matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 1.6.2009
Zadania
Odp.
7
Anett:
Dany jest ciag arytmetyczny o wyrazach calkowitych taki, ze a
1
+a
2
=2 i a1*a4=1 Ile pocztakowych wyrazow tego ciagu trzeba dodac aby otrzymac sume rowna 60.
5
Anett:
Oblicz sume wszytskich dwucyfrowych liczb naturalnych, ktore przy podzieleniu przez 4 daja reszte 1
1
zen:
Kasia połowę pieniędzy chce wydać, a połowę przez rok przechowywać w banku na rachunku terminowym−lokacie.
0
em:
Jakubie, Jakubie! Do jakiej wysokości w naczyniu sześciennym o krawędzi a należy nalać cieczy, by średnie parcie
5
Błagam o rozwiazanie:
W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym, ściana boczna nachylona jest do płaszczyzny podstawy pod
8
ignis:
Pochodne czżstkowe drugiego rzedu: f(x,y) = cosx*e
3y−5
+lnx
0
julka:
narysuj wykres tg=−2/4 . ile wynosi y a ile x
7
alka:
Błagam pomóżcie mi to sprawa zycia i śmierci... musze wytłumaczyc i zrobic e zadania zeby zaliczyc matme pomocy
2
Piotrek 2:
6.Dla jakiej wartosci k liczby −3−5,k
2
+4,11−k tworza w podanej kolejnosci ciag arytmetyczny? Proszę rozwiązać mi to zadanie, jutro mam z niego odpowiadać a teraz lece i dopiero jutro rano
14
Diabeł:
Prosze o pomoc
Znajdz największy wspólny dzielnik tych liczb Diabeł: Rozwazamy liczby k=1961 oraz l=3071
11
Diabeł:
Rozwazamy liczby k=1961 oraz l=3071 1. Znajdz największy wspólny dzielnik tych liczb
1
ala:
kąt α jest ostry i sinα=
1
4
. oblicz 3+2tg
2
α
2
Anett:
Miedzy liczby 1 i 16 wstaw cztery liczby a,b,c,d takie, ze ciag o kolejnych wyrazach 1,a,b,c jest ciagiem geometrycznym, zas ciag o kolejnych wyrazach b,c,d,16 jest ciagiem arytmetycznym
0
Olka:
Rozwiąż nierówności funkcji trygonometrycznych 1)
1
2
sinx ≤
1
4
2
Marta:
kąt α jest ostry i sin α=14. oblicz 3+2tg2α
1
Marta:
kąt α jest ostry i sin α=
1
4
. oblicz 3+2tg
2
α
10
Ada.:
Proszę o pomoc przy tych podpunktach− za każdym razem wychodzą mi inne wyniki...Jakby ktoś był na tyle miły proszę o rozpisanie chociażby 3 bym to w końcu zrozumiała.
1
00mózg:
pomóżcie
! w trójkącie równoramiennym ABC gdzie |AC|=|BC|=5 katy przy podstawie majs miare 40 stopni
10
m.g:
ktos umie angieslki moze
0
Olka:
Rozwiąż nierówności funkcji trygonometrycznych 1)
1
2
sinx ≤
1
4
1
Pati:
Naszkicuj wykres funkcji y= sin(−x) w przedziale <−2π,2π>
0
tina:
znaleźć pochodne cząstkowe I rzędu względem każdej zmiennej niezależnej
30
Piotrek:
2. Srednica okregu jest odcinek AB, gdzie A=(−4,05), B=(2,−9). Napisz rownanie tego okregu.
20
GrzesioCzesio:
więc co do a) masz ustalić dziedzinę funkcji, czyli wszystkie wartości jakimi może być x i będzie to prawdziwe
4
m.g:
sformułuj wnioski dotyczace rozmieszczenia regionow turystycznych polski
4
henk:
znajdz brakujace dl. trzeciego boku oraz miary katow ostrych α i β w trojkacie prostokatnym o przekatnych a i b oraz przeciwprostokatnej c gdzie a lezy na przeciwko kata α jesli dane sa
7
em:
Do jakiej wysokości w naczyniu sześciennym o krawędzi a należy nalać cieczy, by średnie parcie działające na ściankę działało tak samo na dno naczynia?
4
Zbyszek:
2
Marta:
pomocy Marta: w trójącie prostokątnym w którym przyprostokątne mają długości 2 i 4 jeden z kątów
1
lolek:
w trójkącie równoramiennym ABC gdzie |AC|=|BC|=5 katy przy podstawie majs miare 40 stopni oblicz wysokosc |CD|oraz dlugosc podstawy AB?
0
tajemnicza:
W pewnym teście o średniej 100 i odchyleniu standardowym 20 40% studentów uzyskało wynik lepszy od Jasia. Jaś zdobył (w zaokrągleniu do 1 punkta):
2
Marta:
w trójącie prostokątnym w którym przyprostokątne mają długości 2 i 4 jeden z kątów ostrych ma miare α. oblicz sinα*cosα.
0
em:
Do jakiej wysokości w naczyniu sześciennym o krawędzi a należy nalać cieczy, by średnie parcie działające na ściankę działało tak samo na dno naczynia?
4
Mateusz:
Całka x
3
+4x
2
+6
19
Anett:
Trzy liczby, ktorych suma równa się 15 tworza rosnący ciag arytetyczny. Jesli druga z tych liczb zmniejszymy o 20% a pierwsza i trzecia pozostawimy bez zmiany, to otrzymamy kolejne
5
Marta:
POMOCY...wyznacz równania prostej zawierającą środkową CD trójkąta ABC, którego wierzchołkami są punkty: A=(−2,−1) B=(6,1) C=(7,10)
7
Zdzicho:
Kasia połowę pieniędzy chce wydać, a połowę przez rok przechowywać w banku na rachunku terminowym−lokacie.
2
zuza:
podstawą ostrosłupa jest prostokąt o bokach 10cm i 4cm. Każda z krawędzi bocznych ma 13cm. Oblicz wysokość tego ostrosłupa?
2
Anett:
Trzy liczby, ktorych suma równa się 15 tworza rosnący ciag arytetyczny. Jesli druga z tych liczb zmniejszymy o 20% a pierwsza i trzecia pozostawimy bez zmiany, to otrzymamy kolejne
0
Olka:
rozwiaż równania z funkcji trygonometrycznych 1) ctg x2= √3 2
1
Pati:
Naszkicuj wykres funkcji y= sin(−x) w przedziale <−2π,2π>
2
Olka:
rozwiaż równania z funkcji trygonometrycznych 1) ctg
x
2
=
√
3
3
ewuśś:
ile to będzie pierwiastek z 45? możecie mi wytłumaczyć jak to się liczy...
16
kamila:
rozwiazac nierownosc ln(x
2
+x)<0
3
Anett:
Trzy liczby, ktorych suma wynosi 54 tworza ciag arytmetyczny. Ciag, ktorego kolejnymi wyrazami sa: 32, trzecia z poczukiwanych liczb i druga z poszukiwanych liczb jest ciagiem
2
Ania:
Rozwiąż nierówność: sinx+cosx<
1
cosx
i x∊<0,2π>
5
?:
Dylemat :
4
leo21055:
:::rysunek::: witam mam problem z dość nie typowym zadaniem jak dla mnie. Trzeba obliczyć długość odcinka
7
Pati:
rozwiąż równania a) cos3x=1 b) sin
2
x + cos2x − cos x = 0
4
BarbiE:
Oblicz objętość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego,jeśli krawędź boczna ma 6 cm i tworzy z wysokością ostrosłupa kąt 30*
10
paulinka:
Oblicz pole kola opisanego na trojkacie rownobocznym, gdy dane mamy pole tego trojkata rowne 16
√
3
cm
2
2
paulinka:
W trapezie prostokątnym miara kąta ostrego wynosi 45 stopni, a długość ramienia prostopadłego do obu podstaw wynosi 10cm. Krótsza przekątna figury ma długość 14 cm. Oblicz pole i obwód
1
Kto pomoże rozwiązać zadanie?:
W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym, ściana boczna nachylona jest do płaszczyzny podstawy pod kątem 60stopni. Wysokość ściany bocznej wynosi 2
√
3
cm. Oblicz V i Pc.
1
Pati:
rozwiąż równania a) cos3x=1
3
julka:
Hej potrzebuje pomocy oto tresc zadania oblicz sinusx jezeli cos x to 1/3
6
POMOCY:
:::rysunek::: wiedząc, że proste l i k są równoległe znajdź długość odcinka x,y,z.
5
zenek:
Duszyczki! Jeszcze ten przykład .. prosze:(
4
magda.:
przekątna przekroju osiowego walca tworzy z płaszczyzną podstawy kąt 60*.Średnica podstawy ma 12 cm.Oblicz objętość i pole PC tego walca .
2
jula:
Dany jest trapez równoramienny o kącie ostrym 30⁰ i podstawach 16 i 12.Oblicz jego pole.
2
Anna:
Hejka
Mam jedno ostatnie zadanie z którym nie mogę sobie poradzić
/
2
bak:
W równoległoboku o bokach 5 i 12 cm poprowadzono dwusieczną kąta rozwartego o mierze 120⁰.Podaj długości odcinków na jakie podzieliła ona bok równoległoboku
5
zenek:
hello
! mam tutaj takie jedno małe zadanko, które strasznie mnie niepokoi. Czy jest jakaś dobra
2
Dodo:
POMOCY
!
:(:(Oto zadanie: Jak to obliczyć
Joanna chciała zrobić pączki według przepisu otrzymanego od koleżanki.Miała wszystkie składniki,ale trzy jajka.Ile powinna wziąć
3
adam:
jeszcze raz pomocy
! zadanie
0
Łukasz:
2
bak:
Pole trapezu równoramiennego jest równe 36cm² a jego podstawy maja długości 6 i 12 cm.Oblicz tangens kąta ostrego tego trapezu.
1
pati:
Dane są dwa okręgi współśrodkowe o różnych promieniach cięciwa większego okręgu styczna do mniejszego okręgu ma długość 12 cm.Oblicz pole pierścienia kołowego utworzonego przez te
7
adam:
rozwiąż równanie: x
3
= x
2
9
Jola:
Pewien właściciel restauracji miał w piwniczce regał do przechowywania (leżakowania) wina. Regał składał się z 9 jednakowych, kwadratowych przegródek. Środkową przegródkę restaurator
11
kuna:
rozwiąż układ równań {−x+4y+7=0 {0,3x−0,4y+0,5=0
3
zuzanna:
Przedstaw ilustrację graficzną zbioru rozwiązań układu
1
ania:
Oblicz pole rombu o boku 17 cm,w którym długości przekątnych różnią się o 14 cm.
3
julka:
Uzasadnij że suma długości przekątnych wychodzących z jednego wierzchołka sześciokąta foremnego jest mniejsza od obwodu tego sześciokąta.
8
kuna:
{−2x−y−4=0 {3x+4y−1=0
2
Magda:
W kole poprowadzono cięciwy AB i CD, które przecięły się w punkcie E. Pole trójkąta EDB jest o 56 cm
2
mniejsze od pola trójkąta AEC .wiedząc ze AE= 32 cm ED=24cm CE=12cm oblicz pole
1
Patryk:
Pomóżcie ! Mieszanie składa sie z kuchni,dwoch pokojow,lazienki i przedpokoju.Pola podłog poszczegolnych pomieszczen są odpowiednio w stosunku :
6
Magda:
Proszę o pomoc. Stosunek cen trzech samochodów osobowych jest równy 5:9:13.Różnica cen najdroższego i
13
madzia:
Tomek i Janek plewią ogrógek, gdyby Tomek robił to sam zajętoby mu to 10 godzin a gdyby Janek robił to sam musiałby robic to przez 15 godzin . Jak długo będą plewić razem
9
em:
Suma długości dwu boków trójkąta wynosi 4, a miara kąta pomiędzy tymi bokami jest równa 60. Jaką najmniejszą wartość ma obwód tego trójkąta?
4
aga:
Proszę o pomoc
W okrąg o promieniu 5cm wpisany jest trójkąt równoramienny o podstawie długości 8cm. Oblicz długość ramion trójkąta wiedząc, że jest to trójkąt:
2
ada:
2
dora:
czy ktoś może mi pomóc. mam takie zadanie . czy ten ciąg jest algebraiczny czy geometryczny (−1/2,−1/3,−1/4,...)