matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 14.6.2012
Zadania
Odp.
2
hghththt:
rozwiaz uzywajac skrotow skroconego mnozenia
4
joe:
Przyjmijmy, że α, β i γ są kątami trójkąta oraz, że naprzeciw tych kątów leżą odpowiednio boki o długościach a, b i c. Wykaż, że jeżeli R oznacza długość promienia okręgu opisanego na
12
rolniczka:
jestem rolniczką posiada gospodarstwo rolne szukam chętnego i ładnego rolnika
24
fifi:
mam problem ze sprawdzeniem czy nieskończony ciąg (a
n
) jest monotoniczny dla : a
n
=(−1)
2
n
+
1
4
Hunter:
Ktoś może mi podać działy jakie obowiązują na pierwszym roku studiów z matematyki
2
klaudia02543:
oblicz pole powierzchni całkowitej stożka o promieniu 4 i wysokosci 6
5
zoltan:
Witam prosiłbym by kto da rade oczywiście pomógł mi z tymi 4 zadaniami:
1
Ja:
Dana jest tablica wyników 4 testów IQ
10
klaudia02543:
wie ktos jaki jest wzór na obliczenie pola powieszhcni ostrosupa prawidłowego błagam POMUZCIE
2
Pawcio:
Musze podstawić do wzoru: x+2y−z=0 , z=2x+y. To będzie x+2y−2x−y=0 czy x+2y−2x+y?
13
Radipo:
Funkcje zwykłe prosze pilne
14
naiwna:
wyznaczyc przedzialy monotonicznosci i ekstrema lokalne funkcji f(x)=x
1/x
jak wyznaczyc ekstrema lokalne to wiem,a przedzialy monotonicznosci
3
Pelasia:
√2
2
√3
2
√3
3
2
*1−
*
3
;P:
{punkty; A
1
(x
1
,4),A
2
(x
2,
−1
1
4
) naleza do wykresu funkcji f(x)=3x
2
−2x−1 wyznacz odciete tych punktow
7
Trygonometria.:
oblicz: a) tg41°*tg42°*...*tg49°=?
4
zoltan:
witam chciałbym się upewnić czy te wyrażenie jest prawdziwe po przez indukcje matematyczną proszę więc o pomoc
4
Aguchaaaa94:
log
3
25 = ?
1
Proszę o Pomoc !!!:
Rzucamy sześć razy kostką sześcienną. Wyniki zapisujemy jako ciągi sześcioelementowe. Ile jest takich wyników(ciągów) aby na każdym miejscu stała liczba pierwsza?
7
dagson:
Wykaż że jeżeli kąty α i β są kątami trójkąta i naprzeciw kąta α leży bok a, a naprzeciw kąta β leży bok b to:
1
Izka:
Proszę o pomoc
Trapez prostokątny jest opisany na okręgu o promieniu r. Kąt ostry trapezu ma miarę α. Oblicz
2
marti:
:::rysunek::: Korzystajac z informacji podanych na rysunku obok,oblicz wysokosc wiezy.
1
marta:
n−3
−n
n
0
Gosiek:
. Znaleźć informację o X zawierającym się w Y.
1
króliczek:
ratunku jutro egzamin
oblicz ∫dx/xln
3
x
0
pomocy z tym.:
Tekstowe. Oblicz miary kaątów w trójkacie rownoramiennym o bokach :5,5,7.
3
Milord:
Jaka dlugosc ma wysokosc trapezu kiedy podstawy maja 10 i 6, a suma katow przy dluzszej podstawie = 180 stopni ?
2
zuza:
udowodnij, ze jezeli a>0 to dokladnie jedna liczba rzeczywista x spelnia równanie x
3
+ ax
2
+ a(a+1)x − (a+1)
2
=0
3
Esik:
Obliczyć całkę oznaczoną ∫
e
1
e
3
x dx
1
olalalalla:
marcin i jego siostra celinka pracujac razem sa w stanie uprasowac sterte koszul w 4 h . sam marcin wykona te prace w ciagu 5 h. ile godzin zajelaby praca samej celince?
