matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 15.1.2010
Zadania
Odp.
5
Michał:
Robie sobie całki i o dziwo z całkami nie mam problemu najgorsze jest jak robie całki funkcji wymiernych i czasem nie wiem jak rozłożyć ułamek a widziałem w jednym przykładzie takie coś
2
krk:):
wyznacz objetosc i pole powierzchni całkowitej czworościanu foremnego , którego wysokosc wynosi 4 pierwiastki z 3.
2
krk:):
wyznacz pole powierzchni kuli wpisanej w sześcian o objetości 216 cm szesciennych
2
Zim:
Podstawą ostrosłupa prawidłowego jest wielokąt, którego suma kątów wewnętrznych jest równa 720. Oblicz objętość tego ostrosłupa wiedząc, że krawędź boczna ma długość k
2
Sylwia:
1
log
x
2 +
< log
8
x
log
4
x
0
Sylwia:
log
16
(x
2
− 4) + log
4
(x+2) = 4
2
MiŚka:
Napisz wzór funkcji kwadratowej y=2x
2
+bx+c, wiedząc , ze miejscami zerowymi funkcji są liczby spełniające równanie |x−3| −5. Oblicz współrzędne wierzchołka i narysuj wykres tej funkcji.
1
jola:
Cylindryczną pipetę o długości L=240mm zanurzono w rtęci, która wzniosła się w niej na wysokość=100mm. Następnie pipetę zatkano korkiem od góry i wyjęto. Część rtęci wówczas
5
jola:
Krótsza przekątna rombu dzieli go na 2 trójkąty równoboczne.Oblicz pole i obwód tego rombu , jeżeli dłuższa przekątna ma 6√3 cm długości.
1
jola:
Test kontrolny z matematyki pisało 150 uczniów. Oceny bardzo dobre otrzybalo 46 osób, czyli 1/3 dziewcząt i 2/7 chopców. Ile dziewcząt i ilu chlopców pisało ten test? Rozwiąż zadanie za
3
Sonia:
Strona książki ma obwód równy 68 cm. Oblicz, jakie wymiary powinna mieć strona tej książki, aby zapełnić maksymalną powierzchnię druku, jeśli zakłada się, że marginesy boczne i dolny mają po
0
jola:
PILNE!
2
jola:
4) P=0.5 ah wyznacz h
2
jola:
3) Zapisz wzór na pole prosokąta P ,w którym jeden bok ma dlugosc x,a drugi jest o 3 cm krotszy od niego.Jakie wartosci moze mniec x?
0
jola:
2) Jezeli od kwadratu pewnej liczby odejmiemy kwadrat róznicy liczby,3 i tej liczby to otrzymamy 95.Znajdz tą liczbe .
2
jola:
O ile róznia sie pola kwadratów z których jeden ma bok długosci x,a drugi ma bok o 7 cm dłuższy od x?
3
betina :):
rozłóż wielomian x
3
−3x+2 na czynniki liniowe
4
Paweł:
http://www.joe-ks.com/archives_feb2005/HowCanThisBeTrueAnswer.htm
0
avii:
proszeee niech ktoś pomoże
10
ja;D:
Odcinek Ab jest wysokością trójkąta równobocznego. Oblicz długść boku trójkata, jeśli wiadomo, że A=(−3,−2)
0
ja;D:
promień okręgu opisanego na podstawie granaistosłupa prawidłowego trójkątnego ma długość 4{3}. Pole powierzchni bocznej jest równe 144.
2
avii:
mam prośbę może ktoś podać poprawne rozwiązania chciałabym sprawdzić wyniki rozwiąż równanie i podaj liczbe rozwiąań w zależności od parametru (niewiadoma x)
3
ja;D:
Wykaż ze prosta l: y=−2x−1 jest styczna do okregu (x−3)
2
+(y+2)
@
=5.
1
ja;D:
Pan kowalskie załozyłw banku lokatę orpcentowaną w skali roku na 7%. jeśli po roku otrzymał z banku 13375zł. to znaczy ze ulokował pieniądze na jaką kwotę?
