matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 24.9.2011
Zadania
Odp.
2
natura:
POMOCY
!
0
procentowy FILIP :
Hej ! Proszę o pomoc w zadaniu z procentami + tłumacznie
3
Paula:
Jeżeli stosunek objętości dwóch sześcianów jest równy 16 ,to stosunek ich krawędzi jest równy: a)2
6
KASIA:
Naprowadzicie mnie jak zrobić te zadania ?
7
Asia:
Napisz równanie okręgu, którego środek znajduje się na prostej k, przechodzącego przez punkty A i B, jeśli:
5
Paula:
Z sześcianów o krawędzi 2 zbudowano prostopadłościan o krawędziach 6,8 i 12.sześcianów tych użyto :
1
Ania:
Pomoże Ktoś z fizyki?
1
jac:
(tgα−1)(ctg+1)=tgα−ctgα ,,(1+sinα)(1/cosα−tgα)=cosα,,,,,,,,tgαctgα+1=2(sin
2
α+cos
2
α)
5
Elena:
:::rysunek::: pilnie potrzebuję na poniedziałek
!
1
małapaproteczka:
Bardzo prosze o pomoc Uzasadnij, że równanie
2
POMOCY:
Oblicz pole powierzchni bryły powstałej z sześcianu przez odcięcie sześciu naroży za pomocą płaszczyzn odcinających czwartą część każdej krawędzi.
7
zadanie:
wyznacz wszystkie wartosci parametru m dla ktorych rownanie 3x
2
−mx+1=0 ma dwa pierwiastki ktore sa sinusem i cosinusem tego samego kata ostrego
10
Ya:
Witam wszystkich
Potrzebuję wskazówki,co robię źle
5
Truman:
Witam czy dobrze rozwiązałem to zadanie:
15
LNS:
MIchał jedzie do pracy samochodem 20 minut, a Anna rowerem 30 minut tą samą trasą. Po jakim czasie Michał dogoni Anne jesli wyjechał z domu 5 minut po niej.
16
AroSteel:
Chodzi mi głównie o wykres na osi jak narysować:
3
kropka:
Wiem ja zrobić zadanie ale rachunki mi nie wychodzą Może napisze treść: Dane są punkty A=(−2;−3) i B=(4;1) oraz prosta k o równaniu 5x−2y+9=0
9
AroSteel:
1/x
2
> 1
0
Magda:
proszę o pomoc ;1.rozwiąż równanie :2x do kwadratu + 7x +3 /x+3 = 1
36
TOmek:
:::rysunek:::
2|cosx|
Narysuj wykres funkcji h(x)=
w przedziałe <−2π,2π>
cosx
3π
π
π
3π
D= cos ≠ 0 x ≠ {−
,−
,
,
}
2
2
2
2
1
o
dla x ∊ (−
∞
,0)
4
;(:
Dla jakich wartości parametru m wartości funkcji f(x) = (m−1)x2 + (2−2m)x + m −2 są dla każdego x∊R większe od odpowiednich wartości funkcji g(x) = (2−3m)x − 2
1
Megi:
prosze o rozwiązanie tych oto zadań :
3
Anka:
Proszę o pomoc
Oblicz jakim procentem liczby 125 jest liczba 50 oraz jakim procentem liczby 32 jest liczba 128?
3
Kinkna:
Proszę o pomoc
Zad1) Poparcie dla partii X wzrosło w ciągu jednego miesiąca z 20% do 25% czyli o 5 punktów
2
Kinga:
proszę o pomoc ; ) Długość boku kwadratu zwiększono o 10%. O ile procent wzrosło jego pole?
2
zielone:
A = {x: x∊N ⋀ x ≤
√
230
} , B = {x: x<25 ⋀ x=5n ⋀ n∊N
+
Wyznacz zbiory A∩B oraz B − A.
