matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 15.9.2009
Zadania
Odp.
3
ona:
1) Wykaż że każda liczba postaci 10
n
+2 gdzie n∈ N⁺ jest podzielna przez 3. 2) Wykaż ze każda liczba a=11¹⁰−1
2
patryk1990r:
a
√
3
=a+6
1
monia:
Wykaż,że w trójkącie prostokątnym,którego jeden z kątów ostrych ma miarę 30⁰,wysokość i środkowa poprowadzone z wierzchołka kąta prostego dzielą go na trzy kąty równe.
10
kika22c:
rozwiąż układ równań metoda akademicką. {2x − y +2z=1
7
monia:
w trójkącie przyprostokątnym ABC przyprostokątne maja długości 5 i 12.Z wierzchołka A zakreślono łuk o promieniu 12,a z wierzchołka B luk o promieniu 5 i otrzymano punkty E i
1
Magda:
Różnica długosci promienia okręgu opisanego na kwadracie i promienia okręgu wpisanego w kwadrat wynosi 2cm. Oblicz pole tego kwadratu.
34
patryk1990r:
Oblicz objetość i pole sześcianu, którego przekatna jest o 6 cm dłuższa od długości jego krawędzi.
1
misia:
Sprawdz czy liczby x i y są liczbami przeciwnymi gdy; x=
2
3−2
√
2
+
3
3+2
√
2
1
misia:
Wyznacz takie liczby całkowite x i y aby spełniona była równość (1−√2)
3
=x+y√2
1
betuś:
Prosze o pomoc: 5
−1+2log
5
4
1
betuś:
Prosze o pomoc:
1
Ewelinaaa:
witam mam takie zadanko liczba piłeczek w pudle należy do przedziału (65;105)Jeżeli z pudła wybieramy za każdym razem
3
no name:
Liczby 3 i −2 są pierwiastkami wielomianu x
5
−15x
3
−10x
2
+60x+72. Określ krotności tych pierwiastków.
7
kobieta:
Zmieszano 10 l roztworu dwuprocentowego i pewną ilość roztworu trzyprocentowego. Powstała mieszanka o stężeniu równym 4%. Jaką ilość roztworu trzyprocentowego zmieszano?
6
marcin:
potrzebuje obliczyc taki przyklad (a
8
:a
5
)
1
: a
4
2
kaz:
Wiedząc,że: log
3
20=a i log
3
15=b oblicz log
2
360
2
Mattaii:
Oblicz pole rombu, ktorego bok ma długośc 6cm, a suma przekątnych jest równa 16cm. Proszę o pomoc... jak mam wykorzystac te dwie zależności?
1
Pati :
trzy liczby x, y, z, których suma wynosi 24, tworzą ciąg arytmetyczny, liczby x+1,y−2, z−2 tworzą ciąg geometryczny. znajdź liczby x, y, z
1
jaaa:
Dla jakich wartości parametru m nierówność mx2 − 4x + m +3 ≥ 0 będzie spełniona dla każdej liczby rzeczywistej x?
1
Piotr:
1
. Oblicz wyraz jedenasty, gdy a
3
=−5 i a
8
=5
2
.Wyznacz dla ciagu arytmetycznego (a
n
)
1
bananwk:
Dany jest ostrosłup prawidłowy czwarokatny o wszystkich krawędziach jednakowych. Oblicz sin kąta nachylenia ściany bocznej tego ostrosłupa do płaszczyzny jego podstawy. Prosze o w miarę
7
Basia:
Punkty A i B należą do płaszczyzny. |AB?|=4cm. Odcinki AC i BD są równoległe, nie zawierają się w tej płaszczyźnie,a |AC|=8cm i |DB|=6cm. Prosta przechodzaca przez punkty C i D przebija
1
Ona_18:
Wykaż, że pole czworokąta powstałego z połączenia środków boków trapezu jest równe połowie pola tego trapezu.
