Jurek: Reszta z dzielenia W(X) przez x+1 wynosi 3, a reszta z dzielenia w(x) przez x-2 wynosi 15. Znajdź resztę, którą otrzymamy, dzieląc W(x) przez (x+1)(x-2)
matek: Mam taki przykładzik: √11-x>x-9 i robię założenie, że x=<11, a drugie x<9, ale może mi ktoś wytłumaczyć czemu x<9 a nie x>9?
glizda: OBLICZ pole trapezu którego przekątne dzielą się w stosunku 2 do 3 i mają długości 12 cm i 15 cm oraz tworzą kąt prosty !
aga15: dzięki bardzo a możesz jeszcze napisać mi jak to wygląda z liczbami ujemnymi [-2] [-0,5] [-0,75]
aaaaaaa: jak obliczyc dla jakiego kata tgα = 2 wiem ze bylo to w szkole ale nie mam skad przypomniec . prosze o pomoc
luki: z grupy 6 chłopców i 4 dziewcząt wybieramy 3 osoby.Oblicz prawdopodobieństwo tego,ze wśród wybranych osób bedzie co najmniej jeden chłopiec
MAGDA: OBLICZ pole trapezu którego przekątne dzielą się w stosunku 2 do 3 i mają długości 12 cm i 15 cm oraz tworzą kąt prosty !
aga15: prosze pomocy czy ktoś może mi wytłumaczyć co to znaczy [x] , [2] ,[2,4] [4,6] itp
Julcia: Mama ma 123 jabłka. Tata ukradł jej 42 jabłka. Resztę jabłek Mama podzieliła na trójkę swych kochanych, lecz adoptowanych dzieci, każde dostało tyle samo! Ile jabłek otrzymało
Paul.a: pomoże mi ktoś muszę zamienić 1800cm3(sześciennych) na metry!
coco: nie ma mnie! idę na koncert w TV
Paweł: korzystając z definicji wartości bezwzględnej zapisz poniższe stwierdzenia bez użycia symbolu wartości bezwzględnej: /x+1/, /-2-x/, /a kwadrat +1/ PORSZĘ
max: funkcja f jest określona wzorem f[x]=x2[xkwadrat],a jej dziedziną jest zbór Df.czy jest to funkcja monotoniczna?. Df=[0,1.2,3,4],Df=[-3,-2,-1,0],Df=[-2,-1,0,1]
max: Dziedziną funkcji f jest zbiór Df=[-2,r1,1,2] czy jest to funkcja monotoniczna?.f[x]=x-2 f[x]=-2x,
moniczka: cocooo f(x) = 2x2 + 6x+9 g(x)=-x2+10x-25
ma%252525u0142gosia:
ma%25u0142gosia:
m: √ 6 4√ 12
Drako: chodzi mi o to zeby ktos mi wytlumaczyl jak sie robi dzielenie w diagramie
Ilona: 6 + 2√7
moniczka: f(x) = 2x2 + 6x+9 g(x)=-x2+10x-25
ma%u0142gosia: 1+√2 --------- =
małgosia: √18 + 4√2 =
karola: |-7|+|-3|-|4,5|=? proszę o pomoc?
karola: |-7|+|-3|-|4,5|=?
michał: prosze o pomoc w policzeniu pochodnej tej funkcji:
smoke: Punkty A = (-2 ,6) i B = (8,16) bależą do wykresu funkcji f(x)=ax2 + bx + c [2=kwadrat]. Funkcja f ma dwa miejsca zerowe , a wierzcholek paraboli będącej jej
kasia: Oblicz objętośc i pole powierzchni całkowitej graniastoslupa prawidłowego czworokątnego wiedząc , że przekątna ściany bocznej o długości 12-0,5(-0,5+8/16) tworzy z krawędzią
kax: W trójkącie ABC długość boku |AC|=6, a miary kątów przy wierzchołkach A i B są równe odpowiednio 45o i 75o. Wyznacz stosunek, w jakim wysokość poprowadzona z wierzchołka B
ada: 1/|x-4|<1/|x+7| Porszę o pomoc.
stasiek: W trapezie równoramiennym ABCD, podstawy AB i CD mają długości 10cm i 8cm. Przekątna AC jest prostopadła do BC. Oblicz ramię i pole trapezu.
mon: dane są 2 współśrodkowe okręgi. Cięciwa większego okręgu styczna do mniejszego okręgu ma długość 6 cm. Znajdź pole pierścienia kołowego utworzonego przez oba okręgi.
