matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 2.2.2010
Zadania
Odp.
1
Agatka:
Błagam o pomoc. Nie mogę sobie z tym poradzić
Ile rozwiązań ma równanie πx + sinx = π
2
?
1
MADZIA:
W urnie znajduje się 6 kul białych i 5 kul czarnych. Z urny losujemy jedną kulę i nie oglądając jej losujemy z pozostałych 4 kule. Obliczyć prawdopodobieństwo, że te 4 kule są białe.
1
Wojtek:
Czy mogę prosić o pomoc? Obliczyć kąt dwuścienny między ścianami bocznymi ostrosłupa prawidłowego czworokątnego, którego krawędź podstawy jest równa a, zaś nachylenie krawędzi
1
Ania:
Bardzo proszę o pomoc
W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym kat plaski ściany bocznej przy wierzchołku ostrosłupa ma miarę α. Przez środki dwóch sąsiednich krawędzi podstawy i
3
joker_89:
Mógłby mi ktoś rozpisać tą całkę ? najlepiej krok po kroku, jak ją obliczyć, byłbym bardzo wdzięczny
0
Łukasz:
W sklpie miensnym "Krasnalek" ceny sa ustalone tak,że na oddzieleniu schabu od kosści właściciel nic nie zarabia i nic nie traci. Ile przeciętnie ważą kości, a ile mięso w 1 kg
9
Łukasz:
Chciałbym zapytać czy opanowanie całego materiału z tej strony wystarczy by podjąć studia studia matematyczne? a jak nie to co jeszcze warto przerobić?
6
Joasia:):
ETO... Pomoz prosze
6
Madzik:
Pole powerzchni bocznej stożka jest równe 50π, a tworzaca L jest dluzsza od promiena R podstawy o 5. Jaką długość ma R a jaka L? Zrobiłam juz tyle:
15
wyznaczyc punkty przegiecia funkcji: f(x)=2x
√
1−x
2
10
Kasia:
Ciągi. Bardzo pilne
3
Obliczyc pierwsza pochodna funkcji: f(x)=x
√
arctgx
0
sss:
znajdz liczbę kwadratową która pozostanie nim nawet gdy dodamy do niej 5 i odejmiemy 5
1
Obliczyc granice funkcji w punkcie O
+
14
ola:
czy ktoś możne wie jak obliczyć Oblicz pH kwasu azotowego III o stężeniu 0,1mol/dm
3
którego stała dysocjacji pK=3,7
1
Karolina:
jaką ilość wody nalezy rozcienczyc w 200 gram roztworu 60% aby otrzymac roztwor 10 % ? z gory bardzo dziekuje
7
Karolina:
jaką ilość wody nalezy rozcienczyc w 200 gram roztworu 60% aby otrzymac roztwor 10 % ?
1
Marinka:
:::rysunek::: Znajdź cosinus kąta między zaznaczonymi przekątnymi ścian prostopadłościanu.
10
Olka:
Obliczyć wartość wyrażenia B= 100 log
4
√
4
0
buba :D:
witam
ja mam takie pytanie, czy mógłby mi ktoś pomóc z fizyką? Byłabym bardzo wdzięczna.