3
funkcje.:
oblicz wartość wyrażenia: a) cos210°*ctg390°−sin405°*cos675°/sin(−30°)*tg(−225°)+sin
2
300° = ?
1
Emily .:
oblicz najmniejsza lczbe naturalna n spełniającą nierównosc |2n−10/3n+1 −2/3| <1/30
3
to ja ten , pomoc.:
trochę zabawy... udowodnij tożsamość:
1
to ja ten , pomoc.:
trochę zabawy... udowodnij tożsamość:
0
Licealistka:
W trójkącie równobocznym ABC o boku długości a punkty M,N i P są odpowiednio środkami boków AB, BC oraz Ac. Oblicz MN * MP, AN * BP, PB *(PC+CN)
1
Prosze o pomoc!!!:
Blagam ! nrozwiąż równanie : a)sinx=1/2
2
Asia:
Witam, proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania. Mam obliczyć pochodną cząstkową i gradient funkcji
3
Baartek:
Rozwiąż układ równań: |x|+|y|=4
2
student:
jak rozwiązać podaną pochodną?
20
Damian:
−2x
3
−x
2
+13x−6=0 rozwiąż równanie
14
pati:
Zad 1. Wskaż ciąg geometryczny. a) −1/6, 1 , −6, ...
5
trasto:
określ zbiór wartości funkcji: a) f(x)=2cosx−1
2
Sandra:
8. Przekątna o długości d jest prostopadła do jednego boku równoległoboku, a z drugim tworzy kąt o mierze α. Wyznacz pole tego równoległoboku.
2
Daisy:
W trójkąt równoramienny o wys. 4 i podstawie 6 wpisano okrąg. Oblicz promień tego okręgu.
1
Proszę o Pomoc !!!:
Obwód prostokąta wynosi 32cm. Gdybyśmy skrócili każdy z dłuższych boków prostokąta o 34%, to otrzymalibyśmy kwadrat. Oblicz pole tego prostokąta.
4
Grander:
Siema. Mam tu takie zadanko z gazów doskonałych z wykresów. Czy mógłby ktoś mi to wyjaśnić krok po kroku
5
Marian:
Dla jakich wartości parametru k równanie x
2
−(k+2)x+1=0 ma dwa rózne rozwiązania rzeczywiste, których suma jest mniejsza od 3?
2
Pyz:
Oblicz:
2
Marian:
Suma kwadratów czterech kolejnych liczb nieparzystych wynosi 36. Wyznacz te liczby
1
Marian:
Rozwiąż nierówność |x
2
−4x−5|≥8
1
maxx:
1. 25>x
2
1
Marian:
Dla jakich wartości parametru k równanie x
2
−(k+2)x+1=0 ma dwa rozwiązania rzeczywiste, których suma jest większa od −5?
2
Marian:
Dla jakich wartości parametru k równanie (k+1)x
2
−2x+k−1=0 ma dokładnie jeden pierwiastek?
0
zagrożona:
do banku wpłacono 40000 zł. po roku kapitał końcowy wyniósł 45020,35 zł. onlicz stopę procentową, wiedząc że była ona stał, a odsetki ulegały kapitalizacji kwartalnej.
13
Kwachu:
za parę dni mam dobieg z ćwiczeń z matematyki. Może ktoś mi sprawdzić moje rozwiązania z kolokwium gdzie były same pochodne?
1
Marian:
Rozwiąż równanie x
4
+3x
2
−10=0
5
humanista:
Jest tak : { xy = 480 { (x +8) (y−3) = 480
1
Marian:
Znajdz współczynnik b równania x
2
+bx−8=0 z niewiadomą x, wiedząc,że jedno z rozwiązań tego równania jest kwadratem drugiego rozwiązania.
3
samouk:
Przyprostokątne trójkąta prostokątnego mają długość 6 i 8. Oblicz promień okręgu wpisanego w ten trójkąt.
