matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 10.4.2014
Zadania
Odp.
1
Agusiakk95:
ile podzbiorów trzy elementowych ma zbiór A, jeśli wiadomo ze zawiera on dokładnie 121 podzbiorów o najwyżej dwóch elementach
0
Agusiakk95:
punkt styczności okręgu o promieniu długości 4 cm wpisanego w trójkąt podzielił jeden z boków trójkąta na odcinki długości 6 i 8 cm. oblicz długości pozostałych boków trójkąta
2
Agusiakk95:
rozwiąż równanie 2tgxcosx+1=2cosx+tgx w przedziale <0,2π>
0
Agusiakk95:
w prawidłowym ostrosłupie czworokątnym o wysokości długości h kąt pomiędzy sąsiednimi ścianami bocznymi ma miarę 2α. oblicz objętość tego ostrosłupa
0
Agusiakk95:
oblicz pole figury ograniczonej osią OX oraz prostymi stycznymi poprowadzonymi przez punkt A(0,2) do okręgu o środku w punkcie S(−4,−5) i promieniu długości 3
√
5
1
pattrycja:
oblicz lim
n→
∞
3 * 2
2n
− 5
8*4
n
+ 5
lim
n→
∞
(2
n
+1)
2
4
n
+2
n
3
yolo2211:
tg(α−β)=
tgα−tgβ
1+tgα*tgβ
1
Timo:
Witam mam problem z tym zadankiem, prosiłbym o pomoc. Dany jest trójkąt prostokątny o przyprostokątnych AC, BC takich, że |AC| = 6, |BC| = 8. Okrąg o
2
El:
Czy mogę rozwiązać to zadanie rozwiązać w podobny sposób: lim
(
x,y)−>(3,0)
tg(xy)
y
i zamieniam, że
tgxy
xy
*x i
tgxy
xy
dąży do 1 a x do
1
ja:
Znajdź środek i promień okręgu przechodzącego przez pkt. A (−4,2), stycznego do OX w punkce B (2,0). Ułóż równanie okręgu.
5
mm:
Ile jest szesciocyfrowych liczb nieparzystych o roznych cyfrach, ktore maja dokladnie trzy cyfry parzyste?
4
Mutiny:
Hej znowu mam problem z zadankiem, mam obliczyć przybliżenie liczby
3
√
e
, dokładność mojego przybliżenia musi być 1/1000 gdyby pod pierwiastkiem stała zwykła
1
Bocian:
Dany jest trójkąt o wierzchołkach : A=(−2,2) , B=(−4,−5), C=(m,m
2
). Wyznacz zbiór wszystkich wartości parametru m , dla których pole trójkąta ABC jest równe 2.
3
Natka:
Uzasadnij, że przeciwprostokątna trójkąta prostokątnego jest średnicą okręgu na nim opisanego
2
janos:
wielomiany p i q dane sa wzorami p(x)=3x−a, q(x)=x−2. o wielomianie w wiadomo, ze w=p
2
−3q oraz ze wspolczynnik przy x jest rowny −15. wyznacz a
1
janos:
(x/2 −
√
3
)(x/2 +
√
3
) czy ten wielomian ma wszystkie wspolczynniki wymierne?
0
kate:
ALGEBRA
5
Kinia:
Mogę liczyć na równie łopatologiczne wyjaśnienie jakie warunki jak zapisywać gdy: Równanie z parametrem ma być/mieć:
1
ewa:
Wyznacz równanie prostej zawierającej środkową AD trójkąta ABC o wierzchołkach A(–3, –2), B(5, 0), C(7, 8).
2
mata:
mam pytanie: dlaczego jak mamy np. −5cospi/3 to x=5/2 w sensie dlaczego ten minus znika
41
ZosiaZamoyska:
Na ile sposobów da się ułożyć 4 cyfrowe liczby, których suma da 7, zakładając że każda cyfra w liczbie jest większa od 1? Wzór, generalnie potrzebny
1
Natka:
W fabryce serów żółtych postanowiono od nowego roku produkować je w mniejszych bryłach i każdą krawędź serowych prostopadłościanów zmniejszono o 15%. Oblicz, o ile zmalała waga każdej bryły
1
Agusiakk95:
wielomian W(x) przy dzieleniu przez (x−2), (x−3), (x−4) daje odpowiednio reszty 4, 3, 2. wyznacz reszte z dzielenia wielomianu W(x) przez wielomian Q(x)=x
3
−9x
2
+26c−24
0
Mateo:
W trójkącie prostokątnym ABC przyprostokątne mają długość |AC|=20 cm |BC|=15cm.Symetralna boku AB przecina ten bok w punkcie K,a bok AC w punkcie L oraz przedłużenie boku BC w punkcie
2
Jaśka:
Uzasadnij, że 2013*2014+1
4
Wojtek:
Środek ciężkośći trójkąta ABC leży na prostej o równaniu y=2x−1. Oblicz współrzędne punktu c który leży na prostej y=x+3 jeżeli punkt A = (−4;4) B=(2;−6).
0
koala:
Błagam o pomoc − zastosowanie całki:
5
Natka:
Uzasadnij, że (2013*2014+1)/2014+2013
2
=1
3
Agusiakk95:
Udowodnić że jeżeli liczby a b c tworzą ciąg geometryczny to liczby
1
log
aA
,
1
log
b
A
,
1
log
cA
dla A∊(0,
∞
) tworzą ciąg arytmetyczny.
3
Oskar:
W okrąg o promieniu 10 wpisano trójkąt równoramienny o kącie między ramionami 45 stopni.Oblicz długość podstawy i pole tego trójkąta.
8
Johnny Bravo:
Mam krótkie pytanko bo nie spotkałem się z takim nazewnictwem jeszcze.
6
Adam:
∫xe
−x
2
przez podstawienie
2
Agusiakk95:
Trójkąt prostokątny jest opisany na okręgu o promieniu długości 3. Określ wzorem i sporządź wykres funkcji y=f(x), gdzie x, y są długościami przyprostokątnych trójkąta.
5
ala:
Pewna grupa studencka składa sie z 10 mężczyzn i 6 kobiet. Na ile sposobów można ich wpisać na numerowaną listę tak aby lista zawierała 4 kobiety lub 7 mężczyzn.
8
Kinia:
Rysunek jest(część rozwiązana)
6
tyu:
czy ktoś mógłby sprawdzić, czy poniższy sposób rozwiązania tego zadania n∊N i n≥ 5 spełnia nierówność 2
n
> n
2
+n+1
5
Barbossa:
W trójkącie prostokątnym ABC przyprostokątne mają długość AC=20cm,BC=15cm.Symetralna boku AB przecina ten bok w punkcie K , a bok AC w punkcie L oraz przedłużenie boku BC w punkcie
2
koles:
Rozwiaz nierówność |x
2
−4x|<4
2
PI:
Pomoże ktoś ?
1
Mateo:
W trójkącie prostokątnym ABC przyprostokątne mają długość |AC|=9cm i |BC|=5cm.Na boku AC wybrano punkt D dla którego ∡CDB=∡CBA.
2
Mateo:
Z punktu P którego odległość od środka okręgu jest równa 5cm poprowadzono styczną do okręgu w punkcie K oraz sieczną przecinającą okrąg w punktach A i B Wiedząc,że promień okręgu jest
0
Mateo:
W trójkącie prostokątnym ABC przyprostokątne mają długość |AC|=20 cm |BC|=15cm.Symetralna boku AB przecina ten bok w punkcie K,a bok AC w punkcie L oraz przedłużenie boku BC w punkcie
1
yolo2211:
Wiedząc, że sinα−cosα=1/2, oblicz wartość wyrażenia sinα*cosα.
8
aS :) :
Dany jest okrąg o rówaniu x
2
+y
2
+10x−8y+16=0 i prosta p:4x−3x−9=0. Napisz rówanie stycznej do okręgu i równoległej do prostej p.
3
Arni:
Objętość graniastosłupa prawidłowego czworokątnego jest równa 16 a pole powierzchni bocznej jest równe 32 Oblicz cosinus kąta utworzonego przez przekątne ścian bocznych wychodzące z tego
2
pattrycja:
korzystając z definicji granicy ciągu wykaż, że liczba 1 jest granicą ciągu o wyrazie ogólnym an =
n+1
n+3
1
mati:
Ile zespołów liczy liga jeżeli w sezonie letnim rozegrano 120 meczów (każdy grał z każdym dokładnie jeden raz).
0
Kamil:
Znajdz wzor ogolny ciagu geoemetrycznego, gdy a
3
= 18 a
5
= 162
1
xpp:
Ciąg an dla n∊N jest zdefiniowany rekurencyjnie: { a
1
= −16
1
Paulina:
Wyznacz ciag arytmetyczny (a
n
), w ktorym r= −2 i S
2
3
= −598
2
Matthew:
1+2*cos
2
α sin
4
α+cos
4
α=−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
1
Seebcio:
W okrąg wpisano trapez rownoramienny ABCD ktorego podstawy maja dlugosc AB=8, DC=4. Styczna do okregu w punkcie D przecina prostą AB w punkcie E. Wiedząc, ze DE=6
√
5
oblicz
6
lola d:
Prosze o pomoc, Zbadaj monotoniczność ciągu an, określonego wzorem:
5
damian:
ak rozwiązać takie równanie (x−1)(x2−2x)=(x+1)(x−1) wiem ze mozna wyłaczyc wspolny czynnik przed nawias ale nie wiem co dalej
0
Johny:
log
x
(log
y
(x))>0 Zaznacz na płaszczyźnie zbiór punktów, których współrzędne spełniają tę nierówność
0
Pati:
Oblicz wartość wyrażenia a
−
b , jeśli a= (5
span style="font-family:times; margin-left:1px; margin-right:1px">
log
1
0
0
3
log3
x 3
u
{log
1
0
0
5}{log5})
2
log
1
5
8
0
Adam555:
Jak to sprowadzić do wspolnego mianownika?
5
qwe:
w trojkacie rozwartokatnym boki przy kacie maja rozwartym maja dlugosc 5 i 8 cm a jego pole jest rowne 10{3} cm
2
oblicz pole
3
łysy:
π
π
cosx
Dla jakich x∊(−
,
) liczby tgx, 1,
w podanej kolejności są trzema
2
2
1+sinx
początkowymi wyrazami rosnącego ciągu arytmetycznego (an) ? Dla dowolnego n∊N oblicz sumę an+an+1+...+a2n.
5
Adam:
3
Agata:
(Równanie prostej lub płaszczyzny spełniajace podane warunki)
2
gosiaa:
Dziedziną funkcji f (x) =
√
3−x
−
√
5−x
jest zbiór: A) <0,+
∞
)
4
aS :) :
Zbadaj czy prosta o równaniu 3x+y+2=0 jest symetralna odcinka A(−4,0) i B=(2,2)
5
onaa:
|x−2|*(x
2
−1)
Naszkicuj wykres funkcji f(x)=
x−2
kompletnie nie wiem jak się za to zabrac, przy załozeniu mianownika x≠2 mam rozwiazywac sam
0
janos:
W trójkąt równoramienny o podstawie równej 6 wpisano okrąg o promieniu długości 2. Oblicz długość ramienia tego trójkąta
1
janos:
W trójkąt prostokątny, którego przyprostokątne mają długości 5 i 7 wpisano kwadrat w ten sposób, że jego dwa sąsiednie boki zawierają się w przyprostokątnych trójkąta i jeden z
8
keti:
naszkicuj wykres funkcji f(x) =
|x|+1
|x|−1
7
Arni:
wyznacz wszystkie wartości parametru m dla któego równanie x
2
−(m−2)x−m
2
+2m=0 ma dwa różne rozwiązania których iloczyn jest większy od m
3
. Znam założenie Δ>0 i mam problem z deltą bo
1
janos:
W trapezie równoramiennym podstawy mają długości 3 cm i 7 cm, natomiast przekątna trapezu zawiera się w dwusiecznej kąta ostrego trapezu. Oblicz obwód i pole tego trapezu.
2
xxx:
:::rysunek::: Wskaże mi ktoś w jaki sposób mogę udowodnić, że trójkąty są podobne? Prosze
1
Vip0:
Czy ciąg geometryczny (a n) o pierwszym wyrazie a₁ > 0 i ilorazie q jest monotoniczny
?
8
Johny:
Wyznacz dziedzinę funkcji f(x)=log
2
(2
x
2
+2
−2
x
2
−1
−2*7
x
2
−1
)
0
janos:
W trójkąt równoramienny o podstawie równej 18 i ramionach długości 27 wpisano okrąg. Punkty styczności ramion i okręgu
18
edek oncki:
Rozwiaz nierownosc x
2
+4|x|+3<0
0
A:
1.Oblicz pole trapezu równoramiennego opisanego na okręgu o promieniu r=2cm wiedząc, że ramię tego trapezu ma 6cm. 2.Oblicz pole trapezu równoramiennego opisanego na okręgu jest równe 96
0
Janek:
Punkty A(−6,6) B=(0,4) są wierzchołkami trójkąta prostokątnego równoramiennego ABC o kącie prostym w wierzchołku B. Pole tego trójkąta jest równe 20. Wyznacz współrzędne wierzchołka C
1
ankaaaaa16:
http://zadane.pl/zadanie/6933965 link do tego zadania bardzo mi zależy potrzebne na już
0
Daria:
Proszę o pomoc nie wiem czy dobrze to rozwiązuje Mam rozwiązać nierówność i mam dwa przykłady
5
On18:
Zestaw 4 zadań z trygonometrii zadanie 1
3
Gabi:
Punkt P należy do ramienia końcowego kąta α, a punkt Q do ramienia końcowego kąta β. Oblicz sinα − sinβ.
11
Jimi:
n − 2
Oblicz granicę ciągu lim =(
)
n
−
1
n − 1
n−18
3
Gabi:
:::rysunek::: Cześć. Mam problem z dwoma zadaniami, błagam o pomoc, bo to na jutro...
4
Karolina:
Telewizor kosztował 2000 zł. Jego cenę najpierw podwyższono o 5%, a następnie obniżono o 15%. Teraz telewizor kosztuje:
3
thebestnickintheweb:
Suma S
n
= a
1
+ a
2
+ ... + a
n
początkowych n wyrazów pewnego ciągu arytmetycznego (a
n
) jest określona wzorem S
n
= n
2
−2n dla n *= 1. Wyznacz wzór na n−ty wyraz tego ciągu.
0
janos:
Prosta przecina okrąg o promieniu r=10 w punktach A i B. Długość cięciwy AB wynosi 10
√
2
. Oblicz odległość prostej od środka okręgu.
0
Sted:
an = ( 1 + 6+ 36 + ... + 6
n−1
)
−1
/ 5(6
n
+ 1 )
0
JiJi:
Podstawą ostrosłupa jest trójkąt równoramienny o podstawie długości 8 i ramieniu długości 5. Spadek wysokości jest punktem przecięcia środkowych podstawy.Najdłuższa krawędź boczna ma
0
Matematyk:
Witam
szukam dobrego matematyka
mam dosc trudne zadanie na proseminarium i sam se z nim na pewno nie poradze
2
Noname:
Spośród liczb 1,2,3,....,2010 wylosowano jedną. Prawdopodobieństwo, że jest to liczba podzielna przez 5 lub 11, jest równe?
0
JiJi:
Pole koła opisanego na podstawie ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest równe 16π.Krawędź boczna ma długość 6.Wyznacz pole powierzchni bocznej oraz cosinus kąta między krawędzią boczną
1
janos:
W grupie 35 uczniów:18 lubi matematykę,18 lubi geografię,13 lubi historię,10 lubi matematykę i geografię ,5 lubi
0
krzynio:
2
−
7x4
5
(
)
0
4,5
−
3x1
7 i 3 to minus do potęgi
0
ania:
Dany jest trapez równoramienny ABCD, gdzie AB||CD oraz |AB|=3|CD|. a) Oblicz pole i obwód tego trapezu wiedząc, że |AB|=18 i |AC|=13.
4
muzg:
Mam macierz A [14x14] Mam macierz B [14x14] jednostkowa
1
Luiza:
różniczka zupełna sprawdzenie:
1
Robert:
1. Dana jest funkcja y=x
2
−3x−4 a)przedstaw ja w postaci kanonicznej
1
sisi:
Rozwiąż równanie (√2+√3)x + (√2−√3)x=4
7
Damian:
Wyznacz współrzędne środka i skalę jednokładności, w której obrazem okręgu o
1
(x−2)
2
+ (x+2)
2
=12 jest okrąg o
2
: (x+4)
2
+ (y−1)
2
=48
0
Parówa:
Z punktu P którego odległość od środka okręgu jest równa 5cm poprowadzono styczną do okręgu w punkcie K oraz sieczną przecinającą okrąg w punktach A i B Wiedząc,że promień okręgu jest
4
On18:
Witam. Mam tu zestaw 4 zadań z trygonometrii
Możecie to zrobić?
http://oi58.tinypic.com/imulu8.jpg
0
Karol:
Witam. Z jakiej zależności wynika, ze w ostrosłupie prawidłowym trójkątnym, odległość od podstawy do
0
Parówa:
0
Parówa:
W trójkącie prostokątnym ABC przyprostokątne mają długość |AC|=9cm i |BC|=5cm.Na boku AC wybrano punkt D dla którego ∡CDB=∡CBA.
0
lolo2:
Znajdź ogólne rozwiązanie tego wykresu: x2 − x3 = 2
0
Agat:
1.Oblicz pole trapezu równoramiennego opisanego na okręgu o promieniu r=2cm wiedząc, że ramię tego trapezu ma 6cm.
15
Arni:
Wyznacz najmniejszą wartość funkcji f(x)=| 2x+6 |+ | x−1|
1
Paulina:
Pole koła opisanego na podstawie ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest równe 16π.Krawędź boczna ma długość 6.Wyznacz pole powierzchni bocznej oraz cosinus kąta między krawędzią boczną
4
sisi:
Narysuj wykres funkcji f(x)= |x−2|/(x
2
−4)
0
mm:
1) W pociągu jadącym ze stała prędkością chłopiec upuścił piłkę. Naszkicuj tor ruchu tej piłki: a)widziany przez obserwatora pociągu
16
lolo2:
Ktoś potrafi może pomoć w rozwiązaniu zadanka typu: Znajdź ogólne rozwiązanie tego wykresu:
3
sisi:
Rozwiąż równanie (
√
2+
√
3
)
x
+ (
√
2−
√
3
)
x
=4
21
Gosia:
Proszę o pommoc, mam do rozwiązania zadanie: Znajdź taką macierz X, że xA=BBt, gdzie: B: 1 0 1 i A: 7 1
5
ola:
Zaznacz na osi liczbowej zbiór rozwiązań nierówności
5
Matejko:
Kwadrat ABCD o boku a przekształcono przez symetrię osiową względem prostej przechodzącej przez wierzchołek A i środek E boku CD. Wykonaj rysunek. Wykaż, że pole figury będącej częścią
3
Marcinek:
W trójkącie ABC dane są długości boków: AB = 4 , AC = 6 , BC = 8 . Oblicz długości odcinków, na jakie dzieli bok BC wysokość opuszczona z wierzchołka A .
2
JiJi:
W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym ściana boczna tworzy z podstawą kąt 45stopni. Pole koła opisanego na podstawie jest równe 36π.Oblicz objętość tego ostrosłupa oraz długość krawędzi
0
łysy:
Dla jakich x∊(−P{π}{2},P{π}{2}) liczby tgx, 1, P{cosx}{1+sinx} w podanej kolejności są trzema początkowymi wyrazami rosnącego ciągu arytmetycznego (an) ? Dla dowolnego n∊N oblicz
3
Filipek:
Wykaż że:
0
Gie:
Podaj pierwszy i trzeci kwartel 1, 2, 2, 4, 5, 5, 7
3
mierek:
Naszkicuj wykres funkcji y=2
x−|x|
. Dla jakich wartości parametru m równanie 2
x−|x|
= m ma przynajmniej jedno rozwiązanie?
1
Pyśka:
sin α=
1
4
oblicz cos α i tg α
50
matemax:
a) log
2
3* log
3
5 *log
5
8 b) 9
1−log
3
6
2
loool:
Narysuj wykres: y=|x
2
−2|x|−3|
5
fdsfdsfds:
Określi liczbę rozwiązań funkcji f(x)=m względem parametru m, jeśli f(x)= |x+2|−|x−3|
4
zawodus:
Na maturze nie odejmują za to punktów.
0
potrzebujaca:
Mamy nieskonczenie wiele ponumerowanych urn,przy czym w n−tej jest n+1 kul o mumerach od 1 do n+1. niech A
n
oznacza ze losujemy ze zwracaniem 2 kule z n−tej urny i wylosowalismy 2 razy ta
0
Dolar:
Czterech pasażerów wsiada na parterze do windy, która zatrzymuje się na każdym z 5 pięter domu. Oblicz prawdopodobieństwo
0
Marcin:
Trapez prostokątny opisano na okręgu o promieniu R=1 . Pochyłe ramię trapezu ma długość 6 cm, a jedna z podstaw jest dwa razy dłuższa od drugiej.
6
Matejko:
Jaki wielokąt jest przekrojem ostrosłupa prawidłowego czworokątnego płaszczyzną zawierającą a)krawędź podstawy i środek rozłącznej z nią krawędzi bocznej
2
primo:
W kole o promieniu poprowadzono trzy równoległe cięciwy w taki sposób,że zawierają się w jednym półkolu,Długości tych cięciw są równe odpowiednio długościom boków sześciokąta
1
pomoc:
potrzebuję policzyć:
1
lim (x
2
+y
2
)sin
xy
(x,y)−>(0,0)
21
Madzia:
W trapezie o podstawach 12 cm i 4 cm kąty między przekątnymi a podstawami mają miary 45 stopni i 30 stopni.Oblicz pole tego trapezu .... jak obliczyć te zadanie ....
5
Matejko:
Mógłbym prosić o jakiś poradniczek odnośnie kątów. Chodzi mi o stereometrię, nie wiem co jak i gdzie zaznaczyć. Proszę o pomoc
14
martyna:
Rzucamy 4 razy symetryczną sześcienną kostką do gry. oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia polegającego na tym że iloczyn liczb oczek otrzymanych we wszystkich 4 rzutach będzie równy
11
AS:
Zad1.W szescianie o krawedzi 20 umieszczono kele najwiekszą z mozliwych. Oblicz stosunek objetosci kuli do objetosci szescianu
4
Kuba:
|2x+4|−|x−5|≤3x+1 wyznaczam 3 przedziały x∊(−
∞
,−2) x∊<−2,5) i x∊<5,+
∞
)
5
selw:
Dla jakich wartości parametru m równanie (2log
0.5
m−1)x
2
− 2x + log
0,5
m = 0 ma co najmniej jeden pierwiastek?
1
Gosia:
3. Oblicz długość krawędzi podstawy ostrosłupa prawidłowego czworokątnego o krawędzi bocznej 12 cm i kącie nachylenia tej krawędzi do płaszczyzny podstawy 60stopni
5
Aksjo :
Mam krótkie pytanie odnośnie liczenia pierwiastków. Jeżeli mam wynik z+y=5
√
3
+1 to tak już mam zostawić ? Dzięki za odpowiedź
1
Bartek:
Funkcja f określona jest wzorem f(x)=3x+2.Jej wykresem jest prosta równoległa do wykresu funkcji h określonej wzorem:
1
Bartek:
Jeżeli [tex] \frac{3}{x} =6 [/tex] i [tex] \frac{5}{y} = 15[/tex], to wartość wyrażenia [tex] \frac{x}{y} [/tex](y≠0) jest równa :
1
Dolar:
Sposród punktów o współrzędnych (x,y),gdzie x ∊ { 1,2,3} i y ∊ {2,4} losowo wybrano dwa punkty.Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia A polegające na tym,że wybrane punkty leżą na
2
łza :
(xe
x
) / (x
2
−1) = 1 Jak obliczyć x? Proszę o pomoc.
1
Dolar:
AAAAA − KOLEJNY DOBRY DZIEŃ DLA NAUKOWCA #1
1
Karolina K:
Cześć, od kilku dni szukam rozwiązania dla pewnej całeczki i albo czegoś nie widzę, albo ona jest tylko pozornie prosta. Czy mógłby mi pomóc z nią? Byłabym bardzo wdzięczna!
3
Suja:
wyznacz rownanie prostej przechodzacej przez punkt (−3 −1) i a) prostopadłej b) równoległej do prostej y=2x+7
4
kyrtap:
Maturzyści! Radzę porobić zadania z optymalizacji bo mój nauczyciel mówił, że w tym roku powinno być to zagadnienie na maturze zarówno podstawowej i rozszerzonej (chyba wiecie
3
Aleksandra:
n(+1)
2
Udowodnij, że 1
3
+2
3
+...+n
3
=
2