matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 21.2.2017
Zadania
Odp.
4
Niespokojny wode:
Korzystając z definicji zbadaj, czy istnieje pochodna funkcji f(x)= |2x| w punkci x =0.
3
vis:
4
tade:
Sprawdzi ktoś? W odpowiedzi inny wynik i u mnie inny a wydaje mi się ze dobrze zrobiłem
0
Konrad:
Witam, poszukuje pomoc z zadankami z statystyki: 1. W urnie jest n kul, w tym 3 białe. Ile musi być kul, by prawdopodobieństwo wylosowania
2
tade:
Zerknie ktoś? W pierwszym pojemniku są 4kulki czerwone i 3żółte a w drugim 3czerwone i 4żółte. Losujemy jedna kulke z pierwszego pojemnika i wkładamy do drugiego. Mieszamy kulki w drugim i
4
cotyniepowiesz98:
Czy móglby mi ktoś narysować przykładowe wykresy y=f(−x)
3
bretner:
Dla jakiego argumentu a funkcja f nigdy nie przyjmuje wartości 0: f(x)=3x
2
−2x+a
2
Walec:
na forum jest zadanie http://matematyka.pisz.pl/forum/273967.html i tam mila pisze :
4
ola:
∫
xdx
√
2+x
2
3
maturzystkam:
Rozwiąż nierówność:
1
<2
√
1−cos
2
2
cotyniepowiesz98:
Jak mam wykresy: 1) y = 2 / |x+1| to najpierw rysuję 2/|x|, a potem przesuwam?
2
Ola:
Ze zbioru liczb {1, 2, 3, ..., 2n, 2n+1} losujemy jednocześnie dwie liczby. Niech An oznacza zdarzenie − iloczyn wylosowanych liczb będzie liczbą parzystą. Oblicz lim n→
∞
P(An).
7
Pato:
Sprowadź do najprostszej postaci wyrażenie
2
mental2009:
Przekątna przekroju osiowego walca ma długość 8cm i jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem α = 60°. Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej tego walca
5
Paweł:
2x
2
−x−2+
√
x
>x
2
+
√
x
7
QWERTY:
:::rysunek:::
1
1
f(x)=
x
4
−2x
3
+4
x
2
+7
4
2
f'(x)=x
3
−6x
2
+9x
2
mental2009:
Powierzchnia przekroju osiowego walca ma długość 8cm i jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem α = 60°. Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej tego walca
0
tade:
z czterech par małżeńskich wybieramy losowo 4 osoby oblicz prawdopodobieństwo, że: A− wybrano po jednej osobie z każdej pary małżeńskiej
1
Tada:
AB(B podkreślone)+AB(całość podkreślona)+AB(A podkreślone)+B Jak się rozwiązuje takie zadania z Algebry Boole? Podkreślenia to negacje
8
Kuba:
W skrzynce znajduje się 50 losów, z czego 15 jest wygranych.
1
Riku:
Dany jest ciąg o wyrazie ogólnym an= 2
(
3n+1) / 3
n
. Wykaż, że jest to ciąg geometryczny.
1
Janek:
x
5
−6x
3
+9x=0
4
pingwinek120:
Witam , potrzebuję porady co robię nie tak w tej całce..
1
yht:
(x
3
+6x−7)[mx
2
+(m−3)x+1] = 0 (oznaczmy to równanie jako *)
3
Marta:
Oblicz pole powierzchni wielościanu otrzymanego przez odcięcie od sześcianu jednostkowego wszystkich wierzchołków płaszczyznami przechodzącymi przez środki krawędzi każdego
0
Marta:
W kulę o promieniu 10cm wpisano sześcian, a w ten sześcian znowu kulę. Wyznacz stosunek objętości tych trzech brył.
1
Marta:
W trapezie rownoramiennym ABCD przekatne sa do siebie prostopadle. Oblicz pole trapezu ABCD jezeli jego wysokosc wynosi h
5
Mateusz:
Rozwiąż równanie
0
mental2009:
Powierzchnia przekroju osiowego walca ma długość 8cm i jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem α = 60°. Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej tego walca
0
Marta:
a)
0
Granica:
lim
n
√
3
n
+4
n
+6
n
*arctg(n
2
)→6*
∞
=
∞
n→
∞
0
Marta:
Rozwiąż równanie, podając wartość niewiadomej x w najprostszej postaci:
0
cotyniepowiesz98:
Mam dwa pytania dotyczące wielomianów:
37
relaa:
Dla jakich wartości parametru m trójmian kwadratowy f(x) = (m − 1)x
2
+ 2mx + 3m − 2
3
mental2009:
Powierzchnia przekroju osiowego walca ma 8cm i jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem α = 60°. Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej tego walca
3
studia:
zbadać zbieżność szeregu
9
Maciek:
jak to rozłożyć na czynniki?
2
jkjhj:
zd29.Udowodnij że liczba k
3
+2k
2
+k jest parzysta dla dowolnej k należy do N.
0
tade:
Na uroczystość szkolną przybedzie dyrektor zaprzyjaźnionej szkoły wraz z 4−osobową delegacją uczniowska − jedna dziewczyna i trzema chlopcami w sali w pierwszym rzędzie jest 11 krzesel
6
ham:
wykazać podzielność przez 6 k(k
2
+5)
0
studia:
:::rysunek::: Zaprojektować puszkę w kształcie walca tak, aby jej pojemność była największa, jeżeli jej
10
Olka:
W trójkącie ABC kąt A jest rozwarty. Punkty PQR są spodkami wysokości trójkąta ABC przy czym punkt R jest spodkiem wysokości poprowadzonej z wierzchołka C. Wykaż że prosta AB zawiera
1
olek:
w trojkacie rownobocznym abc poprowadzono wysokosc bd i na przedluzeniu wysokosci odlozono punkt k tak ze bk=ac . punkt k polaczono z punktami a i c. Oblicz kat akc. rozwaz 2 przypadkk
3
ape:
x
x
Rozwiązać równanie: sin
+ cos
=
√
2
sinx
2
2
1
Myślałam żeby pomnożyć przez
ale na co to później zamienić?
2
0
qwerty:
Witam, jak udowodnić to twierdzenie z definicji granicy ciągu? Niby oczywiste, ale nie wiem jak to zapisać w "matematycznym języku"
1
Heisenberg:
Oblicz wartość parametru m, dla których równanie (m−1)x
2
+2(m+1)x+m+4=0 ma jedno rozwiązanie ujemne.
1
Igus 28:
Tg 30° − tg 60 °/ sin 60°
0
Pomocy :/:
Gaz dwuatomowy pobrał Q ciepła rozszerzając się pod stałym ciśnieniem. Znaleźć pracę rozszerzania gazu Pomożecie
5
sirmamut:
Podaj definicję różnowartościowości i napisz wzór funkcji odwrotej do f(x)=ln(1−2x/3x+5). Bardziej chodzi mi o drugą część zadania
10
Krzysiek:
∫sexdx=
1
Aleksandra:
jak obliczyć granice ciągu?
3
maturzystkam:
Czy to równianie jest dobrze rozwiązane ?
8
Zapytanie :
Zadanie z geometri analitycznej mam podane 4 punkty i mam wykazać że powstała figura przez ich połączenie nie jest równoległobokiem
9
Aleksandra:
W trójkącie ostrokatnum równoramiennymABCD podstawa AB ma długośc 2, |AC|=|BC|=x, AD jest jego wysokością. PUnkt P jest punktem przeciecia wysokości trójkąta ABC. Przedstaw iloraz
2
Natka:
r
2
= 64 − h
2
czy mogę pierwiastkowac w tym wypadku żeby było r= 8 − h? Czy wtedy prawa strona musi być cała pod pierwiastkiem? ( r=
√
64 − h
2
3
John:
Proszę o usunięcie tej niewymierności bo chcę zobaczyć jak w takiej sytuacji się ją usuwa.
2
√
2
+
√
3
−1
1
1q:
Dany jest okrąg o(A,r), gdzie r=2k−1. Odl. punktu A od prostej l wynosi 10. Dla jakiej wartości parametru k prosta l:
4
Dziedzina:
f(x)=
√
arccos(x+1)
/log(x+1) (pierwiastek tyczy się tylko mianownika)
11
Aleksandra:
Trzy rózne pierwistki wielomianu W(x)=x
3
+ax
2
+bx−192 tworza ciag arytmetyczny. a) Oblicz wartość iloczynu piewrwistków wielomianu
2
pikolo:
Naszkicuj wykres funkcji f : f(x)=3cos|2x|+1
2
Julia:
hej mam do policzenia asymptote ukośną y = e
(
x
2
/x
2
−)
1
Maciek:
Oblicz: 4*
√
ln100
10
PrzyszlyMakler:
1. Suma wszystkich wyrazów nieskończonego ciągu gemoetrycznego an jest równa 2, a suma wszystkich wyrazów teo ciągu o numerach nieparzystych jest równa
√
2
. Oblicz iloraz ciągu an.
7
Michał1234:
W loterii jest n losów, w tym 9 wygrywających. Zakupiono 2 losy. Wyznacz wszystkie wartości n, dla ktorych prawdopodobieństwo, że oba losy są wygrywające, jest wieksze od 0,3
12
guu hytyh:
jebac was
1
krzysiek:
∫(x
4
−arctg)/(1+x
2
)
7
beti19: