matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 1.7.2014
Zadania
Odp.
8
kali:
Hej mam problem z takim zadankiem bo cos nie moze mi wyjsc, nie wiem co zle robie. Prosze o pomoc i z gory dziekuje.
3
Matt:
Czy to jest dobrze?
1
Marek:
Dlaczego 32 zbiory liczy sobie rodzina podzbiorów zbioru 7 elementowego, która zawiera zbiory zawierające 2 ustalone elementy z tego zbioru?
0
Matt:
Witam Proszę o sprawdzenie czy poprawnie liczę pochodne
4
Kamila:
Cześć, jak ugryźć takie równanie różniczkowe?
4
:):
jak wyznaczyć równanie płaszczyzny, która przechodzi przez punkt P = (1,−1,−2), która jest prostopadła do wektora w = [2,1,1]?
4
julek:
pochodna funkcji ((ln(3x))tgx)
17
Blue:
Okrąg o promieniu 6 opisano na czworokącie ABCD. Boki AD i DC mają równe długości, a kąt ABC ma miarę 120 stopni. Oblicz pole tego czworokąta, jeśli stosunek pól trójkątów ABD i BCD jest
4
tyu:
1
Karolek :):
A={z ∊ ℂ : |z| ≥ 3 ⋀ arg z ∊ ( π/3 , 5π/4 )}
4
Vit:
pomocy! wyznacz bazę i wymiar podprzestrzeni V przestrzeni R
4
określonej jako:
1
Ewa:
Proszę wytłumaczcie mi w miarę łopatologicznie:
2
diplo:
Jeśli mam przykład f(x) = (f
1
(x),f
2
(x)) = (x
1
4
+ x
2
4
, 2x
1
x
3
+ 1) to jak mam zbudować macierz Jacobiego? Są dwie funkcje, a trzy zmienne, czyli macierz ma być 3x3, a w miejsce
4
anna:
−1x
4
+ 4x
3
= ?
3
Pitek:
Dla zmiennej losowej ciągłej X, o wartościach z przedziału [2,4], funckja gęstości prawdpodobieństwa jest dana wzorem (f(x)=c*x, gdzie c jest pewną stałą. Wyznacz wartość
16
albertqwert:
na jaki kierunek?
8
ggg:
Potrzebuję pomocy z tym zadaniem, a mianowicie nie tyle co z zadaniem, a z jego częścią. Nie umiem podać przedziałów monotoniczności tych funkcji. Proszę o wytłumaczenie i zrobienie po
3
ggg:
Rozwiąż nierówność :
2
damianeqe:
Wypisz wszystkie elementy zbioru:
4
xyz:
jak rozłożyć wielomian z
5
−z
4
+4z
3
+4z
2
+3z+5 na nierozkładalne czynniki rzeczywiste?
2
smerfetka:
Dla jakich wartości parametru a∊R podane punkty należą do jednej płaszczyzny ? A=(1,0,2) B=(a,1,3) C=(0,2,−1) D=(2,a,5)
7
Suri:
Mógłby ktoś objaśnić to zadanie? Oblicz objętość obszaru określonego warunkami:
4
Chelm:
x
2
* y'=x
2
* lnx
5
Blue:
Uzasadnij, że równoległobok, na którym można opisać okrąg, jest prostokątem
3
yola:
dzielenie wielomianów :
2
mamm:
Jakie lekcje przerobić z e−trapezu pod analizę matematyczna ?
8
AlvaroRiosDeLaRied:
Jak się zmieni moc jeżeli zmniejszymy moc o 10% ; C?
2
Mario:
Siema, sadzicie ze progi sie podniosa w tym roku ? Chce isc na politechnike warszawska na informatyke, prog w tamtym roku byl 182, a ja mam w tym 184 ( 84 matma, 80 fiza, 80 ang r.) i
62
albertqwert:
To znaczy: wypełniasz formularz, a następnie wynik w zależności od parametrów pokazuje się na następnej stronie?
16
albertqwert:
Informatyka w podejściu uniwersyteckim, czy raczej politechnicznym lepiej wypada na tle jakości nauczania? Dla porównania weźmy uj i pw. Jak uważacie, może ktoś studiuje na którejś z nich?
6
Mateusz :
Hej , witam forumowiczów, jest może ktoś z Was kto wybiera się na UEK? czy mogę startowac na tą uczelnie tylko z dobrze napisanymi podstawami ?
11
ik:
bardzo proszę o rozwiązanie równania różniczkowego: y'=y
2
/(x
2
+1)
1
Kali:
Wyznacz równanie ogólne płaszczyzny π przechodzącej przez punkty A(3,−1,4) i B(4,−2,0), która jest prostopadła do płaszczyzny y0z układu współrzędnych.
1
stud prz:
mam obliczyć całe potrójną: ∫∫∫xdxdydz
3
karol:
Ile liczb trzycyfrowych ze zb {100,101,...999} ma co najmniej jedną z cyfr równą 6 lub co najmniej z cyfr równą 3?
8
albertqwert:
udowodnij dla liczby naturalnej n>2 nie istnieja takie liczby naturalne dodatnie x,y,z ktore spenialyby rownanie x
n
+y
n
=z
n
24
Mati:
Być może już za późno ale nie mogę sobie darować tego zadania....Hornerem próbowałem i się nie da...grupowanie, tak bezpośrednio też nie..a inaczej nie umiem.
13
Pomoc justyna:
hej mam takie pyt. postanowilam ze bede zdawac mature w maju 2015 roku jeszcze ta stara podstawe. jak sadzicie, kiedy najlepiej zaczać sie uczyc..szkołe skończyłam w kwietniu i teraz