matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 23.8.2011
Zadania
Odp.
2
Tomek:
hej
mam pytanie jak obliczyc taka wartość bezwzględną?
3
Ania:
Liczby x
1
i x
2
są różnymi pierwiastkami równania mx
2
−mx+2=0 Dla jakich wartości parametru m spełniona jest nierówność log
2
x1+log
2
x2>−3?
1
Klaudia:
przedstaw na jednej osi liczbowej zbiory A={x∊R : |x|≥2} i B{x∊R : |x−3|<2}, a nastepnie wyznacz( tzn. zapisz w postaci przedzialu lub sumy przedzialow) zbiory A∪B, A∩B oraz B−A.
2
tadek:
http://pliki.echodnia.eu/pdf/maturapoprawkamatematyka.pdf <−− arkusz
3
Magda:
zapisz wyrazenie |x−2|+|x−5| bez uzywania symbolu wartosci bezwzglednej wiedzac ze x≤2
0
pawel:
Dla krzywych popytu Ck(x)=−5x+6 i podaży Cp(x)=x
2
. Wyznacz cenę równowagi i wspólna wielkośc podazy w równowadze. Oblicz i zinterpretuj nadwyzki konsumenta i producenta
3
pawel:
Przychód z eksploatacji pewnego urządzenia wynosi R(t)=−t
2
+ 2t + 40 tys zł na rok gdzie t oznacza czas eksploatacji mierzony w latach. koszty związane z eksploatacją urządzenia
2
rafał:
Witam mam takie pytanie odnośnie zadania z kombinatoryki, z dzisiejszej matury. Które rozwiązane jest poprawne:
7
Piotr student:
Zadańko dla
Basi
Zbadać ekstrema funkcji z=f(x,y):
2
pomozecie:
funkcja f(x)=−x
2
+10x jest funkcja kwadratowa. wykres tej funkcji to parabola skierowana ramionami do dolu. oznacza to ze najwieksza wartosc ta funkcja przyjmuje w wierzcholku.
6
zrozpaczona:
mieszkaniec miasta przebywa 1 z 3 mostów: A, B i C w drodze z pracy do domu, przebywa most A z prawdopodobienstwiem 1/3, most B z prawdopodobienstwem 1/6 i C z prawdopodobienstwem 1/2.
0
Daz:
Zad 1 a)Narysuj graniastosłup prawidłowy sześciokątny.
1
pomozecie:
a wlasnie jak sa takie zadania i trzeba obliczyc cos najwieksze albo najmniejsze to z jakiego wzoru i dlaczego?
2
michal:
oblicz de'Hospitala
1
michal:
oblicz całki
5
ZAdowolona:
Dzięki tej stronie i dzięki panu zaliczyłam dziś prawdopodobnie maturkę z matmy nie wiem jak mam dziękować za wszystko
jest pan Złotym człowiekiem. brak mi słów
5
e:
witam serdecznie
mam zarówno do Was jak i do Pana Jakuba ogromna prosbe, dzis pisalam mature poprawkowa z
8
Marlenka:
Prosze o pomoc:(
1
ania:
W liceum 45% uczniów to chłopcy .Wiemy,ze 38% dziewcząt oraz 32% chłopców tej szkoły jest pełnoletnich.
7
Licealistka:
:::rysunek::: Oblicz współrzędne wierzchołków B i C równoległoboku ABCD wiedząc, że A (−48,35), D(23,109)
8
ania:
sin
2
x+4sin
2
xcos
2
x−3cos
2
x=0. Mógłby ktoś to rozwiązać?
2
Licealistka:
Dana jest przestrzeń U − zbiór kwadratów liczb naturalnych mniejszych lub równych 10. Niech A zawarte w U będzie zbiorem liczb podzielnych przez 3 , natomiast zbiór B w rzestrzeni U ,
12
koko:
Kąt α jest ostry i sin α = 1/4 Oblicz 3+2 tg
2
α.
3
MaTuRa:
Napisz wzór dowolnej liczby całkowitej c, która przy dzieleniu przez 4 daje resztę 1. Uzasadnij, że dzieląc przez 4 kwadrat liczby c, również otrzymamy resztę równą 1.
3
Piratel:
Wyznacz wartośc współczynnika b, dla której wykres funkcji g określonej wzorem g(x) = −2x +b ma co najmniej jeden punkt wspólny z trójkątem o wierzchołkach
5
Licealistka:
1. Wyznacz k i m tak, aby wektory = [2k − 1, 5] i v = [−7, 3m + 3] były: a) równe
5
piotrek:
2
∫
proszę o pomoc z tą całką
√
9x
2
+16
0
Licealistka:
Dana jest przestrzeń U − zbiór kwadratów liczb naturalnych mniejszych lub równych 10. Niech A zawarte w U będzie zbiorem liczb podzielnych przez 3 , natomiast zbiór B w rzestrzeni U ,
6
Licealistka:
Dane są zbiory A= { x: x ∈ R ∧ |x|> 5} ∧B= { x: x ∈ R ∧ x ≤ }
5
Patris:
Podaj równanie prostej prostopadłej do prostej x=12 przechodzącej przez punkt M(−3, 5).
