matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 17.5.2009
Zadania
Odp.
4
Mariusz:
Jak rozwiązać taki przykład
Proszę o pomoc
5
aggeta:
W pewnym wielokącie foremnym kąt wewnętrzny ma miarę 140stoni. −ile bokow ma wielokąt
6
schatz:
Prostokąt ABCD jest wpisany w okrąg x
2
+y
2
+4x+6y−12=0. Bok AB jest zawarty w prostej 2x+y−3=0. Znajdź:
13
justyna:
Siemka
2
syllabi:
mam narysować wykres funkcji o wzorze: y= −1/3sin
2
x wiem tyle, że muszę ten wzór uprościć w jakiś sposób przy pomocy podanych wzorów:
9
godzio187:
Pan Paweł i pan Piotr chodzą regularnie o tej samej porze do tej samej restauracji, Pan Paweł co 12 dni a pan Piotr co 15 dni
3
nie wiem jak to zrobic:
sprawdz liniowa niezależność wektorów metodą redukcji macierzy a) a=(3,−5,2) b=(1,5,−3) c=(2,−10,5)
4
????:
jak rozbic 500 na potege?
8
Mariusz:
Witam mam problem z takim przykładem, mogę prosić o pomoc
?
9
banal:
Ile trzeba wziąć kilogramów syropu zawierającego 10% cukru i ile kilogramów syropu zawierającego 20% cukru, żeby otrzymać 100kg syropu zawierającego 16% cukru.
8
ela:
bardzo proszę o dalszą pomoc zaznacz zbiory punktów w układzie współrzędnych D={(x,y) ; 0≤ y< 5}
8
ela:
proszę o pomoc .Zaznacz zbiory punktów w układzie współrzędnych A={ (x,y);−1<x<6 lub 2 ≤y ≤6
2
.:
Proszę o pomoc
W prostopadłościanie przekątna przekroju płaszczyzną przechodzącą przez przekątne podstaw ma 2dm i tworzy z krawędzią boczną kąt równy 30 stopni. Stosunek długości
0
.:
Proszę o pomoc! W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym miara kąta zawartego między wysokościami jego dwóch sąsiednich ścian bocznych wynosi 60 stopni. Wysokość przekroju płaszczyzną
3
nieuk:
jak zapisac te liczby za pomoca potęgi lub iloczynu poteg liczb pierwszych.?
1
moni66:
:::rysunek::: Proszę o pomoc :
8
moni66:
:::rysunek::: Proszę o pomoc :
48
boguaia:
jak sie oblicza taką funkcje 0,5 + 2 dla x nalezy do <−5, 5>
11
cios:
Wiem z enei na temat ale moze ktos npisac glowne etapy antropogenezy?
107
Dayana:
jak zapisac liczbe 512 za pomoca potęgi lub iloczynu poteg liczb pierwszych.
?
0
BabaJaga:
Dwie kulki o jednakowych masach m wiszą na nitkach o długości l .Po naładowaniu ich jednakowymi ładunkami kulki rozeszły się na odległość a.Oblicz ładunek q.
1
.:
Proszę o pomoc! W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym miara kąta zawartego między wysokościami jego dwóch
2
.:
Proszę o pomoc! Ostrosłup o objętości 180cm2 przecięto dwoma płaszczyznami równoległymi do płaszczyzny
1
Madzia1809:
Znajdź wartości m i n, jeśli para liczb (5,−3) jest rozwiązaniem układu równań : 4mx+10ny=−20
0
.:
Proszę o pomoc! W prostopadłościanie przekątna przekroju płaszczyzną przechodzącą przez przekątne podstaw ma
1
oolkaa:
1. W trójkącie ABC dane są : odcinek AC= 4 odcinek BC= 2
√
5
i kąt ACB= 90 stopni. Oblicz : a) ctg kąta ABC
2
Madzia1809:
Napisz równania przekątnych kwadratu, którego dwa przeciwległe wierzchołki mają współrzędne A= (−1,3), C=(3,−1).
2
paula:
Oblicz dokładną wartość liczby a wiedząc, że ≈ 24,3 z błędem bezwzględnym 0,63 i jest to przybliżenie z niedomiarem.
7
blush:
Wyznacz przybliżenia liczb i uporządkuj je od najmniejszej do największej:
2
Madzia1809:
Narysuj wykres funkcji liniowej, do której należy punkt A=(0,−3) i która dla argumentów z przedziału (−
∞
;2) przyjmuje wartości dodatnie. Napisz wzór tej funkcji.