6
TOmek:
Problemik: natknąłem się na jeden problem przy nierówności wielomianowej: −(x−x
1
)(x−x
2
)(x−x
3
)≥0
5
nn:
a= 1
2
3
− 1,2 *
9
12
0
Ninka:
Na zabawie sylwestrowej jest zawieszonych 6 różnych serpentyn. Pewien mężczyzna zawiązuje 2 serpentyny u góry i 2 serpentyny u dołu. Oblicz prawdopodobieństwo, że serpentyny utworzą
6
ania:
wykres funkcji y=rest(x,3) x∊C , C−całkowitych
2
ano15:
w ostrosłupie prawidłowym trójkątnym krawędz podstawy jest równa 15 cm. kąt nachylenia krawędzi bocznej do płaszczyzny podstawy jest 30 stopni. oblicz objętość ostrosłupa .proszę o rysunek i
5
TOmek:
∩ − czesc wspolna(iloczyn) ∪ − suma
3
Marta:
W pewnej loterii nagroda pierwszego stopnia to 1mln złotych. Każda następna, niższa nagroda, stanowi połowę nagrody poprzedniej. a) Ile wynosi nagroda dziesiątego stopnia ? b) Ile
11
nn:
|x−2| < 4
2
Aga:
6
1/2
+ 3
1/2
2
Maciek:
:::rysunek::: Słupy w kształcie walca, których przekrój jest kołem o średnicy 40cm, są przewożone po 6 sztuk
1
Koks:
Jak rozwiązywać równania typu:
6
ona:
Rozwiąż podane równania: a) x
4
+2x
3
+2x−1=0
1
Aśku:
Dwa okręgi styczne zewnętrznie są jednocześnie styczne wewnętrznie do trzeciego okręgo o promieniu 7cm. Środki tych okręgów wyznaczają trójkąt O
1
O
2
O
3
. Oblicz obwód tego trójkąta.
1
veni:
Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie x
2
− mx + 4 = 0 ma dwa różne pierwiastki takie, że suma ich kwadratów jest równa 3m + 2.
2
Aśku:
:::rysunek::: Oblicz obwód trójkąta.:
0
alfa :
W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym o wysokości długości h ściany boczne są nachylone do płaszczyzny podstawy pod kątem o mierze α .
2
Paula:
Wyznaczyć dziedzinę funkcji: y=
√
ln(x
2
−4)
2
alfa :
przekątna prostopadłościanu długości d z krawędzią boczną kąt o mierze α.Jedna z krawędzi podstawy ma długość a .
7
marek:
6x
4
+2 : 3x+3 oblicz dzielenie wielomianów
5
mery..:
W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym przekątna ściany bocznej ma długość d i tworzy z przekątną podstawy poprowadzoną z tego samego wierzchołka kąt o mierze α .
0
Aśku:
:::rysunek::: Oblicz obwód trójkąta.
0
mery..:
W prostopadłościanie przekątne podstawy mają długość równą d i tworzą kąt o mierze α .Przekątna prostopadłościanu jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem o mierze β.
3
Aśku:
:::rysunek::: o1: ( r1, O1)
0
alfa.:
!Podstawą prostopadłościanu jest prostokąt o bokach długości a i b . Krawędź o długości b tworzy z przekątną ściany bocznej kąt o mierze α.Oblicz objętość prostopadłościanu.
2
alfa.:
! Podstawą prostopadłościanu jest kwadrat o boku długości a .Prosta poprowadzona przez punkt
2
Aga:
3
√
−1
11
16
*
3
√
2
3
alfa.:
Oblicz długość przekątnej prostopadłościanu ,którego krawędzie odpowiednio mają długości a,b,c
3
M..:
Cena kg truskawek w Gdańsku wynosi 4 zł, a w Płocku 2,5 zł. O ile % cena truskawek w Gdańsku jest wyższa od ceny truskawek w Płocku?
1
Paulina:
x+5
Wyznacz dziedzinę funkcji: y=
x
2
−2x−3
1
zuza:
funkcja y=x
2
+bx+c osiąga najmniejszą wartość równą y=4 dla x=2 gdy: a. b=−4 i c=8
1
M..:
W jaki sposób to obliczyć?
3
√
3
*
6
√
3
=
5
ola:
Proszę bardzo o pomoc.
28
nina:
oblicz delte: (m − 1)x
2
+ (2−2m)x − (2−3m)x + m
64
nina:
:( Wyznacz takie wartości parametru m, dla których wartośc bezwzględna różnicy pierwiastków równania 5x
2
− mx + 1 = 0 jest równa 1
1
herba:
Udowodnij, że suma sześcianów trzech kolejnych liczb naturalnych jest podzielna przez 3.
16
nina:
pomóżcie... Dla jakich wartości parametru m trójmian kwadratowy f(x)= (m−1)x
2
+ 2mx + 3m − 2 jest kwadratem pewnego dwumianu?
