matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 17.4.2011
Zadania
Odp.
0
maras:
:::rysunek::: d1−2=264,531
8
mycha:
x
2
−6x+9=0 jak to rozwiązać nie stosując delty i pierwiastków.
0
Paweł:
Każde z ramion trójkąta równoramiennego ma długość 3 cm, a pole tego trójkąta jest równe 2 cm2. Znajdź miary kątów tego trójkąta.
5
ClearWhiteLight:
Ostatnie już zadanie o soczewce.
4
Zakłopotany:
Pole powierzchni bocznej ostroslupa prawidlowego czworokatnego jest rowna 160 cm
2
. Wysokosc sciany bocznej tego ostrosula jest rowna 10cm. Oblicz pole powierzni calkowitej i objetosc
1
peter:
1
1
wykaż,że jeśli P(A)=
i P(B)=
,to
2
3
1
a) P(A∩B)≤
3
Jak to wykazać?
2
ClearWhiteLight:
Zadanie o soczewce.
1
Julia ;):
Rozwiąż nierówność:
4
Zakłopotany:
Objętość ostrosłupa jest równa 300
√
3
cm
3
, a jego wysokość ma długość 12 cm. Podstawą ostrosłupa jest trójkąt prostokątny o kątach ostrych 30 i 60 stopni. Oblicz obwód podstawy
3
ClearWhiteLight:
Zadanie o soczewce.
0
Jordan:
Czy jest tutaj osoba która siędzi sobie cały czas i robi zadania, potocznie mówiąc ,,maniaczy,,
?
1
Aska:
x−2
Wyznacz wzór funkcji odwrotnej do funkcji y=
, podaj dziedzinę funkcji, obu funkcji.
x+1
1
zuza:
W trójkacie rownoramiennym ABC kat przy wierzcholku C ma miare 120 stopni. Oblicz stosunek dlugosci promienia okregu opisanego na tym trojkacie do promienia wpisanego w ten trojkat.
0
Kate:
Ja na prawdę bardzo proszę o pomoc..nie oczekuje wiele..tylko w skrócie...Proszę Was
31
Kate:
Czy może mi ktoś wytłumaczyc w skrócie co to są metryki i przestrzenie metryczne?Będę ogromnie wdzięczna..mam takie zadanie, które nie wiem jak zrobić...i jeszcze w dodatku nie zapisałam
2
Ewa:
Dany jest wielomian W(x) = −2x
3
+ 3x
2
+ m
2
x − 10, gdzie m jest parametrem i należy do R. Dla jakich wartości parametru m, reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez dwumian (x+2) jest
1
Czarna.:
Plac osiedlowy ma ksztalt czworokata o powierzchni 0,52 ha. Wewnatrz placu wydzielony jest parking samochodowy,w ksztalcie czworokata,o powierzchni 104m
2
. Oba czworokaty sa figurami
4
Orevłar:
,,Wykonanie odpowiednich rysunków w ramach układu współrzędnych i przeprowadzenie dowodu pozostawiamy czytelnikowi jako pożyteczne ćwiczenie"
3
Ola:
Na okregu opisano trapez równoramienny o obwodzie 40.Oblicz odleglosc miedzy srodkami ramion tego trapezu.
4
Godzio:
:::rysunek:::
Geometria na płaszczyźnie − rumpek
7
Ola:
Miary kolejnych kątów czworokąta wyrażone w stopniach to kolejne liczby nieparzyste.Czy można na tym czworokącie opisać okrąg?Uzasadnij.
3
mycha:
wykresem funkcji x
2
+bx+c jest parabola o wierzchołku w punkcie W.Wyznacz współczynniki b i c. W(2,3)
3
Anka:
:::rysunek::: Witam
1
asa:
witam,
√
x
2
= |x|
7
paweł:
jak obliczyć pochodną z y=3t
−1/2
, t=1/4 jakby ktoś wytłumaczył co się z tym t robi
3
bart:
Wrocław czy Poznań?
0
Złotowłosa:
Czy mógłby mi ktoś pomóc i wytłumaczyć jak się roziwązuje takie równanie różniczkowe? x
2
+8x
1
+ 16x= ?