0
Marian:
Wyznacz wsółczynniki trójmianu y=ax
2
+bx+c wiedząc, że przecina on oś OY w punkcie (0,3) i jest styczny do osi OX
3
x:
prosze o pomoc
4
Marian:
Suma kwadratów trzech kolejnych liczb nieparzystych wynosi 83.Wyznacz te liczby
5
Kark:
1. Dla jakich wartości x szereg jest zbieżny? Oblicz sumę dla x = x 0 ∑(
x+1
x
)
n
n od 0 do
∞
x0 = −2/3
2
Małpka;):
Hej ppotrzebuje pomocy z "równania okręgu, proste i okręgi, kąty w okręgu", tylko, że te zadania mam w pliku i mogę je tylko przesłać, nie da się ich skopiować i wkleić
więc jeśli
11
Patka:
Ile wynosi pochodna z y? (y)'=0
1
xxxx:
Naszkicuj wykres funkcji f(x)=2x, a następnie naszkicuj wykres funkcji g, wiedząc że g(x)=f(−x) − 4
5
helpme:
dana jest funkcja f(x)=−2x
2
+8x−3
39
Kamil:
Witajcie, proszę o rozwiązanie tego równania: W(x)=3x
3
+2x
2
−5x+4 jeśli W(−2)=0
6
dżoana:
Narysuj wykres funkcji i podaj jej własności: y =
3
X+1
−2
1
Jutrzejszy egzamin:
1) Jak obliczyć pole obszaru ograniczonego liniami y=ln x, y=0, x=e , x=2e
5
humanista:
Ponownie proszę o pomoc : Dana jest funkcja kwadratowa y = ax
2
+bx + c. Wyznacz współczynniki a, b, c jeżeli wiesz, że jej miejsca zerowe, to x
1
= −4 i x
2
= 2,
9
Bartek:
Korzystając ze wzorów Eulera wyrazić funkcję w zależności od sinusów i cosinusów wielokrotności kąta x...
4
zagrożona:
Na początku każdego roku pan przedsiębiorczy lokuje w banku po 2500 zł na 7% (procent prosty) jaką kwotę otrzyma po 6 latach?
1
zagrożona:
Pan oszczędny ulokował w banku na 6 lat 30 000zł na 12% w skali roku. Co roku wypłacał naliczone odsetki. jaką sumę otrzyma po 6 latach?
1
ja:
W szpitalu wylosowano niezależnie spośród pacjentów leczonych na pewną chorobę 15 chorych kobiet i zbadano ich ciśnienie tętnicze. Otrzymano następujące wyniki: 90, 110, 122, 134, 133,
6
just220:
1.wyznacz wspolczynniki a,b,c funkcji f(x)=ax²−bx+c wiedzac ze jej miejscami zerowymi sa liczby 1 i −2 oraz funkcja przyjmuje najwieksza wartosc rowna 9
0
kate:
(5x−4)(9y+4)=(15x−2)(3y+2) 3(3y+2)+4(5x−4)=0
5
humanista:
2x+1
Rozwiąż równanie :
=
5
6
x
x+1
2
just220:
wyznacz najmniejsza mozliwa wartosc iloczynu liczb x i y jezeli x−y=2
0
Eeeee...:
1. a5−a1=15 i a4−a2=6 wyznacz ciąg geometryczny
0
zakłopotana:
W szpitalu wylosowano niezależnie spośród pacjentów leczonych na pewną chorobę 15 chorych kobiet i zbadano ich ciśnienie tętnicze. Otrzymano następujące wyniki: 90, 110, 122, 134, 133,
2
Paula:
a
1
=−1 a
1
0 =−512
20
wiolka:
x
2
−2x+7
Rozwiąż równanie:
=2
x+2
14
just220:
wyznacz najmniejsza i najwieksza wartosc funkcji f(x)=2(x+2)²−3 w przedziale <−3,2>
5
wronka:
oblicz przekatna prostokata a=190 b=77 podaj wzor
0
trefff:
25 MPa to ile kG/cm
3
2
:):):):):):
trójkąt równoboczny kwadrat i koło mają równe obwody,która z tych figur ma największe pole. Dane: o−dana liczba oznaczająca obwód trójkąta,kwadratu i koła
16
ZAGROŻONY HELP:
1
2
(x−3)(5x−5)(x+8)>0
1
grand:
Jaki jest wzór na obwód wycinka koła?