2
ninqa:
noo pomóżcieee
0
beatka:
Eta błagam to zadanie z tym czworokątem opisanym na okręgu możesz mi podać obliczenie jak Abel krowie?
3
Karolina:
√
2
√
2
−
=
2
1
Adam:
ciag a
n
okreslony jest wzorem a
n
=3n−4 . znajdz takie liczby k aby kwadrat wyrazu a
k
byl o 28 wiekszy od roznicy kwadratow wyrazow z nim sasiadujacych.
0
agatka05050:
agatka05050: agatka05050: Oblicz steżenie procentowe roztworu otrzymanego po rozpuszczeniu 1 g substancji w
0
agatka05050:
agatka05050: Oblicz steżenie procentowe roztworu otrzymanego po rozpuszczeniu 1 g substancji w 10 cm3 (10
0
Ona_18:
Jeśli znamy pierwszy i ostatni wyraz skończonego ciągu arytmetycznego o 2
n
+1 wyrazach, to możemy wyznaczyć wszystkie pozostałe wyrazy tego ciągu, postępując według podanego przykładu.
2
Ola:
Przedstaw wyrażenie w postaci logarytmu pewnej liczby. a)
1
łukasz:
pomocy na jutro mam rozwiąż układ równań(okręgi) łukasz: x
2
+y
2
+6x−16=0 x−2y=2
0
Ona_18:
Postanowiono ogrodzić siatką prostokątny plac parkingowy o przekątnej długości 200 m i bokach różniących się o 40 m .Brama wjazdowa ma 6 m.
0
agatka05050:
Oblicz steżenie procentowe roztworu otrzymanego po rozpuszczeniu 1 g substancji w 10 cm3 (10 cm szesciennych) wody,
0
Ona_18:
Zwój drutu stalowego o średnicy przekroju poprzecznego równej 2,5 mm waży 15,8 kg. Oblicz długość drutu, wiedząc, że ciężar właściwy stali wynosi 7,96 g/cm
3
1
agatka05050:
Jak umiecie matmę to i pewnie chemie xD Prosze o pomoc dla koleżanki(bo ja tego juz nie pamietam)
3
łukasz:
x
2
+y
2
+6x−16=0 x−2y=2
1
E:
W okręgu narysowano dwie średnice AB i CD. Udowodnij, że czworokąt ACBD jest prostokątem.
5
KASIA:
Dla jakich wartości parametru m nierówność mx
2
− 4x + m +3 ≥ 0 będzie spełniona dla każdej liczby rzeczywistej x?
10
Ewelina:
rozwiąż równanie : 1) 3x
2
+7x−20=0
0
you&me:
Pewien atom ma masę równą 1,99
−
23 g. Masa atomowa tego pierwiastka jest w przybliżeniu równa: a) 8 u, b) 10 u, c) 12 u, d) 16 u,
2
makados:
Dla jakiej wartosci parametru m suma kwadratów miejsc zerowych funkcjii f(x)=x
2
−(m−5)x+2(3−m) jest najmniejsza
1
Pomocy!!!:
Oblicz, dla jakich wartości parametru p parabola y = x
2
+ 3x + 5 ma jeden punkt wspólny z wykresem funkcji y = px + p
0
ant:
7.37 rzucamy dwiema kostkami do gry czarną i niebieską. ile jest takich wyników, dla których suma oczek na obu kostkach jest podzielna przez trzy, rozwiąż w inny sposób niż tabelą.
0
ant:
7.34. Ile słów pięcioliterowych można utworzyć mając do dyspozycji alfabet złożony z 24 liter, aby spełnione były następujące warunki: − w żadnym słowie litery nie mogą się powtarzać i nowo
6
***mat***:
ze zbioru {0 1 2 3 4 5 67 8 9} losujemy kolejno cztery cyfry bez zwracania a następnie zapisujemy je w kolejności losowania tworząc liczbę czterocyfrową. ile można w ten sposób
0
przyjaciel:
Na trójkącie równoramiennym ABC, |AC|=|BC|, opisano okrąg o środku w punkcie O. Oblicz miary kątów trójkąta ABC wiedząc, że kąt |AOB| = 72 stopnie.
2
ania:
rozwiąż nierówność: a)x
2
+2>0
3
Piter:
Dany jest trapez równoramienny ABCD o podstawach AB=12 CD=8 i ramieniu 6. Przedłużenia ramion AD i CB przecinają się w punkcie S. Oblicz długość odcinka AS.
0
Alicja:
Dany jest trójkąt równorammienny ABC, AB=BC, o obwodzie 200 cm. W trójkącie poprowadzono środkowe AD i CE. Obwód trójkąta ACE jest o 20 cm większy od obwodu trójkąta ABD. Oblicz
4
michał:
1.Opisz słowami następujące zbiory: a) A={1,2,3,4,5...}
1
Edi:
rozłóż na czynniki 3a
2
+6ab−9a
0
Daniel:
1. Napisz wzór funkcji kwadratowej F wiedząc że F>0 dla xe(−2,4) oraz funkcja F osiąga największą wartość równą 5
1
kiki:
log
3
36
4
Pomocy !:
przez punkt A = (2,3) poprowadzono prostą odcinającą na polosiach ukladu wspolrzednych odcinki rownej dlugosci. Znajdz rownanie tej prostej.
3
beatka:
Długości 3 kolejnych boków czworokąta opisanego na okręgu mają się do siebie 1:2:3 Obwód tego czworokąta wynosi 48.
2
monia:
Proszę o pomoc ...
Spośród podanych liczb wybierz te, które są wielokrotnościami liczby 36.
2
Kasia:
Z trzy książki,których ceny tworzą ciąg geometryczny,zapłacono 61zł.Za pierwszą i druga razem zapłacono o 11 złotych wiecej niż za trzecią.Ile zapłacono za kazdą książke? Proszę o pomoc.
1
Magdalenka:
OBLICZ PC i V Ostrosłupa o Podstawie prostokąta o bokach a=4 b=8 h=3
? Proszę o pomoc
Jestem zielona z maty sama sobie nie poradzę bo nie potrawię
a nie mam do kogo się zwrócić
0
gaga:
Odległość środka boku kwadratu o boku 6 cm do najdalszego punktu kwadratu wynosi?
1
Ona_18:
Dana są funkcje : f(x)= x
2
i g(x)= 2−x
2
a) dla jakich x∊R zachodzi równość f(x)=g(x)
1
Ona_18:
Funkcja f jest określona wzorem f(x)= (3−0.5m)x +2m+10
1
xoxo:
Czy mógłby mi ktoś zrobić ze dwa przykłady z tego abym wiedziała jak dalej postepowac z takim zadaniem?
5
wrrrrrrrrr:
dopiero zaczęłam logikę a już jej nie umiem... mam nadzieje że pomożecie i co najważniejsze wytłumaczycie... Proszę
2
mila21121973:
:::rysunek::: zad 1
2
Kaja:
W trapez prostokątny wpisano okrąg. Punkt styczności okręgu z dłuższym ramieniem dzieli to ramię na odcinki długości 6 cm i 24 cm. Oblicz obwód trapezu
1
lala:
1
3
1
81
3*
√
27
* 9
−1,5
*
−3
4
*
−2
8
kakol:
Stosunek pól 2 wielokątów podobnych jest równy 16/25. Oblicz stosunek obwodów tych wielokątów.
0
ninqa:
:::rysunek::: tabelkaa bez lini .. tak jakby
0
lala:
1
3
1
81
3*
√
27
* 9
−1,5
*
−3
4
*
−2
0
Paula:
wyznacz zbiory: A∪B, A∩B, A\B I B\A, jezeli: a) A={x : x ∊ C i x jest dzielnikiem liczby 6}, B={x : x ∊ N i x<5}
2
Ona_18:
Dla jakich wartości parametru m istnieje sinus alfa =
√
5
−m przez 2 ?
