matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 11.2.2011
Zadania
Odp.
5
hayley:
2x
3
− x
2
− 6x + 3 = 0 .
0
Trybal:
Rozwiąż równanie : (1−j)x
2
+4x−5−15j=0 j−liczba (jedność) urojona Bardzo proszę o pomoc.
2
Aska:
proszę tylko o sprawdzenie
0
1ada:
mam prośbęo wskazuwki jak wykonąc konstrukcję odcinków Dane są odcinki których długości są równe a i b. skonstruuj odcinek, którego długość będzie
0
1ada:
prosta CD jest styczna do okręgu w punkcie C. uzasadnij,że jeśli |BC| = |BD| to |AC| = |CD|.
0
1ada:
Katy AOC i BOD są kotami wierzchołkowymi. wykaż, że przedłużenie dwusiecznej kąta AOC jest dwusieczną kąta BOD.
1
":):
x
2
+4x+7
(x−1)(x−2)
2
4
Słonecznik:
Usuń niewymierność z mianownika:
2
Kola:
Mam problem z wyliczeniem pochodnej: y= xln2x
4
lvcas119:
Jak skrócić ten logarytm do prostszej postaci?
0
lvcas119:
Witam
0
paweł:
podac dziedzine,ekstremu i monotonicznosc f(x)= x+1( kreska na dole) x
2
+x+1
5
tlik:
Słuchajcie, jak wyznaczyć liczby naturalne, mniejsze od 555, których reszta z dzielenia przez 4 wynosi 1 ?
5
Jan:
wykaż, że:
0
Paweł:
Wysokość stożka ma długość H, a długość promienia podstawy wynosi R. W stożek wpisano graniastosłup prawidłowy trójkątny w ten sposób, ze dolna podstawa graniastosłupa zawiera się
0
math:
a) 2
x
= 4x b) ln x =
√
x
5
hayley:
5x
4
−13 = 0 jak to rozwiązać?
1
help>:
Mając podana funkcje homograficzna g(x) i wiedzac że lezy ona w 1,3 ćwiartce podaj wektor przesuniecia v→ =[p,q]=[
?,
?]
10
; D:
3
x
+2 − 2*3
x
= 63
3
tlik:
Mam zadanko z ciągów.
10
; D:
9
x
>równe 10 * 3
x
− 9
1
1ADA:
Na przedłużeniu cięciwy AB danego okręgu poza punkt B wybieramy punkt C, w odleglości od punktu B równej długości promienia okręgu. przez punkt C prowadzimy prostą przechodzącą przez środek
1
1ADA:
2. Dane są dwa kąty wpisane oparte na tym samym luku. wykaż, że dwusieczne tych kątów przetną się w punkcie należącym do okręgu.
2
1ADA:
proszę o pomoc w zadaniach: 1. w okręgu o promieniu długości r kreślimy średnicę AB oraz taką cięciwę AC, że \AC\ = r. Jaką częścią okręgu jest łuk CAB?
1
marycha:
lim (3n+1)/
√
n
2
+1
3
Paweł:
następujący układ równań: 2|x−2| + 3|y+1| = 4
4
aśka:
W zbiorze A = {−12,(11); −
√
0,49
;
−2
pi
; 0;
3
√
8
;
√
10
;
√
20
1
4
znajdują się liczby wymierne. Ile jest tych liczb?
7
kinia230:
Mam taki przyklad i trzeba go wyliczyc za pomoca reguly de L' Hospitala. Wiem ze trzeba utworzyc pochodne ale nie wiem co dalej.
1
Michał:
Bardzo Proszę o Pomoc : Funkcje Wyznacz Wartość funkcji : F(x)=−x
2
−4x+1 dla x=3√2−2
6
dawid55:
Na ile sposobów można wylosować z talii kart cztery karty, tak aby: a) wszystkie były tego samego koloru
2
kolokwium:
f(x)=3
2
7
3 miechy:
W trójkącie ABC, o kącie rozwartym przy wierzchołku C dane są długości boków |AC|= 5 cm i |BC|= 12 cm. Oblicz długość boku AB, wiedząc, że pole trójkąta jest równe 24cm2.
