matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 21.4.2009
Zadania
Odp.
2
paulina :
oblicz prawdopodobienstwo ze w rzucie 5 szesciennymi kostkami do gry otrzymamy sume oczek rozna od 28 , wydaje mi sie ze to proste zadanie , bo mozna to zrobic na
2
LechMeister:
4x
3
−13x
2
−13x+4 2x
3
+7x
2
−7x+2
2
Koczer:
Eto może Ty mi pomożesz w tym jak odróżnić w zadaniach z kombinatoryki kiedy jest permitacja bez powtorzen, kiedy z powtorzeniami, kiedy wariacja bez powtorzen, kiedy z
2
madziaa:
proszę o szybką pomoc:( Obwód prostokąta wynosi 28 cm, a roznica odległości pkt przeciecia przekątnych od nierównych boków równa sie 1 cm. Wykaż, że promien okregu
14
Efka:
dany jest okrąg o równaniu: x
2
+y
2
+2x−4y−15=0
2
Koczer:
Może Ty mi pomożesz w tym jak odróżnić w zadaniach z kombinatoryki kiedy jest permitacja bez powtorzen, kiedy z powtorzeniami, kiedy wariacja bez powtorzen, kiedy z
7
karol922:
udowodnij, że trójkąt, który ma wszystkie środkowe równej długości, jest równoboczny.
4
ZS1:
Mam takie 2 zadanka z funkcji kwadratowej (samą funkcje umiem liczyć lecz to są zadania z treścią i tu już się gubię
)
0
grr:
PILNIE PROSZĘ O POMOC
Ile Pan A musi wpłacić do banku na początku roku, aby przez kolejne 10 lat jego siostrzenica otrzymywała 10tys. z banku rocznie. Jeśli
0
ulka:
Może ktoś pomoże !Narysuj wykres funkcji 5x=f(x) okresl dziedzinę przeciw dziedzinę miejsce zerowe punkt przecięcia z osią y monotonność
0
grr:
Ile Pan A musi wpłacić do banku na początku roku, aby przez kolejne 10 lat jego siostrzenica otrzymywała 10tys. z banku rocznie. Jeśli oprocentowanie w tym banku wynosi
2
gustaW:
oblicz sumę wszystkich liczb niepodzielnych przez 3 które są: a) dwucyfrowe
51
Znów Ja;/:
Proszę czy może mi ktoś pomóż sprawdzić tożsamośc w tym przykładzie...bez niego nie zrobię następnych
nie mam pomysłu
10
Tomek:
1. Niech a − b będą takimi liczbami rzeczywistymi dodatnimi, że 3
a
=25 oraz 5
b
=27. Uzasadnij, że iloczyn liczb a i b jest liczbą naturalną.
4
daboia:
czy jezeli mamy asymptote pozioma mozemy wykluczyc istnienie asymptoty ukośnej?
13
13LateK:
W trapez równoramienny o obwodzie 60 wpisano okrąg. Przekątna trapezu 17. O blicz pole trapezu. Jestem blisko rowiązania le nie moge do końca dobrnąć...
