procenty MatmaB: Ile kaszy jęczmiennej perłowej należy pobrać z magazynu aby przygotować 40porcji kaszy ugotowanej na sypko jako dodatku do gulaszu? Na jedną porcję przeznacza się 150 g ugotowanej kaszy, a przyrost masy podczas gotowania wynosi 200% Czy dobrze liczę? Proszę o pomoc x ilość g sypkiej kaszy na jedną porcję x −−− 100% 150 g −−− 300% ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, 300x=15000 x=50 50 g*40=2000g
22 maj 06:05
: gotujesz dzisiaj obiad?
22 maj 08:08
: nie słyszałem o tak cudownym przyroście masy o 200% podczas gotowania takie cuda to tylko w biblii może tak jest też rozwiązanie?
22 maj 08:09
MatmaB: To zadanie domowe
22 maj 08:10
a7: Moim zdaniem dobrze, inaczej można zrobić też tak 150g:3=50g (gdyż 50+200%*50=3*50=150) następnie 50g*40=2000g=2kg
22 maj 08:48
MatmaB: Dziękuję
22 maj 09:09
gospodyni wiejska: @ : kasza i ryż po ugotowaniu zwiększają masę trzykrotnie. Polecam ugotować 🍜 i zważyć.
22 maj 10:07
a7: emotka
22 maj 10:09
: szanowna pani gospodyni, rozumiem,ze skończyła pani kursy gotowania na telewizyjnym kursie i tam nie było nic z chemii i fizyki, ale masa nie może wzrosnąć co najwyżej objętosć po napęcznieniu tyle nauka, co innego oczywiście twierdzi biblia ale tego nikt nie potwierdza życze dalszych sukcesów w nieprzypalaniu potraw oraz w ich nie dosalaniu emotka
22 maj 20:09
: chodziło mi oczywiście o masę ryżu w ryżu a nie wody w ryżu tak jak to badał profesor w "Poszukiwany..zawartość cukru w cukrze być może na terenach zamieszkałych przez gospodynie domowe zawartosć ryżu w ryżu się zwiększa podczas gotowania, było by to przełomowym odkrycie w kwestii zwalczania głodu na świecie i należało by to zgłosić przede wszystkim do Kongregacji wiary zajmującej się podobnymi cudami z wyrazami szacunku docent
22 maj 20:14