1
kaziu:
Długości boków trójkąta prostokątnego tworzą ciąg arytmetyczny, w którym środkowy wyraz jest równy 8. Wyznacz długości boków trójkąta, oblicz jego pole oraz promień okręgu
1
kaziu:
Szkoła zamówiła seans filmowy dla uczniów klas trzecich. Koszt seansu wyniósł 1650zł. PoniewaŜ do kina nie przyszło 15 uczniów, pozostali musieli dopłacić po 1 zł za bilet. Jaka
3
kaziu:
łatwe , baaaaanalneeee
1
meduza:
prosze o pomoc
zgóry dziękuje
:
13
Jeruzalem:
Wyznacz te wartości parametru a dla których zbiorem rozwiązań nierówności jest zbiór liczb rzeczywistych
2
meduza:
W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym o krawędzi podstawy 18 cm, kąt między wysokościami przeciwległych ścian bocznych ma miarę α=600. Oblicz pole powierzchni
1
Jeruzalem:
W zadaniu Na ile sposobów można 5 piłek umieścić w 3 koszach tak aby w jednym koszu były 3 piłki a w pozostałych po 1, ma znaczenie to czy piłki są takie same np wszystkie czerwone, czy
0
Emil:
jak ktoś ma głowę do matmy, porszę o pomoc
mam zadanie bardziej dla użytkowników do zrobenia niż do rozwiązania...
1
Jeruzalem:
Wyznacz te wartości parametru m dla których równanie x
2
+ mx + 9 = 0 ma dwa rozwiązania mniejsze od −1.
9
sk:
Oblicz, dla jakich wartośći parametru m pierwiastki x
1
i x
2
równania x
−
(m+2)x−m
2
−1=0 oraz parametr m w kolejności x
1
, m, x
2
są wyrazami ciągu arytmetycznego.
4
Madzik ;*:
A i B są takimi zdarzeniami losowymi zawartymi w Ω, że A⊂B oraz P(A)=0,3 i P(B)=0,7. Oblicz prawdopodobieństwo różnicy B\A.
1
mati:
√
9−8x−x
2
=3x−3
3
AROOOOOOOO:
Jeden stop zawiera złoto i miedź w stosunku 2:3 a drugi 3:7 Ile należy wziąć każdego stopu by otrzymać 120g stopu, w którym stosunek złota do miedzi będzie równy 3:5 Jeśli można to
2
AROOOOOOOO:
Drewniany kołek o masie 20kg ma największy ciężar na:a) Księżycu b) Ziemi c) Jowiszu d) Marsie
1
Madzik ;*:
Z pojemnika, w którym są dwa losy wygrywające i trzy losy puste, losujemy dwa razy po jednym losie bez zwracania. Oblicz prawdopodobieństwo, że otrzymamy co najmniej jeden los
1
Madzik ;*:
Oblicz sumę wszystkich liczb trzycyfrowych zapisanych wyłącznie za pomocą cyfr wybranych ze zbioru {0,1,2,3}.
2
Madzik ;*:
Ze zbioru liczb naturalnych ducyfrowych wybieramy losowo jedną liczbę. Oblicz prawdopodobieństwo otrzymania liczby podzielnej przez 15.
1
Madzik ;*:
Ze zbioru liczb {1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11} wybieramy losowo jedną liczbę. Oblicz prawdopodobieństwo otrzymania liczby podzielnej przez 3 lub przez 2.
7
Ewelina:):
rozwiazac metoda gaussa
1
Roxi:
Jedna z przyprostokątnych trójkąta prostokątnego ma długość 2 i tworzy z przeciwprostokątną kąt 60 stopni. Oblicz objętość i pole powierzchni bryły powstałej z obrotu trójkąta wokół prostej
8
motka54:
1
f(x)=
dziedzina to D:R/{−3;3}
√
9−x
2
8
pols:
Co należy uczynić a by prawa strona była równa lewej
A
0
Robax:
Kilka zadane. Proszę o łopatologiczne rozwiązanie
1.