26
Aga:
Dla jakich wartości m i n, funkcja liniowa określona wzorem f(x)=(
2
3
m − 1)x +5 − n
0
Gadziu:
Witam, mam taki problem. Przygotowuję się do poprawki ze statystyki i sobie zadanka przerabiam, mam
3
ania:
Rozwiąż w przedziale <0,2π> sin2x+4sin2xcos2x−3cos2x=0.Proszę o rozwiązanie krok po kroku bo chciałbym to zrozumieć
1
Marta:
Pomóżcie mi w rozwiązaniu paru zadań, dotyczących ciągu geometrycznego... Z góry dziękuję.
0
Maja:
bardzo mnie interesuje dokladne rozpisanie zadania z rozwiaż nierownosć
jak dokladnie ma byc rozwiazywane i jakie maja byc nawiasy () czy <>
2
Aga:
Sporządź wykres funkcji f o wzorze f(x) = 2x +3, a następnie przesuń go:
4
ja:
Czesc czy ktos sie orientuje, jesli zrobilam dobrze dwa zadania maturalne otwarte, 2punktowe, ale w obu przypadkach nie skrocilam na koncu ulamka. Czy bedzie chodziaz jeden punkt? A moze
3
Sebus:
Witam,
0
kuba91:
Kiedy można się spodziewac rozwiązania poprawkowej matury przez Pana Jakuba?/
1
malowana.lala.<3:
ja umiem wszystkie zadania z tej strony
♥ ♂
♥ ♂
♥ ♂
♥ ♂
♥ ♂
♥ ♂
♥ ♂
♥ ♂
♥ ♂
♥ ♂
7
Dawid:
Witam, mam pytanie mam z zamkniętych 14 punktów i zrobiłem dobrze zadanie 24 do momentu wyliczenia x1 bo x2 wyszlo mi przez przypadek −2 i tak też wszystko zaznaczyłem. Dostane za to
2
King James:
Oblicz pole powierzchni i objętość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego o krawędzi bocznej 7 i krawędzi podstawy 4.
1
King James:
Oblicz objętość i pole powierzchni graniastosłupa prawidłowego trójkątnego o krawędzi podstawy a = 5, a krawędź boczną ma długość 7 cm
3
King James:
Oblicz objętość graniastosłupa prawidłowego czworokątnego, którego krawędź podstawy ma długość 7, a przekątna tworzy z wysokością kąt α = 30 stopni.
3
King James:
Wyznacz prostą prostopadłą do prostej y=4x−2 i przechodzącą przez punkt P = (−3,2)
3
Marta..:
Srednia arytmetyczna 6 liczb : 3, 1, 1, 0, x, 2 jest równa 2. Wtedy x :
a.3
5
Jean:
Hej poszukuję zad o treści wyznacz sume : np. 3+7+11+...+111 zad dotyczy ciągu arytmetycznego ... chcę pocwiczyc tego typu zadania
91
Marta..:
ZRÓBCIE ZADANIA MATURALNE
kto umie oczywiscie....bo odpowiedzi nigdzie jeszcze nie znalazlam ..... http://www.mmtrojmiasto.pl/photo/1130337/Matura+poprawkowa+2011+-+Odpowiedzi%2C+arkusze%2C+rozwi%C4%85zanie+zada%C5%84#photoBrowsing
1
M.:
Pomnóż macierz
13
Kasiek:
Jak wam poszło?
5
ja:
Ile wam wyszlow w ostatnim zadaniu, w tym z 5 cyfrowa liczba, spelniajaca te 4 warunki z parzystoscia i tak dalej?
2
Lili:
Z klasy liczacej 25 osob (10 dziwczat, 15 chlopcow) wybrano 3−osobowa delegacje, w sklad ktorej wchodza 1 dziewczyna i 2 chlopakow. na ile sposobow mozna utworzyc taka delegacje?
7
Lili:
na ile sposobów mozna z klasy 23−osobowej wybrac dewlegacje 5−osobowa?
2
Ania:
:::rysunek::: oblicz t jesli srednia wazona podanych liczb wynosi 4,3.
15
Misiek:
czy w 1 zadaniu otwartym wyszło Wam x należy <1,2> prosze o odpowiedz
i w zadaniu z okręgiem podzielonym na 12 czesci gdzie trzeba było obliczyc mniejszy kąt wyszło Wam ze ma miarę 150* ?
1
Ania:
oblicz pole powierzchni calkowitej i objetosc stozka o kacie rozwarcia 90stopni i tworzacej rownej 2
√
3
1
Ania:
przekatna d prostokata bedeacego przekrojem osiowym walca ma dlugosc 12cm i tworzy z jego podstawa kat α=30stopni. oblicz objetosc tej bryly.
8
ewe:
witam! mam problem z tym zadaniem |
1
4
x − 1| < 5
13
pomozecie:
w pewnym kraju podatki sa bardzo wysokie. od kazdych zarobionych x tysiecy talarow miesiecznie nalezy zaplacic x
2
talarow podatku. jaka jest ''najlepsza'' placa brutto w tym kraju?
7
King James:
A=(−3,−1) B=(−1,2) C= (1,−2) Proszę także o przebieg obliczeń ponieważ nie mam pojęcia, w ogóle jak to zrobić. Z góry dziękuję!
2
Laura:
wyznacz pierwszy wyraz i różnicę ciągu arytmetycznego, jeśli : a) a
3
+a
5
=24 i a
3
x a
5
=135