*
1
Pati:
1
1
Rozwiąż nierówność : (
)
x
− 2 (
)
x
− 8 > 0 Niby wykonałam zadanie ale nie jestem
4
2
przekonana, czy jest ono poprawnie zrobione , otrzymałam takie rozwiązanie: x∊(−
∞
, 3). Proszę bardzo o pomoc
1
arni:
1+
2
x−1
≤
6
x
1
arni:
(x+1)(2−x)
x
<0
1
1
z-problemem:
skąd się wzięło P(y)= (136√3+116)y2 −y +4
http://matematyka.pisz.pl/forum/35376.html − jest to pod tym linkiem.. analizuje zadanie.. wcześniej było P= Pkw+PΔ= 4 −4y +116y2
12
A:
Eta, bardzo proszę Cię o pomoc
3
arni:
x
2
(x
2
+1)
(x+1)(2−x)
<0
3
CIĄGI!!!!-maturzystka:
Trzy liczby których suma jest równa 21 tworzą ciąg arytmetyczny. Jezeli od pierwszej odejmeimy 1, a od drugiej 4, a od trzeciej 3 to otrzymane róznice utowrzą w podanej kolejności ciąg
5
meg:
2
x
>1
1
mis:
:::rysunek::: na diagramie przedstawione są dane pewniej grupy młodzieżowej dotyczące płci oraz koloru
1
puk:
Znajdź wszystkie pary liczb całkowitych, które spełniają równanie: xy + 5x + 2y +3 = 0
7
CIĄGI!!!!-maturzystka:
Balon wzniósł się w pierwszzej minucie na wysokość 8m, a w każdej kolejnej minucie wznosił się 2 razy wolniej niż w poprzedniej. po jakim czasie balon osiągnie wysokość 15 m? (odp to 4 min)
5
z-problemem:
Drut o długości 2m podzielono na dwie części : z jednej zbudowano kwadratową ramkę, a z drugiej ramkę prostokątną, w której jeden bok prostokąta ma długość 3 razy większą od długości
16
adaa:
rozwiąż z nierówność kwadratową (bez obliczania Δ) a)−(−x+3)(x−2)≤ 0
3
CIĄGI!!!!-maturzystka:
mama obiecała Jasiowi kiesoznkowe: w pierwszym miesiącu otrzyma 3zl a w kazdym nastepnym o 2 zl więcej niz w poprzednim. W którym miesiącu Jas otrzyma 61 zł kieszonkwoego?
2
ja:
√
1
2
+x
>
√
3
2
−3x
5
CIĄGI!!!!-maturzystka:
samochód w ciągu pierwszej godziny przejchał 90 km, a w ciągu kolejnej godziny 80 km i w ciągu każdej kolejnej godziny o 10 km mniej.Samochód przejechał 440 km. ile godzin jechał? (odp.8)
1
A:
1.Losujemy dwie karty spośród 6 (dwie dwójki, trzy trójki i jedna czwórka). Przyjmijmy, że wynik losowania to suma liczb na kartach. Dla każdego z możliwych wyników oblicz
5
adaa:
Zapisać funkcją kwadratową f(x)= −2x
2
+4x−1 w postaci iloczynowej (i odwrotnie)
3
z-problemem:
drut o długości 100 cm podzielono na dwie części : z jednej zbudowano kwadratową ramkę, a z drugiej okrąg. Jaka powinna być długość każdej części, aby suma pól figur ograniczonych drutem
1
Zdesperowana:
Bryłę zbudowano z 9 jednakowych sześcianów o krawędzi długości 1cm. Jakie pole powierzchni całkowitej ma ta bryła
6
Kasia:
Ponownie wielościany
4
Kasia:
Wielościany
4
ja:
log
1
3
(x
2
−x
4
)
6
L.e.:
suma sześciu poczatkowych wyrazow ciagu geometrycznego 1, 3, 9... wynosi?
2
ja:
sin x=
1
2
2
Witchmasterka666:
Nie rozumiem takich ludzi co tutaj piszą głupoty zamiast,żeby sie czegoś mądrego dowiedzieć z matematyki
13
evoq:
Witam, mam problem z zadaniem na obliczenie pochodnej z funkcji:
2
kasia:
Wysokość trójkątnego ostrosłupa prawidłowego ma długość h, a krawędzie boczne są do siebie prostopadłe. Wyznacz długość promienia kuli opisanej na tym ostrosłupie.
0
Martwa:
:::rysunek::: Oblicz objętości i pola powierzchni graniastosłupów przedstawionych na rysunkach
2
ja:
|3−log
2
x|=1
2
pupil:
oblicz długos boku trójkata równobocznego wiedzac ze promień okręgu opisanego na tym trójkacei jest równy 3 pierwiastek 3 cm
0
Martwa:
Bryłę zbudowano z 9 jednakowych sześcianów o krawędzi dzługości 1cm. Jakie pole powierzchni całkowitej ma ta bryła
1
Kikusia :
Sprawdź tożsamość: cos(α+β)cos(α−β)=cos
2
α−sin
2
β
1
Ticitaka:
Partia detali składa się z 20% detali wyprodukowanych z zakładzie I, 30% w zakładzie II i 50 % w zakładzie III. Prawdopodobieństwo pojawienia się braku w produkcji I zakładu wynosi 0,05, II
1
Ticitaka:
Partia detali składa się z 20% detali wyprodukowanych z zakładzie I, 30% w zakładzie II i 50 % w zakładzie III. Prawdopodobieństwo pojawienia się braku w produkcji I zakładu wynosi 0,05, II
11
Lol:
x
2
−11|x| + 30 = 0
9
Justyna:
Problem z rozwiąż równanie x
3
−5x
2
−x+3=0
4
ja:
log
u
{1/2}(3+2
x
)>−2
0
Karo:
Dla jakiej wartości m liczby x,y,z ( w tej kolejnosci) będące rozwiązaniem układu: x+y+z= 4 + m
3
pupil:
oblicz długosc boku trójkąta równobocznego wiedzac ze weyskoksc tego trójkąta jest równa 3cm
10
aneczkaaa19:
Liczbę 18 przedstaw w postaci sumy dwóch takich składników aby suma ich sześcianów była najmniejsza.