3
palisios36:
arctgx=1 Oblicz!
0
maciej:
Potrzebuję kilka przykładów zadań. 1.Podaj wykres i określ typ („w”, „na”, bijekcja) funkcji
7
BarbraStrejsont:
Suma dziewięciu początkowych wyrazów ciągu geometrycznego , w którym a
2
=4 a a
5
= −32, jest równa:
1
zuza:
Pole przedstawionego na rysunku równoległoboku jest równe 20cm kwadratowych. wyznacz wartość x, a następnie oblicz obwód równoległowboku.
1
kate:
(x+3)(y+5)=(x+1)(y+8) (2x−3)(5y+7)=2(5x−6)(y+1)
5
Marcin194:
x
2
≤{10−8x}{2}
4
zuza:
Pole przedstawionego na rysunku równoległoboku jest równe 20cm kwadratowych. wyznacz wartość x, a następnie oblicz obwód równoległowboku.
3
Marcin194:
Proszę o wytłumaczenie mi krok po kroku wykonania zadań:
1
hatsume:
Ktoś zaczął palić papierosy po skończeniu 18 lat i od tej pory na papierosy wydaje średnio po 70zł miesięcznie. Jeśli roczny wydatek na papierosy
1
zuza:
W trójkącie prostokątnym jedna przyprostokątna ma długość 2 cm, przeciwprostokątna zaś 2,5 cm. Znajdź wartości funkcji trygonometrycznych kąta ostrego leżącego naprzeciwko krótszej
1
aaaaa:
trójkąt równoboczny kwadrat i koło mają równe obwody,która z tych figur ma największe pole. Dane: O−dana liczba oznaczająca obwód trójkąta.kwadratu i koła
1
hatsume:
Jaki kapitał
K
należy wpłacic do banku na poczatku roku, tak by bank w koncu kazdego z
n
lat wypłacił rentę po
r
złotych?
1
xxx:
Kąt przy podstawie trójkąta równoramiennego ma miarę 30 stopni..Oblicz stosunek pola trójkąta do pola koła na nim opisanego.
1
kamil:
3(x−1)+x=x−2(3−5x)
0
Nympho:
rozwiąż a)−6x
2
+x+2 =0
4
Eeeee...:
1. a
5
−a
1
=15 i a
4
−a
2
=6 wyznacz ciąg geometryczny
3
Ola:
x−2
∫
√
−x
2
−x+1
10
Klaudia:
Wykonaj Działanie:
9
2
−25
3x+5
:
a tu co powinnam zrobic
x
2
−16
x−4
7
Klaudia:
Wykonaj działanie :
3
12
−
Co tu powinnam zrobic
x+3
x
2
−9
11
Krzychu:
:::rysunek::: Cześć.
0
robertn5012:
Mam zadanie: Podać przedział startowy do obliczenia największego ujemnego pierwiastka równania metodą
2
bąbelkowe:
Witam wprawdzie to nie ta dziedzina ale moze ktoś potrafiłby mi wytłumaczyć jak działają
0
Klaudia:
http://matematyka.pisz.pl/forum/150166.html
10
Klaudia:
Rozwiąż równanie i rozstrzygnij czy rozwiązanie jest liczbą wymierną:
x+1
x+2
=
x+2
x−3
zał.x+2≠0 x≠−2 ⋀ x−3≠0 x≠3 D=R−(−2,3)
2
hatsume:
Poproszę o sprawdzenie
4
edu:
Pani Alicja sprząta mieszkanie 4 godziny. Jej mąż Paweł sprząta to samo mieszkanie 6 godzin. Jak długo będą wspólnie sprzątać to mieszkanie?
8
Klaudia:
x−1
Określ dziedzinę wyrażenia :
x
3
+x
2
+3x+3
15
Wiola:
Bardzo proszę o pomoc z ciągami.
