bla bla: rozwiąż równanie
cristiano: ponizsze rownania opisuja okrag o srodku w punkcie S(xs, ys) i promieniu r (r>0).
matek: Uprość wyrażenie: x2/3 + 3√xy + y2/3 x2/3 - y2/3
marek: Dane są: A = ( x;7), B = ( -1;y). Oblicz brakujące współrzędne wiedząc, że punkty A i B należą do wykresu funkcji y = 2 x -1.
Piter: jak mam narysować wykres x(x-3)(x+3) to zaczynam od góry ?
marek: Oblicz wartość argumentu x funkcji f (x) = - 3 x +1 wiedząc, że f (x) = - 1.
bla bla: Zbadaj dla jakich wartości parametru a dziedziną funkcji f(x)=x-5/x4+(3-a)x2-3a jest zbiór wszystkich liczb rzeczywistych.
marek: Oblicz wartość funkcji f (x) = 4 - 2 x dla argumentów x1 = - 2, x2 = 5.
bla bla: Uzasadnij, że dla każdej liczby naturalnej dodatniej n, liczba 3n3+3n2-6n jest podzielna przez 6.
Piter: Mam problem z rozłożeniem na czynniki x3 + 2x
mariusz: Sporządź wykres funkcji liniowej określonej wzorem : y = - 2 x + 1/2.
steff: Oblicz sumę współczynników wielomianu W(x) = (x-1996)(x-1997)(x-1) + 1997
mariusz: Sprawdź, które z punktów: A = (- 7;8), B = (3;-2), C = (3/4;9/7) należą do wykresu funkcji y = - 1/3 x - 1.
ula: Pomocy Ile liczb calkowitych spełnia nierówność x(x-100)<1997
mariusz: Oblicz wsółrzędne punktu przecięcia wykresu funkcji z osiami układu współrzędnych, jeśli:
Natalia: Przekatna przekroju osiowego walca ma dlugosc 40cm i tworzy z podstawa kat alfa. Oblicz pole powierzchni calkowite tego walca jesli tg alfa = 4/3
mysza: Wypisano wszystkie liczby naturalne od 1 do 1000. Wykaz ile razy uzyto cyfry 4 ( nie wypisyujac wszystkich liczb)
mariusz: Wyznacz miejsce zerowe funkcji: a). y = 1/2 x +3
Fizyk: CZY ZNACIE PODOBNA STRONE O TEMATYCE FIZYCZNEJ
Ostah: Witam Na okręgu opisano trapez równoramienny, przedstawia to ilustracja
***GEOMETRIC***: W okręgu o środku O poprowadzono dwie prostopadłe średnice AB i CD. Z punktu A prowadzimy cięciwę AM przecinającą średnicę CD w punkcie N. Wyznacz miarę kąta jaki cięciwa tworzy
Marta: Proszę o pomoc..
codeine: Emalią z puszki o pojemności 0,8 l pomalowano 20m2 powierzchni. Oblicz, ile milimetrów ma
codeine: Podstawą ostrosłupa jest czworokąt ABCD, w którym |AB|=7, |BC|=3 i |CD|=5. Wiedząc, że wszystkie ściany boczne tego ostrosłupa tworzą z podstawą kąt 75*, oblicz długość
mariusz: Napisz wzór funkcji liniowej f (x) = mx - 4 wiedząc, że do wykresu tej funkcji należy punkt P = (-3;2).
nick: pochodna z y= 3x-33√x+x4√x3
martina: Krawędź podstawy ostrosłupa prawidłowego sześciokątnego ma długość 2cm, a krawędź boczna 4cm.Oblicz objętość i pole powierzchni.
zadanie: (x-4)2+(x-4)(x+2)>0 (2-x)(x+4)-(2-x0)(1-2x)<0
kylo: wyznacz funkcje odwrotną: f(x)= 22x-1 +1
bsh1991: Dany jest wielomian W(x) = -2x3+kx2+4x-8, x∈R a) Wyznacz wartość k tak, aby reszta z dzielenia wielomianu W przez dwumian była równa
mariusz: Napisz wzór funkcji liniowej, której wykres przechodzi przez punkty o współrzędnych A = (3;1), B = (-3;3).
bsh1991: Wielomian W(x)=a(x-1)(x+3)(x+5), gdzie a≠0, dla argumentu 5 przyjmuje wartość (-160) a) Wyznacz wartość parametru a.