2
Pawel_e36:
Oblicz pole i obwód prostokąta, jeżeli stosunek jego boków wynosi 3 : 4 , a obwód 28 cm.
7
Adam :
Czy cokolwiek podniesione do jakiejkolwiek potęgi możne dać 0?
1
Aska:
Czy m=0 v m=1 to, to samo co m∊{0,1} ?
1
Crank:
Zadanie maturalne! Tabela przedstawia wyniki części teoretycznej egzaminu na prawo jazdy. Zdający uzyskał wynik
2
rudaaa:
f(x)=
√
x−2
x+5
7
ankaa:
uczen zatrudnil sie w ciagu wakacji na 7 dni. pracodawca zaproponował mu ze pierwszego dnia dostanie 50 gr i kazdego nastepnego dnia wynagrodzenie bedzie powiekszalo sie dwukrotnie w
1
Dudzio:
5
315
Wyznacz iloraz ciągu geometrycznego, wktórym a
1
=10, a
n
=
, Sn=
.
32
16
3
pilny_uczen:
:::rysunek::: Dany jest prostokąt ABCD . Z wierzchołków B i D poprowadzono proste prostopadłe do przekątnej
7
Hony:
Pewien punkt zaczął się poruszać prostoliniowo z prędkością począt. V
o
=10 m/s i przyśpieszeniem a
0
=2 m/s
2
. Po czasie t
1
=10s zaczął poruszać się z opóźnieniem a
1
= − 1
3
jack:
Co to jest odcięta ? w układzie wspólrzędnych
2
asia:
wyznaczyc dziedzine funkcji
3
Czacha:
Witam
potrzebuje wyjaśnienia tego zadania
3
Karusiaaa:
Wyznacz ciąg, w którym bez względu na liczbę dodawanych początkowych wyrazów ich suma jest zawsze równa potrojonemu kwadratowi liczby tych wyrazów..
5
Pawel_e36:
pole równoległoboku o bokach 4 cm i 10 cm jest równe 20cm
2
.
2
Ada! Prosze pomóżcie...:
Mam parę zadań ale z tymi dwoma nie mogę sobie kompletnie poradzić.. wydają się prostę ale kiedy wychodzą nie wymierne liczby poddaję myśląc że coś zrobiłam źle...
1
aaaania :(:
(x
2
−3)(x
3
+2x
2
−4x+1)=(4x+1)(x
2
−3) wie ktos moze jak to rozwiazac? z gory dzia
13
Pawel_e36:
Przekątne maja 6 i
√
6
4
rączszka:
Jeszcze jedna całka (zaraz zwariuję z tymi całkami
)
6
rudaaa:
2
x
≤1
1
Pawel_e36:
Przekątne rombu maja 6 i 6{3}
3
jack:
Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć takie coś:
0
Karusiaaa:
Wyznacz ciąg, w którym bez względu na liczbę dodawanych początkowych wyrazów ich suma jest zawsze równa potrojonemu kwadratowi liczby tych wyrazów.. Proszę o pomoc.
2
Ratox:
1
Wiedząc, że sinx + cosx =
oblicz:
√
2
b) |sinx − cosx| c) sin
3
x + cos
3
x
4
Lipen:
Działkę budowlaną w kształcie trójkąta o bokach 60m, 60m i 40m podzielono na dwie części o równych polach płotem równoległym do boku długości 40m. Oblicz z dokładnością do 1m obwód
8
pięknotka:
FIZYKA W próbce znajdowało się 16 razy 10 do potęgi 20 jąder izotopu cezu.W czasie 120 lat w wyniku
1
Abananesko:
W okręgu o środku O jest wpisany trójkąt ABO, styczna umieszczona jest w punkcie A. Dodatkowo wiesz, że większy kąt środkowy AOB wynosi 2α+120. Miara kąta stycznej do cięciwy AB, wynosi?
