matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 11.10.2009
Zadania
Odp.
4
Sonia:
√
6−2
√
5
+
√
14−6
√
5
17
WFD:
Dla jakich wartości parametru m, m ∊ R równanie 49
x
+ (1−2m) * 7
x
+9 = 0 ma dwa różna rozwiązania rzeczywiste ?
6
AdiEX:
AdiEX: wytlumaczycie jak te zadania zrobic prosze
1
AdiEX:
AdiEX: pomozcie prosze
0
AdiEX:
1)iloczyn dwoch liczb naturalnych dodatnich wynosi 6174, a ich najwiekszy wspolny dzielnik rowna sie 21. znajdz te liczby prosze o pomoc
4
WFD:
równanie
4
usia:
pan nowicki spłacil dlug w wysokosci 2040zł w 12 ratach z ktorych kazda byla mniejsza od poprzedniej o 60 zł.Ile wynosila pierwsza rata
prosze o obliczenia
5
Matylda:
:::rysunek::: wiedząc że k||l oblicz długości boków a i b
8
usia:
w urnie mamy 10 kul bialych, 20 czarnych i 30 zielonych.losujemy jedna z nich.jakie jest prawdopodobienstwo wylosowania kuli bialej lub czarnej
6
Mietek:
Wiedząc, że α jest kątem ostrym i tg α =3, oblicz wartość wyrażenia:
8cosα−7sinα
5cosα+2sinα
. Niewiem jaki wzór zastosować itd....
18
marta:
Motocyklista przejechał 3/4 drogi z V=100km/h. Pozostałą część drogi przejechał z V=200km/h. Obliczyć Vśr.
0
AdiEX:
14
Matylda:
Trójkąt o bokach długości |AB|=6, |BC|=5, |AC|=5,5 jest podobny do trójkąta DEF. Wiedząc, że średni bok trójkąta DEF jest równy najmniejszemu dokowi trójkąta ABC, podaj ich skalę
14
WFD:
jeszcze jedno zadanie, które mi nie wychodzi.
0
AdIEX:
1)iloczyn dwoch liczb naturalnych dodatnich wynosi 6174, a ich najwiekszy wspolny dzielnik rowna sie 21. znajdz te liczby prosze o pomoc
1
marta:
Motocyklista przejechał 3/4 drogi z V=100km/h. Pozostałą część drogi przejechał z V=200km/h. Obliczyć Vśr.
0
Adrian:
dwie krawcowe obszywaja obrusy. pierwsza robi to w 20 minut a druga w 25 min obie zaczely o 7.00
1
Adrian:
iloczyn dwoch liczb naturalnych dodatnich wynosi 6174, a ich najwiekszy wspolny dzielnik rowna sie 21. znajdz te liczby
prosze o pomoc
2
;):
|x|−2x=5
1
Darkaa:
narysuj taki wektor d który spełnia równaie
84
Ewelina:
czy ktoś może pomóc w nierównościach wielomianowych
?
2
Sylwia:
2|x|+x=1
21
WFD:
Pozdrawiam wszystkich ludzi dobrej woli, którzy byli by tak mili pomóc mi rozwiązać równanie
5
Kola:
Prosze o pomoc w rozwiązaniu. Rozłóż na czynniki pierwsze wielomiany:
3
Musze to mieć:
Czy nierównosci sie rozwiazuje na dwa etapy? 1. 0<x<1 i x<1
15
joasia57:
Narysuj trójkąt równoboczny i wyznacz jego obraz w symetrii środkowej względem: a) jednego z wierzchołków
1
zosiaaa:
w pewnej liczbie naturalnej podzielnej przez 9 cyfra jednosci jest równa a . Suma pozostalych cyfr jest rowna 36 . Udowodnij ze a=0 lub a=9.
10
Mazur:
1
∫(x)=2x
7
+2x
3
−
x
2
−x+2=
2
1
Wojtek:
Proszę o pomoc. Dana jest funkcja określona za pomocą zbioru par uporządkowanych: { (x, 9−x
2
): x∊ N dodatnich i x ≤ 3 }
8
BlackGirl:
Hej. Pomógłby mi ktoś ? Mam takie zadanie.
