aksjomat Wolfik: Wyznacz te wartości m dla których suma odwrotności pierwiastków równania:
mx m+2 

+

=x+22
m−2 x 
 2 
jest mniejsza od

 m−1 
Pierwszą część zadania zrobiłem, czyli:
x1+x2 22(m−2) 22 

=

=

x1x2 (m2−4) m+2 
teraz mam problem z rozwiązaniem tego: zał: m≠1 i m≠−2 i m≠2
22 2 

<

/*(m+2)2(m−1)2
m+2 m−1 
22(m+2)(m−1)2<2(m−1)(m+2)2 2(m−1)<m+2 2m−2<m+2 m<4 gdzie mam błąd?
11 sty 19:59
a@b: Jakie masz równanie kwadratowe po przekształceniu ... napisz, to sprawdzę
11 sty 20:03
Wolfik: w którym miejscu dokładnie?
11 sty 20:06
Wolfik: jeśli chodzi o to jeszcze z początku zadania to: 2x2−(22m−42)x+m2−4=0
11 sty 20:09
a@b: x≠0 i m≠ 2 przekształcam równanie do równania kwadratowego z niewiadomą x mx2+(m2−4)= x2(m−2) +22(m−2)x 2x2−22(m−2)x+m2−4=0 ====================== teraz : Δ.... i wzory Viete'a i założenie m≠2
11 sty 20:13
Wolfik: jaka jest różnica między: −22(m−2), a −(22m−42)?
11 sty 20:16
a@b: Nie ma żadnej Nie napisałeś wcześniej tego równania , dlatego pytałam jakie jest to równanie Duchem nie jestem....
11 sty 20:23
Wolfik: delta musi być większa od zera, żeby były 2 pierwiastki z delty mam przedział m∊(−,2)
 22(m−2) 22 
z wzorów Viete'a mam to co wcześniej, czyli

=

 m2−4 m+2 
11 sty 20:33
Wolfik: i po tym właśnie nie wychodzi mi rozwiązanie tej nierówności
11 sty 20:41
a@b: Mnie wyszła Odp: m∊(−, −2)
11 sty 20:48
a@b: z delty : m∊( −, 0) U (2,) i z podanego warunku: m∊(−, −2)
11 sty 20:50
Wolfik: Δ=(22m−42)2−8(m2−4)=8m2−32m+32−8m2+32=64−32m>0
11 sty 20:58
a@b: Δ=8(m−2)2−8(m−2)(m+2) = 8(m−2)(m−2+m+2) = 16m(m−2)
11 sty 21:07
a@b: Rzeczywiście u siebie widzę błąd 8(m−2)(m−2−m−2) = 64−32m czyli masz dobrze
11 sty 21:13
a@b: zatem Δ>0 ⇒m∊(−,2) i z warunku m∊(−, −2) to odp: m∊(−, −2)
11 sty 21:15
Wolfik: troche sie pogubilem mam delte m∊(−,2) o jaki warunek teraz chodzi z tym m∊(−,−2)?
11 sty 21:18
Wolfik: po obliczeniu delty powinienem rozwiązywać już tę nierówność?
11 sty 21:21
a@b:
 c 2 
2/ warunek widzę taki :

<

 a m−1 
 c 2 
a Ty napisałeś

<

 a m+2 
i ja go wzięłam nie patrząc wyżej na treść
 2 2 
to w końcu jak ma być :

? czy

?
 m−1 m+2 
11 sty 21:28
Wolfik:
1 1 x1+x2 −b 

+

=

=

x1 x2 x1x2 a 
−b 2 

<

a m−1 
11 sty 21:40
a@b:
x1+x2 
−b 

a 
 −b 

=

=

x1*x2 
c 

a 
 c 
11 sty 22:01
a@b: Taki ma być ten warunek! Poprzednio źle wpisałam ( nie założyłam okularów emotka
11 sty 22:03
a@b: Teraz działaj emotka
11 sty 22:05
wolfik: miałem na myśli c, a napisałem a : )) no i właśnie z tym warunkiem mam problem
11 sty 22:05
wolfik: spróbuje jeszcze raz
11 sty 22:05
wolfik:
 22 2 
w którym miejscu mam błąd od momentu:

<

 m+2 m−1 
11 sty 22:08
a@b: jaką masz odp w zbiorku
11 sty 22:13
wolfik: m∊(−,−2)U(1,2)
11 sty 22:16
a@b: po podzieleniu przez 2
2 1 

<

m+2 m−1 
[(2m−2)−(m+2)](m+2)(m−1)<0 (m−4)(m+2)(m−1)<0 dokończ i będzie ok uwzględnij 1/ warunek z deltą
11 sty 22:20
wolfik: to moje przeliczanie bez sensu było?
11 sty 22:25
wolfik: i jakbyś mogła rozpisać to z 20.20 bo nie chce mi to wyjść : (
11 sty 22:34
a@b: Dla wprawy Rozwiąż taką nierówność
3 1 

<

x+1 x+2 
11 sty 22:37
a@b: rysunek (2m−2−m−2)(m+2)(m−1)<0 ( m−4)(m+2)(m−1)<0
11 sty 22:41
wolfik: zał: x≠−1 i x≠−2
3 1 


<0
x−1 x+2 
3x+6−x−1 

<0/*(x+1)2(x+2)2
(x+1)(x+2) 
(2x+5)(x+1)(x+2)<0 x=−5/2 v x=−1 v x=−2 x∊(−,−2,5)U(−2,−1)
11 sty 22:46
a@b: ok emotka
11 sty 23:01
wolfik: baaaaaardzo dziękuję! dzisiaj już odpadam emotka
11 sty 23:02
a@b: emotka Odpocznij trochę emotka
11 sty 23:03