1
adaś =//:
Jak to rozwiązać proszę o pomoc Punkt P' jest obrazem punktu P w jednokładności o środku S Jaka jest skala jednokładności
5
Madzia1809:
Do zbioru rozwiązań nierówności U {2x+4}{3}<3x−1 nie należy liczba.
1
.:
W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym miara kąta zawartego między wysokościami jego dwóch sąsiednich ścian bocznych wynosi 60 stopni. Wysokość przekroju płaszczyzną zawierającą te
1
adaś =//:
Punkt P' jest obrazem punktu P w jednokładności o środku S Jaka jest skala jednokładności jeżeli P=(2,5) P'=(7,10) i S=(−2,1)
1
.:
Czworościan foremny o krawędzi 8cm przecięto płaszczyzną równoległą do jednej ze ścian przechodzącą przez środki krawędzi pozostałych ścian.
1
.:
W prostopadłościanie przekątna przekroju płaszczyzną przechodzącą przez przekątne podstaw ma 2dm i tworzy z krawędzią boczną kąt równy 30 stopni. Stosunek długości krawędzi podstawy jest
5
.:
Ostrosłup o objętości 180cm
2
przecięto dwoma płaszczyznami równoległymi do płaszczyzny podstawy. Płaszczyzny te dzielą wysokość na trzy równe części.
6
Olka:
Wyznacz ciąg geometryczny mający dane: a3=
1
4
a6=
1
32
oblicz S7
11
Dorota:
oblicz: 1+2+4+...+512+1024.
1
anka:
wskaż czy ciąg jest arytmetyczny czy geometryczny (3,3,3,...),(√2,√2+1, √2+2,...)
34
Dayana:
wyzacz dziedzine wyrazenia wymiernego 1
16
Ewullina :
Cześć
Mam problem z jednym zadaniem siedziałam nad mim godzinę rozwiązywałam na różne sposoby ale
0
Gimigis:
http://matematyka.pisz.pl/forum/16590.html
3
Sober:
1. Dany jest ciąg a
n
=n
2
+ 4n − 8 a) którym wyrazem tego ciągu jest liczba 24?
2
pitt:
liczby a, b, c tworzą w podanej kolejności ciąg geometryczny. suma tych liczb jest równa 93. te same liczby są 1, 2, 7 wyrazem ciągu arytmetycznego. oblicz a, b, c
1
pitt:
liczby a, b, c tworzą w podanej kolejności ciąg geometryczny. suma tych liczb jest równa 93. te same liczby są 1, 2, 7 wyrazem ciągu arytmetycznego. oblicz a, b, c
1
pitt:
liczby a,b,c tworzą w podanej kolejności ciąg geometryczny . suma tych liczb jest równa 93. te same liczby są 1, 2, 7 wyrazem ciągu geometrycznego. oblicz a, b, c
4
adaś:
Punkt P' jest obrazem punktu P w jednokładności o środku S Jaka jest skala jednokładności jeżeli P=(2,5) P'=(7,10) i S=(−2,1)
23
Gimigis:
czy wspólnym mianownikiem w zadaniu
3
12
1
+
+
=0
x+2
x
2
−4
2x
będzie 2(x
2
−4)
6
lili:
Wykaż, że dla dowolnego kąta ostrego a prawdziwa jest tożsamość sin
4
α + cos
4
α=1− (sin
2
α/ 1+ tg
2
α)
8
Sandra:
Witam. Mam problem z zadaniem z geometrii analitycznej. Oto one:
3
agnez:
W projekcie domu jednorodzinnego krokwie tworzące dach są ułożone pod kątami o miarach 48 i 45 stopni do jego podstawy o długości 14,5m. Oblicz długości tych krokwi.
9
...:
W trójkącie prostokątnym przyprostokątna a jest o 1 krótsza od przeciwprostokątnej, a tangens kąta
2
Małgośka:
Podaj przykład dwóch liczb naturalnych dodatnich m i n spełniających nierówność:
2
Małgośka:
W banku umieszczono kwotę 1000 zł na 2% w stosunku rocznym, przy czym odsetki są dopisywane co pół roku. Ile wyniosą dopisane odsetki po roku?
3
lady:
(x−3)(x+4)−2(3x−2)=(x−4)
2
14
tomek:
16
−2
*125
−3
10
−4
*25
−2
3
patrycja:
wyznaczyć równania hiperboli, jeżeli wiem, że przechodzi ona np. przez punkt P= 3;1, a wspolczynnik a jest dodatni.