9
pięknotka:
FIZYKA W jakiej odległości od siebie powinny znajdować się okular i obiekty mikroskopu o ogniskowych
0
maxi:
Dany jest ciąg (bn) o wyrazie ogólnym bn = 3n − 1. a) Podaj współrzędne dwóch punktów, które należą do wykresu ciągu (bn)
1
antek:
:::rysunek::: w jakim keirunku beda poruszac sie wraki po zderzeniu niesprezystym (po zderzeniu
3
Ziomal:
Mam takie pytanie z prawdopodobieństwa : jaki warunek musi zachodzić aby zdarzenia były wykluczające się?
0
Paula:
Jaki jest wzór funkcji podstawowej dla y=(2−x)2 + 1 ? Bardzo proszę o pomoc i krótkie wytłumaczenie
0
Marta:
http://matematyka.pisz.pl/forum/91951.html
3
Tom:
Suma pierwszego i trzeciego wyrazu ciągu geometrycznego równa się 60, zaś suma ich kwadratów wynosi 2952. Wyznacz ten ciąg.
2
Licealistka:
Zapisz wzory pozwalające obliczać pole i obwód n−kąta foremnego wpisanego w okrąg o promieniu r
5
Bacha:
liczbą należącą do dziedziny funkcji f(x)=x−4/(x
2
−1)(2x+6) jest: A. −3
2
ankaa:
asia przeczytała przez tydzień ksiażke. oblicz ile stron ma ta książka jeśli wiadomo że 1 dnia asia przeczytała 20 stron a każdego nastepnego o 5 stron wiecej niz poprzedniego dnia.oblicz z
7
TOmek:
Prawdopodobienstwo −pytanko
2
Bacha:
Dana jest funkcja f określona wzorem f(x)=2x
2
−8x=3. zbiorem wartości tej funkcji jest: A. <2,+∞)
0
paulus:
rozwiąż równania
6
lolz:
Przykladowa strona:
0
plisssss:
określ dziedziny wyrażeń i wykonaj działania
8
VVerka:
Które z wyrazów ciągu (a
n
)są równe zeru, jeśli:
10
Mateusz:
1. Suma dwóch liczb wynosi 100. Znajdź te liczby, jeżeli połowa pierwszej z nich jest równa trzeciej części drugiej.
2
Paula:
Jaki jest wzór funkcji podstawowej dla y=(2−x)
2
+ 1 ? Bardzo proszę o pomoc i krótkie wytłumaczenie
2
Ratox:
Mam problem z tymi dwoma następującymi zadankami: 1. Czy sinα może się równać:
5
asa:
witam, na czym polegają zadania typu narysuj wykres funkcji o podanym wzorze y = (x−2)/(|x−2|)
1
donka:
w ostrosłupie prawidłowym czworokątnym krawędź boczna jest nachylona do podstawy pod kątem 60 stopni i ma długość 10cm. Oblicz ppc i v tego ostrosłupa.
10
Matura2011:
Wielokrotność liczby 3
0
sewer:
Czy jest na tej stronce dział figury i przekształcenia?
2
jack:
:::rysunek::: Proszę o rysunek.
1
pomocy!!!:
pomocy
!: zad.11/189(matematyka z + ,1gimn) a) Z 30kg solanki dwuprocentowej odparowano wodę i otrzymano solankę trzyprocentową. Ile wody
12
:):
Czworokąt ABCD wpisany w okrąg. Oblicz promień jeżeli AB=AC=4 oraz CD=BC=6
1
pięknotka:
Fizyka Jakie powiększenie daje soczewka okularów o zdolności skupiającej +8D użyta jako lupa?
1
donka:
oblicz ppc i v czworościanu foremnego o krawędzi 8 cm. Proszę o pomoc.
1
Julia ;):
http://zadane.pl/zadanie/2475350
0
maas:
:::rysunek::: R−promien duzego okregu
0
kasia:
Zdarzenia losowe A i B są zawarte w przestrzeni Ω. Liczby P(A∩B), P(A), P(B) są w podanej kolejności pierwszym, trzecim i czwartym wyrazem ciągu arytmetycznego oraz P(A∪B) = 0,65 i
1
pomocy!!!:
zad.11/189(matematyka z + ,1gimn) a) Z 30kg solanki dwuprocentowej odparowano wodę i otrzymano solankę trzyprocentową. Ile wody
9
KASIA:
jak to się obliczało ?
jest to w ułamku. tylko kreska mi się coś nie pokazała..
