matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 25.5.2015
Zadania
Odp.
0
zuz.:
znaleźć sumę szeregu
1
Radek1718:
Wielki sukces w wojnie przeciw Irakowi przypisuje się wysokiej sprawności systemu „patriot”, któy zostal skonstruowany w celu przechwytywania nieprzyjacielskich rakiet i niszczenia ich w
1
julek:
na podstawie definicji oblicz pochodna funkcji w punkcie x=1 f(x)=1−x
2
1
dla Klaudii:
a+b+c = 12 ⇒ c = 12 − a − b c−b = b−a
1
Maciek:
trójkąt ABC i A,B,C, są podobne.Boki trójkąta ABC mają długość AB=4 cm BC=6cm i AC=8cm.Oblicz obwód trójkąta A,B,C, wiedząc że jego największy bok jest o 5 cm dłuższy od średniego boku
2
Maciek:
Funkcja liniowa przechodzi przez punkt A=(−1,5).Jej miejscem zerowym jest argument x0=4 Podaj wzór funkcij
5
madzik:
Przedstaw wielomian w postaci W(x)=(x+2)P(x)+R W(x)=x
3
+2x
2
+x+1
5
b.:
278338
2
madzik:
Rozwiąż nierówność: (x
2
−1)
3
(x
2
−2x+1)≤0
10
Ola :
Witam mam problem z zadaniem wychodzi mi zły wynik delty mógłby ktoś sam przeliczyć . Zadanie Wyznacz x wiedząc ,że liczby 3x−4, x
2
+1 , x
2
+2x tworzą ciąg arytmetyczny .
2
misio:
Prostokąt o wymiarach 4 x 5 podzielono na jednakowe kwadraciki. W każdym kwadracik wpisano po jednej z liczb z następującego zestawu liczb: cztery jedynki, dwie dwójki, siedem trójek,
1
Warchlak:
1
1
k
2
− 4
[k] +15 = 0
3
2
nie wiem co zrobić z tą wartością bezwzględną
30
milciak:
Wiem, że dużo tego itp. ale nie było mnie długo w szkole i naprawdę nic nie ogarniam, a jutro sprawdzian
więc proszę pomóżcie mi
3
Kuba97:
cos
π
8
*cos x−sin
π
8
*sinx=
√
3
2
1
agaaa5644:
Rozwiaz rownania wielomianowe 12x
4
−26x
3
+54x
2
−91x+42=0
15
xyz:
jak to sprowadzic do wspolnej podstawy?
7
3
(
)
x
+
1
= (
)
x
−
3
5
5
3
TOmoSXX:
Dla jakich wartości parametru p nierówność jest spełniona przez każdą liczbę rzeczywistą?
3
Patrycja:
wykaż że liczby 1/
√
2
−1 ,
√
2
,
√
2
−1 tworza ciąg arytmetyczny
4
Warchlak:
Dochodzę do momentu kiedy wyciągam wspólny czynnik przed nawias, ale nie miałem jeszcze wiele o równaniach kwadratowych i nie wiem co dalej robić
0
Turkuć:
Witam mam zadanie z algebry, mianowicie: Niech E1={x∊R
5
;X=[x
1
,x
2
,x
3
,x
4
,x
5
] spełnia(*)}
15
Marcin:
Oblicz całkę r *
√
9 − r
2
dr
6
Kondi28:
[tgα*(1+ctg
2
α)]/1+tg
2
α=sinα
12
smerf:
2
√
x
Ile to jest
?
x
3
derro:
Witam, mam problem z takim zadankiem
z góry dziękuje a,b,c≠0 a≠b b≠c c≠a udowodnij ,że :
7
Ewa:
Oblicz sumę n początkowych wyrazów ciągu geometrycznego
2
Lesio:
Określ dziedzinę funkcji f, a następnie wyznacz jej pochodną i określ dziedzinę pochodnej. Nie mogę sobie dać rady z jednym przykładem, pomóżcie.
2
TOmoSXX:
(p
2
−4)x
2
+2px−1<0
3
Ewcia:
Rozwiąż równania: a) 4xkwadrat +6x−10=0
0
cerm3r:
:::rysunek:::
1
Ewcia:
Rozwiąż nierówności a) 3x do kwadratu +2x−1mniejsze lub równe 0
1
mat:
Zdefiniowac funkcje f swiadczaca o rownolicznosci zbiorow (przedzialow) A=[0,5], B=(0,5). Czyli f:A→B musi byc bijekcja.
11
hs:
Dla jakiej wartości parametru m funkcja f(x)=(
1
2
)
(
m−2mx−x
2
) ma zbiór wartości y∊<1;
∞
) ?
4
Ewcia:
zapisz wzór funkcji f(x)=x do kwadratu −4x+7 w postaci kanonicznej i iloczynowej.Naszkicuj wykres
3
Kasia:
Narysuj wykres funkcji f(x) oraz wykresy funkcji g i określ wektor przesunięcia. a) g(x)= f(x)+2
1
Ula:
wyznacz dziedzinę i miejsce zerowe funkcji: a) f(x)=x−7 dzielone przez x+9
4
nowik:
Jak policzyć ile wynosi w radianach
−
√
3
? Jak obliczyć, że to
5
6
π?
2
6
history:
3/4 x
2
− 8/3 =0
0
Mariusz:
Zadanie: Na prostej k o równaniu x−3y−3=0 wyznacz punkt B tak, aby pole trójkąta ABC, gdzie A=(−4,1), C(4,8) było równe 35
3
Nilred:
Dzień dobry, proszę o pomoc. Treść: Jakie największe pole może mieć trójkąt prostokątny wpisany w okrąg o promieniu 3?