2
ewka777:
mam zadnia w którym mam podac róznanie osi symetrii funkcji kwadratowej f okraslonej wzorem: a) f(x)=(x−2)
2
−5. czyli musze tu obliczyc tylko x
w
?
1
;))):
W trójkącie ABC: |AB| = 5, |AC| = 15 i cos <ÐBAC = 0,28 .Ile wynosi pole tego trójkąta.
6
Dom:
Dane są ciągi o wyrazach:
2
bolek12345:
mam powtorke z trygonometrii i nie pamietam jak zrobic zadania dokladnie to jak to sie rozpisywało
2
nieuk :
Zbadaj monotoniczność ciągu określonego wzorem:
1
Ruda;]:
a) (x
3
+2x
2
−3x−10):(x−2)= b) (3x
3
+5x
2
+2x−6):(x−1)=
5
ricardo:
Określ zbiór wartości funkcji : a) f(x) = sin(cos x)
3
niekumaty:
Zad 1) Zbadaj monotonicznosc ciagu a
n
=2+ 1 przez (kreska ulamkowa) n+1 oraz oblicz jego 10 wyraz
3
Marcin:
1)Dany jest ciąg a
n
=n
2
+ 4
n
− 8 a) którym wyrazem tego ciągu jest liczba 24?
2
Paulina:
Trygonometria: Przyprostokątna trójkąta prostokątnego wynosi 12, a pole tego trójkąta jest równe 30.
3
Lolka:
oblicz pole powierzchni prostopadłościanu o wymiarach 5 cm 2 cm i 3,5 cm
5
Paaulinakaa:
Zadanie z trygonometrii : W trapezie prostokątnym kąt ostry ma miarę 60(stopni), a podstawy maja 10cm i 16ch długości.
3
Lolka:
oblicz pole powierzchni prostopadłościanu o wymiarach 5cm 2 cm 3,5cm
1
Dorota:
oblicz dla jakich wartosci a i b wykres funkcji f(x)=ba
x
przechodzi przez punkty (1,6) i (2,24)
4
bardzo prosze o pomoc, bo mi potrzebne bardzo takie pzrykladowe zadanie:(:(:
rozwiaz rownanie; x
3
−7x
2
−3x+21=0
19
mija:
mam problem z zadaniami tekstowymi....jeśli ktoś mógłby mi pomóc byłabym bardzo wdzięczna
zad.1 Kwadrat sumy dwóch kolejnych liczb naturalnych jest o 840 większy od sumy ich
2
patrycja:
mam pytanie. co to jest za twor? log
6
2
x co to jest za 2? dodam ze ona ma byc nad podstawa logarytmu?
3
ola:
Wyznacz ciąg geometryczny mający dane: a3=
2
4
a6=
1
32
oblicz S7
1
Hania =):
w trojkącie ABC długosc srodkowej CS jest rowna 1/2 IABI a wysokosc poprowadzona z wierzcholka C zawiera sie w dwusiecznej kąta ACS. Oblicz miary katów trojkata ABC
1
vero:
Cena kurtki po 25 % obniżce wynosi 120 zł. Ile kosztowała ta kurtka przed obniżką?
1
Hania =):
w trojkącie ABC długosc srodkowej CS jest rowna 1/2 IABI a wysokosc poprowadzona z wierzcholka C zawiera sie w dwusiecznej kąta ACS. Oblicz miary katów trojkata ABC
1
ktoś ktoś :
w piwnicy stoją dwie 77−litrowe beczki. pierwsza jest wypełniona wodą,a druga jest pusta, z pierwszej beczki wypływaj ą w pierwszej sek 4litry wody, a w każdej następnej o 0,2l mniej niż
2
ZOJKA:
Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania: Suma cyfr liczby dwucyfrowej jest równa 13. Jeżeli przestawimy cyfry tej liczby, tzn zamienimy
9
Damian:
Jesli w tym roku okaże się że napisałem maturę rozszerzoną słabo tzn w granicach 50−55% (czyli słabo) to będę chciał poprawić ten wynik w przyszłym roku.
4
Dorota:
oblicz dla jakich wartosci x okreslone jest wyrazenie log
5
(x
2
−2x−3)
4
Dorota:
wyznacz a ze wzoru t=log a+2
7
Dorota:
oblicz najmniejszą i najwiekszą wartosc funkcji kwadratowej y=3x do kwadratu−5x+7 w przedziale <−1;2>