3
tomek:
Wariancja pomiaru wynosi 4. Wartość średnia 40. Ile wynosi CV?
1
Maciek:D:
siemka jutro bsie poprawiam z matmy i chce wiedziec jak to zadanie zrobic: 1.mamy monete i kostke. oblicz prawdopodobienstwo wypadniecia orla i liczby parzystej
0
Matmaaaa:
CIĄGI LICZBOWE Zad.1 Ciąg an określony jest wzorem a1=3 an+1= 13 an+23
1
jola:
5,005=−0,5logx
6
jack:
Mam pytanie. Jak mam wykres funkcji f(x) jakiśtam i chcę narysować wykres g(x)=|f(x)| to odbijam na plus
6
analiza:):
Znaleźć ekstremum następujących funkcji:
6
rączszka:
∫ ln(x+1) dx
6
Patii:
ze zbioru {0,1,2,3,4,5,6} wybieramy trzy cyfry i tworzymy liczbę trzycyfrową w kolejności losowania. Oblicz ile otrzymamy w ten sposób liczb:
0
aniaz:
3
basiek:
naszkicuj wykres funkcji
2
wojtekhaha:
znajdź współczynnik a i b
0
paula93:
rozwiąż równania
0
30:
E ! Graniczna 17g, jesteś ?
4
Glourious:
Zadanie z serii 'nie rozumiem'
Bardzo bym prosił o rozwiązanie, z opisanymi rzeczami które są liczone i z czego liczone
2
pięknotka:
KTO POMOżE Z FIZYKI? W JAKIEJ ODLEGłOśCI OD SOCZEWKI O OGNISKOWEJ 0.5M NALEżY USTAWIć śWIECę ABY OSTRY OBRAZ
3
Patryks:
Podstawa ostrosłupa ABCDS jest czworokat wypukły ABCD, w którym |AB| = 7, |AD| =5 oraz cos alfa DAB = 4/5. Każda z krawędzi bocznych ostrosłupa ma długość 3
√
2
/2
8
Atola:
Dany jest ostrosłup prawidłowy czworokątny o krawędzi podstawy długości 6
√
2
i krawędzi bocznej długości 10. Oblicz pole przekroju tego ostrosłupa płaszczyzną równoległą do
1
Abananesko:
Liczba 8
log
2
3
jest równa: A) 2 B) 24 C) 9 D) 27 . Jak to zrobic?
11
izi:
Podstawą ostrosłupa jest trójkąt prostokątny o przyprostokątnych dł. 30cm i 40cm. Spodek wysokości ostrosłupa jest wierzchołkiem kąta prostego trójkąta w podstawie. Wiedząc, że
5
Jack:
:::rysunek::: Wysokość CD trójkąta ABC dzieli bok AB na odcinki, z których krótszy ma długość 2, a kąt ACB na
2
Kamcioo:
Pole powierzchni bocznej stożka jest równe 8π
√
3
a tworząca jest 2 razy dłuższa od wysokości. Oblicz tworzącą.
1
gaska:
Znaleź ekstremum funkcji: y=x
5
−5x
4
+5x
3
+1
1
masakrycznie niezdolna:
Zna ktoś jakiś prosty sposób na obliczanie logarytmów
?
0
rufffcio:
1
Agula:
Jak udowodnić że punkt przecięcia się symetralnych w trójkącie prostokątnym leży na przeciwprostokątnej?
2
Aniaa:
Podstawa AB trójkąta ABC jest zawarta w prostej o równaniu y=2/3x−1. Wyznacz równanie prostej, w której zawarta jest wysokość CD tego trójkąta, jeśli wiadomo,że C=(5,−1)
4
masakrycznie niezdolna:
http://matematyka.pisz.pl/strona/2915.html dlaczego na wykresie przesuniętym o 1 w prawo zgodnie ze wzorem jest podpis 2
x
+
2
2
sysa:
ROZWIAZ ROWNANIE NIE KORZYSTAJAC ZE WZOROW NA PIERWIASTKI x(2x+1)=0
6
Maryjusz:
Dwie dowolne liczby rzeczywiste i ich suma tworzą ciąg arytmetyczny. Wykaż, że jedna z tych liczb jest dwukrotnością drugiej liczby lub że liczby te są liczbami przeciwnymi.
