matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 10.6.2013
Zadania
Odp.
3
patt56:
wyznacz największe ujemne rozwiązanie dla równania sin(−2x)=sinx
11
bubu:
znajdź wszystkie liczby całkowite spełniające układ nierówności:
0
Asia:
Potrzebuje kontaktu do osoby ktora ok 24 rozwiaze mi od 1 do 3 zadan z Automatow i Jezykow Formalnych. Bardzo prosze o kontakt. Moze sie jakos dogadamy. Moj mail: naisa13@o2.pl
5
Blok:
wyznacz wszystkie wartosci parametru m, dla ktorych rownanie x
2
+mx+2=0 ma dwa rozne pierwiastki rzeczywiste takie, ze suma ich kwadratow jest wieksza od 2m
2
−13
1
Blok:
wyznacz wszystkie wartosci parametru m, dla ktorych rownanie x
2
+mx+2=0 ma dwa rozne pierwiastki rzeczywiste takie, ze suma ich kwadratow jest wieksza od 2m
2
−13
0
Aasia:
Podaj przykład rozkładu prawdopodobieństwa zmiennej losowej o wartości oczekiwanej równej 0 i wariancji równej 1.
0
Aasia:
Podaj przykład rozkładu prawdopodobieństwa zmiennej losowej o wartości oczekiwanej równej 0 i wariancji równej 1.
0
Aasia:
Rzucamy kostką do gry. Eksperyment kończy się wtedy, gdy wyrzucony zostanie wynik parzysty lub liczba rzutów przekracza 4. Zmienna losowa X oznacza liczbę rzutów. Wyznacz rozkład
0
Aasia:
Rzucamy kostką do gry. Eksperyment kończy się wtedy, gdy wyrzucony zostanie wynik parzysty lub liczba rzutów przekracza 4. Zmienna losowa X oznacza liczbę rzutów. Wyznacz rozkład
1
mania:
dla jakich wartości parametru m odwrotność sumy kwadratów pierwiastków równania jest dodatnia? 2x + m(1−x
2
)=2 + 2x
2
2
paola:):
Wyznaczyć całkę szczególną równania spełniająca podane warunki: A) xy
'
−y=x
2
+ x y(1)=2
5
paola:):
Wyznaczyć objętości jednorodnych obszarów ograniczonych powierzchniami: a) z=xy , z=0 , dla 1≤x≤2 , 0≤y≤1
3
maciekx85:
Wykaż że jesli p jest liczbą pierwszą i p ≥ 5, to liczba p
2
−13 jest podzielna przez 12
1
marta:
Wyznaczyć największą oraz najmniejszą wartość funkcji f(x,y)= x
2
y(4−x−y) na obszarze D gdzie:
3
abcd:
√
sin
2
x
−sinx≥cosx dla x∊<0;2π>
2
Kasia:
Mam takie pytanie dotyczące jednostajnej ciągłości funkcji. Próbowałam sobie utworzyć schemat do zadań ale nie jestem pewna czy tak on wygląda:
3
zadanie:
wykaz ze ciag (a
n
) jest nieskonczonym ciagiem arytmetycznym wtedy i tylko wtedy, gdy dla
a
n
+a
n
+
2
kazdej liczby naturalnej n prawdziwy jest wzor
=a
n
+
1
2
1
Monika:
jesli mam wartosci q
0
Elka:
Proszę o pomoc w trygonomterii
11
Antonka:
Sprawdź czy podana równość jest tożsamością :
4
Balajla:
Przekształć z postaci kanonicznej na postać f(x)=
ax+b
cx+d
2
xyz:
2(log
2
2
x+log
2
x−10) = (log
2
x−3) * log
2
2
x
1
Natt:
6x
1
*x
2
2
+6x
1
2
*x
2
sprowadź do wzorów Vieta. Proszę o pomoc.
2
:)):
całka nieoznaczona:
x
3
+ 2
x
3
− x
1
M:
Wypisz 5 kolejnych wyrazow ciagu okreslonego wzorem
0
M.:
Pierwsze już są i moglibyście je także sprawdzić.
http://images.tinypic.pl/i/00399/e99gsrcs6wbt.jpg
1
m:
Oblicz pole kola wpisanego w kwadrat o boku długości 8dm.
1
milenaaaaa:
Oblicz wartość wyrażenia
1
milenka1603:
Wyznacz pierwiastki wielomianów.
