matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 17.6.2011
Zadania
Odp.
0
k:
jesteście w stanie mi pomóc w jeszcze jednym zadaniu Brzmi ono tak na ile sposobów można wylosować trzy osoby z grupy dwunastoosobowej jesli?
4
nowy:
pomoże mi ktoś z rozłożeniem pewnego wielomiana
4
umwert:
Jak rozwiazac takie rownanie: 24x
3
−36x
2
−36+24=0
19
kol:
mam jtakie zadanie w loterii dwadzieścia spośród pięćdziesięciu losów wygrywa. jakie jest prawdopodobienstwo, ze wybierając dwa losy, wszystkie będą trafne?
1
Luna:
log
1
5
− log
1
8
2
oraz log
4
6
+ log
9
6
5
Piotras:
Pomóżcie w rozwiązaniu takiego zadania: Liczbę 12 przedstaw w postaci sumy takich składników, że suma ich kwadratów jest równa 74.
4
Piotras:
Rozwiąż równanie: 3x
3
−2x
2
−9x+6+0
33
Sandra:
Mam takie zadanie: W dwóch jednakowych skrzynkach znajdują się piłki: w pierwszej będą trafne?
7
mama:
Bogdan,pomogłeś mi wczoraj ,ale nie wiem skąd to wziąłeś? możesz mi napisać dlaczego 76/4 nie można zapisać ,że to jest 19 i skąd te dalsze wyliczenia ? mama
0
slawek:
pomocy prosze pilne tabela przedstawia ilosc koszul meskich w danym rozmiarze sprzedanych w pewnym sklepie
2
Lilka:
Mamy sześć rodzajów batonów. Robimy paczki po pięć batonów każda. Ile rodzajów paczek możemy zrobić?
10
TOmek:
:::rysunek::: W trójkącie ABC W trójkącie ABC mamy dane: bok AC= √3 i kąt ACB = 90 stopni. Przez wierzchołek
6
Ala:
ile to jest
√
16x
2
−3
=3 /
2
3
TOmek:
jak robi sie pierwiastek w programie wolframalpha.com
?
0
Kaila:
1
10
n
−1
(10*
−n)
9
10−1
2
Marcin:
Mam jedno proste pytanie czy całkę z cos4xdx można obliczyć przez podstawienie t pod 4x?
0
lolek:
Dane: współrzędne xyz 3 punktów na sferze i promień sfery. Oblicz: współrzędne środka.
0
Monika:
3
panna_waga:
3
Jak się oblicza miejsce zerowe funkcji: y =
+5?
x − 4
I w ogóle jak nazywa się taka funkcja? Kwadratowa, wielomianowa czy jaka tam? Błagam napiszcie, bo za kilka godzin egzamin, a coś we łbie muszę mieć
5
tn:
jaki możecie polecić zbór/książkę do przygotowanie się od matury rozszerzonej na poziomie podstawowym?
2
Chromosom:
Pociąg był zatrzymany przez 16minut i nadrobił spóźnienie na drodze 80km, jadąc z prędkością o 10km/h większą niż przewidziano w rozkładzie jazdy. Jaka była prędkość pociągu wg. rozkładu
1
tn:
czy miara łukowa to miara w radianach?
0
Natalia:
sprawdz, czy to ciąg arytmetyczny wyznacza Q 100, S200
2
Chromosom:
Ile wynosi asymptota pionowa funkcji
3
f(x)=
+6
x−1
0
Natashka:
Moda, Mediana Statystyka ,
3
hdjkdahdhkd:
Punkty A=(−2;5) i B=(6;1) są końcami średnicy okręgu. a) wyznacz równanie tego okręgu,
2
baska:
wyznacz pierwiastki wielomianu : a) W(x)= 2x
2
(x
3
+8)(3x
2
−27)(4x+2)
1
baska:
rozwiąż nierówności: a) 3x
2
−11x−20<0
0
Patrycja:
Obliczyć pole powierzchni parapoloidy z=1/2(x
2
+ y
2
) leżącej między powierzchniami x
2
+y
2
=r
2
i X
2
+y
2
=R
2
gdzie 0<r<R.
0
ona:
Na wykresie funkcji z = 1/xy znaleźć punkt C którego kwadrat odległości od poczatku ukladu współrzędnych jest najmniejszy. wykorzystać metodę rachunku różniczkowego.