matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 19.12.2013
Zadania
Odp.
0
sialala:
Potrzebuję obliczyć długość rzutu prostokątnego wektora a=(
√
2
,
√
3
, −
√
5
) na wektor b=(−
√
8
, 0,
√
5
)
1
Help:
podaj pięć pierwszych wyrazów ciągu danego rekurencyjnie: a)
1
assd:
Napisz rownanie prostych zawierajacych boki trojkata o wierzcholkach A=(1,5) B=(4,2) C=(7,5)
0
haker_bankow:
witam, zadanie z algorytmiki tym razem, mam nadzieje, ze znajdzie sie ktos kto mi pomoze : )
1
jerey:
prosta AB jest nachylona do płaszczyzny p pod kątem 45. Prosta AC zawarta w p tworzy kat 45 z rzutem prostokątnym prostej AB na płaszczyznę p. Wykaż, ze kąt BAC=60.
4
Kamila:
hej
mam problem z zadankiem z trygonometrii
1
Mavercik:
Hej, mam problem z zadankiem z granicami,
sinπx
mam obliczyć lim
x→1
x
2
−1
11
BL:
Jak usunąć niewymierność z mianownika:
1
3
√
2
−1
9
fdsf:
Ile wyrazów ciągu a
n
jest mniejszych od 100?
4
wodnik:
PW
, zerknij tam:
1
kasia 34:
oblicz objetosc i pole powierzchni graniastosłupa prawidlowego trójkatnego o krawedzi podstawy 5cm i wysokosci 2cm
13
Diana:
I prosze o sprawdzenie tego tez! 1. wyznacz granice ciagu: lim n−>
∞
√
9n
2
+6n
−
√
9n
2
−2
8
kasia:
oblicz dla jakich wartości p i q , pierwiastki równania z niewiadomą x : x
2
+(1−p)x−q−3=0 są równe liczbom p.
5
Diana:
sprawdzi mi ktos? wyznacz granice funkcji: lim n−>
∞
(3n+3)(2n−4)(7−3n)/(−2n+1)(2n
2
+4)
2
ala:
oblicz wszystkie wartości parametru m, dla których istnieje rozwiązanie równania cos x =
1
3
(m+1), gdy x należy < 0 ,
PI
2
>
3
ala:
wiedząc, że x+
1
x
=3 , oblicz wartośc wyrazenia x
3
+
1
x
3
4
typas:
Mam problem z tym zadaniem z funkci trygonometrycznych... Cosinus jednego z kątów ostrych trójkata prostokątnego = 1/4. Wyznacz długości pozostałych
1
Kaśka:
Pochodna z x
x
−1
?
8
Marcin:
wyznacz granice funkcji lim(dazy do 0) 3sin3x/5sin2x
6
asasa:
sorki za drugi post, mam jeszcze jedno zadanko, Obliczyć pole czworościanu opartego na wektorach u,v,w
Doszedłem tylko do tego że pole podstawy to jest 1/2 |v x w| ale nie
7
zakręcony:
Cosinus jednego z kątów ostrych trójkata prostokątnego =
1
4
. Wyznacz długości pozostałych boków jeśli dłuższa przyprostokątna ma dł
√
5
4
Radek:
Skorzystaj z tego że liczba ścian wyraża się wzorem n+2, a liczba krawędzi 3n
2
asasa:
Witam, jak obliczyć miarę kątów między przekątnymi równoległościanu rozpiętego na wektorach ?
u (1,2,3), v(−1,0,2) , w(3,1,5)
3
kaska100:
Ostrosłup prawidłowy czworokątny przecięto płaszczyzną, do której należy wysokość tego ostrosłupa i krawędz boczna. Przekrojem jest trójkąt równoboczny o polu równym 6
√
3
cm
2
0
Kurinho:
wyznacz wspóczynnik b c tak aby wielomian w(x)*F(x)−H(x) był wielomianem zerowym jeśli W(x)=−3x+5 F(x)=x
2
+bx+c H(x)=−3x
3
−x
2
−2x+20
2
Niebanalny Banan:
Suma dwudziestu pięciu początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego jest równa trzynastemu wyrazowi tego ciągu. Oblicz stosunek wartości pierwszego wyrazu do różnicy ciągu oraz 13 wyraz
4
Marcin:
wyznacz granice funkcji Lim (3x
2
−3)/(2x
2
+4x−6)
1
misia:
Okrąg o środku w punkcie S=(0,5) ma promień długości 1 i jest styczny do okręgu o środku A i promieniu długości 10. Punkt A leży na osi Y . jakie ma współrzędne ?
9
joł :
ustal czy do tuby o średnicy 15 cm zmieszczą się : A dwa rulony o średnicy 7 cm
1
xdd:
oblicz pola zacieniowanych obszarów . strona 52, zad. 38. zbiór zadań matematyka z +
1
Martaa:
to jest zadanie ze str. 52 zad. 38 Zbiór zadań matematyka z plusem
5
O.O:
Kąty α i β są kątami ostrymi trójkąta prostokątnego i sinα − sinβ = 0. Zatem :
2
Niebanalny Banan:
Które wyrazy ciągu a
n
są ujemne a które większe od 3? a
n
=4sin(n
π
2
)
13
Diana:
Zbadaj zbieżność szeregu: ∑(4*5
n
+2)/(n+2)!
4
howto:
Obliczyć granicę
1
patii93:
63. (a) Uzasadnić, że obrót na płaszczyźnie R2 wokół początku układu współrzędnych o kat ϕ jest przekształceniem liniowym. Znaleźć macierz tego obrotu w bazach standardowych.
3
emma220:
Koszt przeciętny wyprodukowania x jednostek pewnego wyrobu wyraża się wzorem : K
p
(x)=0,6x
2
−5x+30+
1
x
3
Liryk:
(3x −2)
2
−5x− (3x+2)(3x−2) < (2−3x)
2
−9x
2
+ 4 9x
2
− 12x + 4 −5x −(9x
2
− 4) < 4 − 12x +9x
2
−9x
2
+4
11
jerey:
tg
2
15+tg
2
45+tg
2
75
1
pomoc proszę:
Oblicz pole powierzchni całkowitej bryły powstałej przez odcięcie stożka od stożka o wymiarach H=9cm i R=4cm, jeżeli płaszczyzna cięcia szła w trzeciej części wysokości (rozpatrz dwa
24
Martiiiiii:
Rozwiązać rekurencję : a
n
= 6*a
n−1
− 9*a
n−2
+5 , n>1 , a
0
=0, a
1
=1 . Prosiłabym opis krok po kroku, bo nie rozumię tego:(
1
Renata:
Witam maturzysci 2014. Mam do Was pytanie
Mianowicie chcę zobaczyć, jak się przygotowujecie do matury nie tylko z matematyki ale równiez z języka polskiego i angielskiego. Mam
2
pati:
Wyznacz sumę oczek jaka otrxymamy rzucając dwukrotnie kostką szescienna do gry z prawdopodobienstwem
1
6
7
Andrzej:
Cześć, prosiłbym bardzo o pomoc: jeżeli to możliwe, to rozwiązanie zadanie krok po kroku, a jeżeli nie, to chociaż kroki, które pozwolą mi zrozumieć tego typ zadania.
9
Patrycja16149:
Prosiłbym o wytłumaczalnie lub zrobienie zadań z linku. Zadania są na tym zdjęciu ,aby wyglądało to estetyczniej.
1
anitka:
W celu oszacowania średniej wytrzymałości na ściskanie pewnego typu betonu, dokonano n = 80 niezależnych pomiarów wytrzymałości tego betonu. Na podstawie danych liczbowych zweryfikować
4
Martiiiiii:
Rozwiąż rekurencję : 6*an−1 − 9 * an−2 +5 .
