matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 22.2.2020
Zadania
Odp.
14
silva:
W trójkącie ABC dane są AB = 4, BC = 5, AC = 6. Punkt D jest środkiem boku AB , a punkt E dzieli bok AC w stosunku 1:2 licząc od wierzchołka A . Wyznacz długość odcinka
3
MarxistPlato:
Znajdź takie liczby rzeczywiste x, aby dany ciąg był geometryczny. (x−3,2x−6,4x). Bardzo prosiłbym o dokładne rozpisanie tego przykładu! Z góry dziękuję.
1
Dobry:
W trapezie kąty ostre mają 30 stopni i 45 stopni, a podstawy mają 8 i 4. Wyznacz jego wysokość i pole.
1
Temudżynek :
Oblicz: c) (5
√
3
−1
)
√
3
+1
2
M4r:
Napisz równanie prostej prostopadłej do wektora U→ −V→ i przechodzącej przez początek układu współrzędnych
5
anna:
w punktach x
1
,x
2
funkcja f(x) = 2x
3
−15ax
2
+24a
2
x +3 gdzie x ∊ R ma odpowiednio maksimum i ninimum
9
Kasia:
Cześć
Otóż mam takie małe zadanko do rozwiązania:
1
buba:
1. ile cyfr w zapisie dziesiętnym ma liczba pierwsza: 2
30402457
−1 2. jak zapisać przybliżenie liczby 2008
2008
w postaci a*10
n
gdzie: a∊<1,10>
8
Witcher77:
Czy mógłbyś/mogłabyś wytłumaczyć jeszcze co się stało w ostatniej linijce po zastąpieniu nawiasów założeniem z (2) ?
0
wruszka:
Komu powróżyć Misie Ptysie
3
CiekawskiPan:
Dlaczego matematyka dyskretn cjest dyskretna?
5
srogi przyklad:
granica ciągu
2
Dawid:
Cześć, czy ktoś mógłby mi pokazać krok po kroku jak rozwiązać to zadanie? Z indukcji matematycznej mam pokazać że 3
n
≥n
3
− w równaniach indukcję ogarniam, ale w nierównościach to
8
adam:
W kolejce do klasy w przypadkowym porządku stoi 6 osób, wśród nich są joanna i szymon, oblicz prawdopodobieństwo, że joanna i szymon stoją obok siebie
2
michaeli19:
Niech A, B będą zdarzeniami losowymi zawartymi w Ω. Wykaż, że jeżeli P(A∩B)=P(A)*P(B), to P(A∩B') = P(A)*P(B').
6
mr t:
Udowodnij, że suma S nieskończonego ciągu geometrycznego (an), w którym a1 < 0, spełnia nierówność
2
arek:
Z punktu leżącego na powierzchni kuli poprowadzono trzy cięciwy równej długości, z których każde dwie tworzą kąt 60*. Obliczyć stosunek długości promienia kuli do długości cięciwy kuli.
4
xd:
Druzyna pilkarska liczy 10 graczy i 1 bramkarza. Jakie jest prawdopodobienstwo ze przy wyborze 3 zawodnikow z zespolu
1
janek:
witam Grupę 6k osób (k jest liczbą całkowitą dodatnią) rozmieszczono w sposób losowy przy dwóch
2
janek:
Pewien bokser, aby zostać członkiem ekipy jadącej na olimpiadę, musiał stoczyć 3 walki w trzech kolejno następujących po sobie dniach z dwoma przeciwnikami P oraz Q. Z tym, z którym walczył
3
janek:
Dwoma wierzchołkami czworokąta są środki okręgów o promieniu r=10, z których każdy przechodzi przez punkt A(3,14) i przecina oś OX w punktach odległych od siebie o 16. Pozostałymi
7
Blee:
1)
7
Patryk:
Cześć, Czy mógłby mi ktoś pomóc z zaznaczeniem 3 przekrojów w ostrosłupie prawidłowym czworokątnym?
3
maqki:
Robiąc zadania z prawdopodobieństwa zauważyłem że często używa się nierówności P(A∪B)≤1. Mógłbym ktoś mi wytłumaczyć dlaczego zachodzi taka zależność, i czy mogę jej użyć w każdym
3
Des:
|0|
5
janek191:
1
a) a
n
= 2020 −
n
14
help:
Najdłuższy bok trójkąta ma długość 3, a najkrótszy ma długość 1. Obliczyć największe pole trójkąta spełniającego powyższe warunki.
2
janek191:
1)
5
marcin:
Wyznaczyć równania stycznych do wykresu funkcji f danej wzorem f(x)=x
3
−3x
2
+1, które przechodzą przez punkt P(2,−4).
11
Ali:
W mianowniku mamy a+b, a−b, a
3
+b
3
Założenia w odpowiedziach to a ≠ b, a ≠ −b i b ≠ 2a
2
Karolina:
Ile jest drzew na zbiorze wierzchołków {1,...,n} n≥5, w których d(1)=2 lub d(2)=2? Mam pytanie jak zrobić lub gdzie mogę znaleźć dokładnie wytłumaczone takie zadania? Z góry