matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 12.9.2011
Zadania
Odp.
0
Agula:
Bardzo prosze aby ktoś na tym przykladzie wytłumaczył mi jak się rozwiązuje równania pierwiastkowe:
8
Kinga:
uzasadnij, że jest to równane funkcji linowej: y=(x −2)
2
− (x
2
+ 4)
1
manius:
Witam, mam problem z granicą lim x→4
x
2
− 6x +8
x − 4
0
Agula:
Punkty A=(−2,6) i B=(8,16) należą do wykresu funkcji f(x) = ax
2
+bx + c. Funkcja f ma dwa miejsca zerowe, a wierzchołek paraboli będącej jej wykresem należy do prostej y = −2x + 2.
0
zadanie:
mam pytanie o co chodzi z czyms takim: granice funkcji czyli np. mam jakis wykres funkcji i mam napisac jej granice np. lim f(x)=
∞
3
pat:
Prosze o pomoc w obliczeniu dziekuje..
2
Agula:
Dany jest wykres f(x) = x
2
+ bx +c , znajdź punkty wspólne wykresu funkcji f i prostej o równaniu y=40
1
delifir:
Pomożecie wskazać dziedzinę w funkcji f(x)=
3
√
lnx
1
Paweł:
Potrzebuję pomocy w pewnym zadanku. Otóż, jest sobie obszar ograniczony krzywymi:
0
axxxon:
Mam nastepujace zadanie: Zmienne losowe X1,X2, . . . ,X100 sa niezalezne o jednakowym rozkładzie wykładniczym z
9
mcoder:
1. Ile jest wszystkich liczb trzycyfrowych podzielnych przez 5 lub przez 7? 2. Ile jest liczb czterocyfrowych niedzielących się przez 3 , anie przez 4?
4
Agula:
Funkcja f jest dana wzorem f(x) = x
2
− 4πx + 3π
2
Wyznacz największą i najmniejsza wartosc funkcji f osiągana w przedziale <0, 5π>
0
piotrus:
9 mnozenie 3do potegi N mnozenie 1/3do potegi −3 =3 do potegi −4 1/121 mnozenie 11 do potegi −4 dzielenie 11 do potegi n=1
5
Asker:
Witam! Mam pytanie − otóż pani nam tłumaczyła na matematyce, że ≈p (ten znak jest zły, powinna być
1
Marika:
Dany jest prostokąt o bokach długości
√
3
i 2
√
3
. a)Oblicz pole tego prostokąta.
1
Marika:
Dany jest prostokąt o bokach długości a i b. Długość każdego boku zmniejszono o 20%. Oblicz, o ile procent zmalały pole oraz obwód tego prostokąta.
1
Marika:
Przybliżenie z nadmiarem liczby x jest równe 26,19, a błąd bezwzględny tego przybliżenia jest równy 2,91. Oblicz błąd procentowy tego przybliżenia.
0
Sylwia:
W trójkąt równoramienny o podstawie długości 2a i ramieniu długości x wpisano okrąg i połączono odcinkiem punkty styczności tego okręgu z ramionami trójkąta. Odcinek ten podzielił dany
1
beza:
1
7
1
1
: 49
7
4
razy 7
3
a drugie
5
:{1}{2}
n
iewiadoma razy{1}[2}=1 trzecie
2
(−125) razy(−5) razy(−5)
niewiadoma=5
8
0
Marika:
Liczbę 3,2 przybliżono z niedomiarem. Wiedząc, że błąd względny tego przybliżenia jest równy
1
16
, oblicz błąd bezwzględny.
6
jacek:
f(x) = (2p−4)x+3 dla jakich p
2
kiprom:
witam. mam obliczyć n tego równania ale nie wiem czy wynik mam poprawny
n
n−2
=28
ale czy wynik końcowy tego równia ma wyjść n=
√
14+n
8
WW10:
wyznacz dziedzinę funkcji : nie rozumiem w jednym przykładzie dlaczego x∊R
1
Patryk:
log5 * log
5
10
0
Monoke:
Oblicz: A) log
2
√
2
16
7
ManFanUtd:
pomoże ktoś:(:(
17
agnieszka:
Wyznacz miary kątów wierzchołkowych utworzonych przez parę prostych o równaniach:
1
Klik:
Ile wynosi siła oporu działająca na kroplę ześlizgującą się pionowo po szybie ruchem jednostajnym, jeżeli masa kropli wynosi 0,2 g?
7
Patryk:
Czesc , moglibyście mi podać kilka prostych zada z mnożeniem logarytmów ?
