono: wyznaczyć płaszczyznę przechodzącą przez 3 punkty: A (1,0,0)
4
pheri:
Mam pytanie odnośnie opuszczania wartości bezwzględnej nałożonej na trójmian kwadratowy, który nie ma pierwiastków i którego współczynnik stojący przy x
2
jest ujemny
9
Zagubiony w całkach:
Oblicz całkę: ∫ (2−x)
√
2x
3
+2x−8
2
Andrzej:
na egzaminie z matematyki zdobyłes 50% punktów natomiast kolega 40% wszystkich punktów. Oblicz o ile punktów procentowych i ile procent zdobyłeś więcej. od kolegi.
2
idontknow:
:::rysunek::: Na przyjęciu podano pięć pokrojonych rodzajów warzyw: Marchewkę (M), Seler (S), Brokuły (B)
4
Otis:
Cześć mam dane że D jest trójkątem o wierzchołkach (0,0), (0,2), (2,2), mam rysunek i warunki:
1
rafal:
mam taki problem. komisja powinna zawierac 7 osob. komisja funkcjonuje od godziny 06:00 do 21:00. do dyspozycji mam 9 osob. Jak ich rozlokowac aby kazda osoba siedziala tyle samo
7
Weronikaxxxxxx:
Wyznacz przedziały, w których funkcja f(x)=
x
3
2(4−x
2
)
jest malejąca
1
:
x