14
arek:
x+1 −−−−−=0
20
ss:
f'(x)=(
2
x
2
)
3
POMOCY:
Punkt E lezy na ramieniu BC trapezu ABCD, w ktorym AB II CD . Udowodnij ze kat AED = katowi BAE + CDE
1
anna:
w rosnącym ciągu geometrycznym (a
n
) wyraz trzeci jest równy 12 , a wyraz piaty 192. wyznacz pierwszy wyraz i iloraz tego ciagu. podaj wzór na ogólny wyraz ciągu
2
kasia:
po lewej stronie równania zapisano sumę nieskończonego ciągu geometrycznego.rozwiąż równianie:
1
izka:
oblicz sume wszystkich naturalnych liczb dwucyfrowych, których reszta z dzielenia przez 3 wynosi 1
2
oleńka:
dany jest ciąg arytmetyczny o wyrazie ogólnym a
n
= 5n+ 3. oblicz, ile początkowych wyrazów tego ciagu daje w sumie 6272
7
katarzynka:
dany jest ciąg(a
n
) o wyrazie ogólnym a
n
=n
3
−3n
2
− 4n dla n≥1. które wyrazy ciagu (a
n
) są równe (−12)
11
Zainteresowany:
Mam pytanie z innej beczki. W tym roku zdaje maturę, jeżeli komus z mojemu rocznika powinęłaby się noga na maturze i musiałby pisac poprawke za rok to tez bedzie musiał
19
Kasia:
Rozwiąż równanie logarytmiczne: log
2
(11−x
2
)=2
2
Lila:
Sprawdź, czy funkcja f jest monotoniczna w podanym przedziale. a) f(x) = 3x
2
+ 2x + 1, (−2; 4)
12
Aga:
Dany jest trójkąt ABC |AB|=|BC| o obwodzie 50cm. W trójkącie tym poprowadzono wysokość BD.Obwód trojkąta ABD wynosi 35cm. Oblicz długość wysokości BD.
2
heeeeeeelp:
w Trójkątach ABC i A
1
B
1
C
1
poprowadzono dwusieczne CD i C
1
D
1
. Uzasadni, że trójkąt ABC jest przystający do trójkąta A
1
B
1
C
1
, wiedząc, że |CD| = |C
1
D
1
|, |DA| = |D
1
A
1
|
2
kam:
Punkt E lezy na ramieniu BC trapezu ABCD, w ktorym AB II CD . Udowodnij ze kat AED = katowi BAE + CDE
7
siwekk:
właściciel sklepu odzieżowego zakupił w hurtowni koszulek na 720zł. Gdyby każda koszulka kosztowała o 2zł mniej, to za tą samą kwotę kupiłby o 5 koszulek więcej.Oblicz ile
1
Wercia:
:::rysunek::: BŁAGAM O POMOC
0
MaxX:
zad.1
1
asik:
Dany jest wielomian i mam sprawdzic czy dany punkt a (1,2) nalezy do wykresu W(x)= x^ +5x
−
6x +1?
1
olkaaaa:
Witam potrzebuję pomocy... trójkąt ABC jest podobny do trójkąta A'B'C' w skali 2/3. odpowiadające sobie boki różnią się o 5 cm. wyznacz długości tych boków. Z góry
3
heeeeeeelp:
w Trójkątach ABC i A
1
B
1
C
1
poprowadzono dwusieczne CD i C
1
D
1
. Uzasadni, że trójkąt ABC jest przystający do trójkąta A
1
B
1
C
1
, wiedząc, że |CD| = |C
1
D
1
|, |DA| = |D
1
A
1
|
4
anies:
:::rysunek::: Dany jest trójkąt prostokątny ABC, w którym |BC|=30, |AC|=40, |AB|=50. Punkt W jest
7
sen:
log
2
√
2
49 * log
7
16 =
7
Ssssussssa:
Dłuższa przekątna rombu ma długośc d a kat ostry rombu ma miarę 60 stopni. Oblicz stosunek pola kołą wpisanego w ten romb do pola tego rombu.
18
heeeeeeelp:
:::rysunek::: Dany jest trójkąt równoramienny ABC, |AB| = |BC|, o obwodzie 200 cm. W trójkącie tym
0
claudia2911:
trasa rowerowa wokół jeziora ma długość 15 km dwoch rowerzystow wyrusza z tego samego miejsca i okraza jezioro w tym samym kierunku. srednia predkosci jednego z nich jest o
4
hm:
:::rysunek::: Dany jest trójkąt równoramienny ABC, |AB| = |BC|, o obwodzie 200 cm. W trójkącie tym
2
VIPER:
Rzucono kostką do gry i monetą. Oblicz prawdopodobieństwo, ze wyrzucono reszkę i nieparzystą liczbę oczek.
