Obliczyć pochodną nationArmy: (cosx)log4x
13 sty 18:48
Jerzy: f(x) = elog4x*ln(cosx)i licz granicę wykładnika.
13 sty 19:14
Jerzy: Upss.... i teraz licz pochodną,a nie granicę.
13 sty 19:29
nationArmy: Wyszlo mi: (cosx)log4x=(1/xln4 * lncosx − log4x * tgx) Jednak nie jestem pewny, czy wszystko poprawnie wykonałem.
13 sty 21:16
nationArmy: Czy ktoś jest wstanie rozwiać moje wątpliwości? emotka
14 sty 19:00
Blee: bzduuuura
14 sty 19:00
Blee: ((cosx)log4x)' = (elog4x * ln(cosx))' = = elog4x * ln(cosx)*( log4x * ln(cosx) )' = = (cosx)log4x*( log4x * ln(cosx) )' = ...
14 sty 19:02
nationArmy: ... = (cosx)log4x*( log4x * ln(cosx) )' = (cosx)log4x(1/xln4 * ln(cosx) − log4x * 1/cosx * (−sinx) Czy dobrze to rozpisuje? emotka
14 sty 19:54
Blee: tak ... dobrze
14 sty 20:08
nationArmy: Mam więc pytanie, a nawet prośbę. Czy mógłbym prosić o nakierowanie, co zrobić z tym dalej, gdyż w każdym przypadku dochodzę do tego, co jest wyżej. A brakuje mi pomysłu jak ugryźć to w inny sposób.
14 sty 20:34
Blee: nie do tego co powyżej bo powyżej nie było: (cosx)log4x* ( ... to co Ci wychodziło )
14 sty 20:38
nationArmy: O, fuck! Dopiero teraz zwróciłem uwagę, że napisałem tam znak równości, czyli poza tym pochodna jest dobrze rozwiązana? Przepraszam za kłopot!
14 sty 20:46
Blee: tak
14 sty 20:50