trygonometria Nikto0: Witam. Proszę o pomoc emotka skąd w zadaniu 560 wzięło się tg60 stopni https://zapodaj.net/c01705a8391b3.jpg.html
18 gru 19:28
Blee: −tg300 = −tg(360−60) = −tg(−60) = +tg60
18 gru 19:29
Nikto0: Dalej nie rozumiem.
18 gru 19:39
Blee: ale czego nie rozumiesz tg (300) = tg(360 − 60) no bo 300 = 360 − 60 prawda ? prawda wiemy, że tg(360 + x) = tgx prawda ? prawda więc tg(300) = tg(−60) wiemy także, że tg(−x) = −tgx więc tg(−60) = − tg60
18 gru 19:43
Nikto0: Dziękuję. emotka
18 gru 19:45
Nikto0: A dlaczego po −tg(−60) jest +tg60
18 gru 19:55
Mila: tg(−x)=−tg(x) − funkcja nieparzysta
18 gru 19:58
Blee: − tg(−60) = −(−tg60) = +tg60
18 gru 20:01
Nikto0: Dzieki. emotka
19 gru 14:07