1
Pajac:
Pan Jan Kowalski i Arkadiusz Nowak postanowili ulokować swoje oszczędności w dwóch różnych bankach. Pan Kowalski złożył kapitał w banku A, w którym oprocentowanie roczne wynosi 16%, a
0
Ptaszek:
Z każdego z trzech graniastosłupów prawidłowych wycieto mniejsze graniastosłupy prawidłowe . Oblicz jakie objetości mają otrzymane bryły
4
Musze to mieć:
A) log
1
2
(log
8
{
x
2
−2x
x−3
}<0 B) log
0,3
log
6
{
x
2
+x
x+4
}<0
39
bla bla:
Dany jest wielomian W(x)=(x−2)(x−m
3
+2m
2
+3m−8)(x−8). Wyznacz wszystkie m dla których W(x) ma dokładnie 2 różne miejsca zerowe. Wyznacz wszystkie m dla których reszta z dzielenia W(x)
1
arek:
Dlaczego 1,44*
2
3
=
12
20
1
Agnieszka:
Narysuj wykres funkcji f(x)=x
2
−2x dla x należącego (−nieskończoności do 3) i −x+6 dla x należącego <3, + nieskończoności)
1
Weronika:
a) Oblicz: |−1 i trzy czwarte| , |0,75| , |−(−2,1)| , |−8 i trzy jedenaste| , −|−(−1,6)|. b) która z poniższych liczb jest największa.?
22
jaska:
oblicz a
4
+ b
4
wiedzac ze: a) ab=1 oraz a
2
+b
2
=3
1
anet:
Oblicz:
8
MAREK23:
;
1
a4:
Wskrzynce jest 57 bułek Świerzych i 10 bułek czerstwych . Jakie jest Prawdowo dobieństwo wylosowania
2
a4:
Długość przekątnej graniastosłupa prawidłowego czworokątnego wynosi 8 cm. A długość przekątnej podstawy 22cm oblicz objętość i pole powierzchni
0
Malpka:
Na ile sposobów mozna polozyc 6 ciastek na 3 talerzach jesli: A)ciastka i talerzyki sa rozroznialne
1
seb:
zapisz podany warunek za pomoca wartosci bewzglednej : a) x nalezy do (−5;5)
1
ddd:
Na jednym z osiedli mieszkaniowych znajduje się się rabata kwiatowa w kształcie trójkąta prostokątnego którego przyprostokątne różnią się o 7 m. powierzchnia rabaty wynosi 30 m2
3
ddd:
Na jednym z osiedli mieszkaniowych znajduje się się rabata kwiatowa w kształcie trójkąta prostokątnego którego przyprostokątne różnią się o 7 m. powierzchnia rabaty wynosi 30 m2
8
euphoriaa:
zaznacz na osi liczbowej rozwiazanie rownania |x−1|=2
1
Paweeeł_:
Pan Jan Kowalski i Arkadiusz Nowak postanowili ulokować swoje oszczędności w dwóch różnych bankach. Pan Kowalski złożył kapitał w banku A, w którym oprocentowanie roczne wynosi 16%, a
1
Jaaaaa:
Punkt M=(2;−5) jest wierzchołkiem kwadratu.Jeden z jego boków zawiera sie w prostej o równaniu x+2y−7=0.Oblicz pole powierzchni tego kwadratu
0
kooloooroowoo:
Dwóch przedsiębiorców A i B prognozowało obroty swojej firmy na rok 2007. Tablea podaje prognozy oraz rzeczywiste obroty fimry
2
Jaaaaa:
Oblicz pole trójkąta ABC wiedząc że A=(−6;2), C=(3;2), natomiast współrzędne punktu B są rozwiązaniem układu równań:
0
Anetaa:):
1
Kasia:
Prosze o rozwiazanie (2
10
− 2
7
*7
3
)\(2
7
*7
5
)
2
Kasiorek:
Oblicz a
1
i q, wiedząc, że: a
4
= 54
1
anulka:
Bardzo prosze o pomoc w rązwiązaniu tego działania wiem ze wynik ma być 2 ale nie wiem w jaki8
1
bla bla:
sinx
√
3
cosx
rozwiąż równanie
+
√
3
−1=
dla x∊(0,2π)
cosx
sinx
3
Mat:
a)log
1
2
(log
8
{
x
2
−2x
x−3
}<0 b)log
0,3
log
6
x
2
+x
x+4
<0
1
DARUNIA=*:
Działka ma kształt kwadratu o boku długości 17,5 m, druga działka ma kształt prostokąta o bokach 15.1 m i 19,9 m. a) Ile siatki potrzeba na ogrodzenie każdej działki b) Pole której
4
Mat:
Rozwiąż nierówności a)log
2
Ix−3I>1
2
MaxxPaynee:
Zapisz kilka początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego o podanym pierwszym wyrazie i różnicy a
1
=10, r=7
0
ilka:
ja umiem
1
ilka:
no jak to skrócic?
