matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 10.4.2010
Zadania
Odp.
2
Grzesiek:
W
(x)
=4x
4
−6x
3
−(a+3)x+8
3
Grzesiek:
w
(x)
=x
3
+(4b+a)x
2
−(3b−a)x−12
1
hashiri:
Witam i pomocy
5
Łukasz:
Pociąg z miasta A do miasta B jechał z prędkością 60 km/h. Na powrotną drogę potrzebował o 2 godziny więcej, gdyż jego prędkość zmniejszyła się o 12km/h. Jaka jest odległość między
8
gimigis:
Które wyrazy ciągu(a
n
) są równe zeru
n
2
− 4n + 3
a
n
=
n + 1
5 −
√
17
5 +
√
17
i wyszło mi n
1
=
oraz n
2
=
2
2
i nie rozumiem dalej...nie umiem odpowiedzieć na pytanie:(
3
Magdalena:
:::rysunek::: pytanie mam takie odczytaj z wykresu zbiór tych x∊R dla których 1 ≤ f(x) < 8
2
agata:
Proszę o pomoc, bo już świra dostaję. Rzucamy dwukrotnie kostką. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia A − iloczyn liczb wyrzuconych
1
ela:
Na lokatę terminową oprocentowaną 5% w stosunku rocznym, wpłacono kwotę 50 000 zł. Oblicz jaki będzie stan lokaty 3 miesięcznej po upływie okresu 2,5lat.
2
ela:
ciąg jest określony wzorem an=2n/5−8 a)czy wyrażeniem tego ciągu jest liczba 1/3 b)ktore wyrazy ciągu są większe od 40
3
brg2104:
Czy można zamienić sin3x na cosinus używając wzoru redukcyjnego
17
Kika:
rozwiążecie mi to pisss
n(n+1)(2n+1)
1
2
+2
2
+3
2
+...+n
2
=
6
1
ppool:
:::rysunek::: na rysunku obok przedstawiono trójkąt ABC Wykorzystując dane na rysunku oblicz obw tego
1
ola:
oblicz: log
0,5
3
12
Jan:
:::rysunek::: Uzupełnij przedstawiony obok diagram tak,aby każda liczba znadująca się wyżej była dzielnikiem
2
oli.:
wyznacz punkty wspolne okregu i prostej o równaniach: (x−3)
2
+(y−5)
2
=4 i x+y=10
1
yxz:
rozwiąż równanie ||x−3|+|x+7||=12
0
yxz:
Punkty A,B,C są dowolnymi niewspółliniowymi punktami w układzie współrzednych. Punkty M i N są odpowiednio Środkiami odcinków AB i AC, a punkt P jest środkiem odcinka MN. Wykaż że dla
2
yxz:
Ostrosłup prawidłowy trójkątny o krawędzi podstawy długości a i wysokości H przecięto płaszczyzną prostopadłą do podstawy i przechodzącą przez środki dwóch krawędzi podstawy.
0
kasia!!:
Równanie trygonometryczne: POMOCY
1
brg2104:
funkcja f(x) na zbiorze <−2π;2π>, dana jest wzorem f(x)=cosx
√
|cosx|−1
Naszkicuj wykres funkcji f(x)
2
yxz:
:::rysunek::: Wykaż że dla czworokąta ABCD przedstawionego na rysunku prawdziwa jest zależność
13
nrv:
Dane są proste o równaniach l:4x+2y−5=0, k:mx+3y+1=0. Wyznacz parametr m tak, aby te proste były prostopadłe.
1
mify:
W graniastosłupie prawidłowym sześciokątnym krawędź podstawy ma dł.6 cm ,a krawędź boczna ma 10
4
brg2104:
Trudne zadanie trygonometria: Wyznacz zbiór wartości funkcji określonej wzorem:
1
pipi :
O zdarzeniach A i B należą do przestrzeni Ω, wiadomo że P(AUB)=5P(A∩B) i P(B)=P(A'). Oblicz P(AUB)
1
eMilka:
czy mógłby mi ktoś pomóc ? Kwadrat o boku długości 2 obrócono wokół jego przekątnej. Jakie pole powierzchni ma powstała bryła?
1
Ewelina:
Liczba
√
12
+
√
75
jest równa.
