granica xyz: granica lim ln(x−2) * (x−2)2 x−>2+
12 sty 10:11
ABC: sprowadza się do limt→0+ t*ln(t) a to jest klasyczna granica i wynosi 0
12 sty 10:17
xyz: skad to wiemy ?emotka
12 sty 10:34
ABC: w internecie spotkasz najczęściej odpowiedź z reguły Hospitala, ale żeby nie było błędnego koła bezpieczniej zrobić szacowanie wykorzystujące własności funkcji ex ale już mi się nie chce rozpisywać
12 sty 10:41
vnec: del hospitalem rozpisz sobie tą − * 0
12 sty 10:51
vnec: na 00 lub
12 sty 10:52
jc: 0 < x < 1 0 < − x ln x = x ln 1/x = 2x ln 1/x < 2x →0 przy x→0 Skorzystałem z nierówność ln x ≤ x−1 < x. (wykres y = ln x leży poniżej stycznej y=x−1)
12 sty 11:19
xyz: @vnec jakis pomysl jak to rozpisac na ulamek?
12 sty 17:45
Des: Niech: a = x − 2 x → 2+ , to a → 0+
 ln(a) 
1 

a 
 
lima0+ ln(a) * a2

→H

 
1 

a2 
 
−2 

a3 
 
 a2 0 
=

=

→ 0
 −2 −2 
12 sty 18:19