3
Monisiaq:
Hej, mam problem z zadankiem: Rozwiąż równania
x
|
√
3
tg(
)|= 1
3
Jak to ugryźć?
2
Bartuś:
Oblicz pole sześciokąta foremnego którego obwód jest o 8 krótszy od długości okręgu opisanego na tym sześcokącie.
6
Braams:
Pomógłby ktoś z taylorem? Muszę się tego nauczyć, aaa nie ogarniam tego zupełnie
2
wd410:
pochodna
√
x+3
2x
2
basia:
Bardzo proszę o pomoc gdyż matematyka to dla mnie czarna magia. Potrzebuje rozwiązania na jutro.
3
Mariusz:
Prosta o równaniu x−2y+2=0 przecina okrąg o: x
2
+y
2
−6x−16=0 w punktach A i B, a)Wyznacz równanie ogólne prostej przechodzącej przez te punkty.
0
studento:
:::rysunek::: Sprawdzić że (tutaj pokazane na rysunku) jest dystrybuantą pewnej zmiennej losowej X.
0
WALEC:
Prosze o pomoc w rozwiazaniu zadań pod linkiem
postawie dobre piwo
2
patison :
Przekątna graniastosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 8 i jest nachylona do podstawy pod kątem, którego cosinus wynosi 14. Oblicz objętość tego graniastosłupa.
7
stefania :
(3−x)(x−8) ≥0
1
Mariusz:
Proszę o rozwiązanie tych 5 zadań, jest to dla mnie ważne a z powodu choroby nie mogłem uczestniczyć w zajęciach i kompletnie nie wiem o co w tym chodzi, z góry dziękuję za każdą
10
jack :
9<x
2
7
Anna:
:::rysunek::: Pomocy, mam obliczyć całkę podwójną (za pomocą zmiennych biegunowych)
0
Fryzjerro:
Udowodni obustronnie:
10
Janek191:
Skorzystaj z wzoru : a
n
= a
1
+ ( n −1)*r
0
Marcin:
Wykorzystując całkę podwójna obliczyć objętość bryły ograniczonej powierzchniami: x
2
+ y
2
+ z
2
= 4, z =
3
√
3
, (z ≥
3
√
3
)
5
magda:
Ile liczb 4 cyfrowych mozna utworzyć z cyfr 0,1,2,3,4,5 jeśli cyfry mogą się powtarzać?
1
anka:
W trójkącie równoramiennym podstawa ma długość 8 cm, a kąt między ramieniem a podstawą ma miarę 30 stopni. Oblicz długość ramienia tego trójkąta oraz długość wysokości tego trójkąta
13
Janek191:
Tak
6
student:
Bardzo proszę o pomoc. Nie wiem jak się do tego zabrać (matematyka dyskretna)
5
Wojtus:
1.Uprość wyrażenia: a)
2
Bart0s:
Podaj przykład:
6
Anna:
Narysować: x
2
+y
2
=x
2
anna:
sin(α+β) − sin(α−β)
= − ctgα
cos(α+β)−cos(α−β)
2
ind:
cześć czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć indukcje na jakimś przykładzie bo te na stronie są trochę trudne
2
cyni:
http://ksiegarnia.pwn.pl/produkt/6256/analiza-matematyczna-w-zadaniach-czesc-i.html
Czy to dobra książka do nauki? Chodzi mi i cześć 1 i 2
8
Tyran:
Filip wziął na wycieczkę 42 zł. Kupił dwie pamiątki. Ile pieniędzy mu zostało?
4
Ela:
:::rysunek::: 1.oblicz wartość wyrażenia korzystając z rysunku (tgα*cosα+sinα*ctgα)
13
U:
Ponawiam na nowo prośbę ponieważ nieczytelnie zapisałam. Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadań. a
n
+1, a
n
+1−a
n
8
xyz:
Mam problem z taką pochodną
3
Domino:
Mam problem z równaniami; 1. y' = 4x
√
y
1
mat:
Zdefiniowac funkcje f swiadczaca o rownolicznosci zbiorow (przedzialow) A=(0,2], B=[0,3).
9
U:
Prosiłam bym o pomoc w dwóch zadaniach, będę bardzo wdzięczna za rozwiązanie an+1, an+1−an 1) an=n
2
+2/n=1
0
mateo:
Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania. Nie mam pojęcia jak to ugryźć...
Sprawdzić, że F(x) = e
−e
−x
1
kijh:
Jak będzie wyglądała liczba 23,997 zaokrąglona do dwóch miejsc po przecinku?
2
asiocyt:
Jak to rozwiązać? ln(1−x)=−10+10x
1
sebek535 :
Narysuj kwadrat ABCD. Następnie skonstruuj obraz tego kwadratu w symetrii względem punktu S
AS
1
leżącego na prostej AC, wiedząc, że
=
.
SC
3
0
Xin:
Złożoność obliczeniowa Bardzo proszę o wyjaśnienie, jak należy rozwiązać takie zadanie:
2
Ania:
Z czego skorzystać do wyznaczenia prawdopodobieństwa zdarzeń? Dane:
1
ja:
1+ 1/(x ) = x − 5/x
4
ja:
f(x)=(−8)/x +2
1
Braams:
Miałby ktoś posiedzieć ze mną i z całeczkami prostymi trochę? Muszę się nauczyć.. a samemu ciężko mi idzie
2
nanan:
Wyznacz wartość parametru, m dla której...
7
Julka: