parzystość/nieparzystość Ola: Zbadaj parzystość/nieparzystość funkcji
 3x −1 
f(x) = x *

 3x +1 
24 mar 14:49
ite: Tutaj trzeba skorzystać z definicji funkcji parzystej i nieparzystej. Zapisać ją i podstawić wzór podanej funkcji.
24 mar 14:53
wredulus_pospolitus: jeżeli f(−x) = f(x) <−−− to funkcja parzysta jeżeli −f(−x) = f(x) <−−− to funkcja nieparzysta
24 mar 14:58
Ola: czyli jest parzysta ?
 1−3x 3x 3x −1 
f(−x) = −x *

*

= x

= f(x)
 3x 1+3x 1+3x 
24 mar 15:03
Jerzy: A co to za przekształcenie ?
24 mar 15:12
Ola: źle?
24 mar 15:13
Jerzy: Jeśl masz np.funkcje: h(x) = 3x − 1 , to wg ciebie: h(−x) = 1 − 3x ?
24 mar 15:14
wredulus_pospolitus: Dobrze, tak funkcja jest parzysta ... po prostu 'rozdzieliła' licznik i mianownik z oryginalnej postaci funkcji
 1 
3−x zapisała jako

 3x 
24 mar 15:15
wredulus_pospolitus:
 1 − 3x 
Jerzy masz h(x) = 3x − 1 to h(−x) =

 3x 
24 mar 15:15
Ola: emotka
24 mar 15:16
Jerzy: Zaćmiło mnie emotka
24 mar 15:18