matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 14.5.2015
Zadania
Odp.
44
Archie:
Mam kolejne zadanie (sorry, żę takie banały, ale późno zacząłem się uczyć do spr i wy jesteście ostatnią deską ratunku
), a więc:
3
Gosia :
Rzucamy 3 razy szescienna kostka oblicz prawdopodobieństwo że 2 razy wynik będzie taki sam
6
Archie:
x−5
Oblicz lim (x−>5)
√
x−4
−1
Brakuję mi pomysłów jak obliczyć granicę tego typu.
2
Gosia :
W urnie jest 7 losów wygrywających oraz 3 losy puste. Oblicz prawdopodobieństwo, że conajmniej 1 los będzie wygrywajacy jeżeli losujemy 3 razy
2
Gosia :
Rzucamy 3 razy monetą oblicz prawdopodobieństwo tego, że 2 razy będzie taki sam wynik
11
Daniel:
ile to jest
5
16
−3*5
15
=?
25
5
*5
6
11
nati:
Renatka ma 130 klocków w trzech pudełkach. W niebieskim jest o 10 więcej niż w żółtym, a w czerwonym 2 razy więcej niż w żółtym. Ile klocków jest w każdym z pudełek?
53
...:
przekrojem osiowym stożka jest trójkąt równoboczny o boku 6 cm. oblicz objetość stożka. przyjmij π ≈ 3.
0
klada997:
Kapitał 5000zł złożono w banku na 10 lat na lokatę o oprocentowaniu wynoszącym 5% i rocznej kapitalizacji odsetek. Oblicz wielkość dopisanych odsetek. Jak zmieniłaby się wielkość
5
keszkewmeszke:
Wykaż, że liczba jest całkowita
1
KapciePl:
Proszę o pomoc! Wyznacz ekstremum f(x,y)=sinx+siny+sin(x+y). Wyszło mi, że x=y. (po rozwiązaniu układu równań). Pozdrawiam i życzę miłego wieczoru.
20
anna:
a) y = tg
2
x−3
1
Pamela1110:
Liczby 8x+9,x,1. Oblicz x.
11
o.o:
Miejscami zerowymi funkcji f są liczby −4,0 oraz 6 a jej zbiorem wartości przedział liczbowy <−3,5) Podaj miejsca zerowe oraz zbiór wartości funkcji g jeśli g(x)= f(x+8).
7
Zielona Mila:
Wyznacz dziedzinę funkcji:
1
Bartek:
Czy może ktoś zerknąć? http://fizyka.pisz.pl/forum/1812.html
4
Patryk:
Podstawą prostopadłościanu jest prostokąt o bokach 6 i 10,5.Krótsza krawędź podstawy tworzy z przekątną ściany bocznej kąt |α|=60st.Oblicz pole powierzchni bocznej tego prostopadłościanu.
4
James0n:
|cosx| ≤
√
2
/2 dla x∊<π/−4,π/2)
1
eoeoeoe:
oblicz 2
40
* 4
20
zad. 2 oblicz 2
20
* 8
10
4
mnjak:
∫
1
x
3
+x
2
dx
2
Gabi:
3x−y−2<0 −6x+2y<0
16
ZOŚKA ;):
hej to znowu ja ale juz ostatnie zadanie z resztą sobie poradziłam pomoze kto mila albo ktoś inny
bardzo prosze i dziekuje
1
Gabi:
y≥−1/2 x − 1
2
Vine:
Udowodnić, że równanie 3
x
+ x
3
= 0 ma rozwiązanie obliczyć jedno z nich z dokładnością
1
4
1
...:
promień podstawy stożka wynosi 12cm, zaś wysokość 9 cm. wskaż poprawne dokończenie zdania
2
mnjak:
∫
1
x
2
(x−1)
dx
10
ZOŚKA ;):
hejka
1
eoeoeoe:
1
liczba (
* 3
−2
* 3
3
)
2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− {3
−3
*
√
81
*3
2
: 27
0
}
3
nella :
1 pole powierzchni całkowitej walca jest równa 42πdm/2. oblicz wysokości walca, jeśli jego promień podstawy jest równy 4dm.
4
zespolone:
Witam,mam problem z obliczeniem prostych liczb zespolonych.
3
skinaaaaa:
Krawędź sześcianu jest róna 4cm. wskaż zdanie prawdziwe.
1
:P:
Dany jest graniastosłup prawidłowy trójkątny o wysokości 6cm. Suma długości wszystkich krawędź tego graniastosłupa jest równa 48cm/2. Wskaż zdanie poprawne.