0
Pati:
:::rysunek::: Zastanów się i odpowiedz czy w kwadracie na rysunku można zastąpic wszyskie kropki cyframi w
3
asia:
3/5 +124=
0
Jasio:
Czy podane wyrazenia sa prawami logicznymi
?
9
areczkaa:
Która z poniższych liczb ma najwięcej dzielników naturalnych?
9
M..:
6(1−x
2
) ≤ 5x
0
ania:
W trójkącie prostokątnym stosunek tangensa jednego z kątów prostych 3/4, promień koła opisanego na tym trójkącie to 12 cm.
5
Karlo:
Witam Napisz równania stycznych do okregu o i przechodzących przez punkt A jeśli:
1
Tomek:
napisz rownanie okregu o srodku w punkcie S=(−5,2) stycznej do prostej 2x−y+5=0
8
marzuśś17:
:::rysunek::: 1. przekątna przekroju osiowego walca tworzy z bokiem odpowiadającym wysokości walca kąt 30
12
adawd:
Rozłóż na czynniki wielomiany metodą grupowania wyrazów
0
Ola:
Nie miałby ktoś ochoty rozwiązać zadania z fizyki dla odmiany? Oblicz średnią szybkość cząsteczek tlenu, który pod ciśnieniem 10
6
Pa ma gęstość 1,3 kg/m
3
11
Nikki:
Cześć, potrzebuję pomocy
1
Asia:
4
cuboy:
Z drutu o długości 40cm zbudowano prostokątną ramkę. Znajdz wymiary ramki, która ogranicza największe pole.
0
Paula:
Proszę o pomoc w takim zadaniu Ile jest par liczb dwucyfrowych takich że pierwsza liczba jest 4 razy większa niż druga i jakie
4
areczkaa:
Wartość wyrażenia (7
−0,7
: 7
2:5
* 7
−0,9
)
1/2
, jest równe:
0
Waldi:
Oblicz (1 +
√
3
)
4
i (1 −
√
2
)
4
.
1
olaaaa:
Wyznacz miary kątów wierzchołkowych utworzonych przez parę prostych o równaniach:
1
Agula:
funkcja f jest określona wzorem f(x) = −3(x + 3)(x−2) Znajdź te argumenty dla których funkcja f przyjmuje wartość 12.
0
Agi:
Niech ktos pomoże z tym grupowaniem
0
nawro:
Pomóżcie pole równoległoboku jest równe 36 a obwód 34.
0
Nimfa:
Oblicz obwód równoległoboku którego pole jest równe 48 a długości i wysokości 3i4
1
areczkaa:
Witam!
0
michał:
Stosunek długości przekątnych rombu jest równy 2 do 5 a jego pole wynosi 16,2. Oblicz długości przekątnych rombu
1
Agi:
u(x) = x
3
+4x
2
−25x−100 u(x)= 8x
5
+16x
3
−x
2
−2
2
Smerfetka:
W prostokącie o obwodzie 38 jeden z boków jest o 5 dłuższy od drugiego. Oblicz pole prostokąta
1
Asiek:
Obwód rombu jest równy 51,2 Oblicz pole kwadratu o tym samym obwodzie
1
pawcio:
Obwód prostokąta jest równy 16 Jeden z boków jest dwa razy krótszy od drugiego. oBlicz pole prostokąta
0
Zuza:
Napisz wzór funkcji kwadratowej, której miejscami zerowymi są liczby x
1
= −6 x
2
= − 3. Proszę o podpowiedź od czego zacząć. Z czego wyliczyć a − próbowałam ze wzoru na deltę, ale
0
pawcio:
suma długości boku i przekątnej kwadratu jest równa 10. Oblicz pole kwadratu
1
Aśś :
pole kwadratu jest równe 40 oblicz długość przekątnej kwadratu
6
Tomek:
Witam, uprzejmie proszę o pomoc w zadaniu:
0
sasia:
Pomocy!
4
olaaaa:
Napisz równanie prostej nachylonej do dodatniej półosi x pod kątem alfa i przechodzącej przez punkt A, jesli
0
S:
oblicz x korzystając własności logarytmów.
0
Suzi:
2 przykłady z trygonometri
9
Krzysiek:
Ile to sie rowna: 2
√
2
=?
0
Kamil:):
Wyznacz wartości parametru k , dla ktorych rownanie x
2
−3kx+k
2
=0 ma dwa rozne pierwiastki większe od 2 . najbardziej potrzebne mi zalozenia ,z gory dzieki
2
KASIA:
Pomożecie w tym zadaniu ?