1
Asiulax7:
Zapisz drugi, trzeci i czwarty wyraz ciągu arytmetycznego, w którym: A) a
1
=7, r= −3
66
kot:
Umie ktos angielski?
1
JAYNA:
Jak to zrobić? Podany ciąg jest ciągiem arytmetycznym. Ustal jego różnicę i podaj dwa pierwsze wyrazy tego
5
ilka:
6
18
3
Krzys:
Proszę o pomoc
3
Beartes:
Podany ciąg jest ciągiem arytmetycznym. Oblicz różnicę tego ciągu i zapisz kolejne dwa jego wyrazy.
3
anet:
usuń niewymierność z mianownika :
4
3
√
2
−3
3
Rafal:
Witam, mam problem z indukcja matematyczna a konkretniej z takim zadaniem.
1
anet:
Wykaż, ze kwadrat każdej liczby naturalnej jest postaci 3k albo 3k+1, hdy k∊C. Proszę o wytłumaczenie rozwiązania...
2
Ania:
Proszę o pomoc, w wypisaniu warunków do zadania
1
Wojtek:
Proszę o pomoc. Dana jest funkcja określona za pomocą zbioru par uporządkowanych: { (x, 9−x
2
): x∊ N dodatnich i x ≤ 3 }
5
Znowu ja;D:
Zakrecone zadanie...iii to jak
Do turnieju siatkówki zgłosiły sie reprezentacje wszytskich klas pierwszych pewnego liceum.
11
Wiesiu:
|16x
2
−4|<4 jak to prawidłowo obliczyć?
7
Monia:
Oblicz a)
√
3
*(3
√
24
−4
√
6
+5
√
54
=
1
Kuba:
Z talii 52 kart losujemy jednoczesnie 13 kart. oblicz prawdopodobienstwo ze wsrod nich: a)beda 2 asy
0
DAmian:
Punkty B=(0,10) i O=(0,0) są wierzchołkami trójkąta prostokątnego OAB, w którym kąt OAB = 90
o
. Przyprostokątna OA zawiera się w prostej o równaniu y=
1
2
x. Oblicz współrzędne punktu A i
1
Anunqa:
W trapezie równoramiennym wysokość wynosi 14, a przekątne przecinają się pod kątem prostym i dzielą w stosunku 2:5. Oblicz pole trapezu.
2
Ziuta:
Witam, Mógłby mi ktoś pomóc rozwiązać to :
0
Anunqa:
:::rysunek::: W jaki sposób mogę obliczyć kąty w następującym trójkącie?
6
olo Gimnazjum:
(2+4)(y−2)=(6−2)(x+4)
1
xxx:
Oblicz granice ciągów 1)
6
Wojtek:
Witam Moglby ktos mi pomoc z tym zadaniem?
6
Anunqa:
Bardzo proszę o pomoc w następującym zadaniu:
1
dada:
Działka ma kształt kwadratu o boku długości 17,5 m, druga działka ma kształt prostokąta o bokach 15.1 m i 19,9 m. a) Ile siatki potrzeba na ogrodzenie każdej działki b) Pole której
2
dada:
Działka ma kształt kwadratu o boku długości 17,5 m, druga działka ma kształt prostokąta o bokach 15.1 m i 19,9 m.
15
MALWINA:
Czy mogłabym prosić o pomoc w tym zadaniu?