2
claudia2911:
:::rysunek::: Oblicz pole trójkąta EMN wiedząc, że czworokąt ABCD jest prostokątem w którym IABI=60 cm
2
VIPER:
Małgosia miała na koniec roku średnią ze wszystkich przedmiotów 4. Wiadomo że miała 3 trójki 5 czwórek , jedną dwójkę, jej pozostałe oceny piątki. Ile piątek miała Małgosia?
3
claudia2911:
Dwa boki równoległoboku zawierają się w prostych x −y+1=0 i 3x+2y−12=0. Punkt S(6,4) jest środkiem symetrii równoległoboku. Napisz równania prostych zawierających pozostałe boki.
0
claudia2911:
PROSZĘ O POMOC
2
claudia2911:
Dwa boki równoległoboku zawierają się w prostych x −y+1=0 i 3x+2y−12=0. Punkt S(6,4) jest środkiem symetrii równoległoboku. Napisz równania prostych zawierających pozostałe
4
kłopoty z matematyką:
:::rysunek::: W trójkat prostokątny o przyprostokątnych 6cm i 8 cm wpisujemy prostokąty, w taki
14
Znów Ja;/:
Proszę o pomoc...nie rozumiem tego
Jak zbudować kąt o mierze α takiej, że
17
słaba z matmy...;(:
Zad1 Na sześciokącie foremnym opisanookrag i w ten sześciokąt wpisano okrąg. Pole powstałego
1
Agusia:
Podstawą graniastosłupa prostego jest równoległobok o bokach 6 i 8cm oraz kącie ostrym 60. Krótsza przekątna graniastosłupa tworzy z płaszczyzną podstawy kat 45. Oblicz pole
7
hmmmmm:
:::rysunek::: Hmm pomożecie mi...? Nie mam pomysłu na takie oto zadanko:
12
kamil:
promien okregu wpisanego w trojkat prostokatny jest rowny r, a jeden z katow ostrych ma miere α. wyznacz pole tego trojkata.
3
ulka:
pomocy! Czy ktoś zna się na logarytmach? log
9
5*log
9
8
2
13
gosiaczek12:
−2
−5
x+4
3
artur:
witam. mam problem z zadaniem typu: Rozwiąz układ równan
2
Anulka:
2n
2
n
2
+
>2n
2
doszłem do
1
Skiper:
Rzucono 2009 razy monetą. Oblicz prawdopodobieństwo że otrzymano 100 orłów.
3
Mały:
Ciąg A
n
określony jest wzorem an=an
2
−3n+4. trzeci i piąty wyraz ciągu An są odpowiednio równe szóstemu i dziewiętnastemu wyrazowi ciągu arytmetycznego Bn. Ile
1
sebek:
Prosze o podanie mi wskazowki jak rozwiazac ten układ rownan:(
8
sebek:
(3x+y−7)
2
+(2x−3y−1)
4
=o pomocy
3
Paulina:
pomocy
Narysuj wykres funkcji i opisz ich własności
2
Paulina:
Mam bardzo podobne zadania to tego co już dodał/−a xxx, czy ktos mógłby je zobaczyć a ja później postaram się zrobić na tym wzorze swoje
2
Kasia:
:::rysunek::: W celu oszacowania ilości przepływającej wody w rzece, zbadano kształt jej koryta.
2
ulka:
te logarytmy to jakis koszmar pomocy! log
9
*log
9
8
2
3
ulka:
Może ktoś pomoże !Narysuj wykres funkcji 5
x
=f(x) okresl dziedzinę przeciw dziedzinę miejsce zerowe punkt przecięcia z osią y monotonność
7
tim:
:::rysunek::: Pytanie odnośnie znaków nawiasów.
22
Paulina:
Bardzo proszę o sprawdzenie
10
Paulina:
Czy ktoś mógłby mi pomóc? Wykonaj działania na wyrażeniach wymiernych i podaj niezbędne założenia