3
:::rysunek::: wskaż zdanie prawdziwe ( rysunek)
0
Maciej_14:
Czas powierzchnego rozpadu pewnego pierwiastka wynosi 12 dni. Oblicz jaki procent jąder ulegnie rozpadowi po 36 dniach?
1
jeśli zmniejszysz promień kuli dwukrotnie. to jej objętości zmniejszy się :
1
Daria:
PILNE! Bardzo prosze o pomoc!
9
Klodzia:
Wykaż że szereg jest jednostajnie zbieżny. Skorzystaj z twierdzenia porównawczego Weierstrassa. ∑
n=1
∞
e
−nx
2
/(1+n
2
)
7
xyz:
Wiadomo, że log
3
x= −1/4 oblicz a) log
3
9x
8
5
xyz:
oblicz: a) 9
−20
*3
40
b) [(1 i 1/3)
−1
− 2
−2
]
−2
9
xyz:
oblicz: a) 4
18
* 8
8
*(1/16) do 7 −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− <−−− kreska ułamkowa
3
Mirojonashi:
Dany jest trapez równoramienny o polu 40 cm. Przekątne tego trapezu przecinają się pod kątem prostym. Podaj długość wszystkich boków. Z góry dziękuję za pomoc
17
J:
∫4x
2
ydy = ?
6
zuu:
:::rysunek::: Wyznacz obraz figury F w powinowactwie prostokątnym o osi l i skali k jeśli
3
zuu:
:::rysunek::: Znajdź rzut prostokątny figury F na prostą k
9
zuu:
:::rysunek::: Wyznacz rzut równoległy wielokąta na prostą l, jeśli kierunkiem rzutowania jest prosta AC
17
Nix:
Napisz wzór funkcji liniowej prostopadłej do prostej o równaniu y=2x−1, przechodzącej przez punkt A=(−2,3)
1
Nix:
Znajdź wzór funkcji liniowej, której wykres przechodzi przez punkty o współrzędnych A=(2,1) B=( −1,3)
3
sandora:
3(n +1) − 2 − (3n − 2) = ..?
3
xyz:
1. jaką miarę ma kąt wewnętrzny 9−kąta foremnego? 2. jaki jest promień okręgu wpisanego w 6−kąt foremny o boku 24?
5
Vine:
1
Zbadać czy równanie 10sinπx = x+1 ma rozwiązanie w przedziale <0,
>
2
Liczę f(0) = −1
3
zuu:
:::rysunek::: Dane są dwie łamane ABC i DEFG oraz prosta m (rysunek). Wyznacz punkt K należący do łamanej ABC
2
sandora:
załóżmy że wpłaciłeś na konto pewną kwote różnie oprocentowaną w stos. rocznym np : 1%,2%,3%,4%,5% z kapitalizacją odsetek po roku|:
2
sandora:
Pan Adam wpłacił do banku kwotę K równą 200zl która będzie oprocentowana 6%w skali roku, bez kapitalizacji odsetek:
2
sandora:
Ciag an określony jest wzorem an=3n−2 a)oblicz wyrazy: a1,a1,a3,a5,a6
18
linijka:
przez punkty A i B, leżące na okręgu o środku S przeprowadzono 2 styczne. przecięły się pod kątem 40 stopni. ile wynosi kąt wypukły? prosze, jesli to jest konieczne o jakies rysunki i
1
Ciekawski:
Witam
Chciałbym poprosić i pomoc w rozwiązaniu równania macierzowego:
2
zuu:
Wykaż, że jeśli wykonamy kolejno dwa przesunięcia równoległe: najpierw o wektor u→, a następnie o wektor v→, to te dwa przekształcenia możemy zastąpić jednym przesunięciem równoległym o
7
yano:
x
2
+1
Wykaż że zbiorem wartości funkcji f(x)=
jest przedział R−<−2;2>
x
Jestem w pierwszej klasie LO
1
Ciekawski:
Mam dane takie równanie macierzowe:
4
elosiema2:
Wiedząc, że w(x)=3−x2 i P(x)= 2x3+4x2−2 , oblicz [W(x)]2−P(x) no i mam pytanie co robic bo ze wzoru skróconego mnozenia mi ladnie wyszlo ze
2
elosiema2:
oblicz reszte z dzielenia wielomianu w(x)=5x
3
−4x
2
+3x−2 i wiem ze sie podstawia pod x , −2 tylko potem mam pytanie czy przy potegowaniu tzn: 5 (−2)
3
− 4(−2)
2
+ 3(−2) − 2 to kazdy
2
inconnn:
Korzystając z zasady indukcji matematycznej wykaż, że dla każdej liczby naturalnej dodatniej liczba n
3
+ 3n
2
+ 2n jest podzielna przez 6.
15
J:
Podstawienie nie wygląda aż tak okropnie: