Pakos: Proste zadanie, ale jakoś nie umiem się do niego zabrać.
enter: na drodze długości 36 m przednie koło ciągnika wykonało 6 obrotów więcej niż tylne. Gdyby obwód każdego zwiększyć o 1m to na tej samej drodze przednie koło wykonałoby o 3 obroty
zyga: tabela zmiennosci funkcji wszystko policzone
Anka: Pole trapezu prostokątnego opisanego na okręgu jest równe 5, a obwód trapezu wynosi 10. Oblicz długość promienia okręgu.
enter: Basiu ratuj ENTERkę mam ogromną chęć poznania rozwiązania dwóch zadań, nurtują mnie od rana i nie mogę zasnąć, bo nie wiem jak je zrobić:(
enter4.118*: przez jeden z kranów woda wypływa ze zbiornika przez drugi wpływa. Gdy otworzymy oba krany, zbiornik napełni się w 12h. W ciągu ilu godzin pierwszy kran opróżnia pełny
arturek: Niech x oznacza długość jednego z boków prostokąta o obwodzie 12, zaś y – odległość punktu przecięcia przekątnych od dłuższego boku prostokąta. Zapisz wzór przedstawiający
enter4.119: 4.119*. należało wykopać w określonym terminie 8000m3 ziemi. Praca została wykonana o 8 dni przed terminem, bo ekipa przekraczała stale o 50m3 dzienny plan. Oblicz w ciągu ilu
leokadia: Bogdan--Serdecznie dziękuję leokadia
kasia: Prosze o pomoc znajdz srodek i promien X2+4X+y2-6y+6=0
kasia: X2+4X+y2-6y+6=0 x2+2x+y2+10y=10
notur: Wyznacz wszystkie możliwe wartości dla |3-|x|| , jeśli x∈(-5,-1)ΩC (ta omega, to niech będzie znaczek odwrotny do U, "część wspólna, przekrój, iloczyn")
Tomek: Mam wielki problem, niestety natknąłem się na Niego dopiero na ostatnią chwilę. Mam zadanie, którego nie potrafię rozwiązać, bo wg mnie jest za mało danych. Oto ono:
emila2407:
Domi: Rok temu Kasia była o 2 razy starsza od Magdy. Dziś jest strsza od niej o 5 lat.
Anka: Różnica między drugim wyrazem ciągu geometrycznego a pierwszym wyrazem tego ciągu wynosi -6, a różnica między czwartym a pierwszym wyrazem tego ciągu jest równa -18. Oblicz a3
Marek: Sinus pewnego kąta ostrego α, liczba 2/3 oraz cosinus tego samego kąta α tworzą w podanej kolejności ciąg geometryczny. Oblicz sinα+cosα
Magda: podczas zabawy Marcin stojący o 10m od Mariusza zaczyna uciekac biegnac z szybkoscia 5m/s. W tej samej chwili Mariusz rusza w pościg z szybkoscia 7m/s.
Ashleyy: 1.W kulę wpisano walec o promieniu podstawy 2,5cm i wysokości 12 cm. Oblicz Objętość kuli.
Ania: Jak rozstrzygnąć, że a= 2√2 ---------
arturek: Dane są dwie funkcje: a) f(x) = 2/x+5 i g(x) = 2/x-3 ;
snopka: jak obliczyć pochodzną z: xx
Ashleyy: Łatwe zadanie ale nie wiem jak to sensownie zapisać.. Proszę o pomoc!
Bredzik: Jak obliczyć całke z cos3x ?
nogawka: Wyznacz wszystkie wartosci parametru m, dla ktorych prosta i rownaniu y=x-3 dzieli trojkat ABC o wierzcholkach A=(1,1), B=(2,3) i C=(m,1) na dwie figury o rownych polach
notur: Rozwiąż równanie korzystając z interpretacji geometrycznej: | 2+x | - 3 = 0
mania: prosiłabym o pomoc w rozwiązaniu zadania :
snopka: Oblicz granicę: sin7x + sin3x
Jacek: y=(x-1/3)2+4(x-1/3)-5
Ania: DEFINICJA; Liczbę naturalną n, która jest równa sumie wszystkich swoich dzielników naturalnych mniejszych od n, nazywamy liczbą doskonałą. Sprawdź, czy liczby 6 i 18 są
Marta: Dany jest wielomian W(x)=x3-6x2+px+q. Wyznacz p i q oraz znajdź jego pierwiastki, wiedząc, że ich stosunek wynosi 1:2:3
kamiskaaa: Zas.1. Wielkosc odchylenia ceny od poziomu równowagi w danym dniu zalezy od wartosci
gonzo: Proszę pomóżcie! Zad1.Jaką należy wykonać pracę, aby jednorodny sześcian o boku a=1m i masie m=100kg przewrócić z jednego boku na drugi ?
marek: Dziękuję Tau chyba zaczynam łapać
martaaa: Oblicz stosunek dlugosci promienia okregu opisanego na trojkacie ABC do dlugosci promieniu okregu wpisanego w ten trojkat. A=(6,2) B=(-2,-4) C=(-4,7)
martaaa: Wyznacz równania stycznych do okregu opisanego na trojkacie ABC gdzie A=(-1,-2) B=(-3,4) C=(1,0), przechodzacych przez punkt M=(0,5)
i jeszcze jedno dziwne :D: Całka całka, gdzieś mam błąd ∫ln2x= całkując przez części dla f(x)=ln2x i f'(x)=x-1 i dla g'(x)=1 i g(x)=x wyszło mi źle..... xln2x - 2x-1 +C
ennnnneeee:): Wpewnej klasie liczba dziewcząt stanowi 60%liczby osób w tej klasie. Gdy 6 dziewcząt wyjechało na mecz siatkówki, w klasie pozostało tyle samo chłopców, ile dziewcząt.
Aga: Pomocy, proszę W urnie jest 5 kul białych i 3 czarne. Wyjmujemy losowo 3 kule (jednocześnie). Oblicz
Zuza: Proszę pomóżcie ! Rzucamy dwukrotnie kostką do gry. Jakie jest prawdopodobieństwo, że :
Iza: Iza: Pomóżcie Robotnik ustawił przy ścianie drabinę długości 6m, pod kątem o mierze 60*. Na jakiej
snopka: Oblicz granicę: lim 4x ctg7x
Jolka: Czy ktoś móże mi pomóc Rzucamy kostką do gry i monetą. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń:
snopka: Jest taki wzór: sinx x
Basia: do Tau ! Witam koleżankę. Zajrzyj do elnino.
Joanna: Joanna: Joanna: Bardzo was prosze o pomoc musze zaliczyc mate 1)Dana jest funkcja kwadratowa w postaci kanoni cznej f(x)=-1/2(x-1)+2.a)Przedstaw te funkcje w postaci
Mariusz: oblicz pochodna z 3x2 *cosx3=
Kaśka: Pomóżcie W pewnej hurtowni znajduje się towar pochodzący z trzech fabryk: F1, F2, F3. Wiadomo, że
Iza: Pomóżcie Robotnik ustawił przy ścianie drabinę długości 6m, pod kątem o mierze 60*. Na jakiej
Olka: pomocy Oblicz na podstawie wzorów redukcyjnych sin 120*
załamana: a-(250-a) :2= a:5
Eta: Bogdan!..... pomóz "logistykowi" !
logistyk: funkcja odwrotna f(x) = 4x2-8
majka: Proszę o pomoc mam problem z niniejszym zadaniem Wykaż że prawdziwa jest tożsamość.