0
Zuzia:
ile to moli cząsteczek 64g siarki
2
Darth Mazut:
Witam, mam takie 3 przykłady ale nie wiem jak sie za nie zabrac, nie mam juz zbytnio czasu, zeby nad nimi siedziec, bo mam jeszcze inne przedmioty i tu umieszczam, jakby ktos mial
1
HElp:
Rozwiąż równania: 3
x+1
−3
x
−3
x−1
=15
6
Charybdis:
Witam. Nie moge doszukac sie bledu w moim zadaniu [znam poprawny wynik : 5
√
2
− 7, ktory rozni sie od
18
natalia90211:
uzasadnij, ze suma katow zewnetrznych dowolnego wielokata wynosi 720 stopni
6
Marta:
4y = 8
√
12
y= ?
1
Marysieńka:
POMOCY Zad.1 W trapezie równoramiennym opisanym na okręgu dolna podstawa jest o 2cm dłuższa od
6
Michał:
http://s2.ifotos.pl/img/Zdjecie18_hassqhs.jpg prosiłbym o rozwiązanie tych 3 równań
2
christopher:
wyznacz liczbę pierwiastków równania |x|*x−m=2x w zależności od wartości parametru m
5
Dorotaz:
Proszę o pomoc Dany jest ostrosłup prawidłowy trójkątny. odleglosc spodka wysokosci od krawedzi bocznej jest
3
Natalkax0x0x0:
dla jakich wartości parametru a suma kwadratów pierwiastków równania : x
2
− (a+7)*x+a+6=0 jest najmniejsza?
2
arkadioo:
Rzucamy 4 razy symetryczną monetą. Oblicz prawdopodobieństwo otrzymania:
2
Łukasz:
dla jakich wartości parametru m dziedziną funkcji f(x)=
√
(2−m)*x
2
+(2*m−4)*x+3
jest zbiór liczb rzeczywistych?
0
;Marcy;:
1 2
0
mateusz:
Dana jest fuhnkcja f(x)=2*x
2
+b*x+c. Odcięta wierzchołka wynosi 2 a najmniejsza wartość tej funkcji wynosi −4. Wykres funkcji f(x) przesunięto o wektor v[−1,2] i otrzymano wykres funkcji
6
MMs:
1
Stosując wzór Maclaurin'a oblicz
z dokładnością do 10
−3
e
0
;Marcy;:
0
Karusiaaa:
W trapezie równoramiennym ABCD ( |AD|=|BC|) opisanym na okręgu ramiona mają długość c. Stosunek długości podstaw trapezu wynosi 2:1. Oblicz:
0
zuza:
Będe wdzieczna za pomoc napisz daną całkę wpostaci całek iterowancyh a następnie zmień kolejność całkowania
0
Veracruz:
Punkty A(3,2) i B(7,2) są dwoma wierzchołkami trójkąta równobocznego. Oblicz współrzędne trzeciego wierzchołka tego trójkąta. Proszę o pomoc w tym zadaniu.
2
mimimiimiimim:
proszę o obliczenie tych przykładów:
23
Zuzka :
Styczne do okręgu x
2
+ (y+2)
2
= 16/5 , poprowadzone przez punkt A(−2,1) , przecinają oś OY w punktach B i C.Wyznacz równania tych stycznych i znajdź punkty B i C
0
holus93:
portal fizyka.pisz.pl dopiero powstaje? w jakim czasie może być gotowy
0
Kasia:
Na ogłoszenie zakładu o 4 wolnych etatach odpowiedziało 30 kandydatów. Na ile sposobów można wybrać kandytatow na wolne miejsca pracy.
2
gipcio:
Proszę o wytłumaczenie log 32 jest równa liczbie:
0
aga:
zad. Rzucamy czterokrotnie kostką. Wyrzucone liczby oczek sa kolejnymi cyframi liczby czterocyfrowej. Podaj, ile sposrod otrzymanych w ten sposob liczb jest : b) większych od 3500
1
asasassa:
oblicz pole popwierzchni i objetość graniastosłupa prawidłowego czworokątnego którego wysokość
2
aga:
Pomocy kochani !
Jutro mam kartkowke jak to zrobic wytlumaczcie : zad. Rzucamy czterokrotnie kostką. Wyrzucone liczby oczek sa kolejnymi cyframi liczby czterocyfrowej. Podaj, ile sposrod
0
nieorzumiejacymatmy :
a) A=3/18 B=5/24 oś liczbowa
0
Ja:
Potęgowanie, Nie wiem jak to zrobić. Pomocy! (512−2*1283*31254*625−5):(256−8*6411)=
6
gipcio:
Drugi ciąg wyrazu arytmetycznego jest równy 4, a szósty wyraz jest równy −8. Ile będzie wynosił pierwszy wyraz tego ciągu?