2
Lenka:
2+3=?
10
matthew:
Cześć, mam pewien problem...
1
amatematyczna:
Suma długości wszystkich krawędzi ostrosłupa prawidłowego trójkątnego jest równa 54cm. Wiedząc,że krawędź boczna tego ostrosłupa jest 2 razy dłuższa od krawędzi podstawy oblicz jego
0
pomocnik:
wyznacz wzor funkcji liniowej y=f(x) takiej ze dla dowolnego x , f(3x+4)=2x+1
2
Marta:
Bardzo proszę o pomoc i wyjaśnienie.
4
Fruu:
Dwaj zapaleni turyści Bolek i Lolek wyruszyli w świat. Najpierw wyruszył Bolek, który pokonuje każdego dnia 40 km. Po 6 dniach z tego samego miejsca , co Bolek, wyruszył Lolek, który
3
Lenka:
suma sześciu poczatkowych wyrazow ciagu geometrycznego 1, 3, 9... wynosi
?
0
Marcin:
Witam. Potrzebuję pomocy przy obliczeniu pochodnej :
5
Niunia170:
Oblicz iloraz q ciagu geometrycznego (an) i wyznacz wzor na n−ty wyraz ciagu gdy: a1= 2 i a4=−16
0
PAti:
Rozwiąż nierówność :
1
4
x
− 2 (
1
2
)
x
− 8 > 0
0
kika:
o ile procent wzrosło najwyzsze wynagrodzenie w stosunku do najnizszego jezeli najwyzsze wynagrodzenie wynosi 3246 a najnizsze 2664
0
olka:
Obliczyć wartość wyrażenia B= 100 log
4
√
4
3
Asia:
proszę o pomoc.
Funkcja f przyporzadkowuje kazdej liczbie naturalnej x reszte z dzielenia tej liczby przez 5.
0
Asia:
funkcja f okreslona jest wzorem f(x)=a
x
gdzie ∊xR. do jej wykresu nalezy punkt (
1
2
,5) zatem:
0
paskuda_16:
Kąt między sąsiednimi ścianami bocznymi ostrosłupa prawidłowego czworokątnego ma miarę 120stopni. oblicz miarę kąta między krawędzią boczną a krawędzią podstawy tego ostrosłupa.
1
PRAWDOPODOBIEŃSTWO NA MATURZE:
Prawdopodobieństwo na maturze rozszerzonej jest pewniakiem. Słyszałam, że tym bardziej w tym roku. Daję więc dwa zadania, niech każdy spróbuje się z nimi zmierzyć. Na początek dwa,
0
nie_wiem:
Wykaż, ze ciąg an=5*2
n+1
jest geometryczny
0
paskuda_16:
ostrosłup prawidłowy czworokątny ma wszystkie krawędzie o równych długościach. Oblicz miarę kąta między sąsiednimi ścianami bocznymi.
1
Kasia:
Oblicz sumę siedmiu początkowych wyrazów c. arytmetycznego w którym: a
2
=7 i a
1
3
−a
9
=20
1
Kasia:
potrzebuję pomocy... Dany jest ciąg o wyrazie ogólnym:an=7−
2n
5
1
nie_wiem:
Suma dziesięciu wyrazów początkowych pewnego ciągu geometrycznego o ilorazie q=2 wynosi 341.Oblicz pierwszy wyraz tego ciągu.
0
Kacha:
Liczby x−1, 2x,x+3 są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego.Oblicz x
0
Kasia:
dany jest ciąg an o ogólnym wyrazie: an=
n+15
11
6
Asia:
prosze o pomoc
funkcja f okreslona jest wzorem f(x)=−2(x+3)
2
−5. wskaz rownanie prostej, ktora jest osia symetrii paraboli bedacej wykresem funkcji f.