4
ja;D:
Pierwiatekiem wielomianu W(x)+x
3
−mx
2
−3x+m jest liczba (−2). wyznacz parametr m
3
Julka:
Bardzo proszę o pomoc
14
helppppp:
Znajdź największą wartość ujemną parametru m dla którego suma dwóch różnych pierwiastków równania mx
2
+ (3m+1)x + 2m + 1 = 0 nie jest większa od 2 ?
1
Sylwia:
log
1/9
* 3
√
3
*
3
√
9
1
Skradacz :
Nie mogę sobie poradzić z tymi zadaniami, moje wyniki nie są zgodne z odpowiedziami w podręczniku
0
Wiktoria :
wykres Wiktoria : f(x) 2x3 : (x−2)2
1
krzysiek:
jednym z miejsc zerowych funkcji kwadratowej jest liczba 1. maksymalny przedział w ktorym ta funkcja jest malejaca to <3,
∞
> . najwieksza wartosc funkcji f w przedziale <7,8> jest rowna
1
bla bla:
:::rysunek::: Wykaż, że kąt zewnętrzny trójkąta ABC jest większy od każdego z kątów wewnętrznych do niego
1
Marcin:
4,65x10
−3
Jak to obliczyć
Znam wynik, ale nie wiem jak do tego dojsc.
1
wikiii :
Za 8 magnetofonów i 15 kaset zapłacono 3780 zł. Jaka jest cena magnetofonu, a jaka cena kasety, jeżeli cena kasety stanowi
2
75
ceny magnetofonu?
4
chris......m:
: przekatne prostokata przecinaja się pod katem α=60 stopni.oblicz pole prostokata jesli długóśc przekatnej wynosi 20cm. prosze o dokładne wypisanie danych zrobienie tego zadania
1
chris......m:
oblicz pole tego rombu. bardzo prosżę o zrobienie tych zadań egzaminacyjnych ,bo dzisiaj mam wieczorem egzamin z matmy. błagam zróbcie to . emotka e obw = 52cm obw = 4*a 52=4*a a=13
0
Sylwia:
log
16
(x
2
− 4) + log
4
(x+2) = 4
0
chris......m:
wzór na pole rombu a*h ale skąd się wzięło 0.5 i 3 przy tym polu niech mi ktoś to wytłumaczy bardzo prószę super super pilne.
1
wikiii :
Na trójkącie równobocznym opisano okrą. Oblicz promień okręgu, jeśli bok trójkąta ma długość 8
√
3
12
Sylwia:
x
log
3
x
= 9
1
chris......m:
oblicz pole tego rombu. bardzo prosżę o zrobienie tych zadań egzaminacyjnych ,bo dzisiaj mam wieczorem egzamin z matmy. błagam zróbcie to . emotka e
0
Wiktoria :
f(x) 2x
3
: (x−2)
2
to się jakoś oblicza i nast rysuje wykres, ale jak to nie mam pojęcia, więc błagam pomocy
!
0
chris......m:
powiedz mi fru skąd te wzieło sie 0.5 i skąd te 3 w końcowce drugiego zadania przy polu rombu.
2
Bobcio:):
Rozwiąż układy równań metodą podstawiania!...
4
Hania =):
Oblicz sumę wszystkich naturalnych liczb trzycyfrowych ktorych reszta przez 5 wynosi 3. prosze o wyjasnienie.
1
pati:
−3(x−2)(x+1)(x−4)>0 Jak rozwiązać takie równanie?
0
ola:
Graniastosłup prawidłowy czworokątny o krawędzi podstawy 3 cm przecięto płaszczyzną zawierającą przeciwległe krawędzie jego podstaw. Otrztmany przekrój tworzy z jedną ze ścian bocznych kąt α
3
Hania =):
Wykaz ze jesli suma trzech pierwszych wyrazow ciagu arytmetycznego wynosi 0, to drugi wyraz wynosi 0.
1
Justyna:
Witam, jak poradzic sobie z calkami niewymiernymi typu:
1
melania.:
w rownolegloboku ABCD, |∡ADC| > 90 stopni, poprowadzono wysokosc DE dlugosci 6 cm i wysokosc DF dlugosci 2
√
21
cm (F∊BC). przekatna DB rownolegloboku ma dlugosc 10 cm. oblicz obwod i pole
2
Hania =):
Długosci bokow trojkata prostokatnego tworza rosnacy ciag arytmetyczny o roznicy 2. Wyznacz dlugosci tych bokow trojkata.
1
Sylwia:
16
−log
2
√
2
1
zenek:
(n+1)
3
√
8n
3
+1
lim
n→
∞
n
√
n
2
+1
1
rollo:
przekatne prostokata przecinaja się pod katem α=60 stopni.oblicz pole prostokata jesli długóśc przekatnej wynosi 20cm. prosze o dokładne wypisanie danych zrobienie tego zadania dzisiaj
1
rollo:
przekatne prostokata przecinaja sie pod katem α=60 stopni.oblicz pole prostokata jesli długósc boku lezącego naprzeciw kata αma długóść 22. prosze o dokładne wypisanie wszystkich danych i
6
chris.......m:
: przekątne rombu maja długosci 8cm i 6cm. oblicz obwód tego rombu.2zad przekatna rombu ma długosć 6cm a obwód wynosi 52cm .oblicz pole tego rombu. bardzo prosżę o zrobienie tych zadań
1
rollo:
napisz równanie prostej przechodzacej przez punkty A=(2,6) B=(−1,3) pomocy wtym zadaniu
0
nie kumam maty POMOCY:
2
rollo:
Punkt s jest środkiem odcinka AB .wyznacz wspólrzedne punktu A jesli B =(6,12) S=−1,2). prosze o pomoc wtym zadaniu .
1
chris.....m:
oblicz długosć odcinka AB i wyznacz wspólrzędne jesli A=(2,6) B= (−1,3) proszę o dokłane obliczenie tego zadania i jak najszybciej rozwiazane bo musze miec to na jutro i dzisiaj
1
chris.....m:
wyznacz cos α w trójkacie prostokątnym wiedzac że sin α =√5przez 3. wzór na cosinus i sinus jest taki że sin α
2
+cos α
2
=1 i jak dalej to obliczyc, prosze o jak najszybsze rozwiazanie
2
as:
y=−1/2x+5 0:x
2
+y
2
+4x+4y+3=0
2
rollo:
3x
2
x
1
1zad.
+3
=
−3
rozwiąż równanie
2
3
3
2
5x
2
4x
1
2zad.
−1
=
+
błagam proszę zróbcie mi te zadania z
6
3
3
2
matematyki na jutrzejszy egzamin z matmy. prosze bardzo prosze
1
ZDESPEROWANA :
MAM DO WAS WIELKA PROZBE SPROBUJCIE MI TO ROZWIAZAC JAK NAJSZYBCIEJ PLISSSSSSSSSSSSS W trapezie prostokatnym krotsza przekatna o dlugosci 8 cm tworzy z dluzsza podstawa kat
1
Justyna:
Witam mam problem z policzeniem nastepjacej calki:
1
barti:
1+x
2x−7
7+
=
proszę o obliczenie tego zadania jak najszybciej .
5
5
1
sandrela:
Pc walca wynosi 20 pi a jego Pb 12 pi .Oblicz promien oraz wysokosc tego walca
2
;)):
A∪B tzn ze chodzi o sume czy iloraz?
9
;)):
Asia przed maturna rozwiazywala zadania testowe z matematyki codziennie taka sama liczbe zadan i w sumie rozwiazala 448 zadan. jesli rozwiazywalaby codziennie o 4 zadania wiecej to
1
;)):
przyprostokatne trojkata abc maja dl 10, 24 przeciwprostokatna trojkata klm podobnego do niego ma dlugosc 39. oblicz obwod trojkata klm
1
;)):
liczby 3, 8, 13 sa kolejnymi poczatkowymi wyrazami ciagu arytm. do wyrazow tego ciagu nie nalezy liczba:
3
;)):
srednia arytmetyczna wszystkich liczb pierwszych z przedzialu (7,29) jest rowna a) 15
1
;)):
trzeci wyraz ciągu arytmetycznego jest rowny 10 a siodmy 42 wyznacz pierwszy wyraz i roznice tego ciagu
1
rollo:
wyznacz sin α w trojkącie prostokątnym wiedząc że cos α=√2 przez 3. wyznacz cos α w trójkacie prostokątnym wiedzac że sin α =√5przez 3. wzór na cosinus i sinus jest taki że sin α
2
+cos
1
;)):
ostroslup ma 12 wszystkich krawedzi. liczba jego scian jest rowna? a) 6
1
;)):
proszę o sprawdzenie rozwiąż równanie
5
;)):
dana jest funkcja kwadratowa f(x)=3x
2
+12x−1 osią symetrii wykresu tej funkcji jest prosta a) x=2
1
;)):
dana jest funkcja okreslona wzorem f(x)=−|x| ta funkcja przyjmuje wartosci ujemne dla: a) x>0
2
;)):
liczba wymierna x taka że 11: 13<x<12:13 może byc rowna: a) 21:25
4
jaa:
wsrod liczb pierwszych nalezacych do przedzialu (31,34) a) nie ma liczb pierwszych
1
Help! I need somebody! ^^:
1.Trzeci wyraz ciągu geometrycznego=4, a piąty wyraz tego ciągu=1. Ile wynosi pierwszy wyraz tego ciągu?
1
aga:
wyznacz H ze wzoru P = 2a2 + 4 aH
3
aga:
Krawedz podstawy ostroslupa prawidlowego trojkatnego ma dlugosc 10 a krawedz boczna 12.
1
ziomek:
Jaka jest pochodna z ln
3
x
0
chris.....m:
przekątne rombu maja długosci 8cm i 6cm. oblicz obwód tego rombu. przekatna rombu ma długosć 6cm a obwód wynosi 52cm .oblicz pole tego rombu. bardzo prosżę o
1
rollo:
wyznacz obwód trójkąta równoramiennego o podstawie 8cm i wysokosci opuszczonej na te podstawę 3 cm . bardzo prosze o jak najszybsze obliczenie tego zadania, bardzo prosze,pleasee.
0
rollo:
wyznacz sin α w trojkącie prostokątnym wiedząc że cos α=
√
2
przez 3. wyznacz cos α w trójkacie prostokątnym wiedzac że sin α =
√
5
przez 3.
4
mewa:
wyznacz takie liczby x, y, aby ciąg 27,x,y był geometryczny, a ciąg x,y,−3 ,arytmetyczny
1
rollo:
1
nie wiem czy to dobrze obliczyłem
*10,9*5=27,25 .mialem wyznaczyć pole trójkata
2
prostokatnego gdzie przyprostokatna a=10,9 ,przyprostokatna b= 5 i przeciw prostokątna =12. mógłby ktos to sprawdzić ,tylko prosiłbym bardzo szybko.
0
elwi:
wyznacz sumę dziesięciu początkowych wyrazów ciągu geometrycznego, mając dane a1=3, a2=1,5
0
Sylwia:
Logarytmy Sylwia: Równania do rozwiazania
0
miś:
w ciągu geometrycznym a3=8, a7=0,5 wyznacz pierwszy i iloraz tego ciągu
0
pingwin:
w ciągu arytmetycznym a2=−1 ,a5=8. Wyznacz pierwszy wyraz i różnicę tego ciągu
3
rollo:
proszę o dokładne opisanie i rozwiązanie tego zadania . wyznacz pole trójkąta prostokatnego o przyprostokatnej 5cm i przeciw prostokatnej 12 cm. proszę o jak najszybsze rozwiazanie tego
3
bobo:
Bardzo proszę o pomoc przy wyznaczeniu ekstremum funkcji
f(x,y) = (x
2
+ y)e
xy
+ 2 , x ∊ R, y ∊ R−