Funkcja wymierna dilloneq: Dana jest funkcja f(x) = . Rozwiąż nierówność f(x −1) −f(x + 1) > 6. Generalnie zadanie jest łatwe bardzo, ale nie mam pojęcia dlaczego wychodzi mi inaczej niż w programie do wykresów. Z tego co widać na wykresie to powinno wyjść x(−1,1) z wykluczeniem 0.
21 maj 18:44
Eta: Jaka jest funkcja f(x)=...... ?
21 maj 18:45
dilloneq: 4 − 3/x, nie wiem dlaczego nie wysłało się
21 maj 18:46
fil: gdzie problem
21 maj 19:04
dilloneq: wynik wychodzi mi kompletnie inny i nie wiem dlaczego. Inny niż na wykresie tak jak napisałem czyli (−1,1)
21 maj 19:07
dilloneq: wychodzi mi x∊(−,−1)u(0,1) z wyliczeń
21 maj 19:09
fil:
 3 4x − 7 
f(x − 1) = 4 −

=

 x − 1 x − 1 
 3 4x + 1 
f(x + 1) = 4 −

=

 x + 1 x + 1 
(4x − 7)(x + 1) − (4x + 1)(x − 1) − 6(x2 − 1) 

> 0
x2 − 1 
4x2 − 3x − 7 − 4x2 + 3x + 1 − 6x2 + 6 

> 0
x2 − 1 
−6x2 

> 0
x2 − 1 
−6x2 < 0 −−− czyli x2 − 1 < 0 −−−− x ∊ (−1, 0) u (0, 1)
21 maj 19:12
Eta:
 3 
f(x)= 4−

, x≠0
 x 
 3 3 
4−

− 4+

>6 /:3 i x≠±1
 x−1 x+1 
 1 1 


>2
 x+1 x−1 
.............. 2x2<0 i x≠±1 x∊(−, −1)U(−1,0) =================
21 maj 19:14
dilloneq: dzięki wielkie, tak mi wychodziło właśnie, tylko gdy wklepałem tą funkcje w program to kompletnie inaczej. Myślałem, że źle robie
21 maj 19:16
Eta: O którym rozwiązaniu piszesz ? moim czy fill
21 maj 19:18
fil: @Eta a jak ci to wyszlo, skoro w liczniku masz wyrazenie −2x2?
21 maj 19:22
Eta: Zmieniłam zwrot nierówności emotka
21 maj 19:25
Eta: Ale widzę chochlika ( sorry) 2x2(x−1)(x+1)<0 x∊( −, −1) U(0,1) ================
21 maj 19:31
fil: hmm, zero jest pierwiastkiem dwukrotnym
21 maj 19:39
Eta: rysunek Tak, masz rację ! emotka x∊(−1,1) \ {0}
21 maj 20:37