2
jerey:
tg75? Jak obliczyć nie używając tablic? Proszę o dokładne rozwiązanie. Z góry dzięki.
4
potrzebujący:
Wyznaczyć parametr a tak żeby funkcja byla ciągła.
3
_Adula_:
Udowodnij tożsamości trygonometryczne: a) (1+cos x)(1−cos x)= sin
2
x
2
potrzebujący:
Jak obliczyć taką granicę?
1
Antoś:
Oblicz pole powierzchni i objętość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego, wiedząc ,że ściana boczna nachylona jest do płaszczyzny podstawy pod kątem α=60
o
, a długość krawędzi podstawy
1
Student 007:
Cześć mam taki kłopot ponieważ mam rozwiązany przykład z indukcji ale nie wiem za bardzo skąd się wzięło końcowe rozwiązanie. Napiszę tylko fragment i powiem którego przekształcenia nie
1
Ksss:
Dana jest funkcja określona wzorem: f(x) = x
2
+ (4m−20)x + 16m
2
+ 16m + 4
2
alec:
lim (tgx)
1
/(x−π/2) x−> π/2
2
karta graficzna:
funkcja f: R→R nie jest nieparzysta jeśli... funkcja f: A→B nie jest różnowartościowa jeśli...
2
Letty:
obliczyć całkę.
6x − 4
∫
dx
4x
2
− 4x +1
2
aaaa:
Spośród cyfr,1,2,3,6,7,8,9 losujemy dwie.Wylosowane cyfry zapisujemy w kolejnosci losowania i otrzymujemy liczbe dwucyfrową.Oblicz prawdopodobienstwo tego, żeotrzymana liczba jest
2
astronauta :
Jaką liczbę należy odjąć od każdej z liczb 11, 16, 38, 58, aby otrzymane róźnice w podanej kolejności tworzyły proporcję?
3
alec:
czy (lnx)
2
= ln
2
x?
29
Bodek:
Wykaż, że przy określonych założeniach prawdziwa jest nierówność:
1+tg
2
(45+α)
1
=
tg
2
(45+α) −1
sin2α
4
maciek:
witam. prosta calka pomocy
8
Letty:
Oblicz całkę nieoznaczoną ∫x
5
lnx dx
25
majka:
2
3a−4
=
3
a+2
8
Asiek.:
2
stosunek dwóch liczb różniących sie o 35 jest równy
. wyznacz te liczby
3
7
mysliciel:
2,5
5
=
2z−0.4
4
3
hunterr:
Oblicz długość boku kwadratu o polu powierzchni (28−10
√
3
)cm
2
7
Bodek:
Rozwiąż równanie:
1
a) cosx−sinx=
cosx
b) 4sin
2
x − sin
2
2x=1
0
siwy:
rzucamy dwukrotnie kostką.oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń:a−suma oczek jakie wypadną w obu rzutach jest równa co najmniej 3 ,b−iloczyn oczek jakie wypadną w obu rzutach jest mniejszy od
1
siwy:
ile jest wszystkich liczb trzycyfrowych w których zapisie wszystkie cyfry są różne?ile jest wszystkich liczb trzycyfrowych?
8
siwy:
w urnie jest n kul,w tym 4 czarne a pozostałe białe.losujemy kolejno 2 kule bez zwracania.prawdopodobieństwo tego,że wylosujemy 2 kule różnego koloru jest równe
4
7
.ile
2
filip:
a)napisz wzór funkcji liniowej g której wykres jest prostopadły do wykresu funkcji liniowej f(x) = −3x +6 i przechodzi przez punkt A (−1,2)
4
Magda:
Ciąg (an) określony wzorem an=n
2
−8n+a gdzie a∊R. Wiedząc, że najmniejszym wyrazem ciągu jest liczba −5, oblicz a i podaj wszystkie wyrazy tego ciągu przyjmujące ujemne wartości
3
ala:
wyznacz zbior wartosci funkcji kwadratowej f(x)=−x(x−4)