stasiek: Obwód prostokąta wynosi 30cm. Wewnątrz tego prostokąta narysowano prostokąt, którego boki są odpowiednio równoległe do boków danego prostokąta i odległe od nich o 3 cm. Oblicz
izunia: błagam o pomoc AKWARIUM MA KSZTAŁT PROSTOPADŁOŚCINU O WYSOKOŚCI 40cm. SUMA WSZYSTKICH KRAWĘDZI WYNOSI 48dm, A STOSUNEK KRAWĘDZI PODSTAWY WYNOSI 5:3. ILE LITRÓWNWODY ZMIEŚCI
izunia:): błagam o pomoc AKWARIUM MA KSZTAŁT PROSTOPADŁOŚCINU O WYSOKOŚCI 40cm. SUMA WSZYSTKICH KRAWĘDZI WYNOSI 48dm, A STOSUNEK KRAWĘDZI PODSTAWY WYNOSI 5:3. ILE LITRÓWNWODY ZMIEŚCI
buziaczek: ILE METRÓW SZEŚCIENNYCH ZIEMI WYDOBYTO Z ROWU O DŁUGOŚCI 200m? PRZEKRÓJ POPRZECZNY ROWU JEST TRAPEZEM RÓWNORAMIENNYM O PODSTAWIE 150cm I 100cm I WYSOKOŚCI 80cm.
IREK: DACH PEWNEGO BUDYNKU MA KSZTAŁT OSTROSŁUPA PRAWIDŁOWEGO CZWOROKĄTNEGO O KRAWĘDZI PODSTAWY 6m I WYSOKOŚCI 4m. ILE METRÓW KWADRATOWYCH BLACHY NALEŻY KUPIC NA POKRYCIE DACHU, JEŻELI
IREK: WEJŚCIE DO STAREGO DOMU ZDOBIĄ DWIE KOLUMNY W KSZTAŁCIE GRANIASTOSŁUPÓW PRAWIDŁOWYCH DWUNASTOKĄTNYCH O WYSOKOŚCI 4M I KRAWEDZI PODSTAWY 50CM. ILE LITRÓW FARBY NALEŻY
gosia: Akwarium o wymiarach 50 cm, 20 cm i 30 cm wypełnione jest do połowy wodą . O ile cm podniesie się jej poziom , jeśli dolejemy 3l wody .Ile jeszcze litrów wody należy dolać
ADA: CZAPKA KARNAWAŁOWA MA KSZTAŁT OSTROSŁUPA PRAWIDŁOWEGO SZEŚCIOKĄTNEGO O KRAWĘDZI PODSTAWY 10CM I WYSOKOŚCI ŚCIANY BOCZNEJ 0CM. iLE CENTYMETRÓW KWADRATOWYCH PAPIERU NALEŻY
magda: Oblicz objętość prostopadłoścoanu którego przekątne ścian odpowiedno mają długość 10, 12 i 14 cm.
ADA: O ILE PROCENT ZMALEJE OBIĘTOŚC CZWOROŚCIANU FOREMNEGO,JESLI JEGO WYSOKOSC RÓWNĄ 21 CM ZMNIEJSZYMY O 71,3/7 procent?
Gwiazdeczka: Proszę o pomoc! Stosując odpowiednie prawa rachunku zdań zapisać zaprzeczenia zdań oraz wypowiedzi, które w konkretnej sytuacji są zdaniami.
ADA: SCIEZKĘ O DŁUGOŚCI 200M I SZEROKOSCI 2M POKRYŁA WARSTWA ŚNIEGU O GRUBOSCI 40CM.ILE METRÓW SZEŚCIENNYCH LEŻY NA TEJ ŚCIEŻCE.
monika: wyznacz wszystkie liczby calkowite x i y spelniajace nierownosc x2 + y2 - 6x + 4y ≤ 0
karolina: znajdź kąt przecięcia prostych k: -√3x + 3y + 6 = 0 i l: x - y + 10 = 0 , wiedząc ze miara takiego kata wyraza sie wzorem γ = β - α w ktorym wystepują miary kątaów
sara: proszę o pomoc w rozwiązaniu. Oblicz długość przekątnej prostopadłościanu o krawędzi bocznej 14 cm o krawędzi bocznej 8 i 10 cm. Pomyślałam, że można by policzyć przekątną
ADA: OBIETOŚC JEDNEGO SZESCIANU WYNOSI 8CM3.Z CZTERECH TAKICH SZEŚCIANÓW ZBUDOWANO PROSTOPADŁOSCIAN.a)jak należy ustawic te sześciany,aby otrzymany prostopadłoscian miał
karolina: dane są 2 współśrodkowe okręgi. Cięciwa większego okręgu styczna do mniejszego okręgu ma długość 6 cm. Znajdź pole pierścienia kołowego utworzonego przez oba okręgi.