1
sysa:
okresl liczbe punktow wspulnych prostej. l:y=3 f(x)=−x2+4
3
sysa:
rozwiąz układ rownań. y=x2−3
1
masakrycznie niezdolna:
jak rozwiązać , proszę o cały proces (
3
2
)
−
2
4
kindzia:
Określ wzajemne położenie okręgów a.) x
2
+ y
2
− 2x − 2y+1=0
4
Marzena:
Patrzę na to i nie rozumiem (zad 8.8 http://logilowice.hekko.pl/publikacje/uploads/wektor.pdf) Punkty A B C D E F G H są wierzchołkami ośmiokąta foremnego. Zapisz sumę wektorów w postaci
1
Patii:
Rzucamy dwa razy kostką do gry, oblicz prawdop. zdarzeń:
1
masakrycznie niezdolna:
Ciąg a,b,c jes arytmetyczny i a+b+c=33. Ciąg a, b+3, c+13 jest geometryczny. Oblicz a b c. Nie mam pojęcia jak się za to zabrać, według jakiego wzoru
? POMOCY
6
Sylwia:
prosze o wyliczenie
3
masakrycznie niezdolna:
Pomocy
! Błagam..potrzebe i krótkie wyjaśnienie
1
ukasz:
W trapezie równoramiennym, jeżeli mam obliczyc polę trapezu, czy mogę to zrobić w taki sposób:
4
DziwnyJestTenSwiat:
Prosze o sprawdzenie
16
Patryks:
Ile jest liczb dziewięciocyfrowych, w których suma kazdych trzech kolejnych cyfr jest równa 10?
4
aye:
Prosta granica z Sinusa ale jak ?
2
Tomek:
Prosze o sprawdzenie Oblicz stosunek pola kwadratu wpisanego w trojkat rownoboczny do pola tego trojkata.
1
;( :
:::rysunek::: uczniom klasy 1a pewnej szkoły zadano pytanie "ile książek przeczytałaś\przeczytałeś w
9
Maciuś:
:::rysunek::: Rysnek przedstawia wycinek koła będący powierzchnią boczną stożka rozwiniętą na płaszczyźnie .
1
stefan :
:::rysunek::: Oblicz promień okręgu o środku O wpisanego w trójkąt prostokatny ABC jesli jego
2
jack:
3
a
n
=
n
2
−15n+57
w odpowiedz powiedzieli ze ten ciąg nie jest monotoniczny.
3
Sokowirowka:
narysuj wykres funkcji:
0
Mateusz:
1. Suma dwóch liczb wynosi 100. Znajdź te liczby, jeżeli połowa pierwszej z nich jest równa
1
nana:
∫e
3
√
x
3
elaaa:
Ksenon (Xe) o masie molowej 131,3 g/mol ma temperaturę 400K. Oblicz jego prędkość średnią.
7
paula :
:::rysunek::: 2 − 3x 1
5
Elmer:
Narysuj wykres funkcji f
(
x
)
=log
2
|x−1|, podaj jej miejsca zerowe. Korzystając z tego wykresu naszkicuj wykres funkcji g
(
x
)
=|log
2
|x−1||.
1
RunLikeHell:
Na czym polega różnica? Mam zadanie
9
rączszka:
CAŁKA − gdzie tu jest błąd?
∫ cos
2
x dx
8
Ratox:
Witam. Czy ktoś, na jakimś przykładzie np. |x −y| − y = 4 mógłby mi pokazać w jaki sposób rozwiązać równanie z war. bezwzględna i dwoma niewiadomymi? Z góry dziękuję za pomoc.