1
czekolada:
prosze o pomoc trzy samochody wyjezdzja z tego samego miejsca w odstepach 5 godz i 1 godz. Trzeci pojazd
0
gimigis:
Mam naszkicować taki wykres funkcji wykładniczej f(x) = −4
−
x
, napiszcie proszę jak powinnam to narysować
15
Ewelina:):
hej
rozwiązałam zad i proszę tylko o spr czy wyszedł mi dobry wynik
liczby zespolone
zielenie
1
ola:
Dana jest liczba x=63
2
*
1
3
4
, wtedy
6
grzes:
czy ktoś mógłby pomóc ? z jakich wzorów to obliczyć?
1
.aga:
Jeśli (2, log
16
x, 1/8) jest ciągiem geom, to x jest rowne
1
.aga:
Dany jest ciąg arytm. o pierwszym wyrazie =3 i różnicy r=|m|+3. Ten ciąg ma dodatnią różnicę dla:
2
.aga:
Liczby naturalne dodatnie których reszta z dzielenia przez 7 jest równa 2 tworzą ciąg, określ jego wzór
4
Konik_90:
Czym się różnią te dwa wzory? Kiedy, który zastosować?
1
pepe:
lim x→0 ctgx * ln(x+e
x
)
0
patronussss1:
Zad 1. W prawidłowym graniastosłupie czworokątnym o krawędzi podstawy a, przekątna graniastosłupa tworzy ze ścianą boczą kąt α. Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość
1
Wala:
Liczby zespolone obliczyć: (−
√
3 + i
)
23
3
ola:
Liczba (
1
2
)
−60
jest równa:
0
marlena:
Bardzo proszę o pomoc w obliczeniu pochodnych : (√xlog
3
x)' −>pierwiastek znajduje sie tylko nad x
0
roman:
czy by ktos moł rzucic okiem na to zadanko >? http://matematyka.pisz.pl/forum/79347.html
3
Justyna:
dana jest prosta o równaniu y=2x+3 . Wskaż równanie prostej prostadłej do niej ;
6
Kola:
x
2
+3
lim
x−>∞
(
)
x
2
Wiem tyle, że należy użyć wzoru na liczbe e
x
2
1
Maluśka;):(:
Znajdź dziedzine funkji
2
Michał:
Bardzo Proszę o Pomoc : Funkcje
Wyznacz Wartość funkcji : F(x)=−x
2
−4x+1 dla x=3
√
2
−2
0
Kola:
styczna do krzywej y=lnx
8
roman:
hej mam do kogoś bystrego zadanie ...: przekatna AC czworokata ABCD ma dł 20 cm a przekatna BD ma długosc 18 srodki bokow tego
3
matek:
: Iloraz 32
–
3
: ( )
4
jest równe:
5
pinokio:
znajdz rownanie parametryczne prostej k ktora jest przecieciem π
1
i π
2
π
1
=−x+y−5z+16=0
1
matek:
Wartość wyrażenia 3*2
3
– 12
0
wynosi:
2
motka54:
4x
2
+4x
f(x)=
x
2
−x−2
4
matek:
Liczba 27
–
2
*3
1
2
wynosi:
1
matek:
Liczba ( )
0
jest równa
1
matek:
Liczba ( )
0
jest równa
3
Mat:
1 + x
2
∫
dx jak się za to zabrać
4−x
2
5
matek:
Iloraz 32
–
3
: ( )
4
jest równe:
10
matek:
Liczba 8
2
0
: 2
4
0
jest równe:
6
Olaf:
:::rysunek::: Na jednej prostej zaznaczono 3 punkty, a na drugiej 4 punkty (patrz rysunek). Ile jest
2
matek:
Liczba ( 2
6
)
7
: 8
1
3
jest równa
1
matek:
Wyrażenie ( )
5
* ( )
4
jest równe:
2
Grzechotnik:
Czy ktoś ma pomysła na taką oto całeczkę :
2
matek:
Która z liczb jest większa od 1?
2
sssss:
log
2x
(x
2
−5x+6)>1
0
:) :
liczba bakteri w pewnej kulturze podawjają się w ciągu 2 godzin.Początkowo liczebność populacji była równa 36.Określ liczbę bakteri po 2 godzinach .
1
matek:
Wartość wyrażenia 3*2
3
– 12
0
wynosi:
4
zadanie z podstawówki:
nie mogę ogarnąć koledze zadania z podstawówki: jak moge je rozwiązac: W fabryce wyprodukowano 480 długopisów w kolorach : czerwonym, niebieskim i czarnym.