2
Całka oznaczona:
e
−ln(−x)
Jak obliczyc całke (gorna granica calkowania = −1 dolna −∞) ∫
dx
x
znaczy samo obliczenie calki oznaczonej to wystarczy lim
a→−∞
od −1 do a
5
Help I need somebody...:
Prosze o sprawdzenie zadania: napisz rownanie stycznej do krzywej y=f(x) w punkcie (x
o
,f(x
o
)) okreslonej wzorem f(x)=x
2x
6
ane2:
Wzrost dorosłego mężczyzny w pewnej populacji ma rozkład normalny o średniej równej 182cm i odchyleniu standardowym 4cm. Obliczyć jaki wzrost ma James Bond, jeśli w tej populacji
2
hisio:
zad.1 Dane sa dwa zbiory liczb naturalnych: A={1,2,3,...,62} i B={1,2,3,...,124}. Losowo wybieramy
3
Frycia18:
Promień okręgu wpisanego w trójkąt równoboczny ma długość √2. Wyznacz pole tego trójkąta.
0
robertn5012:
Sprowadź podane równanie różniczkowe (wraz z warunkami początkowymi) do układu równań różniczkowych pierwszego rzędu:
6
Natka:
Wykonaj odpowiednie przekształcenia i narysuj wykres funkcji y= |x−3|+2 (wystarczą mi same wartości x i y)
4
hisio:
Ze zbioru liczb {1,2,3,4,5,6,7,8,9} wybieramy losowo jedna liczbę. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania liczby podzielnej przez 2
4
Piotrek:
Jaka jest zasada zmiany porządku całkowania w całkach iterowanych na przykładzie: ∫
1
0
dx ∫
x
0
dy
8
m:
Wyznacz wymiary prostopadłościennego basenu o v=640 000 litrów, w którym krawędzie podstawy różnią się o 12 m, a głębokość basenu stanowi 20% długości dłuższej.
2
jo-anna:
POTRZEBUJĘ POMOCY Z CAŁKĄ niewłaściwą:
3
manhattan:
zbiory:
5
Ola:
Jak zrobić te przykłady? Proszę o pomoc, jutro mam egzamin
! 1) z
2
−5z+7+i=0
2
Eryk:
a
2
+a
=?
a
2
+a
3
qwertyuiop:
http://wstaw.org/w/1aeD/ czy mógłby mi ktoś rozwiązać te zadania
1
adasb17:
Na płaszczyźnie dane są dwa punkty A=(1,−2) i B=(4,8). Wyznacz współrzędne punktu P dzielącego odcinek AB w stosunku 3:2. Rozważ dwa przypadki.
1
Johny:
Dany jest trójkąt prostokątny ABC , w którym kąt CAB =30 stopnii kąt prosty nzajduje sie przy wierzchołku B. Na jednej z przyprostokątnych umieszczono punkt D tak ,że DB = CB i AD= 10.
3
adasb17:
(0−x
0
)
2
+(4−y
0
)
2
=r2 (3−x
0
)
2
+(−1−y
0
)
2
=r2
6
O-lusia:
1) f(x)= 3x + arc tgx
x
2) f(x)=
e
x
−1
2
Zwiecho:
Zbiór Zadań z Matematyki "Poznać zrozumieć" Zad 101/82
1
Marian:
Znajdz dwie liczby, których suma wynosi 28, a suma kwadratów tych liczb jest możliwie najmniejsza.
1
Marian:
Podaj wzór ogólny funkcji kwadratowej jeśli ma ona dwa miejsca zerowe: 3 oraz −5 i przyjmuje wartości (∞,8>
10
Kam:
Oblicz dla jakiej miary kąta α zachodzi równość:(5sinα+6cosα) /3cosα=11/3
3
Kamil:
3
A ile wychodzi dziedzina funkcji arc sin
x
wiem że dziedziną funkcji arc sinx jest przedział [−1,1]
4
Marian:
Napisz wzór funkcji kwadratowej, o której wiadomo, że jednym z jej miejsc zerowych jest liczba −1, a największą wartość równą 6 przyjmuje dla argumentu równego 2.