8
Kasia:
1. Z miast A i B odległych od siebie o 352 km wyjechały, po sąsiednich torach, dwa pociągi towarowe. Pociąg jadący z miasta A do miasta B wyjechał o 45 minut wcześniej niż pociąg jadący
0
sztos:
Krawędz boczna ostrosłupa prawidlowego czworokątnego ma dł 10 i jest nachylona do plaszczyzny postawy pod katem 60*/oblicz ob i pole calkowite
8
Tomek:
:::rysunek::: proszę o pomoc WYKAŻ ŻE− SZLAG MNIE TRAFIA JAK TRZEBA COŚ WYKAZAĆ> prosze o pomoc
0
kasia:
Oblicz prawdopodobieństwo tego, że dwa losowo wybrane wierzchołki sześciokąta foremnego o boku długości 1, są końcami odcinka o długości
√
3
2
Humanice:
a
2
−b
2
dzielone przez a
2
+2ab dla a=
√
2
i b=
√
3
proszę o pomoc
2
kasia:
Podstawy trapezu równoramiennego mają długości 3 i 5, a jego ramie ma długość 2. Oblicz promień okręgu opisanego na tym trapezie.
0
puli:
Dane są 3 wierzchołki równoległoboku ABCD: A(−5,4), B(3,−2), C(9,1).Oblicz: a) współrzędne wierzchołka D b) pole równolegloboku ABCD
0
Świrka:
1.dlaczego spośród ciał w różnych stanach skupienia gazy mają najmniejsze gęstości? 2.od czego zależy gęstość ciała stałego ?
1
kubaa:
asia przeczytała przez tydzień ksiażke. oblicz ile stron ma ta książka jeśli wiadomo że 1 dnia asia przeczytała 20 stron a każdego nastepnego o 5 stron wiecej niz poprzedniego dnia.oblicz z
1
Marlena:
Jak z tego otrzymać wyraz ogólny ciągu? a
n
=(1+2+3+...+2n)/3n dla n ≥1
0
marta:
(
√
2
2
+1)*(6*
√
3
2
−
√
3
) Proszę o rozwiązanie tego przykładu nie wiem jak go zrobić
0
:) :):
1. Ile należy wpłacić na konto oprocentowane 12% w skali roku i kapitalizacji kwartalnej aby móc
29
;):
:::rysunek::: podaj jakie v nie moze przekroczyc samochod aby nie wypasc z zakretu
1
Chromosom:
Oblicz całkę nieoznaczoną: ∫ x
10
e
−x
dx
14
Ewelinka:
Prawdopodobieństwo− proszę o sprawdzenie
5
Cayman:
Kombinatoryka? Help Me
12
Rivi:
Dla jakich wartości parametru m równanie x
2
+(2m−1)x−6m+3=0 ma dwa różne pierwiastki x
1
<x
2
spełniające nierówność x
1
x
2
>x
2
−x
1
5
Aniaa:
Dany jest okrąg o równaniu x
2
−12x+y
2
+10y=0. Ile wynosi S?
3
Zuzia :
:::rysunek::: Kąt α ma miarę równą :
4
Zax:
Wskaż zbiór rozwiązań nierówności: x
2
−12x + 36 ≤ 0
5
Maryjusz:
Wielomian W(x)=x
4
+4x
3
+ax
2
+bx+8 jest podzielny przez wielomian P(x)=x
2
+x−2. Wyznacz a i b.
7
Masterczułki:
Wyznacz te wartości parametru m (m∊R), dla których nierówność: (m−1)x
2
−2(m+2)x+m+4>0
4
zaniepokojony:
:::rysunek::: Czy to ta krawędź?
0
MArti:
Wszystkie krawędzie ostrosłupa prawidłowego czworokątnego maja długośd 12cm. Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętośd tego
0
Aga:
Proszę o pomoc
Ile jest równe pola koła wpisanego w trójkąt powstały w wyniku podzielenia kwadratu o boku 1
0
Magda:
Dany jest ostrosłup prawidłowy czworokątny. Wysokość jest dwa razy dłuższa od krawędzi podstawy wyznacz cosinus kąta między dwiema sąsiednimi ścianami bocznymi tego ostrosłupa.