2
lala:
−1
√
2
*
3
√
4
*8
3
1
16
*
4
√
2
2
−1
tam gdzie jest 8
to to
−1
3
to ma byc do potegi
3
1
oraz 16
to to
1
2
tez ma byc do ptegi
2
2
Kaja:
Odcinek łączący środki ramion trapezu ma długość 8 cm. Wiedząc, ze w ten trapez można wpisać okrąg, oblicz obwód trapezu.
3
Anka:
x1+x2+x3
y1+y2+y3
wykaż, że punkt P=(
;
) jest środkiem ciężkości trójkąta ABC,w
3
3
którym A=(x1;y1), B=(x2;y2), C=(x3;y3)
2
ninqa:
ile razy objętosc szescianu o krawedzi 3a jest wieksza od objetosci szescianu o krawedzi 3/2a ?
11
Kaja:
W trapezie równoramiennym opisanym na okręgu ramiona mają po 6 cm długości, a jedna z podstaw jest dwa razy dłuższa od drugiej. Oblicz długości podstaw.
1
lala:
−1
√
2
*
3
√
4
*8
<
/div>
3
1
16
*
4
√
2
2
1
bulaj:
I jak poszlo poszczegolnym osoba ktorzy pisali poprawke
o ile tutaj jeszcze zagladaja xD ja 44 % bez szalenstwa ale jak dla mnie liczy sie POZYTYW
dzieki wszystkim ''
wielkim
''
5
Kamilla:
Wykaż, że jeśli (a
n
) jest ciągiem geometrycznym, to ciąg (b
n
) o wyrazie ogólnym b
n
= a
3
n
jest również ciągiem geometrycznym.
2
Dariushka:
Witam.
1
kacper:
witam czy możecie mi pomóc proszę
4
mila21121973:
:::rysunek::: Wyznacz kąt nachylenia przekątnej graniastosłupa do płaszczyzny, w którym krawędź podstawy
4
pik:
Pole trzech scian prostopadloscianu sa odpowiednio rowne 60 70 i 84 cm
2
Oblicz V
5
magda:
cześć, potrzebuke pomocy z kilkoma zadaniami z maty...:( 1. oblicz granice funkcji lim (tg x *ln x), lim e
x
2
−cos x /cos x −1
0
Kasik:):
Witam
mam kolejny problem z wariacjami
pomozecie?
4
Dariusswwe:
Witam! Dzisiaj wspaniały dzień. Nie dawno wróciłem ze szkoły ze świadectwem dojrzałości.. udało się
0
Błażej:
Na skutek uszkodzenia się obrabiarki przepalil się bezpiecznik w rozdzielni doprowadzającej prąd do 4n obrabiarek. Zakładając że uszkodzenia poszczególnych obrabiarek są zdarzeniami
4
mila21121973:
:::rysunek::: 1. Oblicz pole powierzchni bocznej stożka wiedząc, że, przekrój osiowy stożka jest trójkątem
0
kalina:
(p "i" q) → r
3
mila21121973:
Proszę o pomoc w zadaniu wyznacz kąt nachylenia przekątnej graniastosłupa do płaszczy podstawy , w którym krawędź
7
Maga15:
Czy ktos pomoże mi w fizyce ?
2
Marta:
Pomóżcie
1. Turysta o wzroście 1.80 m podziwia słynny pomnik przyrody−dąb ''Bartek". W tym samym czasie
4
Marta:
Proszę o szybką pomoc: 1. Jeżeli w przybliżeniu przyjmiemy, że przekrój dębu jest kołem o śerdnicy 314 cm, to obwód
2
reniek:
proszę o pomoc W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym o polu podstawy 36 przekątna graniastosłupa tworzy z