zad slaby_licealista: Obliczyć (1−i3)4
11 lut 13:44
Szkolniak: [(i3−1)2]2=(−2i3−2)2=(2i3+2)2=83i−8
11 lut 14:24
PW: (1 − 3i)2 = 12 − 2i3 + (i3)2 = 1 − 23i − 3 = −2 − 23i = −2(1 + 3i) (1 − 3i)4 = ((1 − 3i)2)2 = (−2(1 + 3i))2 = 4(1 + 3i)2 = 4(1 + 23i + 3i2) = = 4(1 + 23i − 3) = 4(−2(+ 23i) = −8(−1 + 3i)
11 lut 16:07
PW: W ostatnim wierszu pomyliłem się: powino być 4(−2 + 23i) = −8(1− 3i) (Szkolniak ma dobry końcowy wynik).
11 lut 16:12
Saizou : albo skorzystać ze wzorów de Miovier'a emotka
11 lut 16:20
: w liceum nie ma liczb zespolonych
11 lut 20:55