Dwiekropki..: A jednak.. a łudziłam się, że dam radę sama i nie będę musiała tu zaglądać. : )
Jeżeli byłby ktoś tak miły..
Wszystkie krawędzie prawidłowego ostrosłupa czworokątnego mają długość a. Oblicz pole
przekroju tego ostrosłupa płaszczyzną poprowadzoną przez środki dwóch sąsiednich
krawędzi podstawy i środek wysokości ostrosłupa.
Wyszło mi P=(a2*√2)/8 a ma być (5a2√5)/16 .. oczywiście podejrzewam, że nie
potrafię narysować odpowiedniego przekroju.. jeżeli mógłby też ktoś polecić jakąś stronę
z nauczeniem sie rysowania przekrojów to będę ogromnie wdzięczna.
12 sty 17:06
Basia:
Witaj Patrycjo!
Narysuj sobie najpierw kwadrat równoległy do podstawy przechodzący przez środek wysokości
ostrosłupa. Szukanym przekrojem będzie trapez. Dolna podstawa łączy środki krawędzi
podstawy, górna środki tego mniejszego kwadratu, ramiona zawierają się w wysokościach
ścian bocznych. Z tw. Talesa wynika, że ten górny kwadrat ma bok o długości a/2. Ramię
trapezu jest połową wysokości tr.równobocznego. Liczyłam będzie dobrze.
Na razie narysuj i spróbuj sama policzyć. Za jakieś 45 minut tu zajrzę. Jesli Ci nie
wyjdzie poprawny wynik pogadamy.
Teraz obowiązki domowe mnie wzywają.
12 sty 17:43
Dwiekropki..: Ja już siły nie mam chyba na matematykę.. już nawet nie rozumiem prostych poleceń.. nie
wyobrażam sobie pisania matury z matematyki z gorączką. Rysunek mam już, ale zastanawia
mnie to skąd Pani wie, że ma być taki rysunek. : ) ja nigdy na to bym nie wpadła.. w
ogóle nie potrafię rysować przekrojów..
spróbuję coś wyliczyć.. zobaczymy.. : )
Dziękuję.
12 sty 18:39
Basia:
Obawiam się, że przez internet Ci tego nie wytłumaczę. Wyobraźnię przestrzenną albo się
ma, albo nie. Z tym, że można ją doskonalić, ale do tego najlepiej nadają się modele
przestrzenne figur trójwymiarowych no a tutaj tego nie uzyskamy.
Nie wpadaj w panikę, do matury daleko, wyzdrowiejesz.
12 sty 19:20
Dwiekropki..: Niestety nic.. tzn mam a i b .. no i ramiona mam także więc policzyłam h trapezu.. czy h
trapezu=a/8 *√10
a=1/2a*√2
b=1/4a*√2
c=(a√3)/4
12 sty 19:25
Dwiekropki..: ale jutro mam maturę próbna.. i bardzo się jej obawiam..
12 sty 19:26
Dwiekropki..: czy Pani też ma takie wyniki..? Bo pole sie nie zgadza mi..
12 sty 19:44
Basia:
A = a√2/2 = a/√2
B = a√2/4 = a/2√2
(tak łatwiej liczyć)
ramię trapezu L to połowa wysokości tr.równobocznego
L= a√3/4
trapez jest równoramienny, czyli po narysowaniu wysokości mamy tr.prost. o bokach
(A-B)/2 = (a/√2 - a/2√2)/2 =( 2a/2√2 - a/2√2 )/2= a/4√2
L = a√3/4
i nieznanym H
H2 = L2 - [(A-B)/2)2
H2 = 3a2/16 - a2/32 = (6a2 - a2)/32 = 5a2/32
H = a√5 / 4√2
P = (A+B)*H / 2
P = (a/√2 + a/2√2)*a√5 / 8√2
P = 3a*a*√5 / 2√2*8√2 = 3a2√5 /32
tak mi wyszło, ale mozliwe, że gdzieś się pomyliłam
12 sty 19:56
Dwiekropki..: Hmm.. muszę uciekać.. ale jakby Pani mogła napisać jakie Pani ma wyniki podstaw i
wysokości na poczte to będe wdzięczna.. zadanie mam na środę .. dziękuję z góry. : )
Miłego wieczoru.
12 sty 19:57
Dwiekropki..: a więc mam takie samo rozwiązanie.. taki sam wynik. I niestety nie zgadza się z wynikiem
z książki.. ale jeszcze porozmawiam z ludźmi w szkole..
Dziękuję bardzo. : ))
12 sty 20:00
Basia:
Jeśli nie pomyliłyśmy się w rachunkach (a to prawie niemożliwe, żeby obie tak samo) to
nie ma zmiłuj się. Tak musi być.
Zaraz poprosimy Sigmę żeby to obejrzała. Może coś źle wydumałam z tym przkrojem.
12 sty 20:06
Sigma: A zapytam ile ma wyjść? bo mi wyszło inaczej niż Tobie!
12 sty 20:34
Basia:
Jest na górze
12 sty 20:36
Basia:
(5a2√5)/16
12 sty 20:37
Wera: Sigma proszę o pomoc w tym zadaniu
11 kwi 19:29
7 lis 12:21