Zmiana znaku działania. marika: proszę o wyjaśnienie Zmiana znaku działania Po wykonaniu działań 3x+5x−22x−12−x otrzymujemy 3x+5x−2 + 2x−1x−2 skąd to się bierze? Nie mogę rozkminić tej zmiany znaku w mianowniku, bez ruszania licznika przy zmianie znaku przed całym ułamkiem przecież. Proszę o pomoc emotka
22 sty 10:26
Basia: mianownik drugiego ułamka = 2−x = −(−2+x) = −(x−2) minus wyprowadzasz z mianownika przez ułamek, no a (−)*(−) = (+)
22 sty 10:48
marika: ok rozminiłam to już wcześniej, ale dzięki emotka
22 sty 11:40
kisses:
 10−62 

 2 
29 paź 17:44
kisses: co bedzie po skróceniu tego ułamka?
29 paź 17:45
Aga:
−2(5−32) 

=−(5−32)=−5+32
2 
29 paź 17:49
uczen234: (4√3 + 9)/3 * (−1) = ?
13 kwi 18:16
6latek:
 43+9 
=

= U{43{−3}}−3
 −3 
 43+9 
albo

i teraz uwolnic sie z niewymiewrnosci z licznika
 −3 
13 kwi 18:22