5
matka:
pproszę o pomoc ; pomagam dziewcku rozwiązać zadanie i sama nie potrafie : przyjmijmy ,że talerz zupy zawiera
3
8
litra zupy , a łyzką można nabrać 0,01 litra
11
Aśku:
:::rysunek::: Okręgi o(A,r1) oraz o(C,r2) są styczne zewnętrznie i jednocześni styczne wewnętrznie do okręgu
2
paula:
w banku zlozono 5000zl na lokate roczna z oprocentowaniem wynoszacym 4% w skali roku. po 2 latach będzie można wyplacic z banku kwote rowna:
2
marek:
Wykonaj dzielenie wielomianu W(x) przez wielomian Q(x), gdy: a) W(x)= 5x
3
+ 3x
2
− 4x +2 Q (x)= x+3
9
paula:
ile wynosi a
1
jeżeli iloraz c. geometrycznego wynosi 2 a szósty wyraz ciągu to 96
4
pax:
jaki punkt nie należy do wykresu funkcji f(x)= ( 2
√
2
−3)x+1
1
pax:
liczba rozwiązań równania x−4/ x
2
−81=0 jest równa:
11
Magda:
nie moge sobie poradzic z tym zadaniem, bardzo prosze o pomoc.
10
Asia:
2
a
różnej od 0 liczby a to 60% liczby b. Wobec tego ile wynosi iloraz
?
3
b
nie wiem jak zapisać tą liczbe b.. bo wiem, że trzeba jakoś zapisać wykorzystując a, tak żeby
2
pax:
funkcja kwadratowa f, ktorej współczynnik a= 1 ma dwa miejsca zerowe x=−3 i x=2. w jaki sposób mozemy zapisać tę funkcję
1
Kaja:
Kaja: Podczas Igrzysk Olimpijskich w Pekinie reprezentant Jamajki Usain Bolt ustanowił dwa nowe
4
Kaja:
Podczas Igrzysk Olimpijskich w Pekinie reprezentant Jamajki Usain Bolt ustanowił dwa nowe rekordy świata w biegu na dystansach 100m i 200m, osiągając odpowiednio czasy 9,69 s oraz
2
pax:
co jest większe
5
..:
Wykaż, że dla kąta ostrego α prawdziwa jest tożsamość: a. cosα − cosα sin
2
α = cos
3
α
1
pax:
prostą prostopadłą do prostej x+2y+5=0 jest:
2
zula:
Zapisz wzór funkcji w postaci kanonicznej :
1
pogodynka:
x−y
,gdy x=2 −pierw trzeciego stopna 54, y= 2−pierw 45
5
3
√
2
6
kaja:
pole trójkąta równobocznego opisanego na trójkącie o promieniu 2
√
3
jesrt równe:
2
mariusz:
rozwiązać równanie z wart. bezwgl.
2
kaja:
pomocy
11
Gosia:
Proszę o pomoc
1)Cena pewnego materiału została obniżona o 15 % i aktualnie kosztuje 68 zł. Jaka była cena przed zniżką?
4
sus:
Jak rozłożyć wielomian na czynniki? 7x
4
+3x
3
+2x
2
+3x−5
4
Kinga:
Proszę o pomoc bo z tymi przykładami nie mogę sobie poradzić
12
patrycja:
pomóżcie..
3
pati:
błagam o pomoc!
9
ja:
Hej. Mam zadanko z maksy, którego wogóle nie rozumiem. Dlatego prosze o całościowe jego wykonanie, najlepiej z wytłumaczeniem. Oto one:
3
herba:
2
14
+ 4
6
x =
3*8
4
− (
√
2
)
24
0
pogodynka:
Wybieramy 3 karty z talii 24 kart ,skladajacej sie ze wszystkich figur oraz 9−tek i 10−ek. Jakie jest prawdopodobieństwo,ze:
2
pogodynka:
Wykaż ze liczba a jest mniejsza od liczby b jesli : a=10 do 2010+1 pod kreska 10 do 2011−1 b= 10do2011+1 pod kreska 10 do 2010 −1
9
aga18:
oblicz sumę obwodu dwunastu kwadratów, których boki są kolejno równe 1,2.3 ...12
5
pogodynka:
Wyrażenie 8 −1/3(2 do pierw5)do pierw5 pod kreska (0,25)do −1:32 zapisz w postaci 2 do p, gdzie p jest liczba calkowita
1
pogodynka:
Znajdź wszystkie liczby całkowite k spełniające warunek −
3
5
√
3
<k<
4
5
√
3