6
Asia:
Wierzchołkiem paraboli będącej wykresem funkcji f okreslonej wzorem f(x)=
1
2
x
2
−2x−3 jest punkt:
0
paskuda_16:
wysokośc granistosłupa prostego trójkątnego ma długość 1. dwie przekątne ścian bocznych poprowadzone z tego samego wierzchołka mają dł.√3 i są do siebie prostopadłe . pod jakimi
2
art22:
ZAD2 Pole przekroju osiowego stożka jest trójkątem równobocznym o polu 36√3 cm. Oblicz V i P
8
Ola:
Oblicz pole trójkąta, którego boki są opisane w pkt. A= (1,0,1) B= (0,0,0) C=(0,0,1) nie wiem jak znaleźć wysokość, próbowałam z wyznacznikami ale nie dałam rady
4
puk:
Witam. Mam następujący problem, nie potrafię udowodnić, że 4a
2
+ 1 ≥ 4a . Byłbym wdzieczny, gdyby
0
wiola:
π
π
przedstaw w najprostrzej postaci : sin(
) *cosα−cos(
−α)*sin(−α)
2
2
1
Kasia3191:
Wielościany
!
1
Kasia3191:
Wielościany
2
evoq:
Witam, mam problem z obliczeniem wyznacznika maciezy 4 x 4 :
2
kostka:
2
Jaki jest zbior rozwiazan f(x)≥0 dla funkcji f(x) =
+2 ?
x−3
3
Marta:
Dany jest wielomian P(x)=4x
3
−12x
2
+9x, gdzie xER a)Dla jakich argumentów wielomianP(x) przyjmuje wartość równą 27?
4
hania:
witam. mógłby mi ktoś wytłumaczyć tak jakoś prosto schemat hornera?
7
bartek:
Proszę o pomoc
! Narysuj wykres funkcji:
5
Binka:
oblicz całkę nieokreśloną ∫
dx
3
√
5x
7
Julia:
Bardzo proszę o pomoc w zadaniu, nie wiem jak to zrobić
3
kostka:
nierówność 3(1 − x) + x > 3(3 − 2x) jest prawdziwa dla jakiego x?
0
kulka:
Oblicz:
sin600
a)
sin
2
15 − cos
2
15
0
basia:
Dwa okręgi o promieniach 2cm i 1cm są styczne zewnętrznie. Prosta AB jest styczna do tych okręgów (patrz rysunek). Wyznacz długość odcinka CO
1
oraz oblicz pole trapezu ABO
1
O
2
.
3
madzia:
:::rysunek::: Wierzchołek S komina jest widoczny z powierzchni ziemi pod kątem 45 stopni, a po przejściu 50 m
0
Marcin:
W prawidłowym trójkątnym ostrosłupie pole jednej ściany bocznej równa się S, kąt płaski przy wierzchołku wynosi 2α. Obliczyć objętość ostrosłupa.
0
madzia:
√
2
Wyznacz dziedzinę i najmniejszą wartość funkcji f(x)=log
(8x−x
2
)
2
√
2
to podstawa logarytmu
2
13
hashiri:
Witam,
prosze pomozcie bo nie wiem
1
bat:
Suma trzech pierwszych wyrazów ciągu geometrycznego jest równa−3,5. Iloraz tego ciągu jest równy0,5. Czwarty wyraz ciągu jest równy:
1
bat:
Objętość kuli jest równa
1
6
π. Pole powierzchnitej kuli wyraża się liczbą: A. wymierną większą od 3
1
malwa:
objętość stożka ma V=300IIcm3 .oblicz Pcjeżeli jego wysokość ma 36cm
0
kk:
Pole równoległoboku jest równe 24. Stosunek jego wysokości jest równy 3 : 4. Długości boków i długości przekątnych wyrażają się liczbami naturalnymi i długość każdej z wysokości jest
1
tomm:
lim x
1/(1−x)
=e
−1
Prosiłbym bardzo o wytłumaczenie jak do tego dojść.Z góry dziękuje. x→1
5
:):
ktos moze mi rozwiazac ten uklad v=s/t
3
:):
1.matka jest o 21 lat starsza od dziecka po 6 latach dziecko bedzie 5 razy lodsze od matki ile lat ma dziecko a ile matka