Dana jest funkcja f określona wzorem f(x) = (2−x)
2
. Wyznacz najmniejszą i największą wartość funkcji w przedziale <0, 5>
1
Monika:
Dany jest wielomian −4x
3
+px
2
+x−2 Dla jakiej wartości parametru p:
4
RAFALEK:
Liczby 2a−3,a,2a+3 , w podanej kolejności, tworzą ciąg geometryczny. Wyznacz "a" .
3
damian:
Mam problem z wyznacznikiem...
1
basia:
Hej, mam problem z rozpisaniem tego zadanka
Punkty A=(−1,1), C=(5,−1) są przeciwległymi wierzchołkami kwadratu ABCD. Wyznacz wspołrzędne
2
Wiesiu:
a
−
1
+ b
−
1
pytanie o dobry wynik −−−−−−−−−−− =
1
a4:
Rzucamy trzy razy symetryczną monetą oblicz prawdopodobieństwo: a)wyrzucenia kolejno: orła reszki reszki
1
pitt:
1.oblicz, jaki dochód przyniesie po trzech latach lokata 10000 zł, która jest oprocentowana w stosunku rocznym w wysokości 8%, a odsetki kapitalizowane są co kwartał.
0
Garda:
:::rysunek::: Rysunek ma przedstawiać wykres pewnej funkcji f.
7
czesiu_88:
Ze zbioru liczb 1−11 losujemy 3. Ile jest możliwych wyników jeśli iloczyn wylosowanych liczb jest podzielny przez 10?
1
bounce17:
Funkcja g(x)=0,3x
3
jest rosnąca czy malejąca?
0
maciej:
w prostokątnym układzie współrzędnych narysuj wykres funkci f(x)=x
2
i na jego podstawie podaj zbiór rozwiązań równania x
2
=0.
1
lol:
Jak obliczyć o ile procent wzrosnie pole trójkąta jeśli jego podstawę i wysokość zwiększymy o 40%. proszę o pomoc!
1
kasia:
1−x
3
−−−−−− < X
1
Mati :
Hej. Kuba świetna sprawa te filmiki na you tube z zadaniami i wyjaśnieniem danych terminów i pojęć matematycznych. Ale mam prośbę czy mógłbyś tworząc te filmiki umieszczać je na czarnym
0
kasia:
1−x
3
kreska ułamkowa < X
5
baku:
Proszę o pomoc Wykaż,że następujące liczby są niewymierne
2
Rovni:
Trzej robotnicy wykopali rów melioracyjny w ciagu n dni. Gdyby kopał tylko pierwszy robotnik, praca zajełaby mu o 7 dni dłużej. Gdyby pracował tylko drugi robotnik, potrzebowałby o 15 dni
1
Agnieszka:
Rozwiąż równanie graficznie |2x
2
−x|=x−2x
2
8
Kuba:
1.Szesciu pasazerow wsiada do tramwaju zlozonego z 3wagonow.Kazdy losowo wybiera wagon. Oblicz prawdopodobienstow ze:
6
Paula:
http://matematyka.pisz.pl/forum/rysunek4667.png W jaki sposób uzupełnić tą tabelę, wiedząc, że funkcja f jest liniowa?
6
plus:
1.w trojkacie rownoramiennym podstawa ma dlugosc 16a ramie 17 Oblicz odleglosc srodka wysokosci poprowadzonej na podstawe trojkata od ramienia kata
5
MALWINA:
Bogdanie Bardzo proszę o pomoc
W RÓWNOLEGŁOBOKU O OBWODZIE RÓWNYM 144, WYSOKOŚCI h
1
i h
2
SPEŁNIAJĄ WARUNEK h
1
: h
2
= 3 : 5. OBLICZ DŁUGOŚCI BOKÓW TEGO RÓWNOLEGŁOBOKU.
1
bla bla:
Trójkąt równoramienny, którego ramie ma długość 6 cm a kąt przy podstawie ma 30 stopni, obraca się dookoła prostej zawierającej ramię trójkąta. Oblicz objetość powstałej w ten sposób
5
bla bla:
4
bla bla:
wykaż, że odległość dowolnego punktu paraboli y=x
2
os punktu (0,
1
4
) jest taka sama jak odległość tego punktu od prostej y=−
1
4
1
żaba:
oblicz sumę wyrazów ciągu arytmetycznego an=5n−1, n∊N, mniejszych od 100.