ADA: POLE PRZEKROJU SZEŚCIANU JEST PŁASZCZYZNĄ PRZECHODZĄCĄ PRZEZ PRZEKĄTNE DWÓCH SĄSIEDNICH SCIAN WYCHODZĄCYCH Z JEDNEGO PUNKTU WYNOSI 72√3cm2 .OBLICZ DŁUGOŚC BOKU SZEŚCVIANU I
kuba: do cocozięki serdeczne i pozdro
GRZEŚ: OBLICZ POLE POWIERZCHNI I OBIETOŚC GRANIASTOSŁUPA,KTÓREGO PODSTAWĄ JEST ROMB O PRZEKĄTNYCH DŁUGOŚCI 8CM I 4CM,AWYSOKOŚC GRANIASTOSLUPA JEST PIERWIASTEK Z5 RAZY DŁUŻSZA
ada: funkcja f przyporzadkowuje kazdej liczbie rzeczywistej najmnijesza z liczb calkowitych wiekszych wiekszych od tej liczby. Uzasadnij, że funkcja f nie jest funkcją rosnącą.
kuba: proszę o pomoc ! w graniastosłupie prawidłowym czworokątnym powierzchnia boczna po rozwinięciu jest kwadratem o polu S=400cm2 , oblicz objętość V i pole powierzchni
stasiek: W rombie wysokość poprowadzona z wierzchołka kąta rozwartego dzieli bok rombu na połowy. Wyznacz miary kątów tego rombu.
gosia: oblicz objętość V ostrosłupa prawidłowego czworokątnego , jeśli jego krawędz boczna o dł. d=5 nachylona jest do płaszczyzny podstawy pod kątem 60stopni.
goncy: goncy:może ktoś spróbuje mi pomóc, z góry dzięki bardzo .Basen w najpłytszym miejscu ma 80cm, a w najgłębszym 2,2m. Jego długość wynosi 50cm , a szerokość 15 m. Jak długo
Ircyk: A co powiecie na takie zadanko: Uzasadnić że funkcja f(x)=x-√x jest różnowartościowa w przedziale [1/4,∞)
Czy ktoś się z tym poradzi?: Dane są zbiory: A= <2,4>, B= (-∞,3), C= {1,2,3}, D={x: |x-2|<5}, E={x: | ½ x + 3| ≥ 2 }
moniczka: Punkty a = (-2,6) i b=(8,16) naleza do wykresu funkcji f(x)=ax2 + bx + c . funkcja f ma 2 meijsca zerowe a wierzcholek paraboli bedacej jej wykresem nalezy do prostej y=-2x +2
moniczka: Oblicz współczynniki b i c trojmianu y=x2 + bx + c wiedzac ze zbiorem rozwiazan neirownosci x2 + bx + c <0 jest przedzial (-2,5)
v: Stwierdzić, która z wypowiedzi jest formą zdaniową. Wyznaczyć dla niej zbiór prawdziwości. Jeśli dziedzina zmiennej nie jest podana określić dziedzinę domyślną.
Kuba: Określ liczbę pierwiastków równania (k2-1)x2-(k+1)x-0,5=0 w zależności od parametru k.
kasiula: prosze pomóżcie! wyznacz A*B, B*A jeśli A={x; x należy do N; x/8 nx należy do<2,10>}
Łucja: Do pustego tramwaju zlozonego z trzech wagonow wsiada 6 pasazerow, przy czym kazdy wybiera losowo wagon. Jakie jest prawdopodobienstwo ,ze
kali: czy może mi ktoś na prostych przykładach wytłumaczyć równania z wartością bezwzględną ?
malagniezno: Dziesiec osob wsrod ktorych sa Magda i lukasz zakupilo bolety do kina. Osoby te maja zajac miejsca w jednym rzedzie. JAkie jest prawdopodobienstwo ze
ali: Obwód rombu wynosi 40 cm, a długość jego przekatnych jest równa 28 cm. oblicz pole rombu.
Paula1: Wykaż, że liczba 1 x3 x5 x7 x.....x1999x2001x2003x2005 + 2x4x6x8x....x2004x2006 jest podzielna przez 2055. bardzo prosze o wskazowki jak mozna rozwiązać to zadanie.
pilnie! proszę o pomoc!: udowodnij że 55 jest dzielnikiem 31!
Ircyk: zadanie dla wybitnych Znaleźć funkcje f i g takie, że h=f o g ( czyli h(x)=f(g(x)) ) jeżeli:
Martu: Stosunek długości boków równoległoboku wynosi 1:2. Krótsza przakątna dzieli kąt równoległoboku w stosunku 1:. Wyznacz miary kątów równoległoboku.
didi: pomoc pilnie potrzebna ! 2
kochająca matematykę: Wyznacz największą wartość funkcji 3/ (2x2+2x+1)
ponocy!: wykaż że jeśli do liczby dwucyfrowej dodamy liczbę z przestawionymi cyframi to dostaniemy liczbe podzielną przez 11.
prosze o pomoc!: udowodnij że 55 jest dzielnikiem 31! że 37 nie jest dzielnikiem 31!
Kuba: Określ liczbę pierwiastków równania (k2-1)x2-(k+1)x-0,5=0 w zależności od parametru k. Proszę o pomoc, bo nie bardzo wiem jak się zabrac do tego zadania.
Kinia: Znajdź największą i najmniejszą wartość funkcji f osiąganą w przedziale<1,4>, jeśli a) f(x)=x2 +6x+5
qwert: Pierwszego dnia Adaś biegał 20 min a kazdego następnego dnia o 5 min dłużej. Po ilu dniach łączny czas biegania przekroczy 10 godzin?