4
Sylwia:
1. Rozłóż wielomian na czynniki: a) W(x) = x
4
+ 9
3
I'm RooT c(; PL :
oblicz pole trapezu w którym wysokość ma długość 4 cm jedna z podstaw ma długość 10 cm a druga jest o 5 cm dłusza morzna prosic z
2
I'm RooT c(; PL :
myśle rze szybko rozwiorzecie c(: Jedna przekątna rombu ma długość 12cm a druga jest 3 razydłusza oblicz pole rombu morze być z obraskiem (*
*
)
13
Kornelka:
W całce iterowanej całka od 0 do 1 dx całka od −
√
1−x
2
do −x+1 f(x,y)dy zamien kolejnośc całkowania.
10
Saizou :
no to ja zaproponuję inny sposób obwód można obliczyć stosując wzór
1
Sunortas:
∫ x ln x dx. Wiem że trzeba rozbić na 2 ∫ x + ∫ ln x dx=
1
2
x
2
+ .... +C. Jak rozbić ∫ ln x
44
Saizou :
a czemu przez punkt S? przecież przechodzi ona przez punkt A, który masz dany
4
I'm RooT c(; PL :
pomuszcie to jest na jutro to pod tym plis porosze ktoś wogl ktośto rozumi Pomocy
! plis pomocy
!
0
Karusiaaa:
Witam. Mam kilka zadań z egzaminu z analizy, staram się je rozwiązywać i czy mógłby ktoś sprawdzać czy mam je zrobione dobrze, ewentualnie pomagać?
8
Monika:
∀x∊R∃!y∊R:x
3
=y czy zadanie jest prawdziwe? moim zdaniem jest, ale trzeba to uzasadnic ale nie za bardzo wiem jak... pomoże ktoś
1
Gośka:
Wyznacz dziedzinę funkcji Gośka: Wyznacz dziedzinę funkcji jeśli:
9
Jacek L.:
Podstawy prostokątnego trapezu mają długość 10 i 6. Dłuższa przekątna trapezu tworzy z dłuższą podstawą 30 stopni. Oblicz pole i obwód trapezu.
2
kasiaaa:
x jednostek pracy i y jednostek kapitału jest potrzebnych do wytworzenia P(x,y)=500x*1/4y*3/4 jednostek produktu. Dostępne zasoby pieniędzy wynoszą 20 tys dolarów, każda jednostka pracy
3
XYZ:
wyznacz Miejsce zerowe tej funkcji ( pamietaj o dziedzinie
!x−2! −1
1) f(X)=
x
2
+6x−7
x
3
−216
2) f(x)=
√
!x−2!−4
11
Asia:
Cześć, jutro mam kolokwium, proszę o pomoc z tymi zadankami:
1
m:
8
3
8
5
Oblicz i porównaj :
i
9
6
9
3
i
10
4
10
6
i
11
7
11
4
i
1
m:
n
r
n
n−r
Uzasadnij że :
=
2
I'm RooT c(; PL :
Oblicz pole ruwnoległoboku którego bok ma długość 15 cm a wysokość opuszczona na ten bok wynosi 12 cm ktoś to ogarnia hehehe zajebista strona
5
Gośka:
Wyznacz dziedzinę funkcji jeśli:
1
m:
Proszę o pomoc
Oblicz na ile sposobow z talii 52 kart mozna wylosowac: a) 13 kart
8
Wojtek B.:
Prawdopodobieństwo
1
m:
Ustawiamy losowo litery z wyrazu DYPLOM nie powtarzając ich. Na ile sposobów można ustawić litery w tym słowie jeżeli:
0
m:
Ze zbioru liczb naturalnych od 1 do 50 wybieramy dwie liczby. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania liczb:
1
m:
Wzdłuż pomostu wychodzącego z brzegu na jezioro można cumować jednocześnie pięć jednostek pływających . Ile jest możliwości zacumowania :
3
I'm RooT c(; PL :
thx szybko pomogliście a jeszcze jedno bo mam ich 18 ale wam dupy truć nie bendze macie co innego do roboty..... jeden bok prostokąta ma a drugi jest 0 3 cm dłuszy.Oblicz pole
5
:)):
a) 2−log
4
32 b) log
8
8
13
0
Joo:
Naszkicuj wykres funkcji: a) g(x)=|x3|
1
zielonny:
która z podanych liczb −2, 3/4, 6 jest wartością funkcji h(x)=3−|x|. x należy do N. odpowiedź uzasadnij
0
kasiaaa:
x jednostek pracy i y jednostek kapitału jest potrzebnych do wytworzenia P(x,y)=500x*1/4y*3/4 jednostek produktu. Dostępne zasoby pieniędzy wynoszą 20 tys dolarów, każda jednostka pracy
1
HEEEEEEEEELP:
3x
3
/x
5
syczu:
Obliczyć pochodne cząstkowe rzędu pierwszego:
1
I'm RooT c(; PL :
oblicz obwow kwadratu którego pole jest ruwne 25cm (do potęgi 2 ) (ile musi wynosić bok kwadratu żeby pole było ruwne 5 cm ? szybko szybko szybko
1
HEEEEEEEEELP:
y=−4/x+1 +2 (+2 do calosci) podaj zbior wartosci i jej miejsce zerowe
11
Aneta:
a)Oblicz pole trójkąta prostokątnego, wiedząc, że wysokość poprowadzona z wierzchołka kąta prostego podzieliła przeciwprostokątną na dwa odcinki długości 3 cm i 12 cm.
3
Aneta:
W trójkącie prostokątnym o przyprostokątnych długości 3 i 4 poprowadzono wysokość z wierzchołka kąta prostego. Oblicz długość odcinków, na jakie wysokość ta podzieliła przeciwprostokątną.
1
artur:
X= {x, x = t
2
−t, t∊R }
2
5-latek :
Nie wiem . U mnie znowu jest tak od pewnego czasu ze jak napisze np 2 linijki i pierwsza nie bedzie pelna to wpisujac ktorys z symboli tych co sa pod <powrot do spisu zadan> sciaga mi to
0
Maniek:
Rozwiąż trójkąt prostokątny jeśli przyprostokątna ma długość 7 cm a kąt ostry 65stopni
1
Maniek:
Oblicz pole trójkąta, jeśli przeciwprostokątna ma długość √13 a tgα= 3/2
0
Maniek:
Turysta jest na wysokości 725m n.p.m i dalej będzie szedł górską ścieżką, która wznosi sie pod kątem 20 stopni. Jaką wysokość osiągnie turysta po przebyciu 200m tej ścieżki? Zrób odpowiedni
1
pat:
Proszę bardzo o pomoc, w ogóle nie orientuję się w stereometrii!
9
trudna matma:
W trójkącie ABC o polu 12 cm2 bok AB ma długość 4 cm. Oblicz długość boku AC, jeśli kąt CAB ma miarę 120o,
3
use:
skąd to;
1
mysza:
Wyznacz największy wyraz ciągu, jeśli
4
gosiata ;d :
:::rysunek::: Odcinki AB i CD są równoległe. Znajdź długość x.
10
maniek:
Pomocy, rozwiąż równanie różniczkowe
3
Pilny:
Witam. Otóż natrafiłem na tego typu równanie: |x+5|−|2x−1|=x+2. Kompletnie nie pamiętam jak rozwiązuje
1
milka:
oblicz 3*2
2
0
+7*2
1
9
*52/(13*8
4
)
2
2
maniek :
log
1/2
(x−1) − 2 log
1/2
x =2
0
Radomiak:
x=−1(mod 13) x=−1(mod 99) ktoś pomoże ?
2
milka:
Cyfrą jedności pewnej liczby trzycyfrowej jest 2 . jeżeli cyfrę te przeniesiemy na początek tej liczby to otrzymamy liczbę trzycyfrową o 36 mniejszą. jaka jest suma cyfr tej liczby? Jeśli
8
MiLord:
Rownania kwadrat Rozwiaz rownanie pomovy x+10=3x2
2
TAAAK :):
Na boku AC trójkąta ABC wybrano punkt D a na boku BC−punkt E.Sprawdź czy odcinek DE jest równoległy do odcinka AB jeżeli AC=9 AD=4 CE=7 BE=2,8. Super jakby mógl ktoś zrobić to zadanie
5
MasakRah:
znaleźć x,y takie że 1694x+10374y=14
0
Sandra:
Siedem maszynistek biorących udział w sprawdzianie popełniło następującą liczbę błędów: 2, 3, 3, 5, 6, 6, 7. Określić zróżnicowanie liczby popełnionych błędów.
1
mar2007:
a) a
n
=(n+1)
2
=
2
Wiktoria:
wysokość CD trójkąta proStokątnego ABC dzieli przeciwprostokątną AB w stosunku 1:4.Oblicz wysokośc opuszczona na przeciwprostokątna i obwód trójkąta wiedząc że AB=10 BAARDZO PROSZE PO
4
Mati:
Jeden z boków kwadratu ABCD jest zawarty w prostej 2x−y−2=0. Znajdź współrzędne pozostałych wierzchołków i pole wiedząc, że A=(1;5).