4
holus93:
(
1
2
)
x
≥ 1 − dlaczego x wynosi zero? jedynki nie da się zamienić nic nie trzeba obliczać? po prostu w takim przypadku wniosek ze x wynosi zero?
1
Paulina:
wiadomo, że log
5
11=a. Wykaż, że log
121
5
√
5
=
3
4a
17
gipcio:
an=(−1)
n+1
*(n−n
2
) Ile jest rowny wyraz a5?
3
gipcio:
Rozwiąż równanie: x=
2
X
−1
1
Paulina:
rozwiąż równanie: x
3
+5x
2
−9x−45=0
2
Maja:
(512
−2
*128
3
*3125
4
*625
−5
):(256
−8
*64
1
1)=
4
przerażona:
błagam o pomoc i wytłumaczenie...
2
przemo:
Oblicz największą i najmniejszą wartość funkcji f(x)=2x
2
− 4x + 11 w przedziale A=<0,4>
1
banan!:
Przekątna graniastosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 25 cm i tworzy z krawędzią podstawy kąt α taki, że sinα=0,96. Oblicz objętość graniastosłupa.
2
werka:
Może mi to ktoś wytłumaczyć
? Każdą krawędź graniastosłupa prostego o podstawie będącej sześciokątem skrócono dwukrotnie. W
9
paweł:
Oblicz dł. boków trójkąta prostokątnego wiedząc że przeciwprostokątna ma długość = 12, sinα=
4
9
i kąt α jest jednym z kątów ostrych tego trójkąta
2
banan!:
Pole podstawy graniastosłupa prawidłowego czworokątnego jest równe 16 cm
2
. Oblicz objętość tego graniastosłupa, jeśli jego przekątna ma długość 9 cm.
1
bida :
1. Ile liczb trzeba wstawić między 6 i −20 aby otrzymać ciąg arytmetyczny, dla którego suma wszystkich wyrazów jest równa −140?
9
oliwka_:
Mam pytanie odnośnie tych przykładów. Proszę o jakieś wskazówki ; ))
10
ewusia:
jak mam to obliczyć: 8
−2/3
?
1
adrianarz:
dany jest uklad równań
2
czacza:
rozwiąż nierówność: o,7
2+4+6+...+2x
≥0,7
12
i x∊naturalnych dodatnich
120
KASIA:
błagam o pomoc ! ; /
21
ICSP:
Już jutro dowiem się czy zdałem maturę poprawkową
1
Guska:
6 do ptegi 15 przez 2 do ptegi 12 razy 3 do potegi 13
21
kamil :
W trójkącie ABC w ktorym |AB|=8 i |AC|=12 poprowadzono środkową |CD| i okazało się że |CD|=|BC|.
6
Marcin:
:::rysunek::: Dany jest trójką równoramienny ABC, w którym |ac|=|bc|. Na ramieniu BC wybrano punkt E tak, ze
6
Monika:
Wysokość trapezu jest o 6cm krótsza od odcinka łączącego środki ramion trapezu. Pole powierzchni trapezu jest równe 112 cm
2
. Oblicz długości podstaw trapezu, wiedząc, że odcinek
2
tomek:
:::rysunek::: w równoległoboku na rysunku obok wysokości h
1
i h
2
mają długość 2cm i 6 cm, wiedząc ze α jest
7
Kalinka:
Bardzo trudne zadanie, proszę o pomoc
3
NO:
Bardzo proszę może mi ktoś to wytłumaczyć? Kiedy dwie liczby mają takie same znaki. Podpunkt 2 w tym zadaniu:
5
Marcin:
x
2
− 4x − 6 =
√
2x
2
− 8x + 12
1
olka:
proszę o pomoc bo zupełnie nie ogarniam...
0
Życzliwy:
Kitajew zmień rejestrację
5
Łukasz:
Napisz wzór funkcji kwadratowej f w postaci ogólnej i iloczynowej, jesli wiadomo, że funkcja f spełnia jednocześnie następujące trzy warunki:
6
Patryk:
log4*log3 = ile to jest ?
1
małysz:
Maciek i Grzegorz analizowali wyniki swoich prac klasowych z matematyki. Każdy z chłopców ma po pięć ocen. Maciek uzyskał następujące wyniki: 4,4,2,5,5. Okazało się, że średnia ocen