Kaja: W wyniku przeprowadzonych w pewnym miescie badan skonstruowano dwie funkcje okreslajace miesieczne zapotrzebowanie rynku(popyt) na szynke (w tonach) oraz wielkosc miesiecznych
kylo: sprawdz czy dla dowolnych zbiorów zachodzi równość: A U (A\B) = A\ (A U B)
Kaja: po zmodernizowaniu linii kolejowej przecietna predkosc pociagów kursujacych na 400km trasie wzrosla o 20km/h a czas podrozy skrocil sie o 1h. oblicz z jaka przecietna
Kaja: liczbę 168 rozłoz na 2 czynniki ktorych suma jest rowna 31
daria: bardzo prosze o pomoc mam juztro egzamin z matematyki i utknelam nad jednym zadaniem bo wczesniej nie maialm go na cwiczeniach i nie wiem jak sie za nie zabrac;
kylo: {x należy do R: |x-3|<4} prosze o pomoc
Marta: Tu też jeśli mogę prosić o radę albo wskazówkę.
pomoc: W grupie jest 8 dziewcząt i 4 chłopców. Z grupy losujemy 4 osoby. Ile jest takich czwórek gdzie są dwaj chłopcy i dwie dziewczynki ?
Luuna: ile jest liczb 6 cyfrowych spełniajacych nastepujace warunki: a)wszystkie cyfry są parzyste? b) wszystkie cyfry są podzielne przez 3? c)wszystkie cyfry są podzielne przez
OLA: JAK MOGE NARYSOWAĆ -2√2/4 NA OSI
ola: Liczba b jest najwieksza liczba calkowita, dla ktorej najmniejsza wartosc funkcji f(x)=x2+bx+2 jest większa od -3. znajdz liczbe b
ola: pomożecie mi bo mam taką funkcje x2-2x+1 i muszę omówić własności funkcji zrobić wykres i napisać postać kanoniczną i iloczynową funkcji
niebezpiezne zadanko: lim dla x→ 0+ 21/x -1 / 21/x + 1
niebezpiezne równanie: lim dla x→1- arcctg x/1-x
Pablo: Witam, mam problem z rozwiązaniem tego zadania z maturalnego zbioru Andrzeja Kiełbasy: (2.61.)
Antek: (4x-3)*(x-1)≤0
zadanie: prosze o pomoc w rozwiazaniu ttych nierownosci kwadratowych: x2+5>0
***GEOMETRIC***: w romb o boku 10 cm i wysokości 8 cm wpisano okrąg o1. a) Oblicz w jakiej odległości od środka boku znajduje się punkt styczności okręgu z tym
jacek: lim x→-2 x+2/ x5+32
czuczi: cześć wam mam proźbe żebyscie pomogli mi rozwiązać te zadania:
niebezpiezne równanie: Pierwiastek z (5- 2sinx) >lub= 6 sinx-1
hela: nie mogę sobie poradzić z równaniami
Maciuś: Błagam o pomoc Zad.17
Wydi: Oblicz sumę współczynników wielomianu w.
Krzyś: (a-1)(1+a+a2+...+an-1)=an-1
CURIOUS: sin2α+sin2β+2sinαsinβcos(α+β) = sin2(α+β)
CURIOUS: witam wszystkich mam spory kłopot... jutro sprawdzian, a mi te tożsamości coś nie idą. jakbyście mogli mi
lehu: Wykaż, że: P(A) + P(A' * B) = P(B) + P(A * B')
Pomóżcie szybko PILNE :): x do3 - x kwadrat - 9x + 9 = 9
Pomóżcie :): Oblicz pole trójkąta, gdy dwa jego boki mają dlugosć 14cm i 16cm, a kąt miedzy nimi zawarty ma miarę 30stopni
Matek: ||2x-1|-1≤1 ||2x-1|-1≤1 oraz ||2x-1|-1≥-1