3
Maryjusz:
5n+6
Dany jest ciąg (a
n
), gdzie a
n
=
, dla n≥1.
10(n+1)
a)Zbadaj monotoniczność ciągu b)Podaj największą liczbę a i najmniejszą liczbę b takie, że dla każdego n spełniony jest
6
Marta:
1. W jednym stopie stosunek złota do srebra jest równy 2:3, a w drugim 3:7. Ile kilogramów każdego stopu należy wziąć aby otrzymać 8 kg stopu, w którym stosunek złota do srebra wynosi
0
rózyczka:
oblicz pole ograniczone liniami: całka oznaczona
1
antek:
:::rysunek::: podaj jaki v nie moze przekroczyc aby nie wypasc z zakretu
3
Abananesko:
Dane są zbiory a = {(x,y)∊ R⋀ x
2
+ y
2
− 4x ≤0}; B= {(x,y) ∊ R ⋀ y−|x−2|≥0} Oblicz pole A∩B. Pomozcie prosze
8
Thor:
Potrzebuje pomocy przy jednym zadanku. Tzn. nie chcę aby ktoś zrobił mi je całe tylko nakierowac mnie na właściwą drogę prowadzącą do rozwiązania.
0
Kordez:
x
2
− x − y +41 = 0
3
Abananesko:
Wyznacz wszystkie pary liczb naturalnych spełniających równanie xy−y=4.
0
Rivi:
Czy takie uzasadnienie wystarczy? Wykaż, że jeśli ae(0,1) i b>1 to prawdziwa jest nierówność
4
eee:
|x+7| > 5 ?
7
Artur:
x
2
−x−6
0
rózyczka:
oblicz pole obszaru ograniczonego liniami: całka oznaczona
0
Kaśśśś:
1:x
4
+1:x
7
zagubiony:
:::rysunek::: Błąd w zadaniu?
0
Aga:
W trójkącie prostokątnym jedna przyprostokàtna jest 4 razy większa od drugiej. Wykaż, że wysokość
0
Patryks:
Punkt S = (0 ;0) jest środkiem boku AD równoległoboku ABCD . Wiadomo też, że → AB = [4;3] oraz → BC = [6;2] . Wyznacz wierzchołki tego równoległoboku.
54
Adam:
Witam Czy ma ktoś może odpowiedzi do Arkusz egzaminacyjnego z matematyki poziom podstawowy.
0
Becca:
Uzupełnij: a) z jednego wierzchołka 21−kąta mozna poprowadzic .............. przekątnych.
0
feel:
x3dx
∫
Pomocy
x+1
8
xc:
Pole trójkąta równobocznego opisanego na okręgu o promieniu długości 2
√
3
jest równe:
6
Kaśśśś:
x
5
−4x
2
+3=0
1
stefan :
wielomian w(x)=x
4
+ax
2
+1/16 jest równy wielomianowi u(x)=(x
2
−1/4)
2
dla
1
mateusz:
Narysuj wykres funkcji f(x) = cos
2
x + / sinx/ * sinx w przedziale <o;2 pi> Proszę o pomoc
6
Kasia:
6−|x−2|
Ile to jest
?
|x−2|
0
rózyczka:
oblicz obszar ograniczony liniami: całka oznaczona
1
stefan :
.Liczba −10/√5 +2√5 jest odp całkowita ale jak to wykazać
1
Aska:
Suma cyfr liczby dwucyfrowej wynosi 9. Liczba ta jest o 27 mniejsza od liczby o przestawionych cyfrach. Oblicz, jakim procentem liczby danej jest liczba o przestawionych cyfrach.
2
Aska:
1
Uprość liczbę 0,0081
do −
4
3
Ania:
Oblicz granice:
74
Sylwia:
Trapez ABCD (AB || CD, |AB|>|CD|) jest wpisany w okrąg o promieniu R. Wiadomo, że kąt ostry tego trapezu ma miarę α, zaś |∡ACB|=β, gdzie AC jest przekątną trapezu. Oblicz długość h
1
Aska:
Podaj wartość logiczną i zbuduj zaprzeczenie zdania: 3<−7 => −7>4