3
MiLord:
Rozwiaz rownanie x+10=3x
2
1
Olii:
rozwiąż równanie : (n+2)!/n! − 6n=12
0
:):
Niech A i B oznaczają zdarzenia w przestrzeni zdarzeń elementarnych Które z wymienionych zdań jest prawdziwe?
0
Rzucamy 7 razy kostką do gry. a.Prawdopodobieństwo, że wyrzucimy co najmniej raz trójkę jest większe niż to, że wyrzucimy
0
Mati:
Z punktu P=(4;5) poprowadzono styczną do okręgu (x+2)2+(y+3)2=1. Oblicz odległość tego punktu od punktu styczności.
0
Jakie jest prawdopodobieństwo wyrzucenia sześciu orłów w rzucie dziesięcioma monetami, jeśli wiadomo, że wyrzucono parzystą liczbę orłów?
0
Student zna odpowiedz na 40 spośród 50 pytań. Ile należy mu zadać pytań, by prawdopodobieństwo zdarzenia, że choć raz odpowie, było większe od 0,9?
0
Rozważmy rzut dwiema kostkami sześciennymi do gry. Zaznacz te zdarzenia, dla których prawdopodobieństwo wynosi 1/6.
2
Ika:
Woda morska zawiera 6 procent soli. ile kilogramów wody słodkiej trzeba dodać do 50kg wody morskiej aby zawartość soli wynosiła 2 procent?
1
piti:
napisz równanie prostej do której należą punkty a=(1 0) i b=(3 4)
1
lala:
Krótsza przekątna trapezu prostokątnego o wysokosci a podzieliła go na 2 trójkąty prostokątne równoramienne. wykaż że:
1
Wiioolka:
wyznacz kąt ostry : 1+cos alfa=
2+
√
3
2
1
sadf:
Wyznacz kresy zbioru X= {x: x = t
2
− t, t є R } Rozwiązanie:
5
Mart543:
7
zadanie:
jakimi ciagami sa nastepujace ciagi: ciag a
n
=n
2
albo ciag a
n
=n! bo z moich obliczen wynika ze nie jest to ciag arytmetyczny ani geometryczny wiec jaki?
16
jan:
Prosze o rozwiazanie Funkcji homograficznej F(x)=4 nad x+1+3b PILNE
1
Paweł:
rot(gradU)=0 Wiem co to rotacja i gradient ale nie wiem kompletnie co wymyślić
4
Humanistka:
Nie mam pojęcia w ogóle o co w tym chodzi.. jeśli ktoś jest w stanie mi w jakiś sposób pomóc, to bardzo proszę !
1
pomocy:
na ile spodobow 7 osob moze wysiasc na 10 pietrach
2
pomocy:
odcinek AB gdzie a=−1,2 b=−3,8
2
I've done the Harlem Shake:
:::rysunek:::
Chemia
− Ciśnienie gazów. Ratunku!
4
Doroś:
Ślicznie proszę o pomoc w policzeniu pochodnej I i II rzędu po x oraz y. Z góry wielkie dzięki!.
3
Ania:
Czy całke niewłasciwą która jest zbieżna/rozbiezna pomnoże przez stała to dalej jest ona zbiezna/rozbiezna?
5
SheQ:
Słuchajcie, ćwicze zadania z granic ale zacięłam się na tych dwóch zadaniach...
Może mi ktoś pokazać krok po kroku rozwiązanie tych przykładów?
5
calkowy:
∫
−4x−4
x
2
+4
prosze o pomoc nie mam pomyslu jak to sie robi. wytlumaczy ktos ?
5
Kamila:
4
x
− 3
x−
1
2
= 3
x+
1
2
− 2
2x−1
z góry dziękuję za rozwiązanie
1
piotrek:
Pomozcie dokonczyc Obliczyc calke:
0
piotrek:
Pomozcie dokonczyc Obliczyc calke:
1
PAWEL:
1
Witam , proszę o pomoc w rozwiązaniu. Równanie trygonometryczne : cos3x=−
2
4
mika:
Dla danych przekształceń liniowych f(x,y,z)=(x+y, y+z, x+z)
9
Elaa:
y
y` +
= lnx
x
Nie potrafię tego policzyć
5
Kevin:
Tak jak w opisie zadania, z góry wielkie dzięki to jest bardzo ważne dla mnie jak i dla mojej oceny z matematyki mam nadzieje, że mi pomożecie. 3 zadanie mam zrobione
27
pigor:
..., Oblicz pole równoległoboku zbudowanego na wektorach: a→ = [1,−2,3], b→ = [−3,1,−5], inaczej, szybciej np. tak :
P
r
= |a
→
x b
→
|= |c
→
|= ?
, gdzie iloczyn wektorowy