4
nieznajomy:
Oblicz 36
log
6
4
+ 7
log
7
16
1
ppool:
Bartek, roznosząc ulotki, w pierwszym miesiącu pracy zarobił 360 zł. W każdym następnym miesiącu wzrosło o stałą kwotę, równą 5% wartości zarobku, który otrzymał w pierwszym miesiącu
3
wiewiórka:
Bardzo proszę o pomoc w rozwiazaniu dwóch zadań; 1) Wyznacz wartości funkcji sinα i tgα, wiedząc, że α jest miarą kąta ostrego i cosα = 5/7
3
Maturzysta:
zad z funkcja kwadratową i parametrem
prosze o pomoc
1
pati1989732:
hej pomóżcie mam podane pole prostokąta i muszę obliczyc jego boki pomoże ktoś pole to 64 m kwadratowe
2
ppool:
Objętość walca jest równa 72π a jego wysokość ma długość 8. Oblicz obwód podstawy tego walca
1
mimi:
jeżeli objętość sześcianu jest równa 24 to przekątna wynosi?
0
nrv:
czy parzystość, różnowartościowość przy określaniu funkcji są na maturze podstawowej?
2
nrv:
jak się zapisuję przedziały monotoniczności funkcji? chodzi mi o spójnik jeżeli takich przedział jest kilka. np. przedziałów gdzie rośnie.
0
mify:
W graniastosłupie prawidłowym sześciokątnym krawędź podstawy ma dł.6 cm ,a krawędź boczna ma 10 cm. Jakie gługości mają przekątne tego graniastosłupa?
0
***kiełbasa***:
219. Proste o równaniach 3c−2y+2=0 i x−y+2=0 zawierają dwa boki trójkąta, a prosta o równaniu 2x−y−1=0 zawiera jedną z jego środkowych. Znajdź równanie prostej zawierającej trzeci bok
3
nrv:
czy wyznaczając dziedzinę np wyrażenia:
0
Olusiaa.:
a)O ile procent liczba 2,5p jest wieksza od liczpy p? b)Ile jest rowne stezenie procentowe roztworu jesli w wodzie o amsie 18xgramow rozpuszczono 2x
1
kuba:
nowa matura to ktora? mam dylemat bo na PŚ sa takie kryteria przyjęć
1
Piotrek:
bardzo proszę o pomoc
Zad. Stalowy walec o objętości 36πcm
3
przetopiono na kulki o promieniu 3mm. Ile takich kulek
3
kk:
W solance, która zawierała 8% soli zwiększono zawartość soli o 187,5%. Stężenie soli w otrzymanym roztworze wynosi ?
2
władek:
log
√
2
/2 16
2
Calineczka.:
Dwa sąsiednie kąty czworokąta wpisanego w okrąg mają miary 37 i 102 stopnie. Jakie miary mają
0
zrozpaczony:
Wierzchołki kwadratu KLMN należą do boków kwadratu ABCD. Oblicz stosunek długości odcinków, na jakie punkt K dzieli bok AB kwadratu, jeśli |AB|= 10, a stosunek pól obu kwadratów wynosi 3:4.
0
sabina:
CZY KTOŚ POTRAFI ROZWIĄZAĆ MOJE ZADANIA
1
sabina:
W trójkacie rownoramiennym kat zawarty między ramionami ma miarę 88stopni .Oblicz miary kątów ,jakie tworzą ze sobą wysokosci tego trójkąta.
2
ewelina:
jaką postać kanoniczną będzie miała ta funkcja?i jakie sa w niej przedziały monotoniczności? g(x)=x
2
−2x−3
1
sabina:
Przedstaw podane wyrazenie jako jeden logarytm : 6 − log 3.
0
betsy:
największa wartość funkcji kwadratowej f jest równa 9. Liczby 6 i 0 są miejscami zerowymi tej funkcji.
0
betsy:
Dziedziną funkcji jest zbiór liczb 3−cyfrowych niepodzielnych przez 10. Funkcja każdej liczbie n∊D przyporządkowuje liczbę 3−cyfrową, ktora powstaje przez zapisanie cyfr liczby n w
0
sabina:
Oblicz Ppc graniastosłupa prawidłowego szesciokątnego o krawedzi podstawy 8cm i wysokosci 7cm.
0
betsy:
f(x)=x
2
+1 dla x≥0 i 3x+1 dla x<0 Znajdź zbiór rozwiązań nierówności f(x)≤0
0
sabina:
W pudełku jest 25 tranzystorów ,z których 20 jest I gatunku, 5 zas jest II gatunku. Wybieramy losowo 4 tranzystory. Jakie jest prawdopodobienstwo ,ze co najmniej jeden jest I gatunku.
0
Linek:
Pomnóż liczbę czterocyfrową przez 7 tak, aby wynik był również czterocyfrowy i zawierał cyfry liczby poprzedniej. Podaj wynik mnożenia.
2
Łukasz:
Liczbę 0,(4) − 0,2(1) zapisz w postaci ułamka zwykłego nieskracalnego. Wynik wg książki ma wyjść 7/30
1
pati:
POMOŻCIE ILE TO JEST CENTYMETRÓW 1/7(JEDNA SIÓDMA)Z 100CM NA140 CM
3
ola:
jest tu ktos dobry z fizyki?
6
Wydi:
Do worka wrzucono 3 monety 5złotowe, 4monety 2 złotowe 2monety 1złotowe oraz 8 monet 50groszowych. Karol losowo wyjmuje z woreczka 10 monet. Jakie jest prawdopodobieństwo, że
2
alicja:
rozwiąż równania: a) 3ctg(2x+π) = −√3
3
Wydi:
W trójkącie o obwodzie 14 jeden z boków jest dwa razy dłuższy od drugiego. Oblicz cosinus najmniejszego kąta tego spośród trójkątów spełniających podany warunek, w którym suma
1
melania.:
uloz rownanie kwadratowe, ktorego pierwiastkami sa podane liczby:
1
1
x1 =
x2 =
4−2
√
3
4+2
√
3
0
justyna:
narysuj wykres f(x)=∫x+3 x<−1
1
Maciek:
Z wycinka kołowego o powierzchni 72π i promieniu 12 zwinięto powierzchnię boczną stożka. Oblicz
1
Dorota:
w trójkącie prostokątnym przeciwprostokątna jest 2 razy dłuższa od przyprostokątnej. Oblicz stosunek promienia opisanego okręgu do promienia wpisanego okręgu w ten trójkąt.
1
Alicja:
n+2
2
(n+2)(n+1)
n+2
n+1
=
a jak wyliczyć jak mam
2
2
***kiełbasa***:
:::rysunek::: 189. promień świetlny wysłany z punktu A=(5,9) odbija się od OX w punkcie B=(2,0) a następnie
1
truskaweczka:
dany jest trojkat o przyprostokatnych 12 i 5. wyznacz promien okregu wpisanego w ten trojkat
3
asia:
asia: fizyka...czy mógłby ktoś mi pomóc? 1)Cialo o masie 10 kilogramów umieszczono na pewnej wysokosci h nad powierzchnia Ziemi i puszczono swobodnie.Z jaką prędkością uderzy w
4
Janusz:
Oblicz długość (środek i promień) okręgu o równaniu x
2
+ y
2
− 4x + 2y − 20 = 0
1
eloood:
Wykaż ze trojkat o wierzchołkach A= 1,2 B= −2,−4 C= 4,−7 jest trojkatem prostokątnym wie ktos jak to zrobic?
1
Grześ:
Witam! mam zadnie maturalne, mam nadzieje ze mi pomozecie choc troszke
4
Ala:
prosze o pomoc
0
Maciek:
ktoś pomoże? Z wycinka kołowego o powierzchni 72π i promieniu 12 zwinięto powierzchnię boczną stożka. Oblicz
2
czarna:
czy znacie podobną stronę z j.niemieckiego?
0
eMilka:
czy mógłby mi ktoś pomóc ?
Kwadrat o boku długości 2 obrócono wokół jego przekątnej. Jakie pole powierzchni ma powstała
0
czarna:
1
Boki trójkąta są zawarte w prostych o równaniach: y=2x−10 y=−
x+5 x−3y+20=0
2
a)oblicz współrzędne wierzchołków tego trójkąta b)wykaż,że trójkąt jest prostokątny
4
Ala:
Dany jest trójkąt prostokątny i polu 2
√
3
i kacie ostrym 30, obicz dlugosci przyprostokątnych tego trójkąta.
0
Ala:
Aaaaaaaaaa
pomocy! FIZYKA!
0
Ala:
Pole koła opisanego na trójkącie prostokątnym o przyprostokątnych a= 3cm b= 4cm jest równe a) 7 pi b) 10 pi c) 100 pi d) 25 pi
2
czarna:
Drzewo rzuca cień o długości 12m. Pień drzewa ma 2 metry wysokości i rzuca cień o długości 3 m. Oblicz wysokość drzewa.
0
czarna:
Wyznacz pierwszy wyraz oraz różnicę ciągu arytmetycznego (an),wiedząc,że:
5
czarna:
Dane wyrażenie sprowadź do najprostszej postaci i określ dziedzinę
4
czarna:
Rozwiąż równanie
0
x:
3 +
√
277
Oblicz:
2
0
Dorota:
Pole figury ograniczonej okręgiem opisanym na sześciokącie foremnym i brzegiem sześciokąta jest równe 4π−6
√
3
. oblicz długość okręgu.
1
pannanikt:
a−b
Wyrażenie
jest równe
?
√
a
−
√
b
jak to rozwiązać krok po kroczku?
2
Marysia:
1,Pole koła opisanego na kwadracie wynosi π. oblicz pole koła wpisanego w ten kwadrat.
0
Asia:
jaki jest wzor na obliczenie P(AuB) ? bo mam wszystkie dane tylko nie pamietam wzoru a nie mam przy sobie tablic matematycznych
0
Gosia:
1,w trójkącie prostokątnym przeciwprostokątna jest dwa razy dłuższa od przyprostokątnej. Oblicz stosunek promienia okręgu opisanego na tym trójkącie do promienia okręgu wpisanego w ten
6
Asia:
Jezeli α jest katem ostrym i sinα rowna sie
3
5
, to tg α jest rowny.......
7
pannanikt:
:::rysunek::: Jaką część objętości sześcianu, stanowi objętość zacieniowanego ostrosłupa?
0
lila:
NWD(a,b)=15 NWW(a,b)=1260 oblicz wszystkie pary liczb
2
nrv:
Czy można zamiast takiego pisania:
http://matematyka.pisz.pl/strona/1096.html
0
aniko:
1. basen ma długość 20m i szerokość 10m. W najgłębszym miejscu jest1,8m głębokości, a w najpłytszym 1,2m. Ile waży woda wypełniająca basen po brzegi? Przyjmij, że il wody waży 1kg.
3
Kaasia:
z dwóch miejscowości A i B wyruszyły jednocześnie naprzeciw siebie ruchem jednostajnym dwa samochody. po upływie 3 godzin minęły się. pierwszy przejechał trasę w ciągu 7,5 h. w jakim
0
klaudia:
Ile jest liczb naturalnych trzycyfrowych, w których cyfra dziesiątek jest o 2 większa od cyfry jedności?
0
klaudia:
Ile jest liczb naturalnych dwucyfrowych podzielnych przez 15 lub 20?
0
klaudia:
Bardzo proszę o pomoc! Ile jest liczb naturalnych czterocyfrowych takich, że w ich zapisie dziesiętnym występuje jedna cyfra nieparzysta i trzy cyfry parzyste?
9
ela:
pierwszy raz korzystam−−− Zbadaj monotoniczność ciągu an=4n−5 . Proszę
1
ela:
2
Kaasia:
w pięcioosobowym zespole średnia wieku trzech pań wynosi 26 lat, a średnia wieku dwóch panów 36 lat. jaka jest średnia wszystkich osób?
1
Tomaszek:
Wyznacz równanie prostej zawierającej wysokość CD trójkąta o wierzchołkach A=(−4,0) B(1,3) C=(0,−3)
8
oli:
pomiedzy liczby 4 i 8 wstaw liczby x, y , z , t aby liczby 4,x,y,z,t,8 tworzyły ciąg geometryczny
0
kuba:
cześć chciałbym wyznaczyć dokładność objętość szklanki ale nie potrafię wykorzystać wzoru. mam