2
matek:
Wartość wyrażenia 5
1
0
0
+ 5
1
0
0
+ 5
1
0
0
+ 5
1
0
0
+ 5
1
0
0
jest równa:
1
matek:
Wartość 2 * 3
2
– 6
2
jest równa:
0
radek:
z=−1/2 −
√
3
/2i oblicz z do potegi 11
0
Olaf:
Ile jest liczb naturalnych trzycyfrowych, w których cyfra dziesiątek jest o 2 większa od cyfry jedności?
0
Pestek:
Sorki, że tutaj ale proszę o szybką odp. Właśnie przygotowuje się do matury z matmy roz. I mam pytanie:
0
patronussss1:
Zad 1. W prawidłowym graniastosłupie czworokątnym o krawędzi podstawy a, przekątna graniastosłupa
1
gimigis:
jak to narysować
f(x) = 3 + 2
−
x
1
Konik_90:
,,Sufit" czy ,,podłoga" liczby? Jak to się sprawdzało?
2
und:
Jak to rozwiązać?
2
kasik:
Liczby pierwsze naleza jednoczesnie do zbioru rozwiazan nierownosci (x−1)<6 i do zbioru rozwiazan nierownosci (x+1)>2 to?
2
kasik:
Kat wpisany w okrag o promieniu 10 ma miare 18*. Długosc łuku na ktorym oparty jest ten kat jest rowny?
1
htc:
Wykazać, że równanie
3
√
x−1
=x ma rozwiązanie w przedziale (−
81
10
,
81
10
)
0
htc:
Niech A={x∊R x=7+
1
√
n
, n∊N, n>0}
1
Pola:
4
log
2
3+3log
1
6
2
2
Pola:
5
2
log
5
3− log
2
5
9+ log
0
,
2
27
0
htc:
Niech f(x)=x
3
−1, g(x)=1−x
2
Wykazać, że g(x)>f(x) w pewnym otoczeniu punktu
1
10
0
htc:
Wyznaczyć lim n * tg
1
n
, przy n→
∞
4
marlena:
Pomocy! Mógłby mi ktoś rozwiązać te zadania...?
1
patronussss1:
Proszę o pomoc z tym zadaniem. Podstawą graniastosłupa prostego jest trójkąt równoboczny. Przekątna ściany bocznej ma długość
3
motka54:
f(x)=e
6x
−3e
3x
4
Olaf:
Ile jest liczb naturalnych czterocyfrowych takich, że w ich zapisie dziesiętnym występuje jedna cyfra nieparzysta i trzy cyfry parzyste?
2
Ela:
ln x + 3=0
4
assasin:
Okrąg przechodzący przez punkt A=(−1,1) jest styczny do prostej o równaniu y = x − 2 w punkcie P=(4,2). Wyznacz równanie tego okręgu.
7
dorota:
długości boków trójkąta prostokątnego tworzą ciąg arytmetyczny . jakie są dlugości przyprostokątnych jeżeli przeciwprostokątna ma długość 10
1
POMOCY:
Oblicz objętosc ostrosłupa prawidłowego trójkątnego którego krawedz boczna ma długosc 6 a kąt nachylenia krawedzi bocznej do krawedzi podstawy wynosi 45 stopni
4
POMOCY:
Oblicz objętość ostrosłupa prawidłowego szesciokątnego, ktorego krawedz boczna ma długość 9 a dłuższa przekątna podstawy ma długosc
4
Konik_90:
Siemka!
2
kasik:
Ciag geometryczny (an) okreslony jest wzorem an=4n+4. Zatem suma a3+a1 jest rowna?
3
matematyka:(:(:
mam takie zadanie. i nei wiem jak rozwiazac:? pomoze mi ktos
jak to rozwiazac
12
kasik:
W ciagu geometrycznym rosnacym (an) wyraz a4 jest rowny 4 a wyraz a2 jest rowny 32. Wskaz waor na enty wyraz ciagu:
1
dzemik:
Bardzo prosze o pomoc w rozwiazaniu ponizszych pochodnych (√xlog3x)'
1
gimigis:
[ 4 * (0,5)
√
3
]
2
+
√
3
pomóżcie bo nie wychodzi
1
pomocy:
jak to rozwiązać: 2x
3
+ 3x
2
− 11x + 3=0 ?
1
assasin:
zadanie 365 cz.2 Andrzeja Kiełbasy , tam jest błąd w odpowiedziach moze ktos potwierdzic?
2
marcin:
Wyrazami ciągu arytmetycznego (a
n
) są kolejne liczby naturalne, które przy dzieleniu przez 5 dają resztę 2. Ponadto a
3
=12. Oblicz a
15
.
1
Angelika :
w graniastosłupie prawidłowym czworokątnym długość krawędzi podstawy a=4 cm . Oblicz pole całkowitej i objętość tego graniastosłupa, jeżeli przekątna tej bryły jest nachylona do
2
dora:
Wyznacz granice x
2
/x−9, potrzebne mi do badania przebiegu zmienności funkcji
0
ada:
proszę o wskazówki: Na przedłużeniu cięciwy AB danego okręgu poza punkt B wybieramy punkt C, w odleglości od punktu
0
marcin:
Z miejscowości A i B oddalonych od siebie o 182 km wyjeżdżają naprzeciw siebie dwaj rowerzyści. Rowerzysta jadący z miejscowości B do miejscowości A jedzie ze średnią prędkością mniejszą od
1
studentka:
lim n
4
+ 4
n
+
1
+ 3 kreska ulamkowa (nie wiem jak zrobić) n
2
+ 4
n
−
1
+ 4 przy n−>
∞
i mi wyszlo wynik 16 czy dobrze?
1
ada:
w okręgu rysujemy średnicę AB i równoległą do niej cięciwę CD. udowodnij, że różnica miar kątó ACD i CDA jest równa 90 stopni.
5
kinia:
Liczba log45 jest równa: A. log30 + log15
0
ada:
proszę o pomoc w zadaniach: 1. w okręgu o promieniu długości r kreślimy średnicę AB oraz taką cięciwę AC, że \AC\ = r.
1
kasik:
Liczby pierwsze naleza jednoczesnie do zbioru rozwiazan nierownosci (x−1)<6 i do zbioru rozwiazan nierownosci (x+1)>2 to?
1
kasik:
Kat wpisany w okrag o promieniu 10 ma miare 18*. Długosc łuku na ktorym oparty jest ten kat jest rowny?
3
kasik:
Liczbę naturalną a najpierw zwiększono o 40%, a następnie zmiejszono o 20%. W wyniku tych operacji liczbę a?
1
kasik:
wykres funkcji kwadratowej f ma ma dwa punkty wspolne z osia OX. Wskaz wzor tej funkcji
10
marcin:
Zad.1. Liczby 6, 10, c są długościami boków trójkąta równoramiennego. Oblicz c. Zad.2. Liczby 6, 10, c są długościami boków trójkąt prostokątnego. Oblicz c.
1
Majka:
Wyznacz wartosc parametru a i b tak, by podana funkcja byla rozniczkowalna w ℛ.
5
Ola:
Napisz rownanie stycznej do wykresu funkcji w podanym punkcie
1
Jeruzalem:
dero2005 pomożesz mi w kombinatoryce w jednej rzeczy kurde nie daje mi to spokoju
3
meg:
Ile elementów mus mieć zbiór, aby liczba wszystkich jego podzbiorów była liczbą: a) z przedziału (1000, 65536>
8
Jeruzalem:
ICPS jak jesteś napisz w tym poscie koniecznie potrzebuje pomocy w kombinatorayce bo mam jedną wątpliwosć z góry dzięki
5
Kozior:
Dla jakich wartości parametru m równanie mx
4
−(2m+6)x
2
+9−m
2
=0 ma cztery rozwiązania ?
2
Złotowłosa:
Oblicz pole obszaru ograniczonego przez proste y=0, x= π/4, x= 3π/4 i wykres funkcji y=cosxsinxln(sinx).
9
kasik:
wykres funkcji kwadratowej f ma ma dwa punkty wspolne z osia OX. Wskaz wzor tej funkcji
3
calineczka:
Jack, Eta, Bogdan
http://matematyka.pisz.pl/forum/79224.html